STIDNE VAŠI (picajzle) kako izgledaju kako se prenose i koji su najefikasniji preparati za lečenje

stidne vasi

STIDNE VAŠI POZNATE I KAO PICAJZLE su mali insekti paraziti koji se hrane ljudskom krvlju. Oni se lako prenose i najčešće ostaju u kosi i na genitalijama, gde izazivaju svrab i crvenilo.

Osim genitalnog dela, vaši se mogu pojaviti na bilo kom delu tela gde ima dlaka: na trepavicama, obrvama, bradi, brkovima, pa čak i u gušćim dlakama na stomaku ili leđima.

Obično su vidljive golim okom. Dugačke su oko dva milimetra i sivkaste i smeđe boje.

Picajzle lako prelaze sa jedne osobe na drugu, najčešće tokom seksualnog odnosa, ili prilikom grljenja i ljubljenja.

U retkim slučajevima se mogu preneti i preko peškira, odeće i posteljine.Javljaju se i kod dece a deca ih obično tako dobijaju. Kod dece se vaške mogu javiti i na trepavicama i izazvati infekciju.

Ipak, stidne vaši se najčešće prenose polnim odnosom, te se zato češće javljaju kod adolescenata i odraslih žena i muškaraca i smatraju se najzaraznijom polno prenosivo infekcijom. Osoba koja ima picajzle će ih verovatno preneti i svom partneru.

stidne vasi kako izgledaju


Najvažnije o stidnim vašima

Evo nekoliko najvažnijih činjenica o stidnim vašima. O svemu tome ćemo detaljnije pisati u nastavku teksta.

 • Stidne vaši nisu nužno znak loše higijene.
 • Najčešći simptom stidnih vaši je svrab.
 • Stidne vaši se mogu raširiti i na druge delove kože koji su pokriveni gustim dlakama (grudi, brada, trepavice).
 • Ako se stidne vaši jave kod žene tokom trudnoće ili ako ih dobije dete, najbolje je otići kod lekara.
 • Posteljinu i odeću treba oprati na najvećoj temperaturi ako želite da uklonite stidne vaši sa tkanine.

Simptomi

stidne vasi preparati

Simptomi koje izazivaju picajzle se javljaju nakon pet do dvadeset dana nakon kontakta sa osobom koja ima stidne vaši. Glavni simptomi su svrab i iritacija kože.

 • Svrab se obično javlja u pubičnom delu, ne zbog samog ujeda već zato što ujed izaziva alergijsku reakciju na pljuvačku i feces ovih insekata. Svrab je obično jači noću.
 • Pojavljuju se crvene fleke i lezije na koži, obično u vidu crvenih tačkica ili čvorića. Češanje obično ostavlja tragove na koži.
 • Ponekad su plave tačkice na koži vidljive na butinama ili donjem stomaku.
 • Ponekad se javljaju simptomi i na drugim delovima tela – stomaku, gornjem delu nogu, grudima, brkovima i bradi.
 • Kod dece se obično javljaju simptomi oko trepavica i obrva.
 • Izmet vašiju izgleda kao crni prah na koži ili donjem vešu.
 • Ponekad se vidi krv na donjem vešu, obično zbog jačeg češanja.

Da li se stidne vaši mogu videti?

picajzle

Stidne vaši su vidljive golim okom.

Obično su dugačke oko dva milimetra. Imaju po šest nogu i sive su boje. Zadnje noge su im veće od prednjih i nalik su na rakovska klešta. Uz pomoć zadnjih nogu se kreću po dlaci.

Gnjide (jajašaca) su veoma mala, ovalna i beličaste boje. Obično su zalepljena za dlaku.

Tragovi vašaka se mogu videti na

 • ivici kose
 • dlakama na licu (bradi, brkovima)
 • obrvama
 • trepavicama
 • dlakama oko anusa
 • dlakama ispod pazuha
 • stidnim dlakama, oko genitalija

Nakon tretmana mogu ostati prazne gnjide. To ne znači da je prisutna i infekcija.


Lečenje

stidne vasi lek

Da li postoje neki preparati za stidne vaši i koji je najefikasniji lek?

Za lečenje se koriste topikalni preparati koji se dobijaju bez recepta.Efikasni preparati su kreme, losioni i šamponi koji deluju kao insekticidi. Pitajte farmaceuta za preporuku. Tokom trudnoće nemojte koristiti ništa od ovih preparata bez prethodne konsultacije sa lekarom.

Skoro svaki lek za stidne vaši se koristi jednom, a zatim ponovo nakon sedam dana ako prvi tretman ne uništi sve vaške i gnjide.

Svako ko ima stidne vaši bi trebalo da izbegava fizički kontakt sa drugim ljudima sve dok vaške sasvim ne nestanu. Svako ko je bio u kontaktu sa osobom koja ima stidne vaši (na bilo kom delu tela) bi trebalo da se podvrgne tretmanu. Tu se posebno misli na seksualne partnere.

Neke vaši razvijaju otpornost na šampone i kreme koje ih uništavaju. Ako tretman nije imao efekta, proverite da li ste ga pravilno naneli, a zatim se obratite farmaceutu ili lekaru.

Pre tretmana pitajte farmaceuta kako se lek koristi i pažljivo pratite instrukcije.

Ako vam obični šamponi i kreme ne pomognu, možda će vam lekar prepisati neki jači šampon, koji se dobija samo na recept.

 • Losion koji sadrži ivermektin se najčešće preporučuje za uklanjanje vašaka.
 • Losioni koji sadrže malation se mogu koristiti i za uklanjanje fašaka kod dece. Ovaj sastojak je lako zapaljiv, te ga ne smete koristiti u blizini otvorenog plamena ili bilo kod izvora toplote, uključujući i upaljene cigarete i fen za kosu.

Ovi losioni se uglavnom koriste na sledeći način:

 • Nanesite losion na celo telo, uključujući i vlasište, lice i vrat.
 • Pazite da vam ne dospe u oči, usta ili nos. Ako slučajno malo losiona kane na sluzokožu, posebno u oči, odmah ih temeljno isperite vodom.
 • Obično je potrebno 100 ml losiona ili 30-60 grama kreme za ceo tretman.
 • Losion sa ivermektinom: Ostavite da deluje oko 10 minuta.
 • Losion sa malationom: ostavite da deluje 12 sati ili preko noći.
 • Zatim se temeljno istuširajte toplom vodom.
 • Dobro iščešljajte dlake gustim češljem kako biste uklonili gnjide.
 • Ponovite postupak nakon sedam dana.
 • Nikako nemojte koristiti više leka nego što je preporučeno i nemojte ga koristiti duže od tri nedelje uzastopno.

Šampon Lindan se obično dobija na recept i može uništiti vaške i gnjide, ali može biti toksičan za mozak, tako da ga lekari preporučuju samo ako ništa drugo ne deluje. Osobe koje imaju manje od 55 kilograma, osobe koje imaju napade, trudnice i dojilje i osobe sa iritiranom kožom ili nekim kožnim oboljenjem ne smeju koristiti ovaj šampon.


Stidne vaši na trepavicama

 

stidne vasi na trepavicama

Ako imate vaške i gnjide na trepavicama, potreban je tretman celog tela. Nikako nemojte pokušavati da iščupate gnjide, jer lako možete ošetiti oko.

Uklanjanje vašaka i gnjida sa trepavica se ne radi kao klasičan tretman, jer se losioni i šamponi protiv vašaka nikako ne smeju koristiti blizu očiju.

Ako primetite samo par insekata ili gnjida, pokušajte da ih uklonite noktima ili gustim češljem.

Postoje melemi za oči kojima se mogu ukloniti vaši sa trepavica. Obično imaju parafinsku bazu koja guši insekte.

 • Nanosite ih do četiri puta dnevno.
 • Uvek temeljno operite ruke pre i nakon upotrebe ovih krema.
 • Svaki put kada nanosite kremu, prvo blago obrišite ostatke od prethodnog nanošenja. Koristite maramice koje ćete kasnije baciti.
 • Koristite ove meleme dva do četiri puta na dan tokom osam dana. Nastavite sa tretmanom ako ostanu vaši (ali ne i gnjide) još dva dana.

Još jedna opcija (ali samo ako vam to preporuči lekar) je slabiji šampon.

 • Zatvorenih očiju nanesite kremu na bazu trepavica pamučnom vatom.
 • Ostavite 5-10 minuta.
 • Dobro isperite vodom.
 • Ako vam ova krema slučajno dospe u oči, dobro ih isperite vodom.

Prvi tretman uglavnom uništava sve vaši.

Međutim, ako neka gnjida preživi, postoji mogućnost ponovne infekcije. Zato ponovna upotreba šampona nakon sedam dana uništava sve zaostale vaši koje još uvek nisu dovoljno zrele da bi se razmnožavale.

Nedelju dana nakon drugog tretmana ponovo proverite da li još uvek ima vašiju. Obratite se svom lekaru za savet.

Gnjide (jajašca) mogu ostati i nakon uspešnog tretmana. To ne znači da je infekcija još uvek tu, jer ponekad ostaju samo ljušture. Međutim, ako primetite žive vaške ili ako gnjide nisu prazne, moguće je da će opet doći do infekcije. U tom slučaju, najbolje je da odete kod lekara.


Prirodni lekovi za picajzle

Esencijalno ulje čajevca

Esencijalno ulje čajevca je pouzdan i efikasan način za uništavanje stidnih vaši. Ovo ulje se dobija iz drveta melaluke i ima jaka antigljivična i antiseptička svojstva. Obično se koristi za uklanjanje bubuljica sa akni, grudi i leđa, kao i u kremama za uništavanje gljivica na noktima, ali se može koristiti i za uništavanje stidnih vašiju.

Dokazano je da je esencijalno ulje čajevca efikasno protiv stidnih vašiju gotovo koliko i šamponi. Ovo ulje deluje i kao antiseptik, te tako umiruje kožu koja je iritirana zbog ujeda insekata i češanja.

Sve što treba da uradite je da sipate 4-5 kapi ovog ulja u jednu supenu kašiku kokosovog ili nekog sličnog ulja i umasirate mešavinu u kožu.


Vazelin

vazelin

Još jedan odličan lek protiv stidnih vaši je vazelin. On je potpuno bezbedan za upotrebu. Vazelin možete koristiti za uklanjanje vaši iz kose, trepavica i obrva. On deluje tako što guši vaške. Stidne vaši i drugi insekti nemaju pluća, te moraju da dišu kroz mrežu tankih cevčica – traheja. Vazduh ulazi kroz ove cevčice u stomak insekata, a pošto vazelin blokira te cevi, vaške lako umiru.

Mnoštvo naučnih ispitivanja je dokazalo efikasnost vazelina u uklanjanju stidnih vašiju.

Ako želite da koristite vazelin, nanesite veću količinu ove kreme direktno na mesta na kojima se javljaju vaši i ostavite nekoliko sati. Utrljajte vazelin sve do korena dlake kako biste ugušili i gnjide. Zatim samo operite dlake šamponom, najbolje nekim koji sadrži esencijalno ulje čajevca.


Sirće

Sirće je odličan prirodni lek za ubijanje vaši. Dokazano je da sirće sadrži komponente koje su toksične za stidne vaši.

Kada koristite sirće, morate ga izmešati sa vodom. Koristite jednake količine vode i sirćeta. Uzmite veće parče vate i umočite ga u rastvor. Zatim ga stavite na inficirano mesto i nastavite da ga držite bar pola sata.

Ako sumnjate da su se picajzle raširile i na druga mesta na telu, sipajte celu flašu sirćeta u toplu kupku i lezite u njoj oko pola sata. Ako se koristi kako treba, sirće može biti najefikasniji prirodni lek za stidne vaši.


Limunov sok

Limunov sok je kiseo i uspešno uništava stidne vaši. On se smatra jednim od najboljih prirodnih lekova za stidne vaši. Možete ga izmešati sa nekoliko kašika šećera, soli i meda. Napravite gustu pastu i nanesite je na problematična mesta.


Uzroci

Blizak telesni kontakt sa zaraženom osobom izaziva prenos infekcije.Picajzle ne mogu da skaču, lete ili plivaju, već samo mile sa jedne dlake na drugu.

Najčešći načini prenošenja vašiju su:

 • bilo koja vrsta skesualnog odnosa
 • telesni kontakt koji ne podrazumeva seks, npr. grljenje ili ljubljenje, mada je to redak slučaj
 • upotreba tuđih peškira, posteljine i odeće

Faktori rizika

Faktori rizika su:

 • seksualna aktivnost, pogotovo kod adolescenata
 • više partnera
 • seksualni odnos sa osobom koja ima stidne vaši
 • upotreba tuđih peškira, odeće ili posteljine

Životni ciklus

Jedna stidna vaš može da živi do tri meseca. Ženka položi oko 300 jaja tokom ta tri meseca.

Gnjide se izlegu u žive vaši u roku od 6 do 10 dana. Potrebno je oko 2-3 nedelje da mlada vaš dostigne zrelost, odnosno da počne i sama da se razmnožava.

Stidne vaši mogu preživeti i do 24 sata kada nisu na ljudskom telu. Vaši nikada ne napuštaju čoveka svojevoljno, osim da bi prešle na drugog čoveka, jer se hrane ljudskom krvlju.

Osim ljudi, jedino gorile mogu dobiti stidne vaši.


Kada posetiti lekara?

Uglavnom su dovoljni lekovi koji se dobijaju bez recepta.

Obratite se svom lekaru u sledećim slučajevima:

 • šamponi i kreme koje ste dobili u apoteci nisu pomogli
 • imate stidne vaši, a trudni ste (u tom slučaju se neki tretmani ne preporučuju)
 • javila se neka infekcija na koži zbog češanja
 • pacijent ima manje od 18 godina

Komplikacije

Ako nešto ne preduzmete, mogu se javiti komplikacije.

Češanje dovodi do perutanja kože i povećava rizik od infekcije kože.

Ako imate i vaiši na trepavicama, prisutan je i rizik od infekcije i upale, na primer

 • blefaritisa
 • konjuktivitisa
 • epitelijalnog keratitisa

Šta ako ovi lekovi protiv stidnih vaši ne daju rezultata?

U većini slučajeva će neki od ovih preparata uspešno uništiti sve vaške.

Ponekad je potrebno uraditi nekoliko tretmana. Nedelju dana nakon druge “runde” tretmana proverite ada li još uvek ima vašaka.

Gnjide (jajašca) mogu ostati i nakon uspešnog tretmana. To ne znači da je infekcija još uvek tu, jer ponekad ostaju samo ljušture. Obratite se svom lekaru za savet.

Ako primetite da još uvek ima vašaka ili živih gnjida, idite kod lekara, jer vam je možda potreban jači lek.


Prevencija

Neki saveti mogu pomoći u sprečavanju vašiju.

Zaštitite druge ako imate picajzle. To podrazumeva suzdržavanje od seksa dok uspešno ne završite lečenje i korišćenje isključivo svoje odeće i peškira (podrazumeva se da ih nikome ne pozajmljujete). Ako imate stidne vaši, i vaš partner mora kod lekekara.

Ako imate više seksualnih partnera, to povećava rizik od stidnih vaši.

Redovni pregledi mogu smanjiti rizik od stidnih vaši i svih polno prenosivih bolesti.

Kondomi štite od veneričnih bolesti, ali ne i kad su u pitanju picajzle.