MILIJE: Zašto nastaju i kako ih ukloniti (13 lekova za prirodno ukljanje)

Faktori rizika za milije na koži Kada je reč o milijama na licu, nema mnogo faktora koji povećavaju rizik.Mogući faktori rizika su drugo kožno oboljenje ili povreda kože. Veoma je važno pravilno dijagnotikovati milije. Milije na licu se često pogrešno smatraju komedonima, milijarijom ili nekom drugom vrstom cisti. Zato je veoma važno da odete kod dermatologa kako bi vam ono postavio pravilnu dijagnozu.

MILIJE na koži su male, žute ili beličaste ciste koje se pojavljuju u klasterima, najčešće na licu. Često se javljaju kod beba i dece, mada ih mogu dobiti i odraslih.

U ovom članku ćemo videti koje su različite vrste milija, šta ih izaziva i kako da ih uklonite.

milije

Šta su milije na koži?

Milije su male ciste nalik na čvoriće koje se javljaju ispod kože. Obično su prečnika jednog do dva milimetra.

Milije nastaju kada perut sa kože ili keratin ostanu “zarobljeni” ispod kože. One se obično javljaju na licu, oko očiju i na obrazima, mada se mogu javiti bilo gde.


Faktori rizika za milije na koži

Kada je reč o milijama na licu, nema mnogo faktora koji povećavaju rizik.Mogući faktori rizika su drugo kožno oboljenje ili povreda kože.

Veoma je važno pravilno dijagnotikovati milije. Milije na licu se često pogrešno smatraju komedonima, milijarijom ili nekom drugom vrstom cisti.

Zato je veoma važno da odete kod dermatologa kako bi vam ono postavio pravilnu dijagnozu.


Vrste i uzroci

kako ukloniti milije

Zašto nastaju milije?

Neonatalne milije

Milije se javljaju kod gotovo polovine beba.Obično same nestaju u roku od para nedelja.

Neonatalne milije se obično javljaju na nosu, ali se mogu javiti i na vlasištu, licu, gornjem delu grudi i unutar usta.

Ove čvoriće ne treba mešati sa neonatalnim aknama. Neonatalne akne su različite veličine i obično su okružene crvenilom, dok su milije ujednačene veličine i mena crvenila.

Milije mogu biti prisutne odmah po rođenju, dok se neonatalne akne nikada ne javljaju pre druge nedelje života.


Primarne milije

Primarne milije se mogu javiti kod dece i odraslih. Mad obično nestaju bez tretmana u roku od nekoliko nedelja, mogu potrajati i po nekoliko meseci.

Primarne milije se obično javljaju na sledećim delovima tela:

 • kapcima
 • obrazima
 • na čelu
 • genitalijama

Mogu se javiti i na nosu kod male dece.


Grupisane milije

Ova vrsta milija se obično javlja u grupama (klasterima) i obrazuju fleku na koži koja je malo izdignuta u odnosu na kožu oko nje. Ova fleka obično ima jasnu ivicu.

Grupisane milije (milije en plaque) se mogu javiti i kod dece i kod odraslih, a najčešće se javljaju kod sredovečnih žena. Obično se javljaju na kapcima, iza ušiju i na bradi.

Ovo stanje je prilično retko i najčešće se javlja zajedno sa drugim problemima sa kožom, uključujući

 • pseudoksantom elastikum
 • diskoidni eritremski lupus
 • lihen planus

Eruptivna milija

Ovo je retka vrsta milije i javlja se u vidu mnogobrojnih čvorića na koži koje se javljaju na istom mestu tokom nekoliko nedelja ili čak i meseci. Ovo je obično jedini simptom, a ponekad se javlja i svrab.

Eruptivna milija se obično javlja na licu, gornjem delu ruku i grudi.


Sekundarne milije

Sekundarne milije se javljaju zbog povreda kože, što uključuje

 • opekotine
 • pojavu plikova zbog nekog oboljenja kože ili alergijske reakcije
 • dermabraziju ili laserski tretman
 • predugo izlaganje suncu bez adekvatne zaštie

Milije koje se javljaju zbog lekova

Neki topikalni lekovi, uključujući i steroidne kreme, mogu izazvati miliju


Konvencionalni načini za uklanjanje milija

Ako su vam milije velik problem, postoje načini da ih uspešno uklonite. Konvencionalni načini za uklanjanje milija su:

 • De-roofing (uklanjanje gornjeg sloja kože?): Lekar će sterilnom iglom ukloniti milije. Nikako ne pokušavaje ovo sami, jer je rizik od infekcija velik.
 • Kiretaža i kauterizacija: prvo se daje lokalni anestetik, milije se uklanjaju kiretom i koža se “zapečati” uz pomoć zagrejane žice.
 • Krioterapija: milije se smrzavaju tečnim azotom. Ova procedura može izazvati pojavu plikova ili otoka, ali oni nestaju nakon par dana.
 • Minociklin: ovaj oralni antibiotik je veoma koristan za lečenje pojedinih vrsta milija (npr. grupisanih milija).

Svi ovi tretmani za uklanjanje milija sa sobom nose rizik od pojave ožiljaka. Pošto milije ne ostavljaju nikakve ožiljke, razmislite dobro pre nego što se opredelite za neki od ovih tretmana.


Kako ukloniti milije prirodnim putem

 1. Med

med

Antioksidansi, vitamini i minerali iz meda blagotvorno deluju na kožu i pomažu koži da zadrži vlagu. Dovoljno je samo da na lice nanesete prirodan med. Najbolje rezultate kad je u pitanju uklanjanje milija ćete postići ako ovo budete radili svakodnevno. Med zaista čini čuda, posebno ako se koristi sa drugim lekovitim sastojcima. Možete izmešati jednu kašiku ulja od jojobe sa dve kašike meda. Nanesite ovu masku na lice i ostavite je oko 15 do 20 minuta pre nego što je operete. Ponavljajte postupak tri do četiri puta nedeljno i milije će nestati.Med kao lek za milije se može koristiti i kod odraslih i kod dece i beba.


 1. Piling od ovsene kaše

ovsena kasa

Piling od ovsene kaše odlično otvara zapušene pore. Mnoštvo naučnih studija je pokazalo da je ovsena kaša veoma koristan sastojak proizvoda za negu kože. Ovas je odličan protiv suve kože i svraba. Ako želite da koristite ovaj prirodni lek za uklanjanje milija, izmešajte jednu kašiku šećera, jednu kašiku meda i tri kašike ovsene kaše. Kada napravite ujednačenu smesu, nežno je utrljajte u kožu i ostavite da deluje nekoliko minuta. Na kraju se samo umijte.


 1. Piling od limunovog soka i šećera

Limunov sok je odličan za čišćenje lica od milija.Ako želite da uklonite milije prirodnim putem za ovaj  piling će vam biti potrebne dve supene kašike šećera, sok od pola limuna i jedna kašika maslinovog ulja. Izmešajte sve sastojke i nežno istrljajte lice ovom mešavinom. Kada je nanesete, ostavite da deluje 20 minuta i na kraju dobro isperite. Ovo je odličan prirodni piling koji će vam hidrirati kožu, očistiti je od nečistoća i ubrzati prolazak milija.


 1. Ricinusovo ulje

ulje ricinusa

Pošto ricinusovo ulje deluje antibakterijski, odličan je prirodni lek za mnoštvo problema sa kožom uključujući i milije. Takođe, ono ublažava prekomerno lučenje loja. Za uklanjanje milija prirodnim putem nežno umasirajte malo ricinusovog ulja na lice kružnim pokretima. Sačekajte da koža potpuno upije ulje.

 • Po želji, izmešajte ricinusovo ulje sa maslinovim.
 • Možete napraviti i pastu od ricinusovog ulja i sode bikarbone. Nanesite masku na problematična mesta na kojima su milije (na licu, kapcima, nosu…). Isperite nakon pola sata.

5. Parenje lica

inhalacija za sinuse

Parenje lica otpušava pore i pomaže u uklanjanju nečistoća i mrtvih ćelija sa površine kože čime se sprečava pojava milija.Proces je veoma jednostavan. Potopite manji peškir u toplu vodu i iscedite višak vode. Stavite peškir na lice, ostavite ga nekoliko minuta, a zatim ga sklnoite. Ponovite postupak nekoliko puta.


 1. Soda bikarbona

soda bikarbona

Soda je još jedan prirodan lek za milije.Napravite pastu od sode bikarbone i vode. Nanesite pastu na lice i ostavite da se osuši. Na kraju samo isperite lice mlakom vodom.


 1. Paradajz

Paradajz sadrži mnogo vitamina C, koji će vašu kožu učiniti sjajnom i lepom. Dovoljno je da isečete jedan kollut paradaza i na njega sipate malo šećera. Zatim ga utrljajte u kožu. Koristite ovaj metod makar mesec dana i milije će nestati!


 1. Pasta za zube

pasta

Paste za zube koje sadrže fluorid mogu pomoći u uklanjanju milija. Nanesite tanak sloj paste na milije i ostavite da stoji oko 25 minuta. U početku ćete možda osećati peckanje, ali će ono uskoro prestati. Na kraju operite pastu hladnom vodom.


 1. Krompir 

krompir

Oljuštite jedan krompir i sitno ga izrendajte. Uzmite narendani krompir, stavite ga na lice i nakon 20 minuta bacite i umijte se. Takođe za uklanjanje milija možete uzeti i utrljati sok od krompira na lice.


 1. Maska od cimeta

cimet

Cimet ima antiinflamatorna svojstva, što ga čini odličnim lekom za mnoge probleme sa kožom. Ako pokušavate ukloniti milije prirodnim putem zmešajte pola kašike cimeta u prahu, jednu kašiku sode bikarbone i jednu kašiku limunovog soka. Po potrebi, dodajte i malo vode i napravite pastu. Nanesite ovu masku na lice. Ostavite da se potpuno osuši. Na kraju se umijte mlakom vodom. Koristite ovu masku protiv milija dva puta nedeljno.


 1. Maska od jaja

Izmešajte jedno belance, pola kašike bademovog ulja, kašiku običnog jogurta i kašiku prirodnog meda. Napravite homogenu smesu od ovih sastojaka i u tankom sloju je nanesite na lice. Nakon pola sata se umijte toplom vodom.

Belanca su prirodan izvor retinola i retinil palmitata. Ove dve komponente se često nalaze u proizvodima za negu kože.


 1. Maska od mleka

mleko

I mleko sadrži retinol i retinil palmitat, tako da je ono odlično za kožu. Izmešajte dve supene kašike punomasnog mleka sa jednom kašikom soli i jednom kašikom soka od limuna. Napravite homogenu smešu i nanesite je na lice kružnim pokretima. Nakon 15 minuta se umijte.


 1. Jogurt

jogurt probiotik

Jogurt je čest sastojak maski za lice i to sa dobrim razlogom. On hidrira kožu i daje joj sjaj. Izmešajte dve supene kašike ovsene kaše, tri kašike jogurta, jednu kašiku limunovog soka i jednu kašiku maslinovog ulja. Sve dobro izmešajte i nanesite ovu masku na mestima na koijima su se pojavile milije. Nakon pet minuta se umijte hladnom vodom.


Prevencija

Milije na koži nije uvek moguće sprečiti (npr. kada se jave kod beba).

Međutim, ako se milije javljaju zbog drugih kožnih oboljenja ili ozleda kože, efikasan tretman za ta oboljenja može sprečiti milije.

Ako želite da sprečite milije

 • izbegavajte prekomerno izlaganje suncu
 • nemojte koristiti guste i masne kreme niti proizvode za negu kože na bazi ulja
 • koristite neki piling za lice dva do tri puta nedeljno

Milije se ponekad javljaju zbog hemijskih pilinga. To je moguće sprečiti upotrebom topikalnih retinoida pre procedure. Međutim, retinoidi ponekad izazivaju pojavu tamnih fleka ili jaku iritaciju kada se koriste sa hemijskim pilinzima.


Prognoza

Milije retko kad izazivaju dugoročne probleme. Prognoza je obično veoma dobra, i u većini slučajeva milije nestaju u roku od nekoliko nedelja bez tretmana.Ako želite ukloniti milije brzo, koristite neki prirodni lek.

Milije nestaju još brže kod beba.

Ako se milije ne povuku za par nedelja, obratite se lekaru kako bi vam on preporučio odgovarajući tretman.


Šta raditi?

 • Pijte što više vode, biljnih čajeva i svežih sokova kako biste lakše izbacili sve toksine iz organizma.
 • Uklonite šminku pre nego što pođete na spavanje.
 • Redovno izlazite na sunce.
 • Često se tuširajte.
 • Svakodnevno vežbajte.
 • Koristite kreme koje sadrže vitamin A.
 • Redovno perite kosu.
 • Umivajte se po bar dva puta dnevno.
 • Koristite blagi piling tri puta nedeljno.
 • Hranite se što zdravije.
 • Menjajte jastučnicu jednom nedeljno.
 • Redovno hidrirajte kožu.
 • Redovno idite kod kozmetičara.
 • Smanjite unos hrane bogate holesterolom.

Šta ne raditi?

 • Izbegavajte prečestu upotrebu losiona za sunčanje i štetnih hemikalija.
 • Nemojte koristiti mnogo šminke i druge kozmetike za lice.
 • Nemojte uzimati suplemente vitamina D.
 • Nemojte sami cediti bubuljice.
 • Izbegavajte alkohol, čokoladu, gazirana pića, kafu, masnu i začinjenu hranu.
 • Nemojte dodirivati lice prljavim rukama.