Šta je dobro za opekotine (od ulja, pegle, vrele vode…) a šta nikako ne treba mazati

opekotine

OPEKOTINA je oštećenje tkiva koje se javlja zbog jake toplote, izlaganja suncu ili radijaciji, kontakta sa plamenom, hemikalijama, elektricitetom i udisanja dima.

Velike i male opekotine

Veće i značajne opekotine su duboke, izazivaju suvoću i zadebljanje kože, koža izgleda ugljenisano ili su prisutni beli ili smeđi pečati. Sve opekotine veće od osam centimetara u prečniku i/ili opekotine na rukama, stopalima, licu, preponama ili velikim zglobovima se smatraju većim.

Manje opekotine, koje ne zahtevaju hitnu lekarsku pomoć podrazumevaju:

 • površinsko crvenilo (kao kod opekotina od sunca)
 • bolove
 • plikove
 • nisu veće od 8 centimetara u prečniku

sta staviti na opekotinu

Stepeni opekotina

Opekotine se klasifikuju po tome koliko su duboko zahvatile tkivo.

Opekotine prvog stepena su površinske i izazivaju lokalizovanu upalu kože. Opekotine od sunca najčešće spadaju u opekotine prvog stepena. Upalu karakterišu bol, crvenilo i blag otok. Koža je obično osetljiva na dodir.

Opekotine drugog stepena su dublje i osim bolova, crvenila i otoka se javljaju i plikovi.

Opekotine trećeg stepena su još dublje i zahvataju sve slojeve kože i najčešće izazivaju odumiranje dela kože. Pošto kod opekotina trećeg stepena dolazi do oštećenja nerava i krvnih sudova, one izgledaju beličasto i ponekad su relativno bezbolne.

Opekotine nisu statične i mogu se menjati. Nakon nekoliko sati, opekotina prvog stepena se može proširiti na dublje slojeve kože i postati opekotina drugog stepena. (Setite se opekotina od sunca kod kojih se sutradan javljaju plikovi). Slično tome, opekotine drugog stepena mogu postati opekotine trećeg stepena.

Bez obzira na vrstu opekotine, uvek se javlja upala kože i nakupljanje tečnosti u samoj rani i oko nje. Ovde bi trebalo naglasiti da je koža prva linija odbrane organizma od svih vrsta infekcija. Opekotine znatno oštećuju kožu i zato se javlja rizik od različitih infekcija, ne samo na povređenom mestu, već i u celom telu.

Samo epidermis može da se regeneriše. Opekotine koje prodru u dublje slojeve kože mogu izazvati trajne povrede i ožiljke i dovesti do problema sa primarnom funkcijom kože.


Koliko je važno mesto opekotine?

opekotina na ruci

Mesto na kom se javila opekotina je jako bitno.

Ako se opekotina javila na licu, nosu, ustima ili vratu, postoji velik rizik od komplikacija sa disanjem, jer upala i oticanje mogu dovesti do opstrukcije disajnih puteva.

Ako se opekotina javi na grudima, otečeno tkivo može ometati normalne pokrete mišića, što takođe dovodi do problema sa disanjem.

Jače opekotine nogu, ruku i prstiju mogu dovesti do otoka koji ometaju normalnu cirkulaciju, što ponekad za rezultat ima odumiranje tkiva. Opekotine na pregibima (ručni zglob, zadnja strana kolena, prepone) i na licu zahtevaju hitnu lekarsku pomoć.

Kako opekotina “sazreva” može se javiti ožiljak, a obično se javlja i ograničen opseg pokreta na tom mestu.


Lečenje većih opekotina i prva pomoć

opekotine prva pomoc

Dok hitna pomoć ne stigne:

 • Zaštitine opekotinu kako biste izbegli veće probleme: ako možete to da izvedete, sklonite osobu kojoj pomažete od izvora opekotine. Ako je reč o opekotini od struje, isključite uređaj iz struje, a zatim pomozite povređenoj osobi.
 • Proverite da li opečena osoba diše: ako je to potrebno, ukažite povređenoj osobi prvu pomoć (ako znate kako).
 • Skinite nakit, kaiševe i slične predmete, posebno ako se opekotina javila na mestu na kom se takvi predmeti nalaze, jer opečeni delovi kože brzo otiču.
 • Pokrijte opekotinu: koristite hladne, vlažne zavoje ili čistu pamučnu tkaninu.
 • Ne pokušavajte da veće opekotine “potopite” u hladnu vodu: na taj način može doći do ozbiljnog pada telesne temperature (hipotermija).
 • Podignite opečeno mesto: ako je to izvodljivo, podignite opečeni deo tela iznad nivoa srca.
 • Proverite da li su prisutni znaci šoka: tu spadaju nesvestica, bledilo i plitko disanje.

Prva pomoć i lečenje manjih i minornih opekotina

 • Rashladite opekotinu: držite opečeno mesto pod hladnijom tekućom vodom ili stavite hladne, vlažne obloge dok se bol ne povuče.
 • Skinite prstenje i ostale tesne stvari sa opečenog mesta: uradite to što nežnije pre nego što dođe do otoka.
 • Ne dirajte plikove: plikovi puni tečnosti štite organizam od infekcije. Ako plik sam pukne, operite to mesto čistom vodom i blagim sapunom (ako ga imate). Zatim namažite opekotinu nekom antibiotskom kremom. Ako se pojavi osip, nemojte koristiti kremu.
 • Nanesite losion: kada se opečeno mesto dovoljno rashladi, nanesite na njega neku kremu ili losion koji sadrži aloju ili je dobar hidratans. Tako ćete sprečiti isušivanje kože i ublažiti bol.
 • Stavite zavoj: pokrijte opečeno mesto sterilnom gazom (nikako vatom!). Labavo zamotajte zavoj kako biste izbegli stvaranje pritiska na opečenu kožu. Zavoj će ublažiti bol i zaštititi kožu od infekcije.
 • Po potrebi, uzmite neki lek protiv bolova (Ibuprofen, Naproksen i sl.).

U nastavku ćete saznati detaljnije šta je dobro za opekotine i čime mazati opekotine od vrele vode, ulja, pegle…


Hemijske opekotine

Opekotine se mogu javiti i zbog jakih hemikalija koje reaguju u dodiru sa kožom tako što izazivaju toplotu. Hemijske opekotine se klasifikuju po svojoj pH vrednosti, odnosno kiselosti.

 • Kiseline imaju pH manji od 7, i tu spadaju sirćetna kiselina, hlorovodonična i sumporna kiselina.
 • Baze su hemikalije koje imaju pH vrednost veću od sedam. Amonijak je najčešća baza koju ljudi drže u kući.

Lečenje opekotine od vrele vode

opekotine od vrele vode

Opekotine od vrele vode ili pare su druga najčešća vrsta opekotina kod odraslih i najčešća kod dece.U većini slučajeva opečeno mesto je na ruci.

Vrela voda obično ostavlja opekotine prvog ili drugog stepena. Blaže i manje povrede se lako mogu lečiti kod kuće, ali ako je opekotina teža ili se javi na većoj površini, najbolje je da odete kod lekara.

Evo šta je dobro za opekotine od vrele vode i pare:

Ohladite kožu

Odmah skinite odeću koju je poprskala vrela voda (osim ako se nije zalepila za telo). Ako je moguće, skinite sav nakit sa onog dela tela na kom se javila opekotina, jer se na tom mestu javlja otok. Stanite pod lagan mlaz hladne vode oko 20 minuta kako biste smanjili vrelinu u koži i zaustavili širenje opekotine.

Ako to nije izvodljivo i ako se dete opeklo, napunite bokal hladnom vodom i lagano polivajte dete.  Radite to bar 20 minuta.

Nemojte stavljati led niti ledenu vodu na opečeno mesto, jer to može izazvati još veće povrede kože. Nakon hlađenja dobro osušite kožu blagim tapkanjem peškirom.

Procenite situaciju

Kada rashladite kožu, procenite kakva je opekotina od vrele vode. Idite u hitnu pomoć u sledećim slučajevima:

 • opekotina je veća od dlana
 • javljaju se plikovi na licu, šakama, rukama, nogama ili genitalijama
 • bol je veoma jak
 • opečena osoba se ne oseća dobro ili je dijabetičar
 • niste sigurni da li je potrebno da lekar proceni situaciju, posebno ako se dete opeklo

Pokrijte opekotinu zavojem koji se ne lepi i ne nadražuje kožu i fiksirajte ga. Nemojte zamotavati zavoj toliko čvrsto tako da on zaustavi cirkulaciju.

Kućna nega

Ako nije neophodno da odete kod lekara, možete nastaviti kućno lečenje opekotine od vrele vode. Stavite zavoj koji nije lepljiv na oštećenu kožu kako biste zaštitili plik i smanjili mogućnost infekcije.

Čime mazati opekotine od vrele vode ?

Nikako nemojte mazati mast, puter i slične stvari na opekotinu i nemojte na nju mazati nikakve kreme. Bar jednom dnevno ili češće menjajte zavoj, posebno ako se pokvasi. Nemojte ni na koji način uklanjati plikove. Nosite zavoj preko opečenog mesta sve dok se koža ne zaceli.

Ibuprofen i slični lekovi koji se dobijaju bez recepta se koriste za ublažavanje bolova.

Ako ste išli kod lekara zbog opekotine, sledite njegove instrukcije oko nege povređene kože.

Upozorenja i mere opreza

Obično je potrebno nekoliko sati da opekotina postane vidljiva. Potražite lekarsku pomoć u kritičnim situacijama koje smo naveli. Idite kod lekara i ako se bol pogorša, ako se crvenilo širi, ako se pojave veliki plikovi ili ako se pojave povišena temperatura i drhtavica.


Opekotine od vrelog ulja

opekotine od ulja

Prva stvar kod lečenja opekotina od vrelog ulja i svih sličnih opekotina je, ponovo, hlađenje. Rashladite opekotinu hladnom vodom, ali ne ledenom vodom ili ledom. Blagim sapunom i čistom vodom ispirajte opekotinu od vrelog ulja neko vreme. Nikako nemojte dirati plikove ako se pojave. Ako je koža ozbiljnije povređena, pokrijte opekotinu gazom i namažite je antibakterijskom kremom da sprečite infekcije.


Opekotine od pegle

opekotine od pegle

Opekotine od vrele pegle su takođe relativno česte.Opekotine od pegle su iste kao i one od šporeta. Težina opekotine zavisi od toga gde je vreli metal došao u kontakt sa kožom i koliko je taj kontakt trajao. Najčešće se opečemo na ivicu pegle i ostaje mala opekotina u vidu crvenog ožiljka i javlja se bol koji relativno kratko traje. Međutim, na tanjim delovima kože (najčešće na unutrašnjoj strani podlaktice) se javljaju i teže opekotine od pegle. Lečenje se tada sprovodi u nekoliko faza.

Prva pomoć

Ako odmah nešto preduzmete, možete ublažiti bolove i plikove i smanjiti šansu da se javi infekcija i da ostane ožiljak. Ako se pojavila samo mala opekotina, stavite šaku u hladnu vodu ili je umotajte u mokar, hladan peškir kako biste ublažili bolove. Nemojte stavljati led na kožu, jer on može izazvati još veće oštećenje tkiva. Nemojte mazati ni puter na ranu.

Zaštita

Kada rashladite ranu i kada se bol malo umiri, vreme je da zaštitite opekotinu. Pritisak i trenje mogu izazvati još jače bolove i još veće oštećenje tkiva, što će pogoršati problem. Pokrijte opekotinu sterilnom gazom. Ako se pojavi plik, nemojte ga sami bockati i češati, jer ćete tako povećti rizik od infekcije. Kada se opekotina zaceli, svaki put kada izlazite na sunce mažite taj deo kože kremom za sunčanje kako biste zaštitili novu, osetljivu kožu.

Ublažavanje bolova

Opekotine od pegle mogu biti prilično bolne. Zaštitite opečeno mesto od pritiska i trenja kako biste sprečili bolove, a po potrebi možete uzimati i lekove protiv bolova. Kada je reč o manjim opekotinama, uglavnom nije potreban nikakav jači tretman za ublažavanje bolova.


Teške opekotine

Teške opekotine se ređe javljaju, ali to nije nikakva uteha ako ih dobijete. Ako dobijete teže opekotine iz bilo kog razloga, odmah zovite hitnu pomoć ili neka vas neko odveze. U međuvremenu, podignite opečeno mesto koliko je to moguće i zaštitite opekotinu od trenja i pritiska. Nemojte pokušavati da opekotinu rashladite vodom niti bilo kakvom kremom ili lekom.


Prirodni načini lečenja opekotina

Evo kako lečiti opekotine kod kuće ali, za opekotine trećeg stepena se ne preporučuje nijedan kućni lek. Ako imate teže opekotine, obavezno se obratite lekaru! Kućni lekovi koje ćemo opisati se koriste za lečenje opekotina prvog i eventualno drugog stepena.

Evo šta staviti na opekotinu trećeg i drugog stepena ali ne i pre nego što se izvrši hlađenje od dvadesetak minuta.

Med za opekotine

 

med

Med dezinfikuje ranu i leči opekotine, ublažava bolove, izvlači tečnost iz tkiva i čisti opečeni deo.

Postupak: namazati med direktno na opečeno mesto i ostavite ga. Nemojte dirati niti pipati opečeno mesto. Druga opcija je da nanesete med na zavoji stavite zavoj na opekotinu. Ostavite nekoliko sati.Menjajte zavoj 3-4 puta na dan.


Jogurt

probiotik

Jogurt je odličan lek za opekotine jer umiruje i hladi opečeno mesto.

Postupak:

 • Nanesite nekoliko kašika jogurta direktno na opekotine.
 • Ostavite da deluje 15-20 minuta,a zatim lagano isperite vodom.
 • Koristite isključivo čist jogurt.
 • Ponavljajte postupak dok se opekotina ne zaceli.

Ulje sa vitaminom E

Vitamin E ublažava bolove i leči opekotine. Najbolje je da uzmete ulje ili kapsule sa vitaminom E.

Postupak:

 • Nanesite ulje sa vitaminom E direktno na opekotine i ostavite da ga koža upije.
 • Ponavljajte postupak po potrebi.

Krompir

krompir

Režnjevi krompira se često koriste za lečenje opekotina. Ljuska krompira deluje antibakterijski i ne lepi se za ranu.

Ako želite da koristite ovaj metod protiv opekotina, dobro operite opečeno mesto pre i nakon tretmana i dobro operite krompir pre nego što ga stavite na ranu. Kada skinete krompir sa opečene kože, operite je .


Kantarionovo ulje za opekotine

Kantarionovo ulje je dličan lek za obične opekotine i opekotine od sunca.Možete ga kupiti u svim apotekama i prodavnicama zdrave hrane.


Kokosovo ulje: ublažavanje opekotina i sprečavanje ožiljaka

kokosovo ulje

Kokosovo ulje hladi kožu i kada se nanese na nju u većoj količini, nahraniće je i sprečiti pojavu perutanja, plikova i ožiljaka.

Koristite ove metode samo kod malih opekotina. Ako vam ne pomažu hladna voda i blaži lekovi protiv bolova, najbolje je da odete kod lekara. Nikada nemojte koristiti neproverene metode za lečenje opekotina, posebno većih.


Upozorenje:

Mnogi ljudi na pitanje “Šta raditi kad se opečeš ?” na internetu nalaze odgovore da treba staviti na opekotinu vazelin ili pastu za zube što je pogrešno i opasno.

Vazelin se smatra dobrim lekom za opekotine, ali to nije tačno. On deluje kao barijera za vlagu, i tako isušuje ranu. Vazelin nema nikakva lekovita svojstva i ne preporučuje se za lečenje opekotina.

Neki ljudi misle da će pasta za zube, puter i još neke stvari koje se mogu naći u kuhinji ili kupatilu ublažiti opekotine. Međutim, ne postoji potvrda da je to zaista dobro za opekotine, a ponekad može biti i štetno. Nikako nemojte mazati pastu za zube na opekotine!