Kvržice i izrasline na jeziku (mogući uzroci i lečenje)

izraslina na jeziku

DA LI STE PRIMETILI KVRŽICE NA JEZIKU? Izrasline na jeziku su svakako nešto što odmah zabrine, međutim, dobra vest je da se u većini slučajeva radi o bezopasnim i prolaznim lezijama koje se uspešno tretiraju ili jednostavno prolaze same od sebe.  Dakle, lezije na jeziku su prilično česta pojava kod velikog broja ljudi.

U okviru ovog članka ćemo objasniti moguće uzroke za to, kao i način na koji kvržice na jeziku mogu da se tretiraju.

kvrzice na jeziku

Izrasline na jeziku

Iako se često opisuje kao “najjači mišić u telu”, jezik je sastavljen od grupe mišića koja nam omogućava da probamo hranu, gutamo i razgovaramo. Zdrav jezik je ružičast i pokriven sitnim nodulima nazvanim papile.

Zbog toga što stalno koristite svoj jezik, može biti veoma frustrirajuće i neprijatno kada doživljavate probleme sa jezikom, uključujući i kvržice na jeziku. Postoje razni uzroci za brojne simptome oboljenja jezika. Na sreću, većina problema sa jezikom nije ozbiljna i većina se brzo može rešiti.

Izrasline na korenu jezika mogu da se pojave iz više razloga. Iako većina razloga nije uopšte ozbiljna, trebalo bi da identifikujete osnovni uzrok, kako biste mogli da sprovedete odgovarajuće promene u načinu života ili tretmane. Iako retko, dešava se da izrasline na jeziku mogu da predstavljaju znak ozbiljnije bolesti koja zahteva medicinsku pomoć.

Svi imamo prirodne kvržice ili papile na zadnjem delu jezika, ali različiti uslovi – sinusna infekcija, na primer – mogu izazvati iritaciju, što ih čini uvećanim. Neki ljudi imaju veće kvržice za ukuse od drugih, što znači da prirodno imaju veće kvržice na zadnjem delu jezika, što ne bi trebalo da izaziva zabrinutost.

Griženje, opekotina ili bilo kakva povreda jezika može rezultirati izraslinama na zadnjem delu jezika. Trauma jezika se obično rešava, ali upotreba antiseptične tečnosti za usta može ubrzati zarastanje i sprečiti infekciju.

Fungiformne papile

izrasline na jeziku

Sitne crvene kvržice na jeziku su normalna pojava. Naime, radi se o fungiformnim papilama. One se generalno pojavljuju kada ste doživeli neku vrstu traume ili iritaciju u ustima. Jedenje veoma slane ili slatke hrane može delovati loše na ove kvržice za ukus i izazvati da se formiraju bilo gde na jeziku.

Cirkumvalatne papile

papile na jeziku

Kada se pojave kvržice na korenu jezika, one imaju tendenciju da budu veće od drugih kvržica na više prednjoj površini jezika i nazivaju se cirkumvalatnim papilama. Ove kvržice su uvek prisutne na zadnjem delu grla, izgledaju blago crveno i formiraju V-oblik koji pokazuje unazad. Međutim, kada imate prehladu, bolno grlo ili neku vrstu infekcije, ove lezije mogu biti više istaknute.


Saznajte više> Rak jezika je sve češći: 6 simptoma na koje treba obratiti pažnju (slike)


Drugi uzroci za kvržice i izrasline na jeziku

Ponekad su izrasline na jeziku sa strane samo rana. Često se javlja i kvržica ispod jezika. Međutim, uzrok ovih lezija na jeziku može da varira. Na primer, nekoliko mogućih uzroka uključuju: infekcije, afte na jeziku, alergije, bradavice na jeziku, kondilomi na jeziku, pa čak i herpes na jeziku. Simetrične kvržice sa obe strane jezika su česta pojava i generalno bezopasna, dok kvržice ili bubuljica na jeziku koja se pojavljuje samo na jednoj strani, osim ako je očigledno uzrokovana iritacijom – ima mogućnost da bude tumor jezika.

Afte na jeziku i u usnoj duplji generalno su česta pojava, dok je njihov tačan uzrok još uvek nepoznat. Smatra se da se pojavljuju kada je osoba pod povećanim stresom.

Povreda: griženje, opekotina ili bilo kakva druga povreda jezika može izazvati privremene izrasline na jeziku. Dobra vest je da su privremene i da će proći.

Nutritivni nedostaci: nedostatak u određenim vitaminima može dovesti do kvržica na jeziku.

Alergija: kada dođete u kontakt sa alergenom, mogu se formirati kvržice na jeziku kao reakcija.

Pušenje: prekomerno pušenje iritira jezik, čime se uzrokuju lezije.

Specifični zdravstveni uslovi: anemija i dijabetes, na primer, su uslovi koji mogu izazvati lezije ili izrasline na jeziku.

Stomatitis: ovo je rezultat loše higijene zuba.

Šarlahna groznica: ovo je streptokokna infekcija koja može dovesti do crvenih bubuljica na jeziku. Takođe je praćena groznicom.

Herpes može formirati bolne crvene plikove na jeziku i obično traje sedam dana.

Kavasaki sindrom: ovo stanje utiče na decu mlađu od pet godina. Utiče na krvne sudove i uzrokuje pojavu kvržica na jeziku.

Bradavice na jeziku su rezultat infekcije i mogu se pojaviti bilo gde u i oko usta. Najčešći uzrok je kada stavite zaraženi prst u usta. Bradavice će se pojaviti sa malo drugačijom bojom, što ih razlikuje od drugih izraslina na zadnjem delu jezika.

Oralni lihen planus je zapaljivo stanje koje dovodi do bele mrlje i čira na obodu usta. Izrasline i crvene rane mogu se razviti duž jezika. Dobra oralna higijena zajedno sa izbegavanjem začinjene i kisele hrane mogla bi pomoći u sprečavanju oralnog lihen planusa.


Kada tražiti lečenje?

Čak iako su crvene kvržice na zadnjem delu jezika obično nešto o čemu ne treba posebno voditi računa, postoji nekoliko slučajeva gde treba da tražite lečenje. Na primer, ako izrasline na jeziku traju više od dve sedmice i postanu veće, trebali bi da se obratite doktoru. Isto tako, ako krvare ili su veoma bolne, ometaju normalno žvakanje, potražite pomoć kako biste barem dobili gel koji će vas osloboditi bolova.


Lečenje kvržica na jeziku

Kao što smo videli, većina crvenih kvržica na jeziku su jednostavna iritacija. Međutim, to ne znači da su prijatne. Možete se brže osloboditi ovih lezija, ili barem učiniti njihovo zarastanje podnošljivijim, koristeći bezalkoholni oralni gel. Izbegavanje iritantnih supstanci poput veoma vrele hrane, začinjene hrane, slanih namirnica ili veoma suvih namirnica takođe može pomoći. Isperite usta toplom slanom vodom, i to nekoliko puta dnevno i održavajte odgovarajuću oralnu higijenu kako biste učinili usta idealnim okruženjem za brže zarastanje lezija.

U retkim situacijama, izraslina na jeziku može biti znak oralnog raka. Simptom tumora na jeziku je bezbolna izraslina na jeziku, koja ne prolazi u roku od 2 nedelje. Ukoliko doživljavate ovo, treba da posetite lekara koji može da izvrši odgovarajući pregled, postavi dijagnozu i adekvatan tretman.