Pojačana kiselina u želucu (uzroci, ishrana, lečenje)

povecana kiselina u zelucu

[icegram campaigns=”7537″]

POJAČANA KISELINA U ŽELUCU izaziva bol i neprijatan osećaj u stomaku, kao i mnoge druge komplikacije. Na primer, simptomi pojačane kiseline u želucu su osećaj peckanja u grudima, kiselina u grlu, bol u želucu, jaki gasovi i opstipacija.

U slučajevima infekcije želuca (npr. helikobakterijom), jakog stresa ili prekomernog lučenja hormona gastrina obično dolazi i do pojačanog lučenja želudačne kiseline.Zbog njenog podizanja iz želuca često se oseća u grlu.

Da bi se kiselina u želucu vratila u normalu, obično je potrebno sprovesti neke preventivne mere i uzimati lekove po potrebi. Ako imate veoma jako lučenje želudačne kiseline, lekar će vam preporučiti terapiju. Postoji i dosta prirodnih načina da se takvo lučenje želudačne kiseline ublaži. U većini slučajeva je potrebno da utvrdite koje vam namirnice izazivaju problematične simptome i da ih potpuno izbacite iz ishrane.

Sa druge strane, ponekad je velik problem utvrditi da li se simptomi javljaju zbog pojačanog ili smanjenog lučenja želudačne kiseline. I previše i premalo kiseline u želucu može izazvati nadimanje, gorušicu i loše varenje.

U ovom tekstu ćemo videti koje su sve funkcije si simptomi pojačane želudačne kiseline, kao i kako da regulišete pojačano lučenje kiseline prirodnim putem.

kiselina u zelucu


Funkcije želudačne kiseline

Želudačna kiselina je zapravo hlorovodonična kiselina (HCl), a prekomerno lučenje ove kiseline se stručno zove hiperhlorhidrija. Ostala imena za želudačnu kiselinu su i stomačna kiselina i probavni ili želudačni sokovi.

U normalnim uslovima, u želucu se nalazi između 20 i 100 mililitara ove kiseline i ona je kisele pH vrednosti (između 1,5 i 3,5 na pH skali).

Glavna funkcija koju ima kiselina u želucu jeste razlaganje hrane kako bi ona nastavila da se vari. Pošto je ova kiselina veoma kisela, ona zajedno sa probavnim enzimima razlaže hranu kako bi se iz nje izvukli potrebni nutrijenti.

Takođe, jedna od funkcija želudačne kiseline jeste da uništava mikrobe koje unosimo u sebe zajedno sa hranom i da spreči razna infektivna oboljenja.


Šta izaziva pojačanu kiselinu u želucu (hiperhlorhidriju)?

Hiperhlorhidrija je prekomeran sadržaj kiseline u želucu kada u njemu uopšte nema hrane. Pojačana kiselina u želucu se javlja kada neki procesi stimulišu prekomerno lučenje kiseline. Gastrin je najvažniji hormon koji reguliše učenje takve kiseline i prekomerno lučenje gastrina lako dovodi do hiperhlorhidrije.

Enciklopedija Britanika navodi da želudac tokom dana proizvede oko litar i po želudačne kiseline. Sasvim je logično da sam čin jedenja pojačava lučenje kiseline. Čak i drugi stimulansi (ukus, miris, pogled) mogu dovesti do pojačanog lučenja kiseline.

Međutim, jaka kiselina u želucu se može javiti i zbog alergije ili osetljivosti na hranu, emocionalnog stresa i prekomernog lučenja hormona gastrina.


Povećana želudačna kiselina simptomi

bol u zelucu

Previše kiseline u probavnom traktu obično izaziva digestivne probleme različitog intenziteta. Neželjeni efekti previše kiseline u želucu se uglavnom svode na oštećenje pečenja u želucu, kod mnogih se javlja i kiselina u grlu. Ponekad se povećana kiselina u želucu javlja i zbog infekcija želuca.

Simptomi koji se javljaju zbog pojačane kiseline u želucu su:

 • peckanje u stomaku nakon jela
 • gorušica i kiselina
 • podrigivanje i nadutost nakon obroka
 • nadimanje i tvrd stomak
 • mučnina i/ili povraćanje
 • crna i katranasta stolica (ako je prisutan i čir)
 • bol u stomaku
 • opstipacija

Kako manjak želudačne kiseline izaziva gorušicu?

gorusica simptomi

U mnogim slučajevima, uzrok gorušice i simptoma GERB-a nije previše, već premalo želudačnih sokova.

Nedovoljno želudačne kiseline se zove hipohlorhidrija i zapravo je najčešći krivac za simptome gorušice i lošeg varenja. Manjak kiseline u želucu izaziva bol u stomaku, gastritis, pečenje u želucu i gorušicu. Takođe, ovaj problem može izazvati prekomerno razmnožavanje bakterija u probavnom traktu, osteoporozu i anemiju.


Može li pojačana kiselina u želucu izazvati bolove slične onima kada smo gladni?

Prevelik sadržaj kiseline u želucu (hiperhlorhidrija) često dovodi do bolova sličnim bolovima koji se javljaju kada smo gladni.

Glad izaziva lučenje različitih hormona (uključujući i gastrin) i enzima u želucu. To može izazvati kontrakcije mišića u zidu želuca i jači apetit. Svi ovi faktori pojačavaju lučenje želudačne kiseline.


Povećana kiselina u želucu uzroci

Šta dovodi do pojačanog lučenja kiseline u želucu? Evo nekoliko najčešćih uzroka

simptomi heliko bakterije u želucu

Jedan od glavnih uzroka povećane želudačne kiseline jeste infekcija bakterijom Helicobacter pylori i pojava čira na želucu. H. pylori je bakterija koja je najčešći uzročnik čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao i upale membrane u želucu.

Jedno naučno istraživanje je ispitivalo vezu između pojačane kiseline u želucu i helikobakterije. Dokazano je da dugoročna infekcija helikobakterom može direktno izazvati hiperhlorhidriju. Sa druge strane, ponekad takva infekcija izaziva i smanjeno lučenje kiseline u želucu. To značajno povećava rizik od pojave čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao i od jakih grčeva.

Infekcije helikobakterijom često izazivaju i skupljanje kiseline u želucu.

Ako imate simptome infekcije helikobakterijom, najbolje je da jedete više prirodnog meda kako biste ublažili simptome. Takođe, ašvaganda (indijski žen-šen) se takođe smatra odličnim biljnim lekom za prevenciju i lečenje čira na želucu.


Povezano> Heliko bakterija: Simptomi i vodič za efikasno lečenje


Prekomerno lučenje hormona gastrina

Pojačana kiselina u stomaku se može javiti zbog hormonalnog disbalansa, koji se javlja zbog prekomernog lučenja gastrina.

Gastrin je najvažniji hormon za lučenje stomačne kiseline. Prekomerno lučenje gastrina može izazvati povećanu kiselinu u želucu.

Jedan od mogućih uzroka prekomernog lučenja gastrina jeste česta upotreba inhibitora protonske pumpe i sličnih lekova. Ovi lekovi se koriste za ublažavanje prekomernog lučenja želudačne kiseline. U nekim slučajevima, određeni sindromi koji imaju veze sa probavnim organizma (npr. Zolinger-Elisonov sindrom) mogu izazvati pojačano lučenje gastrina i želudačne kiseline.


Stres

stres

Stres ima veoma velik uticaj na lučenje želudačnih sokova. Na nerve koji stimulišu lučenje želudačne kiseline direktno utiče i emotivni i fizički stres. Ako je osoba pod velikim stresom, telo obično luči više želudačne kiseline.

Nekoliko naučnih ispitivanja je pokazalo da je stres glavni uzrok gastrointestinalnih oboljenja. U kliničkim ispitivanjima, fizički i emotivni stres su doveli do pojačanog lučenja želudačne kiseline.

Dakle, i fizički stres je važan faktor .Ostali mogući uzročnici pojačane kiseline u želucu su nedovoljno sna i ishrana koja sadrži malo kalorija.

Postoji mnogo prirodnih načina opuštanja i ublažavanja stresa. Ako počnete bolje i više da spavate, to će vam značajno ublažiti stres i anksioznost.


Previše kofeina

kafa i gorusica

Kafa, čaj, sokovi sa kofeinom i ostala pića koja sadrže kofein mogu izazvati prekomerno lučenje želudačne kiseline i pogoršati simptome gorušice.

Gorak ukus pića koja sadrže kofein stimuliše želudac da luči više kiseline. Dokazano je i da pilule koje sadrže kofein imaju sličan efekat.Zato je najbolje da izbegavate ovakva pića ako imate čir.Međutim, novija istraživanja pokazuju da manje od tri kafe na dan nema nikakav loš efekat kod čira.


Ostali mogući uzroci pojačane kiseline u želucu

Masna hrana

Ako često osećate peckanje u grudima nakon jela, uzrok tome može biti masna hrana koja dovodi do pojačanog lučenja kiseline.

Hrana bogata masnoćama loše utiče na varenje. Neke vrste masnoće mogu pojačati lučenje kiseline i stimulisati rad hormona vezanih za varenje. U nekim slučajevima, hrana koja sadrži mnogo masnoća može pogoršati i simptome čira na želucu.

Masna hrana može izazvati i druge probleme sa varenjem, npr. masnu stolicu i mučninu nakon jela.


Mleko

mleko

Mleko i pojedini mlečni proizvodi takođe mogu pojačati lučenje želudačne kiseline.To se posebno odnosi na obrano mleko, mleko sa manjim procentom masnoća i mleko koje sadrži malo kalcijuma. Međutim, pojačano lučenje želudačne kiseline izazvano mlekom se uglavnom javlja kod osoba koje već imaju neki problem sa želucem.

Mada je mleko odličan izvor kalcijuma, mnogi ljudi imaju problem sa varenjem mleka i mlečnih proizvoda zbog intolerancije na laktozu.


Pivo i vino

pivo

Neka alkoholna pića, pogotovo pivo i vino, pojačavaju lučenje želudačne kiseline.Fermentisana alkoholna pića, gde spadaju pivo i vino, su česti uzročnici ovakvih problema. Pivo i vino stimulišu oslobađanje gastrina i lučenje stomačne kiseline. Međutim, hronični alkoholizam lako izaziva smanjeno lučenje želudačne kiseline.


Nedovoljno sna

spavanje

Naučno je dokazano da nedovoljno sna može izazvati hiperhlorhidriju i pogoršati simptome GERB-a.Ako ne spavate dovoljno, to može dovesti do pojačanog lučenja kiseline u želucu. Nedovoljno sna i nekvalitetan san povećavaju i učestalost napada gorušice tokom noći.


Hrana i gorušica

sta je dobro za zgaravicu

Sasvim je normalno da neke vrste hrane izazovu pojačano lučenje želudačne kiseline. Međutim, postoje i neke namirnice koje dovode do vraćanja želudačne kiseline u jednjak, osećaja kiseline u grlu i pogoršanja gorušice i GERB-a.

Ako nemate simptome gorušice ili GERB-a, ta hrana vam verovatno neće izazvati gorušicu. Razlog tome je to što gorušica obično izaziva slabost mišića koji sprečava vraćanje želudačne kiseline u jednjak. Kada dođe do pojave gorušice i čira, lekari prepisuju lekove za neutralisanje kiseline ili smanjeno lučenje želudačne kiseline.


Saznajte više> Žgaravica (gorušica) u želucu i grlu: 13 jednostavnih lekova za brzo olakšanje


Kisela hrana i citrusno voće

Da biste uspešno ublažili simptome prekomernog lučenja želudačne kiseline i gorušice, najbolje je da izbegavate hranu koja stimuliše lučenje želudačnog soka.

Namirnice koje pojačavaju lučenje kiseline i izazivaju pogoršanje simptoma gorušice su:

 • citrusno voće (pomorandže, grejp)
 • paradajz, jer je on veoma kiseo i kod nekih ljudi izaziva kiseinu
 • beli i crni luk mogu pogoršati simptome
 • crvena paprika, jer stimuliše lučenje želudačne kiseline
 • začinjena hrana
 • pepermint

Međutim, neće svaka od nabrojanih namirnica izazvati iste simptome kod svakoga. Zato je veoma važno da sami utvrdite šta vam izaziva probleme i da prestanete da je jedete.

Međutim, na stvaranje želudačne kiseline utiče i vreme kada jedete i količina hrane koju jedete.


Pojačano lučenje želudačne kiseline tokom trudnoće

dijabetes u trudnoci

Može li trudnoća da izazove pojačanu kiselinu u želucu? Mnoge trudnice misle da to jeste slučaj, jer se gorušica često javlja u trudnoći.

Međutim, lučenje želudačnih sokova se tokom trudnoće zapravo smanjuje zbog hormonalnih promena.Glavni uzrok pojačanih simptoma gorušice tokom trudnoće je upravo manjak želudačnih sokova i želudačni sokovi koji se vraćaju u jednjak.

Takođe, hormonalne promene dovode i do sporijeg varenja hrane, što pojačava simptome GERB-a. I na kraju, sama težina bebe može dovesti do vraćanja suvišne kiseline u jednjak.


Šta je dobro protiv kiseline u želucu?

Postoji dosta načina da ublažite pojačano lučenje kiseline u želucu i smanjite moguće komplikacije koja ona može izazvati.Evo šta je dobro da uradite da se rešite ovog problema…

Lekovi

lekovi

Ako se kod vas javlja jaka kiselina u želucu zbog čira ili drugih problema sa želucem, lekar će vam prepisati odgovarajuće lekove.

Prekomerno lučenje želudačne kiseline obično zahteva lečenje antibioticima ako je uzrok Helicobacter pylori i lekovi za ublažavanje stomačne kiseline. Na primer, inhibitori protonske pumpe redukuju stvaranje hlorovodonične kiseilne. Takođe, antibiotici mogu ubiti neke sojeve helikobakterije koja izaziva iritaciju u želucu.

Ako uzimate antibiotike, veoma je važno da istovremeno uzimate i probiotike kako vam antibiotici ne bi izazvali još veće probleme sa varenjem.


Soda bikarbona za želudac

soda bikarbona

Ako povremeno imate simptome gorušice zbog stresa ili hrane koja iritira želudac, soda bikarbona vam može pomoći.

Soda bikarbona (natrijum bikarbonat) se koristi za ublažavanje kiseline, gorušice i lošeg varenja. Ona je prirodni antacid koji pomaže u ublažavanju simptoma čira na dvanaestopalačnom crevu ili želucu.

Izmešajte kafenu kašičicu sode bikarbone u jednoj čaši vode. Dobro izmešajte tako da se soda bikarbona potpuno rastvori. Nije preporučljivo da popijete više od sedam čaša vode sa sodom bikarbonom tokom jednog dana.


Kiselina u želucu ishrana

Mediteranska ishrana može da vam pomogne u ublažavanju lučenja želudačne kiseline, te s vremenom neće ni biti potrebe da uzimate inhibitore protonske pumpe.

I nekoliko naučnih ispitivanja je pokazalo da mediteranska ishrana može smanjiti sadržaj kiseline u želucu. U velikom broju slučajeva, zdravija ishrana je imala isti efekat kao i inhibitori protonske pumpe. Ovaj efekat se može postići i pijenjem alkalne vode.


Jabukovo sirće kao lek za želudačnu kiselinu

jabukovo sirce

Razblaženo jabukovo sirće je jako dobar prirodni lek za jaku želudačnu kiselinu jer može smanjiti učestalost gorušice i ostalih problema koje ona izaziva.

Kada se popije, jabukovo sirće deluje kao prirodni antacid. Dokazano je da ono reguliše pH vrednost u stomaku. Tokom jedne studije, gotovo svi ispitanici koji su pili jabukovo sirće su prijavili da im se simptomi polako povlače.

Kako se koristi ovaj prirodni lek za želudačnu kiselinu ?

Izmešajte kašiku ili dve jabukovog sirćeta u velikoj čaši vode i redovno pijte ovu mešavinu kako bi vam ublažila simptome gorušice. Ako vam je ukus jabukovog sirćeta prejak, ubacite u mešavinu i malo meda. Neki ljudi uzimaju pilule jabukovog sirćeta. One su takođe efikasne za ublažavanje gorušicei kiseline.


Sok od aloje

aloe vera

Sok od aloje je dobar lek protiv kiseline u želucu jer uspešno ublažava probleme sa stomakom koji se javljaju zbog pojačanog lučenja kiseline u želucu.Sok od aloje štiti sve probavne organe od oštećenja. Dokazano je da kapsule sa alojom značajno ublažavaju simptome GERB-a. Ovaj lek je prirodan i potpuno bezbedan za upotrebu.


Kako sprečiti prekomerno lučenje kiseline u želucu?

Neprijatne posledice pojačanog lučenja kiseline u želucu se mogu ublažiti. Uz nekoliko jednostavnih promena možete sprečiti pojavu čira na želucu, gorušice i dispepsije.

Evo i još nekoliko saveta za sprečavanje gorušice:

 • Nemojte jesti obilne obroke. Rasporedite tu količinu hrane na nekoliko obroka tokom dana.
 • Nemojte preskakati obroke.
 • Nemojte ići na spavanje bar tri sata nakon poslednjeg obroka.
 • Izbegavajte hranu koja vam izaziva problematične simptome.
 • Skinite višak kilograma kako biste sprečili gorušicu i druga oboljenja.
 • Koristite deblji jastuk kako bi vam glava bila podignuta u odnosu na telo.

Kada posetiti lekara?

Ako povremeno imate gorušicu, neki prirodni načini lečenja su obično sasvim dovoljni da ublaže sve neprijatnosti. Međutim, ako vas gorušica često muči i ako imate još neke simptome, najbolje je da odete kod lekara.

Ako imate hronične simptome prekomernog lučenja želudačne kiseline, idite kod lekara. Ti simptomi su:

 • Simptomi gorušice su teži ili se češće javljaju.
 • Stalno imate osećaj da vam se nešto zaglavilo u grlu.
 • Iskašljavate sluz pomešanu sa krvlju ili vam se dešava da povraćate i u bljuvotini je vidljivo nešto nalik na zrna kafe.
 • Imate tamnu ili sasvim crnu i katranastu stolicu.
 • Osećate jak bol u gornjem delu stomaka koji se postepeno pogoršava.