Gljivice kandida na koži i noktima – sve što treba da znate (simptomi, lečenje, prevencija)

kandidijaza koze

KANDIDA je gljivica koja je prirodno prisutna u organizmu ljudi. Kada počne da se prekomerno razmnožava, može da izazove infekciju kože i noktiju. Ova infekcija se zove kandidijaza.

Kandida na koži ili kandidijaza kože je mnogo ređa u odnosu na druge gljivične infekcije kože.Obično se ne dobija prenošenjem već je posledica pada imuniteta.

Kandidu imaju svi, muškarci, žene i deca, a i infekciju može da dobije svako. Međutim, znamo li šta je kandida, koji su simptomi infekcije, na koji način se leči i kako infekcija može da se spreči? U ovom članku ćemo vam sve objasniti.

gljivice kandida na kozi

Šta je kandida?

Postoji više od 150 vrsta kandide (lat. candida spp). Najčešća vrsta ove gljivice je kandida albikans (lat. Candida albicans). Poznato je 15 vrsta kandide albikans koje su odgovorne za infekcije kože i sluzokože kod ljudi.

Prenamnožavanje se mnogo češće javlja na vlažnim površinama kože. Infekcija kandidom može da se kreće u opsegu od blage, koja se leči lekovima iz slobodne prodaje, pa do veoma teške, koja zahteva lekarsku pomoć.

kandida na kozi

Šta izaziva kandidijazu?

Kandida na koži može da buja u toplom i vlažnom okruženju. Velika vlažnost vazduha, loša higijena i tesna odeća, koja se tare o kožu i sprečava je da diše, mogu da povećaju šanse za nastanak kandidijaze. I antibiotici mogu da utiču na ponašanje prirodno prisutne kandide, dovodeći do prenamnožavanja kandide na koži i u organizmu.

U normalnim okolnostima kandida je prisutna i na koži i na noktima, ali najvažnija je ravnoteža. Ukoliko dođe do gljivične infekcije, mogu da se koriste kućni lekovi ili preprati iz slobodne prodaje.


Kandida na noktima

kandida na noktima

Kandidia na noktima je češća kod nekih zanimanja. Na primer, rad sa nadražujućim supstancama ili stalni rad sa vodom predstavljaju faktor rizika za pojavu kandide na noktima. Krti nokti mogu da budu posledica genetike i starenja. Gljivična oboljenja noktiju se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca.


Simptomi kandide na koži

kandida na kozi simptomi

Kandida na koži se ispoljava jasno vidljivim znakovima, kao što su crvenilo, osip, perutanje i otok. Ovi znakovi se često nalaze na mestima gde se jedna površina kože dodiruje sa drugom, kao i u regijama gde je kožu teško održati suvom.

Simptomi kandide na koži se najčešće ispoljavaju na ovim osetljivim regijama:

  • kožni nabori
  • zona ispod dojki
  • prepone
  • pazušne jame
  • prostor između prstiju ruku i nogu
  • prepucijum

Ukoliko se ne leči, kandida na koži obično izaziva svrab i nelagodu.

Simptomi kande noktiju su krti, lomljivi i razlistani nokti. Ispod zahvaćenog nokta se često uočavaju bele ili žute mrlje. Ovi simptomi se javljaju na noktima ruku ili nogu i mogu da budu veoma bolni.

kandida noktiju

Ukoliko se ne leči, infekcija može da prouzrokuje zadebljavanje noktiju i još veću diskoloraciju. Atletsko stopalo, odnosno širenje gljivice na prostor između prstiju i na stopalo, može da se javi istovremeno.


Lečenje kandidijaze kože i noktiju

Preparati dostupni u slobodnoj prodaji, kao što su mikonazol, klotrimazol i oksikonazol, mogu da pomognu kod lečenja ove kožne infekcije koju uzrokuju gljivice iz roda kandida.

Da bi lečenje bilo uspešno i da bi se povećale šanse za brzi oporavak, neophodan korak je održavanje kože suvom. Ovo može da bude malo teže kada su neke regije tela u pitanju. Za smanjenje vlažnosti kože mogu da se koriste puderi, kako tokom, tako i nakon oporavka.

Ukoliko se stanje ne poboljšava i pored svih preduzetih mera, trebalo bi da se javite dermatologu. Moguće je da su vam potrebni medikamenti koji se kupuju uz recept.

Teške kožne infekcije, često izazvane invazivnom kandidijazom, mora da leči lekar. Invazivna kandidijaza je ozbiljna gljivična infekcija, koja može da zahvati krv, srce, oči, mozak i kosti.

Osobe sa oslabljenim imunim sistemom, imaju više šansi da dobiju ovaj invazivni oblik kandidijaze. Takvi pacijenti bi trebalo ako primete simptome kandide na koži ili noktima odmah da traže lekarsku pomoć, kako bi bili hospitalizovani.

Izlečenje infekcija noktiju može da bude prilično komplikovano. Sa Američke dermatološke akademije poručuju da postoje 3 koraka u lečenju kandidijaze noktiju:

  1. Ispitivanje mogućih osnovnih zdravstvenih uzroka koji dovode do ovog oboljenja i lečenje ovih problema, ukoliko oni postoje.
  2. Izbegavanje kontakta noktiju sa jakim hemikalijama ili vodom. Kod ovog oboljenja od koristi može da bude nošenje zaštitnih rukavica tokom obavljanja svakodnevnih poslova.
  3. Lečenje noktiju njihovim jačanjem. Vazelin ili neki drugi gušći lubrikanti, mnogo su bolji od vodnjikavih losiona.

Ukoliko infekcija noktiju ne može da se izleči, najbolja mogućnost može da bude hirurško uklanjanje zahvaćenog nokta. Nakon ove procedure će izrasti novi nokat, ali je to proces koji dugo traje.

Vitamin B sa biotinom (vitaminom H) može da bude koristan kod krtih noktiju, međutim, ovo je dugotrajno rešenje i nešto što mora da se koristi svakodnevno kao suplement. Ukoliko se oboljenje ne povlači, najbolje je da se obratite specijalisti za bolesti kože (dermatologu), koji će vam prepisati neki lek koji može da vam pomogne.


Prevencija kandidijaze kože i noktiju

Da bi koža i nokti bili zdravi, prevencija je od presudne važnosti. Jedan od načina da se spreči kandida na koži i noktima, jeste i smanjenje unosa šećera. Održavanje zdravog nivoa šećera u krvi može da doprinese zdravijoj koži i noktima. Ovo je naročito važno kod osoba koje pate od dijabetesa.

Izuzetno je važno da vam koža i nokti budu čisti i suvi. Presvlačenje znojave ili vlažne odeće, pranje sapunom i dobro sušenje, mogu da spreče širenje i prenamnožavanje kandide.

Osobe sa oslabljenim imunim sistemom, dijabetesom ili drugim oboljenjima moraju ranije da zatraže lekarsku pomoć. Ukoliko se jave povišena temperatura ili osip, to su znakovi koji upozoravaju da odmah morate da se javite lekaru.