Mučnina i povraćanje u trudnoći – kada su razlog za zabrinutost i šta možete da preduzmete

dijareja u trudnoci

Mučnina i povraćanje u trudnoći – kada su razlog za zabrinutost i šta možete da preduzmete

Da li ste znali da je drugo ime za jutarnju mučninu, odnosno termin koji se koristi u medicini, jer ne mora obavezno da se javlja ujutru –mučnina i povraćanje u trudnoći? Od ovog problema pati oko 85% trudnica. Samo ime govori koliko ovo stanje može da bude teško u početnim nedeljama trudnoće. Srećom, većina žena do kraja prvog trimestra više nema ovaj problem. Međutim, kod nekih se on nastavlja i kasnije.

U ovom članku ćete saznati sve o jutarnjoj mučnini u trudnoći, a pre svega ćemo videti da li je jutarnja mučnina dobra ili loša za vas.

mucnina i bol u stomaku

Da li su mučnina i povraćanje u trudnoći dobar znak?

Prema studiji objavljenoj u  Žurnalu američke medicinske asocijacije za internu medicinu (JAMA Internal Medicine), ovi simptomi umanjuju stepen rizika za gubitak trudnoće čak i 50 – 70%.

Glavni istraživač Stefani N. Hinkl kaže: „Naša studija je ispitivala simptome od prvih nedelja trudnoće, odmah nakon začeća, i potvrdila je da postoji zaštitna povezanost između mučnine i povraćanja i nižeg stepena rizika za gubitak trudnoće.“

Jedna kanadska studija tvrdi da žene koje pate od jutarnje mučnine imaju veliku šansu da rode inteligentnu bebu. Kada ovo pročitate, morate da se osetite bolje zato što je jutarnja mučnina dobra za vas.

Međutim, recimo i to da je trudnoća bez ikakvih znakova jutarnje mučnine, takođe sasvim normalna. To samo znači da ste imali sreće, pa niste prošli kroz ovu fazu.

Kada počinje povraćanje u trudnoći?

Mučninu možete da počnete da osećate između 4. i 6. nedelje prvog trimestra. Ovo je period u kome izostaje menstruacija, nakon što se oplođena jajna ćelija ugnezdi u materici. Negde oko drugog meseca, mučnina i povraćanje mogu da dostignu vrhunac, a između 12. i 18. nedelje stanje počinje da se popravlja. U nekim slučajevima simptomi mogu da se produže za nekoliko nedelja ili meseci, a mogu i da traju sve do porođaja.

Mučnina i povraćanje u trudnoći nisu uvek dobri. Ako je vaše stanje teško, onda može da dođe do pojave koja se zove hiperemezis gravudarum (trudnička hiperemeza, odnosno jako, intenzivno, dugotrajno povraćanje izazvano trudnoćom, koje može da dovede do ozbiljne dehidracije i poremećaja elektrolita, ketoze, kao i do mršavljenja).

Šta je hiperemezis gravidarum?

Hiperemezis gravidarum (HG), odnosno trudnička hiperemeza je preterano povraćanje (više od tri pute dnevno, a ponekad i 15 – 20 puta na dan) izazvano trudnoćom. Približno 1 na 100 žena pati od ovog teškog oblika jutarnje mučnine. Obično počinje između 5. i 10. nedelje trudnoće, a prestaje oko 20. nedelje.

Hiperemezis gravidarum možete da prepoznate na osnovu sledećeg:

 • suva usta
 • brži srčani ritam
 • ređe mokrenje
 • ekstremno jaka žeđ
 • nizak krvni pritisak
 • preterano mršavljenje

Hiperemezis gravidarum može da bude i pokazatelj nekih abnormalnosti fetusa, kao što su triploidija (prisustvo još jednog kompleta hromozoma u svakoj ćeliji obolelog ploda – uzrok je oko 20% svih spontanih pobačaja), trizomija 21 (Daunov sindrom), fetalni hidrops (oboljenje fetusa kod koga dolazi do prekomernog nakupljanja tečnosti, odnosno pojave edema ) i nuliparitet (nulipara je žena koja nikada nije rodila dete).

I pored toga što hiperemezis gravidarum i jutarnja mučnina deluju slično, trudnička hiperemeza je bitno različita od jutarnje mučnine.

Razlike između jutarnje mučnine i hiperemezisa gravidaruma

Jutarnja mučnina Hiperemezis gravidarum
Umereno povraćanje Jako povraćanje
Pogađa oko 80% trudnica Pogađa oko 1 – 1,5% trudnica
Povlači se od 12. – 20. nedelje trudnoće Može da traje tokom čitave trudnoće
Ne dovodi do mršavljenja trudnice Izaziva mršavljenje trudnice, a gubitak težine može da bude od 2 – 9kg
Omogućava zadržavanje izvesne količine hrane u želucu Ne dozvoljava želucu da zadrži nimalo hrane
Promene životnih navika i ishrane mogu da ublaže povraćanje Neophodno je medicinsko zbrinjavanje, a ponekad i hospitalizacija

Šta izaziva mučninu i povraćanje u trudnoći?

Tačan razlog jutarnje mučnine i trudničke hiperemeze nije poznat. Međutim, istraživači veruju da porast nivoa hCG (humani horionski gonadotropin) hormona, tokom ranog stadijuma trudnoće, izaziva mučninu i povraćanje. Pored toga, povišeni nivo drugih hormona (pre svega estrogena i progesterona) usporava proces varenja, što za posledicu ima gorušicu, slabo varenje i refluks kiseline, koji dovode do mučnine i povraćanja.

U druge verovatne uzroke jutarnje mučnine spadaju:

 1. Hormoni estrogen i progesteron, koje proizvode jajnici mogu da dovedu do hiperakuzije olfaktornog sistema (ekstremna osetljivost senzornog sistema zaduženog za čulo njuha). Pojačana osetljivost čula mirisa izaziva mučninu i povraćanje.
 2. Ako ste tokom trudnoće izloženi stresu, to može da pojača osećaj jutarnje mučnine.
 3. Vašem sistemu za varenje može da predstavlja teškoću da svari hranu sa visokim sadržajem masti, što za posledicu ima mučninu i povraćanje u trudnoći.
 4. Infekcija helikobakterom pilorijem, takođe za posledicu ima mučninu i povraćanje.
 5. Ultrazvučni pregledi su pokazali da su povraćanje i mučnina jači kod žena čiji je korpus luteum smešten u desnom jajniku (korpus luteum ili žuto telo, žućkasta je oblast u jajniku na mestu gde je formirana jajna ćelija koja prsne pre menstruacije), zato što postoji povišena koncentracija polnih hormona.
 6. Ako su vaša majka ili druge žene sa kojima ste u bliskom srodstvu imale jutarnju mučninu, onda su velike šanse da ćete i vi u trudnoći imati iste simptome; 28% žena sa hipermezisom gravidarumom prijavilo je da su i njihove majke imale isti problem; kod 19% žena i njihove sestre su imale sličan simptom.
 7. Trudnoća nakon 30. godine.
 8. Retke i abnormalne trudnoće, kao što je molarna trudnoća (ovaj oblik abnormalne trudnoće je poznat i kao hidatna mola – trudnoća počinje normalno, ali se umesto fetusa u materici razvija patološka masa sačinjena od sitnih belih cistica; ovaj oblik trudnoće nastaje kada dođe do oplodnje jajne ćelije bez genetskog zapisa).
 9. Ako nosite više fetusa, placenta će biti veća. Dolazi i do porasta nivoa estrogena, progesterona i hCG hormona, što dovodi do preteranog povraćanja/teškog oblika jutarnje mučnine.
 10. Uzrok mučnine i povraćanja u trudnoći mogu da budu hipotireoza ili hipertireoza.
 11. Stanja, kao što su povišeni krvni pritisak, aktivna migrena i gestacioni (trudnički) dijabetes, takođe su uzrok mučnine i povraćanja u trudnoći.
 12.  Prekomerna težina je još jedan krivac zbog koga osećate jutarnju mučninu.
 13. Ovi simptomi se javljaju i usled bolesti kretanja (kinetoza, odnosno morska bolest).
 14. Jedan od razloga zbog koga osećate jutarnju mučninu može da bude i taj što nosite devojčicu.

Simptomi mučnine i povraćanja u trudnoći

Ovo su neki od simptoma koji mogu da prate osećaj jutarnje mučnine:

 • gubitak apetita
 • depresija
 • odbojnost prema hrani
 • dehidracija, slabost i ošamućenost
 • mršavljenje u slučaju hiperemezisa gravidaruma
 • ketoza* – ozbiljno stanje kod koga dolazi do nakupljanja ketona (otrovnih hemikalija) u krvi i urinu usled povraćanja (Ketoza je prirodno metaboličko stanje organizma kod koga se javlja povišen nivo ketona u krvi. Ketoni, ili ketonska tela su nusproizvod razgradnje masti u jetri, a ketoza nastaje kada organizam radi dobijanja energije neophodne za funkcionisanje organizma umesto glukoze troši masti. Ketoni nastaju nakon 16 sati, prolaze kroz posteljicu i mogu štetno da utiču na razvoj centralnog nervnog sistema bebe. Prema nekim istraživanjima, ovaj oblik ketoze nema štetno dejstvo na majku. – Prim. prev.)

Ove simptome neće imati sve trudnice, a ni njihov intenzitet neće biti isti. U ekstremnim slučajevima jutarnja mučnina može da postane ozbiljna (može da dođe do pojave trudničke hiperemeze), pa je moguće da hospitalizacija bude neophodna.

Kada bi trebalo da se javite lekaru

Ponekad je odlazak kod lekara neophodan i zbog jednostavnog problema, kao što je jutarnja mučnina, u sledećim slučajevima:

 • povraćanje traje čitavog dana, pa je uzimanje hrane i pića nemoguće
 • izbljuvak je smeđe boje ili ima krvavih niti
 • glavobolja, mršavljenje, vrtoglavica i smanjeno mokrenje
 • intolerancija na mirise
 • ubrzani srčani ritam, umor i konfuzija
 • jako povraćanje koje se produžava i u 4. mesecu trudnoće
 • gubitak telesne težine od 1kg ili više
 • bolovi u trbuhu, povišena telesna temperatura, glavobolja ili otok na prednjoj strani vrata

Nakon dijagnostikovanja lekar može da predloži lečenje prema težini stanja.

Kako se leče mučnina i povraćanje u trudnoći?

U moguće načine lečenja jutarnje mučnine spadaju:

 • Jako povraćanje izaziva dehidraciju. Zbog toga ćete primati intravensku tečnost za rehidraciju, radi održavanja ravnoteže tečnosti i elektrolita u organizmu.
 • Hranjenje nazogastričnom sondom podrazumeva hranjenje pomoću cevi, kako bi se obnovile hranljive materije u organizmu. Kod ove procedure kroz nos se sve do želuca uvodi plastična cev, kroz koju se daju svi esencijalni nutrijenti.
 • Obezbeđivanje složenih i izbalansiranih hranljivih materija, koje pacijentkinja prima intravenozno, tzv. totalna parenteralna ishrana. Ovaj oblik lečenja je potreban kod teškog oblika trudničke hiperemeze (HG).
 • Akupresura se koristi radi ublažavanja jutarnje mučnine, tako što se pritiskaju određene tačke u prevoju ručnog zgloba.
 • Hipnoza pomaže kod kontrole nevoljnih psiholoških promena kod pacijentkinje.

Pre nego što pribegnete intravenskom uzimanju tečnosti i hrane, lekar mora da pokuša da ublaži vaše stanje pomoću lekova, koji su bezbedni u trudnoći.

Medikamenti za hiperemezis gravidarum

Imajte na umu da ove lekove ne smete uzimati bez dozvole lekara:

 1. Vitamin B6 i doksilamin mogu da se nabave u slobodnoj prodaji, a uzimaju se u kombinaciji ili zasebno, što zavisi od vašeg stanja. Vitamin B6 u dozi od 10 – 25mg u intervalu od 8 časova, ublažava povraćanje. Doksilamin olakšava da zaspite, pa tako i smanjuje nelagodu. Kombinacija vitamina B6 i doksilamina ublažava povraćanje i do 70%, a bezbedna je za upotrebu tokom prvo trimestra.
 2. Antiemetički lekovi, ili antiemetici, se dobijaju uz recept, kada vitamin B6 i doksilamin ne deluju. Za lečenje mučnine i povraćanja u trudnoći obično se prepisuju hloropromazin i prohloroperazin.

U druge antiemetike bezbedne za trudnice spadaju: prometazin, metoklopramid, ciklizin, ondansetron, domeperidon i prednizolon (steroid).

 1. Antihistaminici ciljaju na vestibularni sistem (sistem za ravnotežu) da bi smanjili nagon za povraćanjem. U takve lekove spadaju meklizin, difenhidramin i dimenhidrinat.
 2. Prokinetički lekovi, ili prokinetici, u koje spada i metoklopramid, često se koriste zasebno ili u kombinaciji sa vitaminom B6. Oni ubrzavaju prolazak hrane kroz gornji gastrički sistem, odnosno ubrzavaju pražnjenje jednjaka i želuca, a ujedno smanjuju pritisak na donji ezofagealni sfinkter, pa tako kontrolišu povraćanje.
 3. Medikamenti za smanjenje kiselosti mogu da budu od koristi kada patite od refluksa kiseline. Lekari prepisuju histamin H2 antagoniste i inhibitore protonske pumpe, koji su bezbedni i delotvorni za trudnice.

Osim lekova, za kontrolu ovog stanja, od koristi može da bude i promena nekih navika.

Saveti za kontrolu povraćanja u trudnoći

Mučnina i povraćanje u trudnoći mogu da se jave u bilo koje doba dana. Mogu da ih izazovu određeni miris, hrana, umor, nizak nivo šećera u krvi i alkohol. Evo nekih saveta koji će vam pomoći da vam bude lakše:

 1. Uzimanje manjih, ali češćih obroka na svaka dva sata, pomoći će vam da ne prepunite sistem za varenje sa previše hrane, a ona će se postepeno variti.
 2. Uzimajte namirnice sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, kao što su integralni hleb, cerealije i pirinač. Namirnice bogate proteinima, kao što su pasulj, grašak, sočivo i posno meso, poznate su po tome da sprečavaju jutarnju mučninu.
 3. Grickajte krekere. Čim se ujutru probudite pojedite neki kreker, a ostatak nakon pola sata. Krekeri su dobar izvor ugljenih hidrata.
 4. Hrana koja je sobne temperature, kao i ona koja je hladna, manje je aromatična, što može da spreči mučninu. Štaviše, izbacivanje ljute, kisele, masne i pržene hrane, može da vam pomogne da prevaziđete problem sa povraćanjem.
 5. Jedite voće, kao što su banane, kivi, lubenice, kriške jabuka ili sušeno voće da biste povećali unos vlakana, a isto tako i povrće, uključujući šargarepu, celer, dinje, limun i karfiol, jer ćete tako sprečiti dehidraciju i konstipaciju.
 6. Budite dobro hidrirani. Pijte najmanje 2l tečnosti (8 čaša) dnevno. Nemojte da pijete tokom ili odmah nakon jela, već napravite pauzu od 1 – 2 sata. Tako ćete sprečiti refluks kiseline i nadimanje.
 7. Hladni bistri napici mogu da umanje nagon za povraćanjem. Možete da pijete i biljne čajeve, pivo od đumbira, gazirani sok od đumbira, limunadu i mineralnu vodu. U slučaju jakog povraćanja, trebalo bi da uzimate tečnosti za rehidraciju, koje su bogate kalijumom i natrijumom. Na taj način ćete nadoknaditi minerale koji nedostaju organizmu.
 8. Izbegavajte okidače koji nisu povezani sa hranom, kao što su vožnja automobilom, mirisanje jakih parfema, brza promena položaja tela ili neki vizuelni stimulansi.
 9. Držite otvorene prozore da bi mogao da uđe svež vazduh.
 10. Odmarajte se koliko god možete.
 11. Na ustajte naglo iz kreveta. Ustanite polako i sedite nekoliko minuta pre nego što izađete iz kreveta.

Namirnice koje bi trebalo da izbegavate

 1. Klonite se namirnica čija aroma izaziva mučninu.
 2. Izbegavajte prženu i masnu hranu, jer se ona suviše dugo vari.
 3. Izbacite zašećerene namirnice i zaslađene napitke, jer oni mogu da izazovu nagon za povraćanjem.
 4. Izbegavajte kisele namirnice, koje izazivaju uznemirenost želuca i konstipaciju.
 5. Izbegavajte gazirane napitke, kao i one koji sadrže kofein i alkohol.

Kako se sprečava mučnina nakon jela?

 1. Izbegavajte spavanje odmah nakon jela, jer to usporava proces varenja.
 2. Ispljunite višak pljuvačke.
 3. Perite zube i ispirajte usta nekoliko puta dnevno, kako biste sprečili zadah koji se javlja nakon povraćanja. Neprijatan miris može ponovo da izazove mučninu.

Jutarnja mučnina ili povraćanje su samo prolazna faza u trudnoći. Nema sumnje da otežavaju prvih nekoliko meseci, ali do drugog trimestra prolaze. Problem nastaje kada je vaše stanje ozbiljno, pa su vam za to potrebni lekovi. Razgovarajte sa svojim lekarom, a sve dok mučnina i povraćanje u trudnoći ne štete vašoj bebi, razloga za brigu nemate. To je privremeni problem i uskoro će nestati.

Najčešća pitanja i odgovori

 1. Da li se jutarnja mučnina javlja samo ujutru?

Ne. Premda se tako zove, jutarnja mučnina može da se javi bilo kada u toku dana. Mučninu možete da osećate kada se budite ujutru i isto tako vrlo često tokom čitavog dana.

 1. Da li povraćanje u trudnoći može da utiče na bebu?

Mučnina i povraćanje ne utiču na zdravlje vaše bebe. Međutim, mogu da utiču na težinu bebe. Nedovoljno snabdevanje bebe hranom i tečnošću zbog povraćanja, može da dovede do manje težine na rođenju (sitnija beba). Vi, takođe, možete da se suočite sa problemima, kao što su oni sa štitnom žlezdom, jetrom i disbalansom tečnosti.

 1. Da li povraćanje može da bude posledica nekog drugog zdravstvenog problema?

Oboljenja štitne žlezde, čir, bolesti žučne kese, takođe mogu da prouzrokuju mučninu i povraćanje u trudnoći.

 1. Ako sam povraćala tokom prve trudnoće, hoće li se problem ponoviti i u narednim trudnoćama?

Da. Stanje će se verovatno ponoviti. Oko 75 – 80% žena sa mučninom i povraćanjem u prvoj trudnoći, obično imaju isti problem i u narednim trudnoćama. To može da se pripiše genetskim predispozicijama žene.