Potkožne bubuljice: 5 načina da ih se rešite (+uzroci za njihovu za pojavu na licu, vratu, leđima, zadnjici)

[icegram campaigns=”7544″]

NISU SVE POTKOŽNE BUBULJICE ISTE postoje različiti uzroci za njihov nastanak a za sprečavanje njihove pojave važno je otkriti ša ih izaziva.U nastavku saznajte sve o potkožnim bubuljicama i o metodama za njihovo uklanjanje…

Potkožne bubuljice se obično pojavljuju na nosu, iza ušiju, čelu i na drugim mestima na licu. Obično su crvene, nisu pune gnoja, a mogu biti različitih veličina. Mogu vas mamiti da ih iscedite, ali ne biste trebali to da radite pošto tako možete povećati rizik od infekcije.

Šta su potkožne bubuljice ?

Potkožne bubuljice su, kao što i samo ime kaže, bubuljice koje se razvijaju ispod površine kože. Dakle, to su upaljene, često crvene i otečene cistične akne. Pojavljuju se kada se pora zapuši ispod kože, što izaziva zapaljenje oko okolnog tkiva.

cisticne akne

Potkožne bubuljice se razlikuju od standardnih bubuljica jer su duboko unutar kože i, kao rezultat toga, ne treba ih tretirati na isti način. Stiskanje potkožnih bubuljica može dovesti do ekstremnih bolova, modrica, pa čak i trajnih ožiljaka nakon što se bubuljica izleči.

Potkožne bubuljice se češće javljaju kod muškaraca nego kod žena. Kod žena se obično javljaju na licu, i to na bradi i duž donjo-vilične kosti.


Potkožne bubuljice na licu uzrok

potkozna bubuljica na licu

Kada su u pitanju potkožne bubuljice na obrazima, čelu, bradi, nosu ili bilo gde na licu – obično se javljaju kao rezultat previše agresivnog pilinga i čišćenja kože, stresa, ishrane, blokiranja pora usled previše sebuma, poremećaja u telu, povećane aktivnosti patogenih mikroorganizama, nedostatka higijene, upale folikula dlake, usled ”čačkanja” bubuljica i nepravilne nege kože lica i dr.

Jedan od faktora koji doprinose razvoju potkožnih bubuljica je hormonski disbalans, posebno povećana koncentracija androgena (muških hormona) u krvi.

Drugi važni pokretači i faktori rizika za potkožne bubuljice uključuju:

– Za žene: abnormalnosti menstruacije (na primer: kod sindroma policističnih jajnika), trudnoća, hormonski kontraceptivi (posebno oni koji uključuju samo progesteron, ili hormonski intrauterin sistem). Neke žene pate od hormonskih cističnih akni koje su deo predmenstrualnog sindroma.

 • Stres
 • Komedogeni proizvodi za negu kože, sintetička odeća
 • Vlažnost, prekomerno znojenje
 • Neki lekovi, na primer: glukokortikoidi
 • Genetska predispozicija.

Kao i većinu slučajeva akni, teške cistične akne ili potkožne bubuljice uzrokuju hormonalne promene i često se razvijaju tokom puberteta.

Sebum je masna supstanca koja se izlučuje kroz pore kako bi zaštitila i podmazala kožu. Tokom puberteta, nivo hormona androgena se značajno povećava.

Kada se proizvodi veća količina androgena, lojne žlezde kože reaguju stvaranjem viška sebuma. To dovodi do viška sebuma i povećanja proliferacije kožnih ćelija. Sa više sebuma i ljuštenja kožnih ćelija, pore se mogu zapušiti – što uzrokuje pojavu potkožnih bubuljica.


Potkožne bubuljice na vratu

 potkozne bubuljice na vratu

Cistične akne ili potkožne bubuljice na vratu se pojavljuju češće nego na drugim delovima tela. Potkožne bubuljice na vratu obično izgledaju kao mali površinski osip na koži, pojedinačna potkožna bubuljica i crvenilo. Moguće su i veoma ozbiljne bubuljice na vratu, kada se pojavljuje apsces u lojnom kanalu koji je blokiran sa sebumom.

Pravilna higijena, zdrava ishrana, dovoljno sna i vežbanja prave veliku razliku u prevenciji bubuljica i njihovom brzom nestajanju, čak i ako se pojave. 


Potkožne bubuljice na leđima

Potkožne bubuljice nа ledjimа se češće javljaju kod mladića, mogu biti izuzetno bolne i trajati čak mesecima! Potkožne bubuljice na leđima često ostаvljаju ožiljke i teško se leče.


Potkožne bubuljice na zadnjici

Potkožne bubuljice na zadnjici su veoma neugodna pojava i takođe mogu da budu veoma bolne. Njihov osnovni uzrok jeste folikulitis, odnosno zapaljenje folikula dlake. Kada folikulitis bude izvan kontrole, počinje da postaje dublja infekcija, o ovo može da bude veoma ozbiljno.


Zašto se javlja samo jedna potkožna bubuljica ?

 potkozna bubuljica

Može da postoji samo jedna potkožna bubuljica, više njih ili čitav osip. Od čega zavisi koliki broj potkožnih bubuljica će se pojaviti? Razlozi za ovo mogu da budu različiti i nisu još uvek tačno poznati. Na primer, u slučaju folikulitisa, može da se desi da se upali samo jedan folikul dlake, što će izazvati samo jednu potkožnu bubuljicu.


Kako ukloniti potkožnu bubuljicu

 kako ukloniti potkozne bubuljice

Kako se rešiti potkožnih bubuljica?

Nažalost, potkožne bubuljice mogu biti teške za lečenje, ali postoje opcije koje mogu da pomognu u ublažavanju bolova i psiholoških efekata povezanih sa ovom kožnom tegobom.

Pre svega, površinu kože zahvaćenu potkožnim bubuljicama operite nežnim sredstvom za čišćenje problematične kože i toplom vodom. Umasirajte ovo sredsto za čišćenje kože oko tri minuta, a zatim isperite i osušite čistim peškirom. Ponavljajte ovo ne više od dva puta dnevno.

Postavite toplu oblogu, u vidu čiste pamučne krpe natopljene toplom vodom, preko potkožne bubuljice i ostavite da odstoji oko 30 minuta.

Primenite veoma malo kreme za lečenje potkožnih bubuljica, od kojih su popularne one koje sadrže benzoil peroksid protiv akni. Nanesite mrvicu kreme na bubuljicu.

Ponavljajte ovaj tretman svakodnevno sve dok potkožna bubuljica ne prođe. Uzdržite se od stiskanja, dodirivanja ili nanošenja teške kozmetike na pogođenom području, radi bržeg zarastanja.

potkozne bubuljice na celu

Kako ukloniti potkožnu bubuljicu prirodnim putem? Postoje i brojni prirodni lekovi protiv potkožnih bubljica:

 • ulje čajevca
 • aloe vera gel
 • čajne kesice (od skuvanog čaja)
 • rastvor gorke soli i vode (1 kašičica gorke soli na pola šolje vode)
 • limunov sok
 • maska od bele gline
 • izdrobljene tablete aspirina (u vidu maske).

Pored iznad pomenutih za lečenje ovih bubuljica postoje i drugi jednostavni, prirodni lekovi. Kožu ispod koje se nalazi bubuljica obavezno treba oprati vodom i utapkati peškirom pre nanošenja bilo kog od sledećih lekova:

Topli oblog

hladan oblog

Topli oblog podstiče cirkulaciju, što ubrzava proces lečenja tako što izvlači bubuljicu na površinu kože. Kada se gornji deo bubuljice otvori, inficirana tečnost koja se u njoj nalazi može da iscuri i tad počinje proces oporavka.

 • Stavite krpu ili peškir u vrelu vodu, ocedite pa stavite na bubuljicu na par minuta. Ponavljajte proces 3-4 puta na dan, dok ne primetite da bubuljica izlazi na površinu.
 • Možete iskoristiti kesice crnog čaja kao oblog. Tanini iz crnog čaja pomažu i u smanjenju upale.

Pasta za zube

Nekim ljudima pasta za zube puno pomaže kada su u pitanju potkožne bubuljice. Ali, ukoliko imate osetljivu kožu, budite oprezni jer pasta za zube sadrži hemikalije koje iritiraju kožu. Imajte na umu da je za lečenje potkožnih bubuljica potrebno koristiti belu pastu za zube. Bela pasta obično sadrži mentu ili ulje karanfilića, koje smanjuju veličinu bubuljice i ublažuju bol i crvenilo.

 • Namažite malo bele paste za zube na potkožnu bubuljicu, pre nego što legnete u krevet. Ostavite da deluje tokom noći.
 • Ujutru se umijte mlakom vodom.
 • Ponavljajte ovaj postupak svakog dana, dok bubuljica ne nestane.

Ovaj „lek“ možete primenjivati i tokom dana, ali, pasta za zube mora osati na bubuljici barem 1-2 sata.


Med

med

Med ima antiseptička i antimikrobska svojstva koja se zajedno bore protiv bakterija koje izazivaju potkožne i ostale bubuljice. Osim toga, med nežno, a dubinski čisti kožu, što znači da bubuljica neće ostaviti ožiljak.

 • Umočite vatu u med i nanesite na bubuljicu u debljem sloju. Ostavite da deluje 15-20 minuta, pa skinite mlakom vodom. Ponavljajte proces tri puta dnevno, za efektne rezultate.
 • Sameljite jabuku u blenderu. Pomešajte jednu supenu kašiku mlevene jabuke sa medom i napravite pastu. Nanesite pastu na potkožnu bubuljicu i sačekajte 10 minuta. Zatim se umijte mlakom vodom. Radite ovo jednom dnevno kako biste se što pre rešili potkožne bubuljice.

Sok od limuna

Potkožne bubuljice se mogu lečiti limunovim sokom. Citrusna (limunska) kiselina iz ovog soka zateže kožu i isušuje bubuljicu. Takođe, ona čisti kožu, ubija bakterije i ubrzava proces oporavka.

 • Iscedite sok od jednog ili dva limuna. Umočite gazu u sok i nanesite na upaljenu kožu. Ostavite da deluje 20 minuta pa isperite. Ponavljajte 2-3 puta na dan, tri do četiri dana za vidljive rezultate.
 • Ili, pomešajte kašiku soka od limuna sa kašikom ružine vodice. Vatom nanesite na bubuljicu. Ostavite da deluje pola sata, pa isperite mlakom vodom. Ponavlajte postupak dva puta dnevno, nekoliko dana zaredom.

Apotekarski alkohol

Medicinski ili apotekarski alkohol dezinfikuje, hladi i umiruje kožu. On će ukloniti prljavštinu sa kože i otčepiti pore, nakon čega će se potkožna bubuljica smanjiti i postati manje crvena.

 • Umočite vatu u alkohol i nežno natapkajte bubuljicu.
 • Ostavite da deluje pola sata, pa isperite mlakom vodom.
 • Ponavljajte nekoliko puta dnevno, dok ne vidite da je vrh bubuljice pobeleo i iskočio na površinu kože.

Ako nemate čist alkohol, možete koristiti kolonjsku vodu na bazi alkohola.

Ako vam ni nakon ovih prirodnih lekova protiv potkožnih bubuljica ne bude bolje, probajte neku kremu ili losion, koje možete nabaviti bez recepta. Ili, zakažite pregled kod lekara ili dermatologa.