Hemoroidi u trudnoći i 10 načina da ih se rešite

hemoroidi u trudnoci

Trudnoća je divna stvar. Međutim, ponekad se javljaju nepredviđene komplikacije, na primer hemoroidi.

Hemoroidi su relativno bezopasna pojava, ali izazvaju dosta neprijatnosti. Obično izazivaju bolove, iritaciju i neprijatan osećaj koji onemogućuje čak i normalno sedenje. Hajde da vidimo šta su tačno hemoroidi i kako da ih brzo uklonite.

hemoroidi kod zena

Šta su hemoroidi tokom trudnoće?

Hemoroidi su vene u rektumu i javljaju se kod 20 do 50 posto trudnica. To su samo obične proširene vene koje deluju nalik grozdu i nalaze se u rektumu. Ako se pojave, izazivaju svrab, bolove i osećaj bockanja dok sedite.

Šta izaziva hemoroide u trudnoći?

Postoji nekoliko stvari koje povećavaju rizik od pojave hemoroida tokom trudnoće.

 • Uvećana materica

Materica koja raste stvara dodatni pritisak na rektum. To obično dovodi do oticanja rektalnog zida i svraba. Ako su proširene vene u rektumu već prisutne, lako se javlja i prolaps, tj. spoljašnji hemoroidi.

 • Cirkulacija

Pojačan dotok krvi u karlicu, koji je veoma važan za bebu koja raste, doprinosi pomenutom pritisku na rektum.

 • Opstipacija

Ovo je jedan od glavnih uzroka hemoroida. Opstipacija je tokom trudnoće prilično česta pojava. Opstipacija ili zatvor podrazumevaju tvrdu stolicu koja iritira mišiće u rektumu tokom defekacije. To može dovesti do razvoja hemoroida.

Simptomi hemoroida u trudnoći

Hemoroidi u trudnoći izazivaju nedvosmislene simptome. Glavni simptomi su:

 • Rektalno krvarenje

Verovatno ćete primetiti krv prilikom defekacije. To je glavni simptom hemoroida.

 • Svrab, bol i neprijatan osećaj

Kada sednete, verovatno ćete imati osećaj kao da ste seli na trnje. Uzrok tog osećaja su hemoroidi u rektumu.

Kako se izboriti sa hemoroidima u ranim fazama trudnoće?

Srećom, postoji dosta prirodnih načina da ublažite bol, svrab i krvarenje koji se javljaju zbog hemoroida. Vaš lekar će vam prepisati adekvatan topikalni tretman koji možete koristiti. Ostale prirodne mere koje možete preduzeti za ublažavanje problema sa hemoroidima su:

 1. Ishrana bogata vlaknima

Hemoroidi se često javljaju zbog opstipacije. Zato je najbolje da ubacite više vlakana u ishranu. Jedite što više hrane koja sadrži vlakna kako biste olakšali proces defekacije. Tako ćete smanjiti šansu od pojave hemoroida ili, ako ih već imate, to će vam ublažiti bolove.

 1. Kegelove vežbe

Čuvene Kegelove vežbe ne pomažu samo kod inkontinencije i lakšeg porođaja. Dokazano je da ove vežbe mogu sprečiti pojavu hemoroida tako što poboljšavaju cirkulaciju u predelu karlice.

 1. Položaj pri spavanju

Ako već imate hemoroide, potrudite se da ne spavate na leđima. Spavajte na boku kako biste smanjili pritisak na rektani deo. Najbolje je da nekoliko puta na dan legnete na bok.

 1. Pravite kraće pauze

Najbolje je da ne budete u istom položaju duže vreme, bez obzira na to da li sedite ili stojite. Potrudite se da često menjate položaj. Ako radite tokom trudnoće, verovatno ćete morati da budete u istom položaju. Pokušajte da nađete više vremena za šetnju, pijte mnogo vode i radite blage vežbe istezanja – to će vam ublažiti hemoroide.

 1. Smanjite pritisak u crevima

Ako imate zatvor, nikako se nemojte previše napinjati prilikom defekacije. Prosto sačekajte neko vreme i pokušajte kada opet osetite potrebu. Jako naprezanje tokom defekacije može iritirati vene u rektumu i dodatno iskomplikovati stanje.

 1. Higijena

Higijena je veoma važna. Potrudite se da održavate taj deo tela čistim. Koristite prepisanu mast kako biste ublažili bolove.

 1. Topla kupka:

Ništa ne prija kao topla kupka, zar ne? Kad god imate vremena, napunite kadu, lezite i uživajte. Osećaćete se mnogo bolje. Voda ne sme da bude vrela, samo topla.

 1. Topikalni lekovi

U težim slučajevima se preporučuje upotreba krema sa hamamelisom ili hladne obloge. Pitajte lekara za savet oko takvih preparata ili tražite neku klasičnu kremu ako su bolovi veoma jaki.

 1. Jastuk

Ako vam sedenje na tvrdoj površini predstavlja pravo mučenje, nađite neko meko jastuče i stavite ga na stolicu. Meka površina će vam ublažiti problem.

 1. Mineralna ulja

Isprobajte i ovaj proveren recept. Mažite problematično mesto mineralnim uljem kako biste ublažili pritisak. Naravno, uradite ovo tek kada vam lekar to odobri.

Uz samo malo truda ćete lako ublažiti ili čak i potpuno rešiti problem sa hemoroidima. Heboroidi najčešće nestaju nakon porođaja. Ako vam hemoroidi u trudnoći predstavljaju velik problem, pitajte lekara da vam preporuči neki tretman.