Gorušica u trudnoći

Trudnice često pate od gorušice, problema sa varenjem, koji izaziva žareći osećaj u grudima.

I do 50% žena u nekom periodu trudnoće oseća gorušicu. Premda može da se javi u bilo kom trenutku tokom trudnoće, gorušica se češće javlja u trećem trimestru.

U ovom članku možete da saznate više o gorušici tokom trudnoće, lečenju i prevenciji, kao i kada je vreme da se obratite lekaru.

gorusica u trudnoci

Šta je gorušica?

Jedan od glavnih simptoma gorušice je osećaj pečenja u srednjem delu grudnog koša. Do nje dolazi kada ventil  (prstenasti mišić, odnosno donji ezofagealni sfinkter) koji spaja jednjak, ili ezofagus, i želudac oslabi, pa želudačna kiselina i sadržaj želuca počnu da se vraćaju nazad u jednjak.

Želudačna kiselina je nadražujuća i ona je ta koja izaziva žareći osećaj u grudima.

Osim žarenja u grudima, u druge simptome gorušice spadaju:

 • podrigivanje
 • regurgitacija (nevoljno vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak i ždrelo, povraćanje)
 • nadimanje
 • mučnina

Ovi simptomi se najčešće javljaju neposredno nakon jela, mada ne uvek.

Zašto trudnice imaju gorušicu?

Trudnice češće pate od gorušice iz brojnih razloga.

Kao prvo, tokom trudnoće se hormon progesteron luči u većoj količini da bi pomogao održavanju trudnoće. Ovaj hormon se često naziva zaštitnikom trudnoće. Progesteron izaziva opuštanje ventila između jednjaka i želuca, izazivajući gorušicu.

Pored toga, materica, koja se uvećava, u poznijoj trudnoći počinje da vrši pritisak na želudac i druge unutrašnje organe. Ovaj pritisak može da dovede i do potiskivanja hrane i želudačne kiseline nazad u jednjak.

Indigestija (slabo varenje) i gorušica češće se javljaju kod žena koje su patile od gorušice i pre trudnoće, kao i kod onih koje su već bile trudne.

Prevencija

Izbegavanje pojave gorušice je najbolji način njene kontrole. Neke namirnice mogu da pokrenu simptome. Izbegavanje ovih namirnica može da spreči nelagodu povezanu sa gorušicom.

U namirnice koje izazivaju gorušicu spadaju:

 • citrusno voće, kao što su pomorandže, grejpfrut i ananas
 • kofein
 • gazirani napici ili sokovi
 • masna i pržena hrana
 • ljute namirnice
 • paradajz
 • čokolada

Kao što je dobro da izbegavate ove namirnice, podjednako je korisno i da uzimate manje obroke, ali češće. Umesto tri velika, glavna obroka, bolje je da uzimate 5 – 6 manjih.

Ostajanje u uspravnom položaju najmanje 20 – 30 minuta nakon jela, može da spreči sadržaj želuca da se vrati u jednjak.

Noću ne bi trebalo da jedete bar 3 sata pre odlaska na spavanje. Podizanje uzglavlja ili upotreba dodanih jastuka, kako bi glava bila uzdignuta, može da spreči gorušicu koja se javlja noću.

Veoma je važno da izbegavate pušenje i alkohol. Nijedno od njih nije zdravo tokom trudnoće, a doprinose pojavi gorušice.

Svako ko ima teškoće sa ostavljanjem cigareta ili alkohola, trebalo bi da se obrati lekaru.

Čaša mleka može da ublaži simptome. Niskomasno ili nemasno mleko je bolje, jer je punomasno mleko bogato masnoćama, pa može da pojača gorušicu.

Lečenje gorušice

Ako ove promene životnih navika ne pomažu kod sprečavanja simptoma, možda je vreme da počnete da razmišljate o lekovima.

Ovo što sledi je informacija opšteg karaktera o antacidima i lekovima protiv gorušice, koji se nabavljaju u slobodnoj prodaji.

Kao i uvek, najbolje je da razgovarate sa lekarom pre uzimanja bilo kog leka, posebno tokom trudnoće.

 • Kalcijum karbonat – Ovo hemijsko jedinjenje, koje spada u klasu neorganskih soli, smatra se bezbednim u trudnoći. Kalcijum karbonat neutrališe želudačnu kiselinu, pa ona manje nadražuje jednjak u slučaju da se vrati u njega. Trebalo bi veoma pažljivo da pročitate uputstvo za upotrebu, kako biste uzimali dozu koja je bezbedna u trudnoći.
 • H2 blokatori (antagonisti histaminskih H2 receptora ili H2-antagonisti) – Smatra se da su i ovi lekovi bezbedni za trdnice. U njih spadaju famotidin, cimetidin i ranitidin. Mogu da se nabave bez recepta, ali i uz recept. Ovi lekovi smanjuju količinu kiseline koju proizvodi želudac.
 • Inhibitori protonske pumpe (IPP) – Inhibitori protonske pumpe, poznati i kao IPP, sprečavaju lučenje želudačne kiseline i dobro deluju kod lečenja gorušice. U najčešće korišćene inhibitore protonske pumpe spadaju pantoprazol i lansoprazol.

Za većinu inhibitora protonske pumpe smatra se da su bezbedni u trudnoći. Međutim, jedan od njih koji se zove omeprazol, ne preporučuje se trudnicama. Nije sprovedeno dovoljno ispitivanja koja bi dokazala njegovu bezbednost.

Sve trudnice bi trebalo da obaveste svog lekara o tome kakve sve lekove i biljne preparate uzimaju u trudnoći.

GERB (gastroezofagealna refluksna bolest)

Termini gorušica, refluks kiseline i gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) često se koriste naizmenično, ali oni ne označavaju u potpunosti isto stanje.

Refluks kiseline je vraćanje, odnosno regurgitacija želudačne kiseline nazad u jednjak, usled čega nastaje simptom gorušice. GERB je mnogi ozbiljniji oblik refluksa kiseline i gorušice.

U dodatne simptome GERB spadaju:

 • hronični kašalj (obično suvi)
 • šištanje prilikom disanja
 • bol u grudima
 • otežano gutanje
 • regurgitacija hrane i želudačne kiseline

Procenjuje se da u Srbiji od svih oblika GERB pati oko 40% stanovništva. Lečenje GERB je slično lečenju refluksa kiseline i gorušice.

Izbegavanje okidača, promene životnih navika i uzimanje lekova, mogu da budu delotvorni za kontrolu simptoma. Međutim, u teškim slučajevima GERB, lekovi koji se dobijaju uz recept, pa čak i operacija mogu da budu neophodni da bi se ublažilo stanje.

Kada bi trebalo da se javite lekaru

Redovne lekarske kontrole su veoma važne kao deo dobre prenatalne nege. Gorušica koja se ne ublažava, uprkos promenama načina života ili ishrane, trebalo bi da se pomene lekaru tokom rutinske prenatalne kontrole. Ako vam je preporučen neki lek, ne zaboravite da prijavite da li je delotvoran za ublažavanje simptoma.

Premda je gorušica u trudnoći česta, veoma je važno da pomenete simptome, ukoliko su oni teški ili ometaju svakodnevne aktivnosti.