Ketoni u urinu

ketoni u urinu

KETONI U URINU se mogu javiti kod osoba koje praktikuju visokoproteinsku keto dijetu ili zbog nekoh oboljenja.Najvažnija stvar u ovom tekstu jeste kontekst. Za osobe koje praktikuju dijetu, ketoni u urinu su korisna stvar za praćenje ulaska u stanje ketoze. Osobama koje imaju teži dijabetes rana detekcija ketona u mokraći može spasiti život.

Praćenje nivoa ketona u mokraći je veoma važno za dijabetičare kada se razbole, kada su pod stresom ili kada ne mogu da snize nivo šećera u krvi. Ketoni u mokraći kod dijabetičara su znak upozorenja za ketoacidozu, veoma ozbiljnu komplikaciju dijabetesa (obično dijabetesa tipa 1) povezanu sa veoma visokim nivoom ketona u krvi. Ako se dijabetičarska ketoacidoza ne leči na vreme, može izazvati padanje u komu i smrt.

Ketoni se ponekad jave i u mokraći osoba koje nemaju dijabetes, ali obično u značajno manjem broju. Trake za test mokraće na ketone su jeftine, a veoma su korisno sredstvo za osobe koje poste, koje drže neku ketogenu dijetu ili uzimaju suplemente ketona. Ako ste tek počeli sa ketogenom dijetom, smanjen unos ugljenih hidrata i povećan unos masnoća mogu stvoriti problem zbog prekomernog nakupljanja ketona u mokraći. Osim toga, kakva restrikcija ugljenih hidrata će osobu ubaciti u stanje ketoze zavisi od osobe do osobe. Post, vežbanje i količina hrane koju jedemo utiče na nivo ketaona u organizmu.

sluz u urinu

Testiranje mokraće na ketone nam može dati instant odgovor na pitanje da li naša ketogena dijeta daje rezultata. Ako vam je cilj skidanje kilograma, merenje ketona u urinu će vam pomoći da utvrdite da li ste počeli da stvarate ketone i sagorevate masnoće. Sportisti i osobe koje drže ketogenu dijetu ili uzimaju suplemente ketona (obično ketoni malina)  takođe treba da testiraju količinu ketona u mokraći. Trake za merenje ketona u urinu su brz i lak način da utvrdite da li ste ušli u stanje ketoze.

Sa druge strane, ove trake su daleko manje precizne u odnosu na test krve jer nema klasičnog kvantifikovanog izražavanja rezultata. Različita boja traka može grubo odrediti količinu ketona u mokraći, ali to je nekvantitativna mera (ne izražava se u brojevima). Osim toga, ako se pridržavate ketogene ishrane, test mokraće nakon nekog vremena postaje nepouzdan jer se telo bolje prilagođava na visok sadržaj ketona i ne izbacuje ih u tolikoj meri. Kako počinjete da sagorevate masnoće umesto šećera, telo troši mnogo više ketona i manje ketona završava u urinu.

Osnovne stvari o metabolizmu ketona

Da sumiramo metabolizam ketona: dva dominantna tipa ketona u ljudskom telu – acetoacetat (ACAC) i beta-hidroksibutirinska kiselina – se stvaraju u jetri iz masnih kiselina kada u telu nema dovoljno glukoze. Krv donosi te ketone do drugih tkiva u telu kako bi ih ona koristila za energiju. Aceton, treći i najmanje zastupljen keton, se spontano formira tokom razlaganja acetoacetata. On se najčešće izbacuje prilikom disanja i njegov doprinos u smislu izvora energije je zanemarljiv. Mada u krvi uvek postoji određena količina ketona, njihov nivo se naglo povećava (ketoza) prilikom posta, naporne fizičke aktivnosti i pridržavanja ketogene dijete.

Kao i glukoza, ketoni su važno metaboličko gorivo koje se reapsorbuje u telu kroz bubrege koji filtriraju krv. Kada krv prođe kroz bubrege, svi mali molekuli (glukoza, ketoni) završe u urinu, ali se zatim vraćaju u krv. Reapsorpcija ketona sprečava trošenje energije i veoma je važna tokom dugih perioda posta. Dakle, ima smisla to da telo ne želi da troši energiju ako ne mora. Kada ne gladujemo previše dugo (npr. noću dok spavamo) i kada je sadržaj ketona u krvi nizak, oni se potpuno reapsorbuju u bubrezima. Međutim, kada nivo ketona u telu toliko skoči da prosto prevazilazi kapacitet bubrega, suvišni ketoni ostaju u urinu. Tada je količina izlučenih ketona u direktnoj srazmeri sa količinom ketona u krvi. Svakodnevno testiranje količine ketona u krvi je česta metoda određivanja da li je osoba ušla u stanje ketoze.


Nutritivna ketoza i dijabetičarska ketoacidoza

Nutritivna ili fiziološka ketoza se često pogrešno smatra istom stvari kao i dijabetičarska ketoacidoza. Mada oba stanja podrazumevaju povišen nivo ketona u krvi, veoma su različita. Nutritivna ketoza je bezopasno metaboličko stanje koje se prirodno dešava, čak i kod beba i trudnica. Reč je o stanju koje se javlja zbog određenih režima ishrane i naizmeničnog posta. Nasuprot tome, dijabetičarska ketoza se smatra urgentnim stanjem.

Kod nutritivne ketoze, ketoni u urinu su blago ili umereno povišeni. To se dešava kada ograničimo unos (postom, smanjenim unosom ugljenih hidrata) ili iscrpimo (dugim i napornim fizičkim aktivnostima) sve zalihe energije. Količina beta-hidroksibutirinske kiseline u krvi se povećava na 0,5 mmol/L i dostiže maksimalan nivo od 7-8 mmol/L. Kod zdravih ljudi sa normalnom funkcijom pankreasa nivo ketona nikad ne ide više, jer ih kontrolišu hormoni insulin i glukagom. Osim toga, ketoni usporavaju oslobađanje masnoća kako bi usporili dalje stvaranje ketona.

Nutritivna ketoza do koje dolazi zbog ketogene dijete se smatra zdravom, prevashodno za skidanje suvišnih kilograma, bolju kontrolu nivoa šećera u krvi, snižavanje triglicerida, povećavanje nivoa dobrog holesterola i poboljšanje koncentracije. Ovakva dijeta se koristi za lečenje epilepsije još od dvadesetih godina 20. veka, a sve više dokaza ukazuje na terapeutski potencijal ovakvih dijeta kod mnoštva hroničnih oboljenja: dijabetesa, neuroloških oboljenja i kardiovaskularnih bolesti. Nutritivna ketoza poboljšava izdržljivost i oporavak nakon vežbanja.

Iz perspektive evolucije, ketoza nam je pomogla da preživimo dugačke periode gladovanja. Kada počnemo da gladujemo, ketoni preuzimaju funkciju glukoze kao glavnog pogonskog goriva za organizam i obezbeđuju mozgu 70% od ukupne potrebne energije. Zapravo, beta-hidroksibutirinska kiselina se opisuje i kao “supergorivo” jer brže obezbeđuje celularnu energiju nego masnoće ili glukozu.

Dijabetičarska ketoacidoza je stanje opasno po život i javlja se kao komplikacija dijabetesa. Opet, ovo stanje zahteva hitnu lekarsku pomoć. Rani simptomi dijabetičarske ketoacidoze podrazumevaju sve simptome skoka šećera u krvi: suva usta, jaka žeđ i često mokrenje. Tu su i drugi simptomi: umor, mučnina, povraćanje i bol u stomaku. Obično se javljaju i ubrzano i plitko disanje i lupanje srca.

Dijabetičarska ketoacidoza se javlja kada dođe do manjka insulina u telu, što dovodi do nekontrolisanog skoka šećera u krvi. Bez dovoljno insulina koji bi “ubacio” glukozu u ćelije mišića i u druga tkiva kako bi se ona iskoristila kao energije, glukoza se nakuplja u krvi. Povišen nivo šećera u krvi izaziva značajan gubitak tečnosti i eletrolita. U međuvremenu, jetra počinje da sagoreva masne kiseline kao alternativni izvor energije, što rezultira nakupljanjem mnogo ketona u krvi. Ovaj nivo ketona u krvi (više od 20 mmol/L)  je do čak 200 do 300 puta veći u odnosu na nivo ketona koji se javlja zbog posta. Pošto su ketoni blago kisele pH vrednosti, ovakav skok nivoa ketona dovodi do toga da krv postane previše kisela (metabolička acidoza) i povećava rizik od padanja u komu i smrti ako se odmah ne leči.


Ketoni u urinu u trudnoći

Ketoni u urinu tokom trudnoće predstavljaju razlog za zabrinutost kod nekih žena tokom ovih ključnih devet meseci. Iako to nije visoko rizična komplikacija trudnoće, studije pokazuju da bi ipak morali nešto da preduzmete.

Uzroci

Ketoni u urinu u trudnoći mogu biti povišeni zbog različitih faktora; od dehidracije do loše ishrane.Ostali su navedeni ispod:

 • Ne dobijate dovoljno kalorija od hrane koju jedete
 • Dugotrajni intervali između obroka
 • Preskakanje obroka ili užina
 • Gestacijski dijabetes
 • Dijete koje uključuju nizak unos ugljenih hidrata
 • Dehidracija – ne pijete dovoljno vode
 • Poremećaji metabolizma
 • Mučnina, loše navike u ishrani ili gladovanje

Kako testirati sadržaj ketona u mokraći?

Sad kada znamo šta su zašto su važni ketoni u urinu, da vidimo i kako se testiraju.

U svakoj apoteci možete kupiti trake za merenje ketona u urinu. Ove trake služe, konkretno, za praćenje sadržaja ketona acetoacetata. One ne mogu da detektuju beta-hidroksiburitinsku kiselinu. Njen sadržaj u organizmu se može proveriti samo testom krvi. Da biste uradili test, dovoljno je da samo umočite traku u uzorak sveže mokraće i odmah je izvadite. Sačekajte 15 sekundi, a zatim uporedite boju trake sa bojama na uputstvu. Ne uzimajte u obzir boju koja se javi nakon 15 sekundi. S obzirom na boju trake lako ćete utvrditi da li je rezultat negativan ili ketona ima u tragovima, u umerenim ili velikim količinama. Tamnopurpurna boja ukazuje da su ketoni u urinu povišeni. Istraživači kažu da je test najpouzdaniji kada se radi ujutru i uveče pred spavanje.

Mada se sadržaj ketona može meriti i u dahu i u krvi, najčešće se to radi preko ovakvih testova. Merenje ketona u mokraći ima svojih prednosti i mana koje treba uzeti u obzir ako želite da uradite ovakav test.


Prednosti

 • Jeftine su (manje od 500 dinara po pakovanju). Test trake za ketone u krvi su značajno skuplje.
 • Mogu se naći u gotovo svakoj apoteci.
 • Postupak je brz, lak i praktičan.
 • Postupak nije invazivan (nema krvi niti bockanja iglom).
 • Prikladne su za upotrebu jer test možete uraditi bilo gde i bilo kada.

Mane

 • Ne izražavaju količinu ketona u mokraći u kvantitativnom smislu; boja trake odaje količinu ketona, tako da se sve zasniva na subjektivnoj proceni.
 • Lako se možete “ubrljati” prilikom ovog postupka.
 • Dehidratacija može uticati na količinu ketona.
 • Određeni lekovi mogu dovesti do lažnog pozitivnog rezultata. Suplementi vitamina C izazivaju kiselost mokraće, što može dati lažan negativan rezultat.
 • S vremenom dolazi do prilagođavanja tela na ketone (keto adaptacija), što dovodi do promena u sadržaju ketona u mokraći.
 • Brze promene u količini ketona u krvi se ne odražavaju uvek na sadržaj ketona u mokraći. Pijenje suplemenata ketona veoma brzo izaziva ketozu. Međutim, većina ovih preparata se odmah sagoreva i malo toga se luči kroz mokraću.

Keto adaptacija i testiranje mokraće na ketonska tela

Verovatno ste čuli da se količina ketona u mokraći menja ako držite ketogenu dijetu nekoliko nedelja. Šta se tu, zapravo, dešava?

Tokom dužeg vremena gladovanja, telo prolazi kroz velike promene. Ta promena se sastoji u tome što organizam sa glukoze kao pogonskog goriva prelazi na masnoće kao izvore tog goriva: na ketone i masne kiseline. Ketogena dijeta imitira efekat keto adaptacije organizma, odnosno metabolizma kakav se javlja kod režima gladovanja. Tokom prvih nekoliko dana na ketogenoj dijeti telo počinje da stvara ketone, a dobar deo njih se izlučuje kroz mokraću. Promena boje test trake za mokraću pokazuje da ste ušli u ketozu (ako niste, možda je potrebno da napravite još dodatnih prilagodbi kako biste ušli u ketozu, npr. da smanjite unos ugljenih hidrata, povećate unos masti, vežbate više, postite ili uzimate ketone).

Kada nastavite sa takvom ishranom, vaše telo će biti mnogo više prilagođeno da stvara i sagoreva ketone. Veći deo ketona se reapsorbuje i počinje da se koristi kao energija, a manji deo odlazi u mokraću i izlučuje se zajedno sa njom. Nakon nekog vremena (par nedelja do mesec dana), kako nivo ketona u telu počinje da raste, mišići počinju da direktno sagorevaju masnoće i sagorevaju manje ketona. Na taj način telo štedi ketone kako bi mogla da ih upotrebe druga tkiva, pogotovo mozak (koji ne može da sagoreva masnoće kako bi dobio “pogonsko gorivo”).

Kada se organizam prilagodi na ketone, možda ketoni u urinu uopšte neće biti povišeni, bez obzira na to što sadržaj ketona u krvi govori u prilog tome da ste uspešno ušli u proces ketoze. Zato testovi mokraće kasnije postaju značajno manje precizni u odnosu na testove krvi. Frustrirajuće, zar ne?


Zaključak

Merenje ketona u mokraći je važan metod za utvrđivanje zdravstvenog stanja i koristi se i za optimizaciju nekih navika. Merenje ketona omogućuje ranu identifikaciju i lečenje problema sa dijabetesom, te tako smanjuje rizik od ketoacidoze kod dijabetičara.

Nasuprot tome, nutritivna ketoza u telu je prirodni fiziološki odgovor na nagao prestanak uzimanja ugljenih hidrata (na čemu se baziraju mnoge dijete), na post ili duži i teži fizički napor. Praćenje nivoa ketona u mokraći uz pomoć test traka je lako i jednostavno. Ove trake vam mogu biti od velike pomoći ako ste upravo počeli sa nekom ketogenom dijetom. Testiranje ketona u mokraći je grub pokazatelj toga da ste na pravom putu.

Međutim, ako duže vreme držite ovakvu dijetu i vaše telo se dosta prilagodi na novonastalu situaciju,  ketoni u urinu mogu biti samo blago povišeni. Tada trake za merenje količine ketona u mokraći nisu toliko pouzdane. Osim toga, ovakav test nije precizan u određivanju stadijuma ketoze.  Ako želite da odredite stadijum ketoze, najbolje je da uradite test krvi, jer on precizno određuje koncentraciju beta-hidroksibutirinske kiseline u vašoj krvi. I na kraju, test trake ne detektuju tačno naglu pojavu ketoze koja se obično javlja kada neko počne da uzima suplemente ketona.

Sve u svemu, merenje ketona u mokraći može biti korisno za mnoge ljude, ali za osobe koje duže vreme duže ketogenu dijetu ili uzimaju ketone je gotovo beskoristan, jer je veoma neprecizan.