Bolovi na desnoj strani leđa (8 mogućih uzroka i kad morate posetiti lekara)

bolovi u ledjima sa desne strane

Gotovo svako je osetio bol u leđima nekad u životu. Bol u srednjem delu leđa je veoma specifična vrsta bola i za nju je karakteristična ukočenost, napetost i bol.

BOLOVI NA DESNOJ STRANI LEĐA se mogu javiti zbog nekoliko stvari. Uglavnom se javljaju zbog naglih pokreta i trzaja, dizanja i nošenja teških stvari ili nepravilnog položaja prilikom stajanja i sedenja.

Šta izaziva bol u ledjima sa desne strane?

 bol u ledjima sa desne strane

Istegnuće mišića

Jedan od najčešćih uzroka bolova u leđima, pa i u desnom delu leđa, jeste istegnuće mišića, jer leđa trpe veoma velik pritisak i stres. Istegnuće mišića izaziva bolove u određenom delu leđa, u zavisnosti od lokacije povrede. Bol se može javiti u donjem delu leđa ako je došlo do istegnuća ligamenata, a to se najčešće dešava zbog dizanja teških stvari. Koliko će biti jak bol i koliko će vremena trebati da se povuče zavisi od toga koliko je povreda teška.Istegnuće često izaziva i bol u ledjima sa desne strane ispod lopatice.

Išijas

Išijas je oboljenje koje pogađa išijadikus (nerv), dugačak nerv koji se grana kroz obe noge, kada dođe do pritiska ili iritacije ovog nerva. Bol je veoma jak i oštar, počinje u donjem delu leđa i širi se kroz zadnjicu i noge. Ovo je čest problem i izaziva neprijatan osećaj, blag ili jak bol, slabost mišića, obamrlost i trnce u nogama i stopalima.

Iskakanje diska

Kada dođe do dislokacije diska, on iskače iz svog ležišta između dva pršljena. Ovo oboljenje izaziva bolove na obe ili samo jednoj strani leđa. Uglavnom se javlja bol u donjem delu leđa.

Mada može doći do iskakanja bilo kog diska, uglavnom se ovaj problem javlja između četvrtog i petog pršljena. Osim toga, disk koji je iskočio može pritiskati nerve, što izaziva jak bol. Iskakanje diska je jedan od glavnih uzroka bola u leđima i može dosta otežati hodanje.Kao i kod drugih uzroka bol se može javiti sa leve ili sa desne strane.

Disfunkcija zglobova

Ako dođe do disfunkcije desnog sakroilijačnog zgloba, javljaju se jaki bolovi u leđima. Ovo je čest uzrok bola u leđima kod sportista i veoma česta sportska povreda.  Disfunkcija se javlja kod prevelikog pritiska na sakroilijačni zglob i velikog napora, što je često rezultat istezanja ligamenata.

Ponekad do disfunkcije ovog zgloba dolazi zbog premalo kretanja. Svi ovi problemi izazivaju probleme i sa karlicom i bolove u preponama, donjem delu leđa i zadnjici.

Problemi sa sakroilijačnim zglobom

Sakroilijačni zglob se nalazi između kičme i kukova. Kao i ostatku našeg tela, i ovom zglobu je potrebna vežba da bi ostao zdrav. Nedovoljno kretanja dovodi do tromosti i slabe pokretljivosti, dok preterani napor može izazvati iščašenje zgloba.

S obzirom na to gde se nalazi, povreda sakroilijačnog zgloba može izazvati nepodnošljiv bol u donjem delu leđa na desnoj strani. Da biste ovaj zglob održali zdravim i jakim, radite vežbe predviđene za ublažavanje bola kod išijasa.

Lumbalno istegnuće (“leđa dizača tegova”)

Lumbalno istegnuće je još jedan moguć uzrok bolova na desnoj strani leđa. Uzroci ovog problema su slični kao kod iskakanja diska (nagli pokreti, jak pritisak). Ovakve stvari dovode do lumbalnog istegnuća, što može dovesti do veoma jakih bolova u desnoj strani leđa. Reč je o oboljenju koje dovodi do pojave mikroskopskih poderotina na lubmalnom deu kičme. Ako dođe do težeg istegnuća, javljaju se gotovo nepodnošljivi bolovi i u tom slučaju je potrebno potražiti hitnu lekarsku pomoć.

Infekcije urinarnog trakta i kamen u bubregu

Mada urinarni trakt nema direktne veze sa leđima, infekcije mokraćnih puteva mogu izazvati jake bolove u donjem delu leđa i slabinama. Mokraćni trakt se sastoji od bešike, bubrega i uretera i njegova je funkcija izbacivanje toksina iz organizma kroz mokraću. Infekcije urinarnog trakta se javljaju zbog patogenih mikroorganizama u našem telu, i te infekcije mogu biti jako bolne.

Neki ljudi su podložniji ovim infekcijama – trudnice, osobe koje konzumiraju mnogo šećera i dijabetičari. Za ovakve infekcije su karakteristični urin neprijatnog mirisa i peckanje prilikom mokrenja.

Upala slepog creva

Poput infekcija bubrega, upala slepog creva može izazvati jak bol u leđima. Ako se domah ne obratite lekaru, upala slepog creva može izazvati sepsu i može biti fatalna. Ako se plašite da imate upalu slepog creva i da je to uzrok bolova u leđima, odmah zovite lekara.


Kako ublažiti bolove na desnoj strani leđa?

Postoji dosta načina na koje možete ublažiti bolove na desnoj strani leđa.

Vežbajte: fizička aktivnost će vam pomoći u ublažavanju bolova, a i odlična je za zdravlje. Pokušajte da vežbama ojačate mišiće ramena, leđa i stomaka. To će vam ublažiti bol i poboljšati držanje.

Pravilan položaj tela: da biste sprečili ovakav problem u budućnosti, ispravite držanje dok hodate i sedite kako biste smanjili pritisak na leđa.

Lekovi protiv bolova: da biste ublažilio bolove, možete koristiti nesteroidne antiinflamatorne lekove (aspirin, ibuprofen i slično). Osim što ublažavaju bolove, ovi lekovi će vam ublažiti i otok ako postoji.

Odmor: ako imate bolove, najbolje je da se odmorite. Međutim, nemojte preterivati. Postepeno se vratite normalnim aktivnostima.

Ledene ili tople obloge: kombinacija hladnih i toplih obloga je sjajan način da ublažite bolove. Toplota će vam umiriti ukočenost i bolove, a hladnoća otok.

Manje stresa: manje stresa će vam pomoći u ublažvanju bolova u kičmi. Praktikujte neke vežbe za opuštanje, duboko disanje i meditaciju.


Kada posetiti lekara?

Bol u leđima na desnoj strani može biti i razlog za brigu u zavisnosti od toga koji su simptomi i gde se javljaju. U retkim slučajevima, bol u leđima sa desne strane može biti simptom nekog oboljenja. Najbolje je da potražite pomoć lekara u sledećim slučajevima:

  • Bol iz leđa se širi u noge, čak i ispod kolena. To može biti simptom iskakanja diska ili išijasa.
  • Ako osetite obamrlost, slabost ili trnce u nogama. To je simptom nekog problema sa nervima, što zahteva hitnu lekarsku pomoć.
  • Ako imate probleme sa bešikom ili crevima. To može biti simptom retkog oboljenja, “kauda ekvina” sindroma (sindrom konjskog repa), koji takođe zahteva hitnu lekarsku pomoć.
  • Ako imate bol u stomaku i/ili temperaturu. To može biti simptom neke infekcije, npr. upale slepog creva.
  • Ako ste pali i povredili leđa.
  • Ako naglo gubite težinu bez držanja dijete. To može biti simptom raka.
  • Ako osećate jak, “dubok” bol na jednom konkretnom mestu, posebno ako bol ne prolazi ni kada legnete. To može biti simptom tumora na kostima.