Kandida u crevima: 6 simptoma (plus 3 koraka za lečenje)

kandida u crevima lecenje

KANDIDA U CREVIMA  se najčešće javlja kao posledica upotrebe antibiotika i slabljenja imunog sistema.U nastavku saznajte koji su simptomi ove gljivične infekcije i kako se ona može uspešno izlečiti….

Šta je kandida ?

Candida albicans je najčešći tip gljivične infekcije u ustima, crevnom traktu i vagini i može uticati na kožu i druge mukozne membrane. Ako imuni sistem funkcioniše optimalno, ova vrsta infekcije je retko ozbiljna. Međutim, ako imuni sistem ne funkcioniše ispravno, infekcija kandidom može migrirati u druge oblasti tela, uključujući krv i membrane oko srca ili mozga.

Kandida u organizmu je gljivica koja pomaže u apsorpciji i varenju hranljivih materija, kada je u odgovarajućim nivoima u telu. Kada se prenamnoži, mogu se pojaviti tipični simptomi kandide. U digestivnom traktu, razlaže zidove crevne sluzokože i prodire u krvotok. Ovo oslobađa toksine, što uzrokuje sindrom curenja creva.

kandida u crevima

Kada prirodna pH ravnoteža vašeg tela bude poremećena, kandida može rasti van kontrole, stvarajući sistemski problem. Dobre zdrave bakterije i pravilno funkcionisanje imunog sistema su bitni u borbi protiv ove uporne infekcije.


Kandida u crevima simptomi         

 kandida simptomi

Koji su simptomi kandide u crevima?

Kada je u pitanju kandida u crevima simptomi se odnose, pre svega, na izmenjene crevne navike. Ukoliko doživljavate probleme sa varenje, mučninu, povraćanje, bol u stomaku, smanjen apetit, nadimanje, nadutost, dijareju ili zatvor, neprijatan zadah i svrab po koži – moguće da se radi o crevnoj kandidijazi. Ako pored toga osećate i hroničan umor i osećaj da ste bolesni, obavezno se javite lekaru.

Simptomi o kojima će biti reči u nastavku mogu vam pomoći da odredite da li imate kandidu u crevima. A ukoliko je rezultat pozitivan, moći ćete da pročitate i kako da je izlečite.

 1. Hroničan umor

Ovaj simptom može biti teže uočljiv pošto hronični umor mogu izazvati mnoga oboljenja, ne samo kandida. Disbalans imunog sistema i sistema organa za varenje, što je takođe simptom kandide, mogu izazvati hroničan zamor. Ukoliko ste stalno umorni uprkos redovnom i mirnom snu svake večeri, treba da proverite da li imate kandidu u crevima.

 1. Velika želja za slatkišima

secer

Kada su imuni i digestivni sistem ugroženi, verovatno imate manjak hranljivih materija, koje telo (zbog nedovoljno dobrog razlaganja hrane) ne može da absorbuje. Ovaj disbalans uzrokuje jaku želju za šećerom, što samo pogoršava stanje pošto se kandida u crevima hrani šećerom i tako se pojačava problem.

 1. Teško se koncentrišete

umor

Kandida u crevima izaziva razne mentalne probleme koji obično svi potpadaju pod kategoriju „zamagljenog pamćenja“. Najčešći simptomi su otežano koncentrisanje, manjak fokusa, loša koordinacija, zaboravljanje i promene raspoloženja.

Ovi simptomi mogu biti posledica velikog stresa, pa probajte da identifikujete probleme.

 1. Hormonski disbalas

hormonski disbalans

Kandida može proizvesti supstancu koja oponaša estrogen. Hormonski disbalans može smanjiti želju za seksualnim odnosom, uzrokovati PMS, ranu menopauzu, migrene, naduvavanje stomaka i gojenje.

Pošto su ovo simptomi koji se javljaju tokom menstruacije, važno je da slušate svoje telo kako biste prepoznali da li su neki od ovih znakova gori ili naglašeniji nego oni koji idu uz redovan mesečni ciklus.

 1. Slab imuni sistem

Kao što je već rečeno,kandida koristi priliku kada je imuni sistem oslabljen, pa se razmnoži u prevelikoj meri. Ovaj disbalans izaiva trajnu slabu tačku u imunitetu, koja se poboljšava tek kada se kandida izleči.

S druge strane, slabiji imunitet je znak mnogih bolesti. Ali, ako primetite da ste često malaksali, bolesni i umorni, proverite da li imate kandidu.


 1. Problemi sa varenjem

jaki bolovi u stomaku

Preteran rast kandide u telu ubija dobroćudne bakterije koje žive u crevnom traktu. A kada dobre bakterije više ne mogu da razlažu hranu na efektan način, nastaju mnogi simptomi u obliku infekcija, čireva, zatvora, dijareje, nadimanja, naduvavanja stomaka, grčeva i drugih stomačnih problema.


Kandida u crevima uzrok

kandida u crevima kod dece

Crevna kandidijaza se odnosi na to kada se kandida prenamnoži u crevima. Kako ćete znati da je prisutna kandida u želucu i crevima? Kandida je normalni stanovnik creva, a dobre bakterije iz creva je drže pod kontrolom. Crevna neravnoteža može dovesti do toga da se kandida u crevima prenamnoži. Stalne crevne tegobe su znak da imate infekciju kandidom.

Perzisteno nadimanje, podrigivanje, nadutost, konstipacija ili dijareja, kao i stomačni grčevi mogu biti uzrokovani nedostatkom zdravih bakterija u vašem digestivnom traktu, što vodi do toga da se prenamnoži kandida u stomaku.

Kada kandida u crevima uzme maha, zdrave bakterije su podhranjene i ne mogu se same boriti protiv infekcije. Mnogi pojedinci doživljavaju dramatično olakšanje hroničnog stresa creva kada efikasno leče crevnu kandidijazu.

Postoji mnogo mogućih uzroka crevne kandidijaze, uključujući ishranu bogatu šećerima, rafinisanim ugljenim hidratima i alkohol koji pomažu kvascu da raste.

Uzroci za ovo prenamnožavanje kandide u crevima mogu da budu:

 • upotreba antibiotika
 • kontraceptivne pilule
 • oralni kortikosterodi
 • dijabetes
 • oslabljen imuni sistem
 • tretman za rak.

Kandida se iz usta i grla može proširiti na creva!

Povezano> Kandida u ustima i grlu (simptomi, uzrok, lečenje)


Kandida u crevima kod dece

 kandida kod dece

Kandida u crevima kod dece se neretko javlja, a može da bude uzrokovana prekomernom i nekontrolisanom upotrebom antibiotika, kada dolazi do narušavanja normalne crevne flore. Zato se sve više govori o problemima masovne i nekontrolisane upotrebe antibiotika, čak i kod dece.

Najčešći simptomi kandide u crevima kod dece su promene stolice (prolivaste stolice), problemi sa apetitom, otežano gutanje, mučnina, povraćanje, bele naslage na jeziku i u usnoj duplji. Nezdrava ishrana dece, bogata rafinisanim ugljenim hidratima i šećerima, je takođe jedan od uzroka za bujanje kandide u crevima.


Kandida u crevima u trudnoći

 u trudnoći

Veći nivoi estrogena tokom trudnoće omogućavaju prenamnožavanje kandide. Neki istraživači smatraju da estrogen može imati direktan efekat na ovog kvasca, što ubrzava njegov rast i razmnožavanje. Kandida u crevima u trudnoći bi trebalo da se tretira u dogovoru sa lekarom, ali je najbitnije da promenite režim ishrane.


Kako se leči kandida u crevima  ?

lekar

Kako izlečiti kandidu? Pre svega, morate promeniti režim ishrane. Prvo pravilo kaže da treba maksimalno smanjiti, gotovo eliminisati konzumiranje šećera i rafinisanih ugljenih hidrata u bilo kom obliku.

Lekovi protiv kandide u crevima su obično oralni antifungalni lekovi koje treba da vam prepiše lekar. Terapija kandidom bi trebalo da se upotpuni i probioticima. Istraživanja pokazuju da je kandida često otporna na flukonazol i itrakonazol, lekove koji su najčešće propisani za kandidu.

Postoje i neki prirodni lekovi protiv kandide u želucu, kao što su: kokosovo ulje, beli luk, soda bikarbona, ulje divljeg origana, ulje karanfilića, maslinovo ulje, sok od limuna i dr.


3 koraka za lečenje kandide

Ne brinite, protiv kandide u crevima postoji rešenje!

I to nekoliko njih.

Ako napravite prave korake, možete se izlečiti, osloboditi ovih simptoma i zaustaviti preterano širenje kandide po telu.

Slede 3  koraka za prirodno lečenje kandide

1. Korak – izbacite šećer

Kandida se hrani šećerom, te ga morate potpuno izbaciti iz ishrane. U to spada i šećer iz voća. Eliminišite obrađenu hranu, ugljene hidrate i šećere, i zamenite ih zelenim povrćem! U hranu koja ubija kandidu spada povrće bez skroba, kao što je brokoli, špargla, karfiol, lisnati zeleniš i drugo.

2. Korak – unosite dobroćudne bakterije

Kao što je već pomenuto, kandida ubija bakterije koje žive u crevima i pomažu nam u razlaganju hrane i upijanju nutrijenata. Kada uništite kandidu, treba da uspostavite balans dobrih bakterija u stomaku. Ovo se može učiniti konzumiranjem probiotika kao što su grčki jogurt, i unošenjem jabukovog sirćeta u ishranu. Započnite ceo proces tako što ćete početi da unosite probiotike.Možete kupiti i neki probiotik u apoteci.

3. Korak – poboljšajte zdravlje stomaka prirodnim lekovima i suplementima

kokosovo ulje

Počnite da koristite začine i ulja kao suplemente u ishrani. Antiupalni začini kao što su đumbir, kurkuma i cimet se lako dodaju u hranu koju pripremamo kod kuće i pića poput čajeva.

Organsko nerafinisano kokosovo ulje bi takođe trebalo da postane deo ishrane, pošto kaprilinska kiselina iz ovog ulja direktno ubija kandidu i obnavlja pH nivo stomaka.

Obavezno izbegavajte obrađenu hranu i alergene kao što su mlečni proizvodi i pšenica. Ove namirnice sadrže štetne sastojke koji pogoršavaju kandidu. Šećer i alkohol izbegavajte po svaku cenu.


Koliko dugo se leči kandida

abdomen bolovi

Lečenje kandide u crevima može da bude veoma dugotrajno i iscrpljujuće, pogotovo ako se infekcija iznova vraća. Dakle, i nakon sprovedene terapije treba nastaviti sa odgovarajućim režimom ishrane, kako bi se sprečilo ponovno vraćanje infekcije.

Korišćenje samo ishrane može zahtevati od tri do šest meseci pre nego što se kandida vrati pod kontrolu. Dakle, uz ishranu bi trebalo koristiti i lekove protiv gljivica, kao što je Diflucan ili Nistatin, najmanje mesec dana.


Najbolji probiotik za kandidu

 jogurt probiotik

Terapija kandidom zahteva i upotrebu probiotika. Probiotici su važni za jačanje bakterijske flore, koja će zatim da deluje protiv kandide.Ako kupujete probiotik protiv kandide u apoteci najbolje je da potražite neki sa oznakom forte. Najbolji probiotik za kandidu jeste kefir i to naročito kefir od kozjeg mleka.


Ishrana

 

Prvi korak ishrane u slučaju kandide u crevima je podsticanje vašeg imunološkog sistema kroz eliminaciju šećera, alkohola i rafinisanih ugljenih hidrata. Ove namirnice doprinose rastu kandide u vašem organizmu.

Drugi korak je zamena ovih namirnica organskim povrćem, uključujući šargarepu, slatki krompir, spanać, kelj i šparglu.

Prema drevnoj kineskoj medicini, topla skrobna povrća podržavaju slezinu u čišćenju kandide iz tela: slatki krompir, grašak, sočivo, pasulj, adzuki pasulj, šargarepa, cvekla, kukuruz, tikvice, bundeva i dr. Ovo bi trebalo da bude glavni izvor ugljenih hidrata koji zadovoljava vaše želje za slatkišima.

Šta je sa žitaricama? Neke žitarice kao što su kinoa, ječam, tef i amarant i skrob kao kukuruz mogu pomoći protiv kandide, tako da jedna porcija ovih žitarica dnevno (ne više od jedne porcije) može biti od koristi.

Ista priča sledi za hladnu hranu, koju ne treba konzumirati više od jednom dnevno. Dakle, nemojte imati smoothie u istom danu kada imate salatu. Kandida u crevima će se najviše lečiti od toplih hranljivih sastojaka.

Međutim, kao i kod bilo koje hrane, uvek je važno pratiti kako se osećate nakon konzumiranja obroka.

Takođe, održavajte unos voća kao i prirodnih zaslađivača poput javorovog sirupa ili meda na niskom nivou.

Što se tiče mlečnih proizvoda, poželjno je piti kefir kozjeg mlijeka, što je zdrava  probiotička hrana koja može efikasno ubiti kandidu u vašem stomaku. Kimči i kiseli kupus su dobar dodatak vašoj ishrani, kao i sok od nezaslađene brusnice, jer stvaraju kiselu okolinu koja otežava rast candide.

Fermentisano povrće  sadrži mikrofloru koja pomaže u zaštiti creva. Redovna potrošnja ovog povrća može pomoći u poboljšanju imunološkog sistema, čineći telo manje gostoljubivim za kandidu. Počnite sa pola čaše dnevno kiselog kupusa, kimčija ili drugog fermentisanog povrća, kao deo novog plana ishrane posvećenog povratku vašeg tela u zdravu ravnotežu.

Ishrana kod kandide pomaže u obezbeđivanju korisnih bakterija, regulaciji apetita i smanjenju želje za rafinisanim ugljenim hidratima i šećerima.