Rak pluća prvi simptomi, lečenje, prognoza i smrtnost

Rak ili kancer pluća je najučestalije maligno oboljenje koje se javlja podjednako i kod muškaraca i kod žena. Iako se kancer pluća najčešće dijagnostikuje kod osoba posle 50. godine, statistika pokazuje da dolazi i do porasta obolelih i u znatno mlađoj populaciji. Godišnje u svetu umre oko 1,60 miliona obolelih, a i u Srbiji se svake godine beleži porast obolelih od raka.
Ako spadate u one koji traže lek za rak pluća, da li ste čuli da postoji kubanska vakcina za rak pluća?

Kako nastaje kancer pluća?

Iako medicina svakodnevno napreduje i razvija se, još uvek se ne zna tačno kako nastaje karcinom pluća. Danas postoje brojne teorije zbog čega se normalne ćelije pluća transformišu u maligne, a sve je više rezultata koji ukazuju da je glavni krivac duvanski dim. Pored toga, važni faktori su i genetske predispozicije, način života i kancerogene čestice koje se mogu naći u vazduhu i tako dospeti do pluća.

Rak pluća – simptomi i dijagnoza

Kao i kod većine drugih oblika kancera, i za kancer pluća je karakteristično da u početnim fazama simptomi izostaju i kada se pojave, uglavnom ukazuju da je bolest u odmakloj fazi. Najčešći simptomi koji su razlog za odlazak kod lekara su malaksalost, anemija, nagli gubitak težine, suv kašalj i iskašljavanje sukrvice.
Nakon specijalističkog pregleda i analiza utvrđuje se dijagnoza. U zavisnosti od stadijuma bolesti, najveći broj specijalista preporučuje operaciju, hemioterapiju, ili radioterapiju.

Kako pobediti rak pluća

Kao što se ne zna tačan uzrok nastanka, tako se ne može ni jednostavno odgovoriti na pitanje kako izlečiti rak pluća. Ne postoji jedan lek za rak pluća koji bi mogao svakom obolelom da pomogne, jer lečenje zavisi od faze kada je bolest dijagnostikovana, ali i od stanja samog pacijenta.
Ukoliko je kancer pluća u početnim fazama razvoja i ako nema metastaza, najveći broj specijalista preporučuje pacijentima hirurško uklanjanje maligniteta. Iako se na taj način uklanja malignitet, uvek postoji verovatnoća da je ostao neki mali deo koji se može uvećati ili dovesti do metastaze i zbog toga se nakon operacije preporučuje radioterapija (zračenje) ili hemioterapija. Ukoliko je došlo do metastaze, ili postoji neki drugi razlog zbog čega operacija nije moguća, takođe se preporučuje radioterapija (zračenje) ili hemioterapija.

Kubanska vakcina za rak pluća

Kubanski lekari su širom sveta poznati kao sjajni stručnjaci i zbog toga se osobe obolele od različitih oblika kancera često opredeljuju za lečenje baš na Kubi. Kubanska vakcina za rak pluća je još jedan oblik lečenja o kome se u poslednjih nekoliko godina u svetu sve više priča, jer pokazuje dobre rezultate u lečenju ove bolesti. Ovaj oblik lečenja se zasniva na imunoterapiji i za razliku od drugih oblika lečenja raka čiji je cilj direktno uništavanje malignih ćelija, ova terapija se zasniva na poboljšanju imuno odgovora pacijenta.
Kubanski lekari tvrde da je, sa poboljšanjem imuno odgovora i poboljšanjem opšteg stanja organizma, moguće zaustaviti rast i dalje širenje tumora i na taj način oboleli može živeti sa ovim kancerom kao sa hroničnom bolesti. U zavisnosti od tipa kancera, lekari se odlučuju za jednu od dva tipa vakcina koje sadrže specifična antitela. Kubanska vakcina za lečenje raka pluća ne utiče na efekte hemioterapije i redioterapije. Tako se može kombinovati i sa ovim metodama lečenja. Zbog malog broja nuspojava, ali i pozitivnog efekta ove vakcine, sve više pacijenata u svetu se odlučuje za ovaj oblik lečenja raka pluća.
U Beogradu postoji jedina agencija u regionu, Consulta al futuro, koja omogućava pacijentima sa naših prostora da zvanično stupe u kontakt sa kubanskim lekarima i na taj način dobiju stručno mišljenje. Međutim, osim u Kubi, ovaj vid terapije se primenjuje i u nekim evropskim zemljama, kao i u Indiji i Australiji.

Prirodni lek za rak pluća

Mnogi oboleli, posebno oni kojima je bolest dijagnostikovana u odmakloj fazi, se često okreću alternativnoj medicini i prirodnim lekovima. To je i razumljivo, jer je u ljudskoj prirodi da se čovek do kraja bori. Međutim, iako postoje različiti saveti i recepti koji navodno mogu dovesti do potpunog izlečenja raka, stručnjaci ipak savetuju da osobe koje imaju kancer pluća uvek prvo pokušaju sa zvaničnom medicinom. Na taj način se možda neće izgubiti vreme koje je u borobi protiv ove bolesti neophodno.