Krvna slika – MCH u krvi

Ako ste se pitali šta predstavlja oznaka MCH na rezultatima analize krvi, zašto je on nekad snižen ili povišen na pravom ste mestu, ovde ćete dobiti sve odgovore.

Lekari upućuju pacijente na laboratorijske analize krvi da bi stekli predstavu o opštem zdravlju svojih pacijenata. Jedna od stvari koje se proveravaju kad se radi krvna slika je i vrednost MCH.

Ove vrednosti se redovno koriste za dijagnostikovanje poremećaja krvi, mada njihovo tumačenje može da predstavlja teškoću. Različite vrednosti MCH mogu da izazivaju raznovrsne simptome, koji moraju da se leče pojedinačno.

Šta je MCH?

MCH je akronim izveden iz engleskog termina mean cell hemoglobin, kojim se označava prosečna količina hemoglobina u eritrocitu (crvenom krvnom zrncu).

Vrednost MCH označava prosečnu količinu hemoglobina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima u organizmu. Hemoglobin je protein u krvi koji omogućava crvenim krvnim zrncima da prenose kiseonik do ćelija i tkiva organizma.

MCH krvna slika

Mada postoje sličnosti, vrednost MCH nije isto što i vrednost MCHC u krvi.

Vrednost MCH izražava prosečnu količinu hemoglobina koja se nalazi u svakom crvenom krvnom zrncu. MCHC vrednost izražava prosečnu težinu tog hemoglobina na osnovu zapremine crvenih krvnih zrnaca. I jedno i drugo su odraz zdravstvenog statusa hemoglobina u krvi.

Pre nego što saznate zašto je MCH nekad snižen i koje bolesti izazivaju povišen MCH hajde da prvo vidimo šta je KKS


Šta je KKS?

Kompletna krvna slika, ili KKS, je analiza krvi osmišljena tako da lekaru da opšti uvid u zdravstveno stanje pacijenta. Ova analiza služi za istovremenu proveru različitih problema i može da pomogne kod dijagnostikovanja oboljenja, kao što su poremećaji krvi, infekcije i anemija.

Redovne kontrole zdravlja često podrazumevaju i kompletnu krvnu sliku. Ukoliko su rezultati analize krvi u normalnom opsegu, onda nije potrebno ponovljeno ispitivanje uzorka krvi sve do naredne kontrole. Ukoliko pacijent pokazuje znakove bilo kog poremećaja koji utiče na krv, lekar može da traži analizu krvi sa kompletnom krvnom slikom.

Zašto je još važna kompletana krvna slika ?

KKS može da se koristi i za nadzor pacijenata sa poremećajima krvi. Lekar će koristiti ovu analizu da bi pratio napredak delovanja terapije i utvrdio koliko je delotvorna.

KKS je analiza pri kojoj se ispituju sve tri vrste ćelija krvi, a pokazaće ukupan broj belih (leukocita) i crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), kao i krvnih pločica (trombocita) u krvi.


Vrednosti MCH

krvna slika mch

Lekari često upućuju pacijente na analizu krvi sa KKS da bi utvrdili vrednosti MHC. Normalne vrednosti MCH u krvi kod odraslih osoba kreću se u opsegu od 27 – 33pg (piktograma) po ćeliji. Ove vrednosti mogu da se razlikuju u zavisnosti od toga koji se aparat (analizator) koristi za analizu.

Kod mlađe dece vrednosti se razlikuju. Osoba sa nižom vrednošću MCH ima koncentracije koje su na ili ispod 26pg po ćeliji. Osoba sa povišenom vrednošću MCH imaće koncentracije na ili iznad 34pg po ćeliji, ili više.


Uzroci niže vrednosti MCH

anemija

Niža vrednost MCH može da bude posledica različitih oblika anemije. Na primer, mikrocitna anemija  nastaje kada su ćelije krvi previše male i ne mogu da preuzmu onoliko hemoglobina koliko bi trebalo. Ona može da bude posledica pothranjenosti ili nedostataka nutrijenata (obično gvožđa).

Anemiju mogu da izazovu i neka oboljenja, čak i kada je ishrana izbalansirana i zdrava.

Nizak nivo gvožđa u krvi, takođe može da bude uzrok niže vrednosti MCH. Organizam koristi gvožđe za proizvodnju hemoglobina. Ako u organizmu ponestane gvožđa, anemija prouzrokovana nedostatkom gvožđa može da dovede do niskih vrednosti MCH. Ovaj oblik anemije je češći kod vegetarijanaca ili osoba koje ne unose dovoljno hranljivih materija.

I oboleli od drugih oboljenja mogu da imaju niže vrednosti MCH. Celijakija može da onemogući pravilnu apsorpciju gvožđa u organizmu, što otežava održavanje gvožđa na onom nivou na kome bi trebalo da bude.

Slično tome, osobe koje su imale operaciju želuca, takođe mogu da imaju problem da apsorbuju gvožđe onoliko dobro koliko im je potrebno. I žene koje imaju obilno menstrualno krvarenje mogu da budu anemične, pošto kroz menstrualnu krv gube više gvožđa nego što mogu da unesu.

Niža vrednost MCH javlja se i u organizmu sa nedostatkom vitamina. Osobe koje ne unose dovoljno vitamina B kompleksa, kao što su folat i B12, u analiziranom uzorku krvi imaće nisku koncentraciju MCH. Budući da nedostatak vitamin može da dovede i do povišenih vrednosti MCH, lekari mogu da traže dodatne laboratorijske analize i tumačenja da bi došli do konačne dijagnoze.


Simptomi niže vrednosti MCH

trnjenje nogu i vrtoglavica

Kao prvo, brojni su oni sa sniženim vrednostima MCH koji nemaju nikakvih simptoma. Kada je vrednost MCH u krvi stalno snižena ili baš previše niska, počinju da se pojavljuju simptomi. U simptome niže vrednosti MCH u krvi spadaju:

 • kratak dah
 • opadanje uobičajene izdržljivosti
 • stalni osećaj umora
 • vrtoglavica
 • malaksalost

Niže vrednosti MCH mogu da utiču i na kožu. Kod osoba sa nižim vrednostima MCH može da se javi bledilo kože i da dođe do lakog izbijanja modrica.

Svako ko ima ove simptome, trebalo bi odmah da se javi lekaru.


Uzroci povišene vrednosti MCH

 

masna jetra simptomiPovišena vrednost MCH obično je znak makrocitne anemije. Ovo je stanje kod koga su ćelije krvi suviše velike, što može da bude posledica nedostataka vitamina B12 ili folne kiseline u organizmu.

Povišen MCH može da bude i posledica sledećeg:

 • bolesti jetre
 • prekomerno aktivne štitne žlezde
 • redovnog konzumiranja alkohola
 • komplikacija određenih oblika raka
 • komplikacija infekcije
 • uzimanja previše lekova koji sadrže estrogen

Simptomi povišene vrednosti MCH

Osobe koje imaju povišenu vrednost MCH usled makrocitne anemije, mogu da osećaju simptome koji se javljaju po određenoj shemi. Na početku simptomi ne moraju da se ispoljavaju, međutim, vremenom postepeno počinju da se pogoršavaju. U simptome povišene vrednosti MCH spadaju:

 • zamaranje
 • veoma bleda koža
 • ubrzano lupanje srca
 • krti i lomljivi nokti
 • kognitivna disfunkcija i slaba koncentracija
 • konfuzija i slabo pamćenje

Osobe sa makrocitnom anemijom mogu da imaju i probleme sa varenjem. Moguće je da nemaju apetit, da gube na težini i da pate od stalne dijareje. Svako ko ima bilo koji od navedenih simptoma, trebalo bi što pre da se javi lekaru.


Lečenje neuravnoteženih vrednosti MCH

Lečenje koji lekari primenjuju u slučaju neuravnotežene vrednosti MCH zavisi od pojedinačnog slučaja. Lečenje u najvećoj meri zavisi od lečenje uzroka neravnoteže.

Dodavanje više vitamina B12 i folne kiseline u ishranu može da bude dobar način za tretiranje povišene vrednosti MCH. Najbolje da se oni uzimaju kroz raznovrsnu i izbalansiranu ishranu, mada i suplementi mogu da pomognu da se vrednosti održavaju na zdravom nivou.

Snižena vrednost MCH obično se javlja kao posledica nedostatka gvožđa koji dovodi do anemije. Lekari takvim pacijentima mogu da preporuče da kroz ishranu unose više gvožđa i vitamina B6. Uzimanje vitamina C i vlakana, uz hranu koja sadrži gvožđe, takođe može da poveća vrednost MCH.

Osobe koje imaju neuravnoteženu vrednost MCH, trebalo bi da razgovaraju sa svojim lekarom o planu lečenja, pre uzimanja bilo kog suplementa ili promene načina ishrane.


Prognoze

Kod većine pacijenata vrednost MCH može da se popravi promenom ishrane. Injekcije gvožđa mogu da budu neophodne kod onih osoba koje pate od poremećaja koji sprečavaju apsorpciju gvožđa. Kod drugih pacijenata može da bude neophodna transfuzija krvi obogaćene gvožđem.

Da bi dijagnostikovanje i lečenje teklo glatko, pacijenti bi trebalo otvoreno da razgovaraju sa svojim lekarom o tome šta jedu i piju tokom procesa analiziranja krvi.