Kandida u stolici kod dece i odraslih: Uporna ali izlečiva gljivična infekcija

VIDELI STE NEŠTO ČUDNO U STOLICI mislite da je to kandida ? Saznajte sve o ovoj infekciji koja se podjednako često javlja i kod odraslih i kod dece…

Ako primetite bele fleke ili trake u stolici, moguće je da je reč o kandidijazi. Gljivice u stolici su znak uznapredovale gljivične infekcije probavnog trakta (kandida u crevima).

Kandida može biti prisutna i u stolici zdravih osoba, ali nikada u tolikoj meri da se može uočiti golim okom. Kandida je prisutna u telu svakog čoveka i kod odraslih i kod dece, i to u probavnom traktu, i najčešće ne izaziva nikakve probleme.

Međutim, kada se stvore povoljni uslovi za to, dolazi do preteranog razmnožavanja kandide. Dakle, kandida se smatra oportunističkim patogenom – “napada” kad god ima priliku za to.

kandida lecenje

Kandida u crevima i stolici se najčešće razvija zbog uzimanja antibiotika. 

Probiotske bakterije, koje najčešće dominiraju u crevnoj mikroflori, obično pojedu većinu hrane i zauzimaju najviše mesta u intestinalnom epitelu. Ove bakterije luče i mlečnu kiselinu, koja stvara kiselost u probavnom traktu. Gljivice ne podnose kiselo okruženje, te tada i ne mogu tako lako da se razmnožavaju. Kada antibiotici unište ove bakterije, gljivice imaju dovoljno prostora, hrane i povoljnije pH okruženje.

Rezultat je prekomerno razmnožavanje kandide, i ova gljivica brzo počne da dominira mikroflorom u probavnom traktu a kasnije se može naći i u stolici.

I estrogenske pilule za kontracepciju dovode do većeg rizika gljivičnih infekcija vagine, a kortikosteroidi u nekim slučajevima pospešuju razmnožavanje kandide u organizmu. Ako pijete antibiotike, kortikosteroide ili estrogenske pilule za kontracepciju, imate veće šanse da dobijete neki problem sa gljivicama.


Kako izgledaju gljivice u stolici?

kandida u stolici

Kandida je gljivica bele boje. Ako u stolici primetite bele mrlje, verovatno je reč o kandidijazi.

Postoji više sojeva kandide, ali probleme najčešće izaziva Candida albicans. Ova vrste gljivice je odgovorna za više od 80 procenata svih gljivičnih infekcija. Ako sumnjate na gljivičnu infekciju u probavnom traktu, verovatno je reč o Candidi albicans.

U težim slučajevima, javljaju se bele trake po stolici, što ukazuje na težu gljivičnu infekciju u crevima, a najverovatnije je reč o kandidijazi.

Međutim, bele fleke na stolici mogu biti i obična sluz. Ako želite sami da utvrdite o čemu je reč, možete uzeti uzorak stolice na kom je vidljiva bela fleka i staviti ga pod mlaz vode. Sluz je meka i lako se spere pod vodom. Ako je reč o kandidi u stolici, ona se ne rastvara tako lako kao mukus i mnogo se teže spira.


Test stolice na kandidu

test stolice

Ako želite da saznate u čemu je problem, obratite se svom lekaru. On će vam reći koje laboratorijske testove treba da uradite. Potrebno vam je samo da zakažete kod svog lekara, a kasnije uzorak stolice. Tako ćete zasigurno utvrditi da li imate gljivice u stolici i u kojoj meri. Ako je test negativan i ne pokaže prisustvo gljivica u stolici, možda će biti potrebno još testova kako bi se utvrdilo o čemu je reč.


Kandida izaziva retku stolicu

gljivice u stolici test

Ako niste primetili beličaste fleke na stolici, ali ste iznenada dobili dijareju nakon upotrebe antibiotika, možda je krivac, opet, kandida.

Dosta istraživanja je pokazalo da razmnožavanje kandide ima direktan uticaj na dijareju. Čak i kada nisu prisutni mukus ili krv u stolici, kandidijaza je prilično realna opcija. Ovakva kandidijaza se leči relativno lako, upotrebom oralnih antimikotika (najčešće Nistatina) i simptomi se povlače već za tri ili četiri dana.


Lečenje kandide u stolici

nistatin lek za kandidu

Lečenje kandide u stolici se sprovodi uništavanjem kandida gljivica u crevima i u celom organizmu.Za ovo se koriste oralni antimikotici pre svega iznad pomenuti lek Nistatin.

Prirodni načini lečenja kandidijaze u crevima

Postoji dosta čajeva protiv gljivičnih infekcija. U njih možete ubacivati po par kapi esencijalnih ulja koja se mogu upotrebljavati i oralno. Najbolji način da se izborite sa kandidijazom u crevima jeste da jedete što više probiotika. Lactobacillus acidophilus je bakterija koja stvara mlečnu kiselinu i odličan je izbor za lečenje kandidijaze. Ako ne uspostavite optimalnu mikrofloru u crevima na vreme, kasnije ćete se mnogo teže izboriti sa ovom infekcijom. Isto važi i za vaginalne gljivične infekcije.

jogurt probiotik

Upotrebom oralnih antimikotika ćete možda i sasvim eliminisati gljivice iz organizma, ali je najbolje da vam lekar preporuči terapiju. Velik pomak ćete napraviti i ishranom protiv kandidijaze (ishrana siromašna šećerima i ugljenim hidratima). Lekovima ćete uništiti gljivice, a dijetom bez šećera ih možete “izgladneti”. Na ovaj način ćete za veoma kratko vreme potpuno ozdraviti.