Povlačenje desni: Uzroci + 6 prirodnih lekova kojima možete vratiti povučene desni

povucene desni

Povlačenje desni predstavlja pomeranje nivoa ivice gingive, odnosno pomeranje gingive ka korenu zuba.

Naime, desni, tj. meko tkivo koje okružuje zube, daju potporu zubnom nizu. Ujedno, imaju zaštitnu ulogu, jer onemogućavaju da ostaci hrane i bakterije prodiru dublje u dentin. Što znači da se loše stanje desni negativno odražava na zdravlje zuba, pa njihovim povlačenjem koren zuba, koji je mekši od gleđi, postaje osetljiviji na spoljašnje uticaje.

Povlačenje desni ili recesija gingive, obično, zahvata samo pojedine zube. Mada u pojedinim slučajevima može da se manifestuje na gotovo čitavom zubnom nizu, tzv. generalizovano povlačenje. Takođe, proces može da bude različite veličine i oblika.

Pojačana osetljivost zuba, pre svega, prilikom konzumiranja tople ili hladne hrane je prvi znak da je nastalo povlačenje desni. Problem se uočava i promenom izgleda zuba. Zbog ogoljenog korena, zub izgleda duže, a pri dodiru jezikom možete osetiti mali urez ili kvržicu na mestu gde se desni spajaju sa zubima.

Zašto nastaje?

Povlačenje desni je i posledica starenja, međutim mnogi drugi faktori mogu da izazovu problem još u ranom dobu.

Oboljenje desni je glavni uzrok. Pri tome je gingivitis prva faza oboljenja na čije stvaranje utiče nagomilani zubni plak. Tačnije, bakterije iz neotklonjenih ostataka hrana, pa možemo slobodno da kažemo da je upala desni, a samim tim i povlačenje, rezultat loše oralne higijena.

Iako ne oštećuje tkivo, nelečeni gingivitis dovodi do težeg oblika oboljenja. Za razliku od početnog stadijuma, parodontopatija zahvata ne samo desni već i kost, oštećujući potpornu strukturu niza. Izraženo povlačenje desni je jedna od manifestacija ove bolesti.

Povlačenje desni koje nije izazvano oboljenjem desni

Mnoge životne navike utiču na ovaj problem. Pušenje uzrokuje veće nagomilavanje zubnog plaka i razgradnju gleđi, pa su desni podložnije povlačenju.

Nepravilno pranje zuba dovodi do problema. Zbog toga treba izbegavati tvrde četkice i grubo, horizontalno četkanje. Ovakva tehnika ne samo da će dovesti do povlačenja desni, već i do udubljenja na površini zuba, tako da se karijes brže razvija. Veoma je važna i upotreba interdentalne četkice za otlanjanje hrane sa teško dostupnih mesta između zuba.

Povlačenje desni može da nastane usled okuzalne traume zbog gubitka zuba. Tada se susedni zubi naginju kako ispunili prazan prostor u nizu, pa dolazi do neadekvatnih kontakata sa zubima suprotne vilice što vodi ka povlačenju desni.

U faktore rizika spadaju i urođeni visoki pripoji frenuluma (resice), urođene anomalije vilične kosti (takozvane dehiscencije i fenestracije kosti i tanka papirna kost), neadekvatni protetski radovi i plombe, ali i pirsinzi na usnama i jeziku. Tu svakako spadaju i ortodontske anomalije zuba, nepravilan položaj zuba u zubnom nizu, kao i nepravilan zagrižaj. U pojedinim situacijama povlačenje desni mogu da izazovu hormonalne promene kod žena, stres, hronični umor i loša ishrana.