Infekcija i upala pupka kod odraslih (simptomi, uzrok, lečenje)

infekcija pupka

Zbog samog svog oblika pupak je veoma podložan infekcijama. Osim što ima karakterističan oblik, pupak je obično prekriven odećom, topao i vlažan, što dosta pogoduje razmnožavanju različitih mikroorganizama. Infekcija pupka se može javiti zbog nekoliko stvari.

Šta izaziva upalu i infekciju pupka?

Pupak je neverovatno pogodno okruženje za život i razmnožavanje patogenih mikroba. Prekomerno razmnožavanje ovakvih mikroorganizama može izazvati infekciju pupka, a sa njom i otok, crvenilo, svrab i bolove.Upala pupka se često javlja kod beba. Kod odraslih faktori rizika za ovakvu infekciju su loša higijena, dijabetes, operacija i gojaznost.

upala pupka

Da vidimo koji su mogući uzroci infekcije i upale pupka:

 • Pirsing:mnogo ljudi stavlja pirsing u pupak. Međutim, ako se ovaj modni detalj stavlja na telo na neprikladan način, lako može doći do infekcije pupka.
 • Loša higijena: jedan od najčešćih uzroka zbog kojih se javlja upala i infekcija pupka je neadekvatna higijena. Neredovno tuširanje pruža bakterijama i gljivicama dovoljno prostora da se razmnožavaju bez problema i da na kraju izazovu infekciju. I kupanje u prljavoj vodi povećava rizik od infekcije pupka. Najvažnije: ako ne perete pupak redovno kada se tuširate i ako ga ne osušite nakon tuširanja ili kupanja, voda i ostaci sapunice se zadržavaju u njemu i to može dovesti do infekcije.
 • Često dodirivanje: ako imate običaj da često dodirujete pupak, posebno ako to radite prljavim rukama, lako se može javiti upala. Ruke su uvek prljave, a često pipanje pupka prljavim rukama povećava šanse od skupljanja bakterija i gljivica u pupku. Pošto je pupak vlažan i topao, mikrobi se u njemu brzo i lako razmnožavaju.
 • Bakterijske infekcije: znoj, ostaci vlakana i ostaci kozmetičkih proizvoda mogu dovesti do bakterijskih infekcija pupka. Ako primetite žućkast ili smeđ iscedak iz pupka,uzrok je verovatno bakterijska infekcija.
 • Gljivične infekcije, koje obično izaziva kandida,  se mogu javiti gotovo svuda u telu, uključujući i pupak. Crvenilo i osetljivost na dodir su najčešći simptomi ovakvih infekcija.
 • Dijabetičarska infekcija: ako primetite sirast iscedak iz pupka, verovatno je reč o infekciji koja se javila zbog dijabetesa.

Simptomi  infekcije pupka

upala pupka simptomi

Koji će se simptomi upale pupka najviše zavisi od toga u kom je stadijumu infekcija. Ako je infekcija u početnoj fazi, verovatno će se javiti blag bol i otok oko pupka. Kako se infekcija razvija, javljaju se i teži simptomi. To je obično poslednja faza (celulitis). U toj fazi se javlja veći otok, čir puca i javlja se iscedak. Ako se infekcija proširi, može zahvatiti kožu po celom stomaku. Tada se i gnoj menja. Može biti tečan, ali je obično žućkast, zelenkast ili siv i neprijatnog je mirisa. U nekim slučajevima iz čira curi i sukrvica ili krv. Tu toj fazi obično dolazi i do mučnine.

Evo i nešto preciznijeg spiska mogućih simptoma:

 • upala (blaga ili jaka)
 • bol i oticanje, neprijatan osećaj koji se pojačava kako infekcija napreduje
 • crvenilo i osetljivost na dodir
 • iscedak, običnou poslednjojfazi infekcije
 • koža oko pupka je topla jer infekcija privlači mnogo krvi u taj deo tela
 • sistemski simptomi: u ozbiljnijim slučajevima se može javiti sistemska infekcija, a simptomi su temperatura, mučnina, povraćanje i uvećani limfni čvorovi

Lečenje upale pupka

Antibiotici za lečenje upale pupka

lekovi

Antibiotici protiv upale pupka se mogu koristiti i oralno i topikalno. U slučajevima težih infekcija koje izazivaju sistemske simptome se koriste antibiotici za oralnu potrebu.

Ako vam lekar prepiše antibiotike, popijte ih do kraja prema uputstvu. U suprotnom se infekcija pupka može ponovo pojaviti, a te bakterije će postati otporne na antibiotik.


Kreme sa antimikoticima

Ako je uzročnik infekcije pupka neka gljivica, lekar će vam prepisati antimikotike (lekove koji ubijaju gljivice). Ovi lekovi se obično prodaju u vidu krema. Potrebno je i da ispoštujete neka pravila vezana za higijenu pre i nakon tretmana.


Kreme na bazi kortikosteroida

Ako je infekcija izazivala jaku upalu i svrab, lekar će vam verovatno preporučiti neku kremu koja sadrži kortikosteroide. Za pupak nemojte koristiti kreme koje sadrže više od 1% hidrokortizona.


Alkohol

Alkohol se prepoučuje za dezinfekciju pupka i pomaže u sprečavanju daljeg širenja infekcije.


Operacija

U najtežim slučajevima se preporučuje operacija. Takve infekcije se najčešće javljaju zbog pirsinga.

Hirurzi tokom operacije uklanjaju inficirano tkivo, vodeći pritom računa da ožiljak bude što manji.

Nakon operacije se mora voditi računa o higijeni i redovno čistiti rana.


Lečenje prirodnim putem

Sirće i topla voda

Ovo je odličan lek za upalu i infekcije pupka. Mešavina sirćeta i tople vode će sprečiti dalje razmnožavanje bakterija i gljivica koje su izazvale infekciju.


Tople i hladne obloge

obloge

Ako je infekcija u ranoj fazi i nema crvenila niti upale, možete koristiti tople obloge. To će ublažiti bolove. Kod ozbiljnijih infekcija koristite hladne obloge.


Slana topla voda

slana voda

So je poznata po svojim dezinfikujućim svojstvima i možete je koristiti za lečenje upale i infekcije pupka.


Aloja

aloe vera

Aloja je poznata po svojim mnogobrojnim lekovitim svojstvima. Možete je koristiti za lečenje upale pupka. Ona će brzo ukloniti simptome infekcije.


Esencijalno ulje čajevca

Ovo ulje je sjajan antiseptik. Možete ga naneti vatom na mesta gde se javila infekcija. Esencijalno ulje čajevca će ublažiti upalu i druge simptome infekcije, posebno bol i osetljivost.


Hidrogen

hidrogen peroksid
Šta vam je potrebno?
 • jedna supena kašika medicinskog hidrogena od 3%
 • jedna ili dve kašike vode
 • parče vate
Šta treba da uradite?
 • Izmešajte hidrogen i vodu.
 • Potopite vatu u mešavinui nanesite je na pupak.
 • Sačekajte da je koža potpuno upije.

Koliko često ovo treba raditi?Jednom dnevno.

Zašto je ovo efikasno za lečenje upale pupka ?Hidrogen je odličan za čišćenje cista punih gnoja. Deluje kao antiseptik i ublažava infekciju, a pošto isušuje kožu, ubrzava zalečenje ciste.


Česta pitanja i odgovori

Zašto mi je unutrašnjost pupka crvena?

Ako vas pupak svrbi i primetite crvenilo, možda imate gljivičnu infekciju. Glavni uzročnih takvih infekcija je obično kandida.

Koliko vremena je potrebno da se infekcija pupka izleči?

Potrebno je duže vreme da se ovakve infekcije potpuno izleče. Ponekad je potrebno čak i godinu ili dve da se upala i infekcija potpuno povuku.

Zašto moj pupak ima neobičan miris?

Blag miris pupka je relativno normalna pojava, ali ako osetite čudan, neprijatan miris i iscedak iz pupka, moguće je da je reč o infekciji. Ponekad se neprijatan miris javlja i zbog nakupljenog znoja i prljavštine.

Kako se pupak čisti?

Najbolji način da se spreči upala pupka jeste da ga održavate čistim. Evo i kako to da uradite:

 • sipajte malo antibakterijskog gela za tuširanje ili sapuna na čistu krpu
 • polako obrišite unutrašnjost pupka tkaninom
 • dobro isperite vodom kako biste uklonili sve ostatke sapunice i na kraju ga dobro obrišite

Nekoliko reči na kraju

Infekcije pupka su prilično opasne tokom trudnoće. Ako primetite da imate upalu ili infekciju pupka odmah počnite sa lečenjem, jer ćete se tako brže izlečiti. Potrudite se da učinite sve što je u vašoj moći da sprečite infekcije pupka. To ćete postići tako što nećete često dirati pupak, higijenom i odlaskom kod lekara ako primetite bilo kakav simptom infekcije pupka.