Grčevi, bol u stomaku i proliv (SVI MOGUĆI UZROCI)

BOL U STOMAKU I PROLIV

BOL U STOMAKU I PROLIV obično izazivaju jaku neprijatnost. Akutni napadi bolova i retke, vodenaste stolice su obično posledica virusnih ili bakterijskih infekcija organa za varenje, trovanja hranom ili lošeg varenja. I druga oboljenja, npr. sindrom iritabilnih creva, celijakija ili upalne bolesti creva mogu izazvati hronične bolove u stomaku i dijareju.

Jak bol u stomaku može biti oštar i brzo prolaziti ili može biti i blaži, ali hroničan. Defekacija obično ublažava bol. Dijareja ponekad može biti i masna sa vidljim tragovima sluzi ili čak i krvi.

Bolna dijareja se može javiti nakon masnog i začinjenog obroka, iako nije prisutno nikakvo oboljenje.

Akutni napadi proliva i bolova u stomaku mogu potrajati nekoliko dana ako je uzročnik neka virusna ili bakterijska infekcija. Ako simptomi potraju duže od par dana, najbolje je da odete kod lekara.

Obratite pažnju na sve simptome koje imate, jer ćete tako znatno olakšati posao lekaru pri postavljanju dijagnoze.

kako zaustaviti proliv


Šta je dijareja?

Dijareja podrazumeva veoma retku, čak i sasvim tečnu stolicu koja se javlja nekoliko puta na dan.U slučajevima hronične ili eksplozivne dijareje se često javlja i gorući bol tokom defekacije.


Simptomi povezani sa bolovima u stomaku i prolivom

Grčevi u stomaku i proliv mogu izazvati hitnu i jaku potrebu za defekacijom. Takođe, oni su obično propraćeni i drugim neprijatnim simptomima. To su najčešće:

 • mučnina i povraćanje
 • osećaj jake mučnine nakon obroka
 • bol u mišićima i/ili zglobovima, ako je prisutna virusna infekcija creva
 • glavobolje ili migrene
 • opstipacija za kojom sledi dijareja
 • blaga groznica (sa ili bez drhtavice)
 • osećaj peckanja u grudima
 • osećaj da je nešto zapelo u grlu
 • jaki gasovi
 • krčanjeu stomaku, jer hrana brzo prolazi kroz probavni trakt

Proliv i bol u stomaku najčešći uzroci

Ovo su najčešći uzroci zbog kojih se javljaju grčevi, bolovi u stomaku i proliv:

Stomačni grip (gastroenteritis)

stomacni virus prevencija

Gastroenteritis izaziva jak bol u stomaku uz akutne napade dijareje. Stomačni grip se javlja zbog virusnih ili bakterijskih infekcija i obično podrazumeva i mučninu i povraćanje.

Zarazne bolesti koje se prenose hranom, zagađena voda, paraziti, norovirus i rotavirus su najčešći uzročnici gastroenteritisa. Bol u stomaku i proliv su ponekad i jedini simptomi i javljaju se gotovo uvek kada je reč o stomačnom gripu. U slučajevima težin infekcija, npr. kod infekcije klostridijom, može se javiti i krvava dijareja.

Bakterijski gastroenteritis se obično javlja zbog zagađene hrane. Simptome ovog oboljenja može izazvati preko 40 različitih vrsta bakterija. Posledice su obično hronična dijareja i grčevi u stomaku.

Ako imate ovakvih problema, pijte dovoljno tečnosti kako biste izbegli dehidrataciju.

Povezano>>> Stomačni virus kod dece i odraslih (simptomi, lečenje, ishrana)


Gastritis (upala mukoznih membrana i tkiva u želucu)

simptomi heliko bakterije u želucu

Još jedan čest uzrok jakih bolova u stomaku i dijareje je gastritis. Upala želudačne sluznice se često javlja zbog infekcije bakterijom H. pylori ili zbog reakcije na neki iritans.

Gastritis izaziva jake bolove u stomaku ispod rebara, podrigivanje, jake gasove, gorušicu i mučninu. U mnogim slučajevima se javljaju i bolna dijareja i osetljiv želudac.

Hronični gastritis može izazvati mnogo ozbiljnije probleme sa želucem i crevima. Na primer, infekcija helikobakterom može izazvati čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, kao i vodenastu stolicu i krvavu dijareju. U zavisnosti od toga gde se javlja krvarenje, može se javiti i crna stolica, kao i simptomi anemije.


Trovanje hranom

Konzumacija zagađene hrane i vode može izazivati akutne napade eksplozivne dijareje i bolne grčeve u stomaku.

Postoji mnoštvo patogenih mikroorganizama koji izazivaju trovanje hranom. U nekim slučajevima, proliv koji se javlja zbog trovanja hranom može potrajati čak i do dve nedelje. U zavisnosti od intenziteta simptoma, mogu se javiti i krvava stolica ili sasvim tečna stolica.

Saznajte više>>> Trovanje hranom: 5 simptoma i lečenje


Putnička dijareja

Putnička dijareja izaziva iste simptome kao trovanje hranom – gasove, bol u stomaku, dijareju i povraćanje. Ona se uglavnom javlja kod osoba koje putuju u regione i mesta gde nema adekvatnih sanitarnih uslova, te se dijareja javlja kao reakcija na zagađenu hranu i vodu.

Ovaj problem najčešće ne traje duže od tri dana. Blaži grčevi u stomaku i više od četiri stolice na dan su najčešći simptomi ove bolesti.


Alergije na hranu

namirnice koje sadrze gluten

Alergija na hranu je imunološka reakcija organizma na neke namirnice. Najčešći alergeni su gluten i laktoza. Međutim, i soja, kikiriki, riba i plodovi mora mogu izazvati ovakve reakcije.

Najčešći simptomi alergijskih reakcija na hranu su bol u stomaku, proliv, povraćanje i opstipacija. U težim slučajevima se javljaju svrab oko usta, oticanje usana i grla, kao i zapušen nos.

Ako imate alergiju na neku namirnicu, potrudite se da je izbegavate po svaku cenu.


Intolerancija na hranu

mleko

Intolerancija na hranu je reakcija organizma na neke namirnice i simptomi su obično bolovi u stomaku, nadimanje i proliv nakon obroka. Intolerancija na hranu nije isto što i alergija, jer ne podrazumeva odgovor imunog sistema. Ovakve reakcije se mogu javiti odmah, ali i do 20 sati nakon jela.

Intolerancija na hranu se znatno razlikuje od alergija na hranu i trovanja hranom. Mada su simptomi često slični (grčevi u stomaku, proliv, mučnina), uzrok ovakvih problema leži u probavnom traktu.

Namirnice koje najčešće stvaraju intoleranciju su mleko i mlečni proizvodi (intolerancija na laktozu) i hrana koja sadrži gluten.


Malapsorpcija žuči

zucna kesa prva pomoc

Malapsorpcija žuči se može javiti ako imate neko gastrointestinalno oboljenje koje sprečava normalnu apsorpciju žuči u probavnom traktu.

Hronična dijareja je čest simptom ovakvih problema. Obično se javljaju i bol u stomaku, krčanje creva, opstipacija i gasovi.


Stres i anksioznost

stres

Hroničan stres i anksioznost često izazivaju bol u stomaku, proliv, mučnine i pogoršanja drugih gastrointestinalnih oboljenja.

Stres izaziva odgovor čitavog organizma, što obično uključuje i nerve u stomaku, te se zato ponekad javljaju i problemi sa varenjem. Stres i anksioznost su danas jedan od najčešćih uzroka bolova u stomaku i  dijareje.


Loše varenje

Loše varenje može izazvati vodenasti proliv i bol u stomaku. Osobe koje imaju problema sa lošim varenjem često imaju oštre bolove u stomaku, javljaju se mučnina, povraćanje i dijareja. Ponekad i druga oboljenja pogoršavaju stanje. Stres može biti uzročnik lošeg varenja.


Hronični bolovi u stomaku i proliv

Ako često imate napade dijareje koji su propraćeni grčevima i bolovima, to može biti i simptom nekog hroničnog oboljenja.

Sindrom iritabilnih creva

Sindrom iritabilnih creva je poremećaj koji izaziva hroničnu dijareju i bolove u stomaku. Ponekad izaziva i eksplozivnu dijareju. Sindrom iritabilnih creva obično izaziva i grčeve nakon obroka, podrigivanje na sumpor, tanku stolicu i nadutost. Između epzioda dijareje se može javiti i opstipacija.


Upalne bolesti creva

Proliv nakon jela i grčevi u stomaku koji su toliko jaki da izazivaju i bol su česti simptomi inflamatornih bolesti creva.U ovu grupu bolesti spadaju Kronova bolest i ulcerozni kolitis. Ova oboljenja izazivaju pojavu ranica na crevima, što izaziva jake bolove i česte napade dijareje. Lečenje se uglavnom svodi na ublažavanje ovih simptoma.


Celijakija

Celijakija (celijačna bolest) je teška autoimuna reakcija na gluten, što izaziva tešku dijareju i bolove.Glavni simptomi celijakije su bol u stomaku, hronična dijareja, umor i naglo mršavljenje. Neke osobe koje pate od celijakije imaju i masnu stolicu zbog poremećene apsorpcije nutrijenata.


Divertikulitis

Divertikulitis je stanje kod kog mali “džepovi” u debelom crevu postaju inficirani i upaljeni. Divertikulitis često izaziva bol na levoj strani stomaka i proliv.

Divertikulitis može izazvati grčeve koji prolaze nakon ispuštanja gasova. Obično se javljaju i krvava stolica, epizode dijareje praćene opstipacijom ibol u stomaku.


Grčevi u stomaku i proliv mogući uzroci

Postoji mnoštvo pormećaja i oboljenja zbog kojih se javljaju grčevi u trbuhu i proliv. Grčevi u donjem delu stomaka se obično javljaju kao kratkotrajni, oštri bolovi. Grč podrazumeva osećaj stezanja mišića u stomaku.

Neki od mogućih uzroka grčeva, bolova i dijareje su:

 • divertikulitis
 • trovanje hranom
 • gastroenteritis
 • putnička dijareja
 • sindrom iritabilnih creva
 • upalne bolesti creva

Uzroci bolova u stomaku i dijareje koji se mogu javiti samo kod žena

Ženski reproduktivni organi su smešteni blizu organa za varenje. To znači da postoji dosta mogućih uzroka dijareje i bolova u stomaku koji potiču od problema sa reproduktivnim organima.

Predmenstrualni sindrom

Bolovi u stomaku, dijareja i jaki grčevi su česta pojava nekoliko dana pred menstruaciju.

Dokazano je da postoji direktna veza između gastrointestinalnih poremećaja i predmenstrualnog sindroma. Gotovo polovina žena ima grčeve pre i tokom menstruacije. Takođe, četvrtina žena ima bolove u stomaku i dijareju tokom menstruacije.

Uzroci predmenstrualnih grčeva i retke stolice su emotivna napetost i hormonalne oscilacije.

Endometrioza

Bol u stomaku koji se javlja nevezano za menstruaciju i dijareja mogu biti simptomi endometrioze. Kad endometrijalno tkivo počne da raste van materice, može izazvati krvarenje između dve menstruacije i neprijatan osećaj u karlici.

Endometrioza često pogoršava i postojeće probleme sa probavnim traktom. Mnoge žene koje imaju endometriozu se žale na jake bolove u stomaku i iznenadnu, neodložnu potrebu za defekacijom. Dokazano je i da dijareja pogoršava simptome sindroma iritabilnog creva.

Rak jajnika

Rak jajnika može imati simptome koji su slični simptomima mnogih drugih oboljenja, uključujući osetljiv želudac, bol u karlici i dijareju.

Rak jajnika može izazvati oticanje stomaka, bol u donjem stomaku, dijareju, mučninu i povraćanje. Ponekad se javljaju i iznenadni i oštri bolovi u donjem delu stomaka.

Ako primetite neobično krvarenje između dve menstruacije ili dobijete krvarenje nakon menopauze, obavezno idite kod lekara.


Bol u stomaku i proliv koji se javljaju zbog upotrebe lekova

lekovi

Postoji mogućnost da su bolni grčevi i proliv posledica lekova koje pijete.

Lekovi koji najčešće izazivaju takve simptome su:

 • Upotreba antibiotika može izazvati vodenastu, retku stolicu i bol u stomaku. Simptomi se obično javljaju oko nedelju dana od početka tretmana.
 • Nesteroidni antiinflamatorni lekovi. Dugoročna upotreba ovakvih lekova ima nuspojave u vidu bolova u stomaku i retke stolice. U nekim slučajevima, ovi lekovi izazivaju i nadimanje, gorušicu, mučninu i opstipaciju.
 • Prečesta upotreba laksativa može izazvati hroničnu dijareju i bol u stomaku. Neke vrste laksativa izazivaju i nadutost i gasove.
 • Hemioterapija kao lek za rak može izazvati neprijatne nuspojave, gde spada i dijareja. Bol u stomaku je takođe jedna od čestih nuspojava hemioterapije.

Ostali mogući uzroci bolova u stomaku, mučnina i dijareje

Ponekad problemi sa unutrašnjim organima mogu rezultirati bolovima u stomaku, mučninom i djarejom.

Upala slepog creva

Najčešći simptom apendiktitisa je jak bol u donjem, desnom delu stomaka. U čak 90 posto slučajeva upale slepog creva se javljaju i mučnina i povraćanje. Mada je znatno ređa od bolova, proliv se javlja u 20 posto slučajeva.


Napad žuči

Kamenac u žuči ili upala žučne kese mogu izazvati napad žuči, što rezultira veoma jakim bolovima ispod desnog rebarnog luka i dijarejom.

Kamen u žuči može blokirati žučne puteve i izazvati jak bol u stomaku. Osim hroničnog bola, može se javiti i vodenasta dijareja svetle boje i žutica.


Problemi sa jetrom

Disfunkcija jetre je još jedan od mogućih uzroka bolova u stomaku i dijareje, a ponekad se javlja i povraćanje.

Bolesti jetre mogu izazvati svrab po celom telu, edem u stopalima i oko članaka, bol u stomaku i dijareju. Osobe sa bolestima jetre obično imaju i simptome žutice i tamnu mokraću.

Fekalna impakcija i opstipacija

Možda ćete se iznenaditi kada čujete da opstipacija takođe može izazvati simptome dijareje. Kako je moguće da se istovremeno jave vodenasta dijareja i tvrda stolica?

Lako: ono što izgleda kao dijareja je zapravo curenje iz anusa. Fekalna impakcija gotovo potpuno onemogućuje pražnjenje creva. Međutim, vodenasta stolica može proći oko tvrde stolice u debelom crevu.


Kako se leče bol u stomaku, grčevi i dijareja?

Postoji mnoštvo efikasnih prirodnih načina da efikasno izlečite ove simptome.

Najbolje je koristiti one prirodne lekove koji ublažavaju grčeve i iritaciju želuca i creva. Veoma je važno da pijete dovoljno tečnosti i elektrolita kako biste sprečili dehidrataciju.

Kamilica

kamilica caj

Kamilica odlično ublažava grčeve i bolove u stomaku. Takođe, kamilica smanjuje učestalost dijareje.

Đumbir

djumbir

Đumbir takođe sprečava proliv i uspešno ublažava mučninu i grčeve. Đumbir je poznat prirodni lek protiv bolova i grčeva u stomaku, lošeg varenja, mučnine i povraćanja.

Kamilica i đumbir su tek dva prirodna čaja koja vam mogu ublažiti ovakve probleme.

Čim primetite da se simptomi povlače, počnite da jedete laku hranu. To podrazumeva hranu koja ne sadrži mnogo vlakana i ne opterećuje želudac.

Izbegavajte masnu, tešku i začinjenu hranu kako biste sprečili bolnu defekaciju i dodatnu iritaciju osetljivih creva.


Kada posetiti lekara?

Ako koristite neki od preporučenih prirodnih lekova, bol u stomaku i proliv će verovatno nestati nakon par dana. Međutim, ako simptomi potraju ili se pogoršaju, najbolje je da odete kod lekara.

Potražite lekarsku pomoć ako uz proliv i bol u stomaku dobijete i neki od sledećih simptoma:

 • bol i grčevi su veoma jaki
 • imate krvavu dijareju
 • uz dijareju i bolove u stomaku se javljaju mučnina i povraćanje
 • primećujete da vam je koža požutela i mokraća vam je znatno tamnija nego što je normalno
 • osećate bol kada pritisnete gornji ili donji deo stomaka