Bubuljice i akne na bradi! 4 uzroka zbog kojih se javljaju i kako ih brzo ukloniti

Imaš bubuljice na bradi? Pa zar i tu?  Evo saveta i taktika kako se rešiti bubuljica na bradi koje možeš lako i brzo primeniti

Bubuljice su vrlo neprijatna pojava koja se svakome od nas desila barem jednom u životu. Da li je to bilo tokom puberteta, u kasnijim godinama usled neke stresne situacije ili ozbiljnijeg zdravstvenog problema, koji god da je razlog, znamo koliko mogu biti iritantne i uporne, pogotovo kada se pojave na licu.

I zašto baš na licu, a posebno na bradi postoje i razlozi za to. Pa da vidimo.

Potkožne bubuljice na bradi

Veoma često bubuljice na bradi uzrokovane su unutrašnjim problemom i nestaće onog trenutka kada se i taj problem reši. Najbolji primer jeste tvrdoglava potkožna bubuljica na bradi, zar ne ? Međutim, zaista postoji dosta unutrašnjih zdravstvenih problema koji mogu direktno uticati na pojavu bubuljica na bradi.

Prema nekim alternativnim medicinskim pravcima, bilo gde da se akne pojave na tvom licu, mogu ti dati važne naznake o tvom unutrašnjem zdravlju. Praksa, nazvana “mapiranje lica”, istražuje mesto bolesti kože na licu kako bi se dijagnostifikovale unutrašnje bolesti.

Imaj na umu da bubuljice na bilo kom delu tvog lica, ne znači automatski da imaš ozbiljan problem sa zdravljem, ali ukoliko imaš hronične akne na bradi kojih ne možeš da rešiš, bez obzira koliko se trudiš, možda bi trebalo da posetiš dermatologa kako bi bubuljice na bradi ili bilo kom drugom delu lica, pregledao i doveo u vezu sa potencijalnim unutrašnjim problemom. To može biti jedan način kako se rešiti bubuljica na bradi.

Za bubuljice na bradi se smatra da su direktno povezane sa tankim crevom. Promene u ishrani mogu da naprave veliku razliku. Nemoj da koristiš mlečne proizvode i masnu hranu. Usvoji dobre i zdrave prehrambene navike, posebno one koje uključuju više voća i povrća, kako bi se digestija glatko izvodila i uticala na tvoj problem sa kožom.

Bubuljice na bradi i oko usana

Ukoliko tvoje bubuljice na bradi prate i bubuljice oko usana i na samim ustima, postoji nekoliko razloga za to.

Ukoliko koristiš jeftin ruž za usne ili balzam za usne možeš uzrokovati pojavu bubuljica na ustima. Hemijski sastojci u tim proizvodima mogu lako ući kroz kožu usana i kožu oko usana i da uzrokuju oštećenja koja će se javiti kao bakterijska infekcija koja uzrokuje bubuljice oko usana ili na ustima. Zato dobro  razmisli dva put pre nego se odlučiš za jeftin karmin.

Ponekad se može desiti da i dobar balzam za usne može da uzrokuje alergijske reakcije i izazove pojavu bubuljica na ovom mestu.

Loša ishrana puno slatkiša, često je uzrok bubuljica na bradi i oko usana.

Ako tvoje telo prolazi kroz hormonalne promene uzrokovane stresom, pubertetom, menstruacijom ili trudnoćom, onda će sigurno rezultat biti bubuljice na bradi

Mnoge osobe koje imaju masnu kožu su sklonije bubuljicama na bradi i oko usana od onih koji imaju normalnu ili suvu kožu.

Fluor u  pasti za zube takođe može loše da reaguje sa tvojom kožom i uzrokuje bubuljice.

Ukoliko si pušač, veće su šanse za bubuljice oko usana, nego kod osoba koji nisu pušači.

Ako ne očistiš usne nakon konzumiranja pržene ili masne hrane, možeš da dobiješ bubuljice oko usana i na bradi  kao rezultat nakupljanja ulja.

Dakle, i tvoja usta i brada zahtevaju jednako dobru higijenu, kao i svaki drugi deo tvoga lica. Misli i na njih.

 

Bubuljice na bradi i vratu

Bubuljice na bradi koje se spuštaju po vratu često mogu biti uzrok policističnih jajnika. S druge strane, često se može desiti da se prošire i po obrazima, a onda su direktno povezane sa zagađivačima iz okruženja.

Ako si dugo vremena provela u gradu, zagađen vazduh može da bude jedan od razloga bubuljica na bradi i vratu. Nažalost, i vazduh u tvojoj kući može biti jednako loš, ili još gori.

Razmisli o dodavanju biljaka koje čiste vazduh u tvojoj kući.

Ukoliko si često na mobilnom telefonu, ili dodiruješ lice prljavim rukama, sve zajedno utiče na pojavu bubuljica na vratu i po obrazima.

Uvek detaljno operi kožu pre nego što odeš na spavanje, i nikad nemoj da odlaziš na spavanje sa šminkom na licu. Ponekad, bubuljice na bradi i vratu mogu biti simptom previše šećera u tvojoj ishrani – smanji unos šećera na nekoliko dana i videćeš kako to pomaže.

Bubuljice na bradi uzrok

Da bi znala kako se rešiti bubuljica na bradi, moraš da znaš šta je dovelo do njihovog nastanka.

Loša ishrana

Pre svega, bubuljice na bradi mogle bi da znače da praktikuješ lošu ishranu ili imaš alergiju na neku hranu.

Uočeno je da pojedinci koji imaju alergije na hranu i nemaju uravnoteženu ishranu, pate od bubuljica na bradi.

To se dešava iz razloga, kao što smo spomenuli, da se smatra  da su bubuljice na bradi povezane sa poremećajima tankog creva, posebno onim uzrokovanim alergijama na hranu ili nezdravom ishranom .

 

Hormonska neravnoteža

Drugo, hormonalni poremećaj može biti krivac ako se bubuljice na bradi pojavljuju oko ili tokom menstrualnog ciklusa, trudnoće ili menopauze ili puberteta . Na primer, primetićeš kako se bubuljica na bradi pojavljuje nekoliko dana pre ciklusa, i kako prolazi sama od sebe, kako se ciklus završava. Dakle, to treba da ti bude jasan znak da je u pitanju bubuljica usled menstrualnog ciklusa

 

Sindrom policističnih jajnika

U ovom stanju, nivo polnih hormona postaje neuravnotežen. Obično jajnici proizvode malu količinu muških polnih hormona (androgena). Kod sindroma policističnih jajnika nivo androgena je malo povišen. To može uzrokovati zaustavljanje ovulacije, pojavu bubuljica na bradi, čak i rast dlaka na licu i telu.

 

Loša limfna drenaža

Još jedno stanje usled kojeg dolazi do pojave bubuljica na bradi moglo bi biti siromašna limfna drenaža. U ovom stanju telo ne može da se  reši otrovnih stvari. Ovi toksini mogu dovesti do pojave bubuljica na bradi.

 

Bubuljice na bradi usled stresa

Sigurno ste primetili da se vaše bubuljice pogoršavaju tokom stresnih situacija. Tačan razlog još nije poznat, ali ćelije koje proizvode sebum imaju receptore stresa, postoji neka vrsta veze između stresa i bubuljica na bradi. Zbog činjenice da ulje, prljavština, sebum, mrtve ćelije kože i bakterije zapravo uzrokuju bubuljice na bradi, pretpostavlja se da su anksioznost i akne povezane.

Ako vodiš stresan stil života postaješ na taj način sklona pojavi bubuljica na bradi. One se mogu kretati od blagih do vrlo teških, u zavisnosti od anksioznosti.Stres Uzrokovan porodičnim problemima, društvenim ili profesionalnim životom dovoljan je da uzrokuje bubuljice na bradi.

Šminka

Karmin, balzami za usne i puder , ponekad sadrže sastojke koji dovode do pojave bubuljica na bradi. Biraj kvalitetniju šminku.

Loša  higijena

Ukoliko ne obraćaš pažnju na ličnu higijenu, možeš uzrokovati pojavu bubuljica na bradi ili pogoršati postojeće akne. Neke od uobičajenih stvari koje mogu uzrokovati bubuljice na bradi uključuju:

Mobilni telefon koji dodiruje tvoju kožu brade i vrata, posebno ukoliko imaš naviku da ga držiš skroz uz obraz i vodiš duge telefonske razgovore. Klice prisutne na tvom telefonu aktiviraju akne.

Isto tako, prljavi muzički instrumenti, poput flaute, mogu izazvati akne ako dođu u dodir sa bradom.

Nemoj da diraš lice ili bradu sa prljavim rukama jer se bakterije koje uzrokuju akne mogu preneti.

Drugi uzroci bubuljica na bradi uključuju:

  • Ukoliko  iznenada prestaneš da koristiš pilule za kontrolu rađanja, hormonske promene mogu uzrokovati pojavu bubuljica na bradi.
  • Prekomerno znojenje može uzrokovati začepljene pore i bubuljice na bradi.
  • Loša ishrana koja se sastoji od hrane sa niskim glikemijskim indeksom ili hrane koja uzrokuje upalu može dovesti do pojave bubuljica na bradi.
  • Ukoliko si pušač, veće su ti šanse da dobiješ bubuljice na bradi.

 

Kako se rešiti bubuljica na bradi

 

Hormonska terapija

Neki lekovi za kontrolu rađanja mogu ti biti od pomoći u rešavanju neravnoteže hormona i regulisanju nivoa polnih hormona . Odluči se za lekove sa estrogenom i progesteronom.

Ovi lekovi pokazali su se korisnim za žene koje proizvode previše muških hormona kao način kako se rešiti bubuljica na bradi . Isto tako, kako bi se u potpunosti rešila bubuljica na bradi, pokušaj sa dopunskom hormonskom terapijom, ali samo u konsultacija sa svojim lekarom.

 

PCOS tretman

Dobra ishrana, redovna vežba i kontrola težine, prestanak pušenja su vitalni koraci za lečenje sindroma policističnih jajnika (PCOS). Takođe možeš koristiti pilule za kontrolu rađanja kako bi hormone dovela u ravnotežu.

Put lečenja koji izabereš najviše zavisi od tvojih simptoma, njihove ozbiljnosti i da li planiraš da imaš decu.

Ukoliko si gojazna osoba, gubitak težine može biti pravo rešenje za tebe. Mala količina gubitka telesne težine dovodi do balansiranja nivoa hormona i pokretanja ovulacije i menstrualnog ciklusa.

Uključi u svoju ishranu puno voća, cele žitarice, lisnato povrće i mlečne proizvode sa niskim udelom masti u tvojim obrocima.

Redovno vežbaj kako bi kontrolisala ili smanjila svoju težinu, a takođe ćeš na taj način poboljšati svoje celokupno zdravlje.

Ako si pušač, ozbiljno razmisli o odustajanju.

 

Bubuljice na bradi lečenje antibiotikom

Pokušaj da koristiš oralne antibiotike, ukoliko te tvoje bubuljice na bradi svrbe i ukoliko su bolne .

Oni će ti pomoći da smanjiš upalu, kao i da ukloniš sve bubuljice koje su uzrokovale bakterije.

Za bilo koju vrstu antibiotika, trebalo bi da se konsultuješ sa svojim lekarom.

 

Kreme za bubuljice

Neke od velikog broja gelova i krema za bubuljice mogu biti odličan način kako se rešiti bubuljica na bradi. Uopšteno, proizvodi koji imaju retinoid (oblik vitamina A) se koriste jer mogu otvoriti tvoje pore i osigurati da bilo koji antibiotik koje koristiš ti pruži sjajne rezultate. Ima i odličnih prirodnih tretmana protiv akni koji ti mogu pomoći.

Možeš da koristiš kreme koje sadrže kombinaciju antimikrobnih lekova kao što je klindamicin .

Ovi proizvodi ne samo da leče bubuljice na bradi, već će sprečiti i njihovo novo izbijanje. U tom smislu, korisni su proizvodi za negu lica sa salicilnom kiselinom kao i benzoil peroksid.

Bilo koju kremu da odabereš, preporučuje se da  konsultuješ svog dermatologa.

Neki sastojci u proizvodima za negu lica poput kakao maslaca ili shea maslaca aktiviraju bubuljice na bradi, budući da ometaju pore.

Zdrava ishrana

Zdrava ishrana je srž u lečenju bubuljica na bradi. Pobrini se da tvoja ishrana bude uravnotežena i da ima mnogo vlakana, posebno voća i lisnatog zeleniša. Izbegavaj visoke glikemijske dijete sa visokim sadržajem šećera i pij puno vode zbog hidratacije. Savetujemo ti da smanjiš potrošnju kisele hrane, ostaviš cigare i smanjiš unos alkohola.

Kao što je ranije spomenuto, niska glikemijska hrana, je hrana koju treba da izbegavaš, jer visoko glikemijski indeksi, kao što  beli hleb i kolači koji podižu nivo šećera u krvi i podstiču pojavu bubuljica na bradi. Zato što dalje od šećera, mlečnih proizvoda, pekarskih proizvoda kao i fermentirane hrane, vina, kvasca itd.

Čokolada takođe ima značajnu ulogu, kada su bubuljice na bradi u pitanju.

Savetuje se detoksikacija, ako imaš bilo kakve probavne smetnje ili su bubuljice na bradi uzrokovane lošom hranom.

Pij što više biljnih čajeva (kao što je čaj od kamilice) jer pomažu u probavi.

Korisni saveti za bubuljice ispod brade

Opusti se

Pokušaj da upravljaš svojim stresom. Razne metode postoje za upravljanje stresom, kao što su masaže, one mogu biti korisne dok rešavaš svoj problem bubuljica na bradi. Isto tako, važna je meditacija, joga, muzika, pisanje i ukoliko je neophodno stručna pomoć.

Nađi vreme za odmor i vežbanje

Odgovarajuća vežba i odmor su dve vitalne zdrave životne navike koje bi trebalo da usvojiš ako želiš da se rešiš bubuljica na bradi. Redovno vežbanje smanjuju nivo kortizola dok tvoje telo proizvodi endorfine koji će mirno umiriti.

Održavaj ličnu higijenu

Pazi da uvek dobro očistiš kožu kako bi smanjila akumulaciju sebuma, ulja i mrtvih ćelija kože koje bi mogle da blokiraju pore kože. Redovno čišćenje lica je neophodno kako bi se rešila od mrtvih ćelija kože koji mogu uzrokovati bubuljice na bradi u kombinaciji sa drugim faktorima.

Ostale  higijenske navike koje treba da usvojiš uključuju:

  • Operi  lice samo dva puta dnevno (nakon buđenja i pre odlaska u krevet) sa alkoholom bez sapuna.
  • Često briši mobilni telefon pomoću sredstava za čišćenje koje koristiš za čišćenje računara.
  • Ako imaš partnera sa masnom kožom lica, nemoj da delite jastuke i zamoli ga da upotrebljava  kozmetiku bez ulja ili masne proizvode za kosu. Treba da se koriste ne-komedogene proizvodi, kako bi zaustavili sve uzroke bubuljica da dođu do tvoje kože.
  • Koristi meku vodu, jer tvrda voda može da blokira pore. Vodu možeš da omekšaš sa proizvodom za omekšavanje vode, koji će ti pomoći kod filtriranja vode i uravnotežiti njen pH.
  • Nemoj da dodiruješ bradu sa prljavim rukama jer će širiti ulje, prljavštinu i bakterije.