Oticanje stopala i gležnjeva: 8 mogućih uzroka i najbolji prirodni lekovi

oticanje stopala

Edem je stanje kod koga se u telu zadržava previše vode. To dovodi do oticanja pojedinih delova tela, najčešće ruku, nogu, šaka, gležnjeva, stopala i lica. Šta izaziva edem?

Oticanje stopala i gležnjeva se može javiti zbog mnogih stvari. Dugo stajanje može izazvati edem. Dugo putovanje avionom može dovesti do zadržavanja tečnosti. Kod nekih žena se javljaju otečena stopala pred menstruaciju.

Otekla stopala mogu biti posledica ozbiljnijih oboljenja: bolesti jetre, bolesti bubrega, srčanog zatajenja, tromboze dubokih vena, nedovoljno proteina u krvi i još mnogo toga.

U nastavkumožete saznati šta sve može biti uzrok za oticanje stopala kad su u pitanju ozbiljna oboljenja kao i zašto je ovo stanje tako često u trudnoći.

U drugom delu članka su efikasni lekovi i saveti kojima možete dovesti u normalu svoja otečena stopala.


Limfedem

limfedem

Limfedem je stanje koje rezultira nakupljanjem tečnosti na mestima na kojima je limfni sistem oštećen ili blokiran. Najčešći uzroci limfedema su rak i lečenje raka. Kada dođe do “zarobljavanja” limfe u limfotoku, lako dolazi do oticanja nogu, ruku i stopala. Neke vežbe mogu pomoći u protoku limfe kroz limfotok. I limfna masaža je dobar tretman za limfedem. Uređaj za pneumatsku kompresiju može poboljšati cirkulaciju limfe i smanjiti otok.


Hronična venska insuficijencija

Krv putuje ka srcu uz pomoć zalistaka u venama, koji praktično usmeravaju tok krvi. Zalisci mogu postati oštećeni s godinama, kao i zbog dugotrajnog stajanja ili sedenja. Oštećeni zalisci izazivaju hroničnu vensku insuficijenciju, stanje kod kog se krv taloži u donjem delu nogu i tako izaziva oticanje stopala i gležnjeva. Tromboza dubokih vena je čest uzrok venske insuficijencije. Tumori i vaskularne malformacije su nešto ređi uzroci ovakvog problema.


Srčani zastoj i oticanje

sportsko srce uzrok

Srčani zastoj je stanje kod koga srce ne pumpa krv kako treba. To dovodi do problema sa cirkulacijom i krv može početi da se skuplja u nogama i stopalima. Obično je neprijtno ležati kada dođe do srčanog zastoja. Tada dolazi do ubrzanog, ponekad čak i nepravilnog rada srca. Osoba se može osećati kao da ne može da dođe do daha. Srčani zastoj je veoma ozbiljno stanje. Ako sumnjate da je došlo do srčanog zastoja, odmah se javite svom lekaru.


Otečena stopala i bubrežna oboljenja

Bubrezi su organi u obliku pasulja koji filtriraju krv i regulišu krvni pritisa. Dijabetes i povišeni pritisak utiču na bubrežnu funkciju, što dovodi do disbalansa elektrolita u krvi, a tada dolazi do zadržavanja tečnosti. Gravitacija vuče vodu nadole, tako da tada može doći do oticanja stopala.


Bolesti jetre i otečena stopala

bolesti jetre simptomi

Poput bubrega, jetra igra značajnu funkciju u našem organizmu tako što filtrira nepotrebne stvari iz krvi. Upala jetre (hepatitis) ili oštećenje jetre zbog prekomerne konzumacije alkohola mogu izazvati cirozu. Tada može doći do problema sa funkcijom jetre. Kada jetra ne može normalno da funkcioniše, dolazi do nakupljanja vode u stomaku i nogama. Delovi tela u kojima se tečnost zadržava izgledaju otečeno.


Povezano> Kako smanjiti oticanje nogu


Oticanje stopala tokom trudnoće

dijabetes u trudnoci

Mnoge žene imaju problem sa oticanjem stopala tokom trudnoće. Dugo stajanje i fizička aktivnost pogoršavaju problem. I previše soli, a premalo kalijuma je čest uzrok za otečena stopala. Neke trudnice primećuju da im gležnjevi i stopala više otiču kada je toplo. Oticanje gležnjeva i stopala se i očekuje tokom trudnoće i nije razlog za brigu. Međutim, ako se javi iznenada i/ili ako su otoci veliki, to može biti simptom preeklampsije, koja je veoma opasno stanje. Ako vam se naglo jave otoci, odmah kontaktirajte svog lekara.

Šta je preeklampsija?

Kod nekih trudica se javlja preeklampsija, veoma opasno stanje koje izaziva povišen pritisak. Ako se preeklampsija ne leči na vreme, može izazvati oštećenje bubrega i jetre, pa čak i smrt. Simptomi preeklampsije su mučnina, glavobolja, problemi sa normalnim disanjem, bolovi u stomaku, zamagljen vid i zadržavanje vode. Preeklampsija se javlja nakon dvadesete nedelje trudnoće. Ako imate ove simptome, bez odlaganja idite kod lekara.


Iščašenja, istegnuća i prelomi kostiju

otok stopala

Otečeno stopalo može biti znak povrede stopala ili donjeg dela noge. Slomljen prst, istegnut ili iščašen članak i prelom kostiju su tek neke od povreda koje za posledicu imaju otoke. Oticanje je normalna reakcija na povredu. Upala olakšava zaceljenje. Ako ste jako povređeni i imate jake bolove, ne možete da se oslonite na stopalo ili vam stopalo deluje neobično, odmah potražite lekarsku pomoć.


Saveti za lečenje

lekar

Postoji mnoštvo potencijalnih uzroka za oticanje gležnjeva i stopala. Srećom, postoji i mnogo stvari koje možete sami učiniti kako biste ublažili ovaj problem. Pre svega, odmarajte se, stavljajte ledene obloge, umotajte stopala u neku tkaninu i podignite ih iznad nivoa srca. Ove strategije su posebno korisne ako ste povredili stopalo. Ledene obloge sužavaju krvne sudove i smanjuju dotok krvi u taj deo. Led će vam i ublažiti bolove. Podizanjem noge ćete sprečiti dalji dotok tečnosti. Zavoj ili čarape za kompresiju sprečavaju nakupljanje tečnosti u stopalu. I odmor će vam sigurno pomoći.

Fizička aktivnost je jedna od najboljih stvari za ublažavanje otoka. Kretanjem ćete poboljšati cirkulaciju krvi i limfe, tako da je manja verovatnoća da će se one nakupljati u stopalima. Tako dolazi do smanjivanja otoka, a i tako ćete ojačati nogu nakon povrede. Radite neke vežbe za noge kako biste sprečili trombozu dubokih vena, opasno oboljenje koje izaziva otečene gležnjeve i stopala.

Tretman za otečena stopala: lekovi

Kao što smo već napomenuli, otečena stopala mogu imati niz uzroka. Ponekad vam lekovi mogu pomoći u ublažavanju otoka. Povišeni pritisak i dijabetes mogu izazvati zadržavanje vode u organizmu. U tim slučajevima, lekar će vam prepisati diuretike kako biste izbacili suvišnu tečnosti iz organizma. I smanjen unos soli vam može dosta pomoći.


Prirodni lekovi za oticanje stopala i gležnjeva

medicinske carape

Simptomi oticanja koji se javljaju na obe strane tele se najlakše leče u kućnim uslovima. Evo nekih ideja koje mogu biti od pomoći:

 • Kompresione čarape: mogu se naći u apoteci ili drogeriji, a kompresivne čarape služe za ublažavanje bolova i sprečavanje zadržavanja tečnosti u nogama, gležnjevima i stopalima. Postoji tri stepena zatezanja, od laganog do jakog, pa pazite da ne kupite suviše uske čarape. Predlog stručnjaka je da treba početi sa laganim čarapama, koje ne zatežu jako.
 • Podizanje nogu: stavite noge na jastuk kako biste ublažili otok. Razne joga poze, poput ležanja na podu sa podignutim nogama, oslonjenim o zid, takođe mogu biti od pomoći.
 • Vežbanje: sedenje ili stajanje u jednom mestu, tokom dužih vremenskih perioda, može pogoršati naticanje nogu. Pomerajte kolena, savijajte i opružajte zglobove radi lakšeg nošenja sa otokom. Pokušajte i sa plivanjem, pošto je to vrsta vežbanja bez opterećenja, koja će prijati celom telu.
 • Redukcija kilaže: ako smršate, smanjićete otok i poboljšati opšte zdravlje.
 • Epsom soli: natapajte stopala i gležnjeve 15-20 minuta u kadi sa Epsom solima, kako biste ublažili bolove. Ako patite od dijabetičarske neuropatije u stopalima, pipnite vodu kako biste zbegli izlaganje stopala ekstremnim temperaturama.
 • Suplementi sa magnezijumom: dodavanje 200-400 miligrama u ishranu može ograničiti zadržavanje vode i bolove. Pre uzimanja suplemenata razgovarajte sa lekarom, pošto ne biste smeli da ga zimate ako imate problem sa srcem ili bubrezima.

otecena stopala lecenje

Za najbolje rezultate, probajte više rešenja odjednom. Na primer, ako šetate radi vežbanja, posle toga koristite kompresivne čarape. Ako plivate, radite jogu pre ili posle.

Ostali prirodni lekovi za otekla stopala:

Peršun

Trebaće vam:

 • 1 kašika sušenih listova peršuna
 • šolja vrele vode

Šta treba da uradite:

 • Natapajte listove u vreloj vodi par minuta
 • Procedite i popijte dok je čaj topao

Koliko često treba da ponavljate

Pijte dve do tri šolje ovog biljnog čaja svakog dana.

Zašto ovo deluje

Ako vam gležnjevi i stopala otiču zbog zadržavanja tečnosti, onda je možete isterati uz pomoć peršunovog lista. Peršun je prirodan diuretik, koji će pomoći organizmu da izbaci višak tečnosti koji se nakupio u stopalima. Takođe, peršun ima antiupalna svojstva.


Krastavac

krastavac

Trebaće vam:

 • 1 krastavac
 • zavoj

Šta treba da uradite:

 • Iseckajte krastavac na tanke kriške.
 • Stavite kriške na stopala i umotajte ih u gazu ili zavoj.
 • Sklonite zavoj posle 20-30 minuta i primetićete razliku

Sličan rezultat postići ćete i ako iscedite sok od krastavca, sipate ga u vodu i nanesete na stopala.

Koliko često treba da ponavljate

Ovim metodom se možete poslužiti kada god vam oteknu noge.

Zašto ovo deluje

Čitajući recept, možete i sami zaključiti koliko je ovo prijatno, zar ne? Krastavac umiruje kožu i smanjuje edem i ukočenost, zbog čega će i vaša stopala osetiti olakšanje.


Listovi kupusa

Trebaće vam:

 • beli ili zeleni listovi kupusa
 • zavoj

Šta treba da uradite:

 • Očistite listove kupusa bez pranja. Možda će vam biti još prijatniji ako ih izvadite iz frižidera (ali ne iz zamrzivača).
 • Stavite ih na nateene noge i umotajte zavojem, da se ne mrdaju.
 • Sklonite listove posle pola sata.

Koliko često treba da ponavljate

Ponavljajte na svaka 3-4 sata ili po potrebi.

Zašto ovo deluje

Iako deluje čudno, ovo je jedno od najboljih prirodnih rešenja za otečena stopala. Kupus ima izuzetna upijajuća svojstva i izbacuje višak tečnosti iz stopala. Takođe, iam antiupalna i zaceljujuća svojstva.


Ječmena voda

Trebaće vam:

 • šaka ječma
 • 1-2 šolje vode

Šta treba da uradite:

 • Prokuvajte ječam u vodi, dok ne dobije svetlo baon boju.
 • Procedite i prohladite ovaj rastvor.
 • Pijte na sobnoj temperaturi ili posle hlađenja u frižideru.

Koliko često treba da ponavljate

Pijte jednu do dve čaše svakog dana.

Zašto ovo deluje

Nije baš ukusno, ali je lekovito. Ječmena voda je pravi diuretik koji pomaže telu u izbacivanju toksina koji su se nakupili zbog zadržavanja tečnosti i olakšavanja edema u stopalima.


Pazite šta jedete

 

ishrana

Voda u nogama može biti izazvan lošim navikama za stolom. Obavezno unosite dovoljno magnezijuma putem ishrane, pošto ovaj mineral omogućava bolju cirkulaciju. Takođe, izbegavajte namirnice bogate natrijumom pošto on obično zadržava tečnost.


Unosite dovoljno vode

hidratacija

Hidriranost je ključna u ovom slučaju. Ne preskačite onih obaveznih 8-10 čaša vode na dan. Proteini i mokraćna kiselina se talože u telu i izazivaju oticanje nogu, što se može izlečiti pravilnom hidratacijom organizma.


Kada potražiti lekarsku pomoć?

Otečena stopala mogu biti simptom nekog ozbiljnijeg oboljenja, poput tromboze dubokih vena ili krvnog ugruška u plućima (plućna embolija). Kako da znate kada morate odmah potražiti medicinsku pomoć?

 • Ako ne možete da dođete do daha i/ili osećate bolove u grudima.
 • Ako otok i bolovi traju duže vreme i ne prolaze.
 • Ako je otok toliki da se koža jako rastegnula i počela da puca.
 • Kada dodirnete kožu na stopalu, ostaje rupica na tom mestu.