Krvna slika RBC – na koje bolesti ukazuju povišene i snižene vrednosti

eritrociti u krvi

Eritrociti ili crvena krvna crnca su važne ćelije koje omogućavaju snabdevanje organizma kiseonikom.

Osnovna analiza krvi uvek obuhvata krvnu sliku, a u okviru rezultata naći ćete skraćenicu RBC. Šta ona znači?

Ovo je skraćenica za eritrocite odnosno crvena krvna zrnca, koja predstavljaju najbrojniju vrstu ćelija u organizmu.

Kakva je veza između eritrocita i hematokrita?

Hematokrit predstavlja procenat krvi koji čine eritrociti i njegova vrednost može da se izračuna tako što se koncentracija hemoglobina u g/dl pomnoži sa 3. U rezultatima analize krvne slike, on se označava skraćenicom Ht ili HCT.

Snižene vrednosti hematokrita ukazuju na manjak crvenih krvnih crnaca ili anemiju usled nedostatka gvožđa, dok povišene vrednosti ukazuju na rizik od stvaranja tromba koji može da dovede do srčanog ili moždanog udara.

Kakva je veza između eritrocita i hemoglobina?

Jedan od najznačajnijih sastojaka crvenih krvnih zrnaca je hemoglobin, a u listi rezultata analize krvne slike on se označava skraćenicom HGB.

Njegova uloga je vitalno važna za ljudski organizam – on prenosi kiseonik iz pluća u tkiva i ugljen dioksid iz tkiva nazad u pluća. Kad udahnemo, krv u plućima dobija kiseonik a onda ga hemoglobin nosi do svih tkiva i organa.

Koje su normalne vrednosti za RBC?

Normalne vrednosti RBC su – 3,86 x 1012/ l do 5,08 x 1012/l za ženu i od 4,34 x 1012/l do 5,72 x 1012/l za muškarce.

Povišene vrednosti mogu biti uzrokovane stanjima hemokoncentracije organizma, kod policitemija, ali i kod zdravih ljudi.

Do snižene vrednosti broja eritrocita dolazi usledi gubitka velike količine krvi, nedovoljnog stvaranja eritrocita, povećane razgradnje eritrocita, pojačanog menstrualnog krvarenja.

Anemija se dijagnostikuje kad dođe do smanjenja broja eritrocita, hemoglobina ili hematokrita u krvnoj slici. Najčešći simptomi anemije su malaksalost, brzo umaranje, nedostatak vazduha kod manjih fizičkih napora a može da se javi ubrzan rad srca ili šum na srcu!