Karijes na zubima: Kako izgleda i kako ga ukloniti

karijes

KARIJES predstavlja malu rupicu u zubu koja se javlja zbog kvarenja zuba. To se dešava zbog neadekvatne higijene i nakupljanja bakterija i plaka na zubima. Karijes se ponekad javlja i zbog manjka minerala u ishrani. Za karijes na zubima je karakteristična pojava lepljivog crnog plaka.

Imate li problema sa karijesom koji vam izaziva jake bolove? Pokvaren zub uvek jako boli, a najčešći uzrok takvih bolova je karijes. Karijes na zubu izaziva njegovo propadanje i ako se na vreme ne preduzme skidanje na kraju ćete ostati bez zuba.Ovo je posebno veliki problem kad je u pitanju karijes na prednjim zubima jer ćete morati da ih zamenite veštačkim. U ovom postu ćemo govoriti o tom problemu i o tome kako se rešiti karijesa.

Ponekad uprkos svim merama prevencije dolazi do kvarenja zuba i karijesa. U tom slučaju, isprobajte prirodne načine lečenja koje ćemo opisati u daljem tekstu kako biste sprečili kvarenje zuba.

karijes na zubima


Kako se stvara karijes?

Do pojave karijesa dovode dve stvari: bakterije u ustima i ishrana bogata šećerom i skrobom. U ustima živi preko 500 vrsta bakterija. Ove bakterije, u kombinaciji sa pljuvačkom i hranom, obrazuju plak, lepljivu supstancu koja se taloži na zubima. Hrana bogata skrobom čini plak još lepljivijim i tada ga je jako teško ukloniti. Bakterije u plaku pretvaraju šećere u kiseline koje razlažu zub i na kraju stvaraju karijes.

Delovi zuba koji su najpodložniji karijesu su oni gde se plak najlakše nakuplja. Plak se obično skuplja u rupicama na vrhu zuba, između zuba i ispod desni. Tamo gde postoji plak postoje i bakterije i kiseilina i tu se na kraju javlja karijes. Karijes se prvo javlja na zubnoj gleđi, ali kasnije prodire dublje u meko tkivo unutar zuba. Simptomi i znaci se obično jave tek kada se karijes raširi na meko tkivo u zubu.


Kako izgleda karijes i koji su znaci simptomi?

kako izgleda karijes

Kada karijes zahavti dublji deo zuba, obično izaziva jaku osetljivost na hladnu, toplu ili slatku hranu. Međutim, neće svaki karijes izazvati bol u zubu. Ako je karijes mali i sporo napreduje, može ga prepoznati samo zubar prilikom kontrolnog pregleda. Najlakše se uoči karijes na prednjim zubima, jer je karakteristične boje.Karijes u početku izgleda kao smeđa fleka na zubima postaje mekša zbog kiseline koju stvaraju bakterije. Što je fleka svetlija, to znači da karijes brže napreduje. Ako je karijes jako velik, deo zuba može da se pretvori u pravu rupu.


Kako izlečiti karijes?

stomatolog

Postoje tri stvari koje treba razmotriti kao tretman za karijes: prevencija, remineralizacija i restauracija.

Prevencija: stomatolozi uvek naglašavaju važnost prevencije karijesa kako bi se sprečio gubitak zuba. Pošto ne možemo eliminisati bakterije iz usta, smanjen unos šećera i ugljenih hidrata ostaje najlakši način da sprečite pojavu karijesa. Zdrava ishrana za sprečavanje karijesa je jako važna kod dece i beba. Zašećereni sokovi su posebno štetni za zube. Kad god je to moguće, zaslađivače poput sukraloze treba zameniti sukrozom, jer bakterije ne mogu da razlažu sukrozu.

Ksilitol je još jedna zamena za šećer koji uništava bakterije, tako da žvakanje žvaka sa ksilitolom nakon obroka može značajno smanjiti rizik od karijesa. Plak se može skinuti sa površine zuba četkicom, a između zuba koncem za čišćenje.

Redovna upotreba vodica za ispiranje usta pomaže u smanjivanju broja štetnih bakterija u ustima.  Redovne kontrole kod stomatologa i slušanje njegovih saveta vezanih za prevenciju mogu sprečiti pojavu karijesa ili omogućiti lečenje čim se on pojavi.

Restauracija: ako je karijes previše velik, pristupa se restauraciji zuba. Ako je karijes još uvek mali, lako se može ukloniti i zub se zatim popunjava plombom. Ako je velik deo zuba propao, obično mora da se radi cela krunica. Krunica se pravi od zlata, porcelana ili cirkonijuma. Ako se karijes raširio do nerva, kanal korena se mora očistiti pre daljeg tretmana.

Vađenje zuba:ako je karijes toliko zahvatio zub da je popravka nemoguća, lekar će izvaditi zub kako bi sprečio širenje karijesa na druge zube. Vađenje zuba je prilično bolan proces, ali ćete dobiti anesteziju, tako da nije toliki problem. Ipak, vađenje se preporučuje samo kao krajnja mera.

Lečenje kanala:ako zub može da se spasi, lekar će vam verovatno predložiti čišćenje kanala korena kako bi se izlečio karijesa.

ukus metala u ustima stomatolog

Imajte na umu da vam novi zubi neće izrasti ako ih izvadite! Kad dođe do oštećenja zuba, ne može se uraditi mnogo toga osim redovnih poseta zubaru kako biste dobili protezu. Zato dajte sve od sebe kako biste sačuvali zube. U tome će vam pomoći ovi prirodni lekovi.

Sad kada znate kako se možete ukloniti karijes sa zuba, isprobajte i ove prirodne metode.


Uklanjanje karijesa prirodnim putem

Slana voda protiv karijesa

slana voda

Šta vam je potrebno?
 • jedna kafena kašičica soli ili epsom soli
 • čaša tople vode
Šta treba da uradite?
 • izmešajte so u toploj vodi
 • ispirajte usta ovim rastvorom temeljno ispirajte i zub koji vas boli

Koliko često ovo treba raditi?Dva puta na dan.

Zašto je ovo efikasno? Ovo je jedan od lekova za zubobolju koji se najčešće koristi. Slana voda čisti usta od bakterija. Slani rastvor balansira kiselu pH vrednost u ustima koji se javlja zbog karijesa.


Ulje karanfilića protiv karijesa

Šta treba da uradite?

 • Uzmite malo ulja karanfilića na prst i nežno masirajte zub sa karijesom.
 • Ako ne možete da doprete do njega, potopite štapić za uši u ulje i tako ga nanesite na zub.

Koliko često ovo treba raditi za uklanjanje karijesa prirodnim putem? Nanosite ulje na bolno mesto dva ili tri puta dnevno.

Zašto je ovo efikasno?Ulje karanfilića ublažava bolove koji se javljaju zbog pokvarenog zuba i karijesa. Eugenol, ključni sastojak esencijalnog ulja karanfilića, deluje kao analgetik. Antimikrobna svojstva ovog ulja uništavaju gotovo sve vrste gljivica, bakterija i virusa.


Biljna ulja protiv karijesa

Šta vam je potrebno? Biljno ulje

Šta treba da uradite? Ispirajte usta uljem 5-10 minuta. Na kraju ispljunite.Možete koristiti i maslinovo ili kokosovo ulje umesto biljnog ulja.

Koliko često ovo treba raditi za skidanje karijesa prirodnim putem? Ponavljajte 1-2 puta na dan.

Zašto je ovo efikasno? Ova metoda je efikasna protiv infekcija zuba i za ublažavanje bolova. Ispiranje usta uljem je odlično za čišćenje usta od bakterija. Ova tehnika ublažava i otoke desni.


Obloge od alkohola

Šta vam je potrebno?
 • lekovita, domaća i potpuno prirodna rakija
 • čista tkanina
Šta treba da uradite?
 • Uzmite čistu gazu i potopite je u rakiju. Zatim stavite oblogu na bolan zub.
 • Držite je oko pet minuta.

Koliko često ovo treba raditi? Jednom dnevno.

Zašto je ovo efikasno? Alkohol ublažava bolove i uništava bakterije koje izazivaju karijes.

Oprez:na prvi kontakt alkohol može izazvati peckanje, ali se ono povlači brzo.


Limun protiv karijesa

Šta vam je potrebno? Limun

Šta treba da uradite?

 • Žvaćite parče limuna par minuta.
 • Isperite usta čistom vodom.

Koliko često ovo treba raditi? Ponovite ovaj postupak po potrebi kako biste ublažili bolove zbog karijesa.

Zašto je ovo efikasno? Limun je odličan izvor vitamina C. Limunska kiselina u limunovom soku uništava bakterije i ublažava bolove izazvane karijesom.


Beli luk protiv karijesa

Šta vam je potrebno? Jedan čen belog luka

Šta treba da uradite? Žvaćite beli luk, najbolje ujutru na prazan stomak.

Koliko često ovo treba raditi? Jednom dnevno.

Zašto je ovo efikasno? Svi volimo luk kao začin, ali mnogima smeta sirov beli luk. Beli luk je odličan začin, ali i prirodni lek za karijes na zubima.

On ima antibakterijska i antigljivična svojstva, a takođe ublažava i bolove.


Soda bikarbona za lečenje karijesa

soda bikarbona

Šta vam je potrebno?
 • soda bikarbona
 • četkica za zube
Šta treba da uradite?
 • Pokvasite četkicu i umočite je u sodu bikarbonu.
 • Operite zube sodom bikarbonom.

Koliko često ovo treba raditi? Svakog drugog dana tokom nekoliko dana.

Zašto je ovo efikasno? Bazna pH vrednost sode bikarbone neutrališe suvišne kiseline u ustima koje izazivaju kvarenje zuba i karijes. Soda bikarbona takođe uništava mikrobe.

Oprez: svakodnevna upotreba sode bikarbone duži vremenski period može oštetiti zubnu gleđ. Zato se ne preporučuje da koristite sodu bikarbonu duže od nekoliko dana.


Hidrogen protiv karijesa

hidrogen peroksid

Šta vam je potrebno?
 • hidrogen peroksid od 3%
 • voda
Šta treba da uradite?
 • Kada operete zube, ispirajte usta hidrogenom nekoliko sekundi.
 • Pljunite i isperite usta čistom vodom.

Koliko često ovo treba raditi? Jednom dnevno, pre odlaska na spavanje.

Zašto je ovo efikasno? Hidrogen peroksid se koristi za čišćenje rana i uništava bakterije prisutne u ustima. Tako pomaže i u lečenju karijesa. Ako redovno koristite hidrogen za ispiranje usta, sprečićete karijes, gingivitis i pojavu plaka.

Oprez: nikako nemojte držati hidrogen u ustima duže od nekoliko sekundi, jer to može iritirati sluzokožu u ustima. Koristite hidrogen nekoliko dana uzastopno, a zatim napravite pauzu od nekoliko meseci.


Kakva je prognoza kod karijesa?

Karijes na zubu je lako sprečiti i izlečiti. Jednostavnim promenama u načinu ishrane i boljim higijenskim navikama možete smanjiti rizik od karijesa. Ako imate veći rizik od pojave karijesa, stomatolog će vam verovatno preporučiti neku pastu za zube koja štiti zube od karijesa. Redovni pregledi kod stomatologa i adekvatna higijena će sprečiti pojavu karijesa.