Sluz u stolici: Simptomi i uzroci zbog kojih se javlja sluzava stolica

sluz u stolici

SLUZ U STOLICI i kod beba i kod odraslih nije svakodnevna pojava i kad se primeti obično izaziva zabrinutost.

Veća količina sluzi u stolici, koja se uglavnom vezuje za dijareju, može biti izazvana nekim crevnim infekcijama. Krvava sluz u stolici, ili ona uz koju se javlja bol u stomaku, može ukazivati na ozbiljnija oboljenja – Hronovu bolest, ulcerativni kolitis i rak.

U nastavku saznajte zbog čega sve može da se javi sluz u stolici kod odraslih i beba i u kojim bi slučajevima trebalo da se javite lekaru.

Sluz je normalna pojava i veoma je važna za mnoge funkcije u našem telu. Različita tkiva proizvode mukus kako bi zaštitla usta, nos, sinuse, grlo, pluća i želudac.U većini slučajeva, sluz je čista i bistra. Međutim, bolest, ishrana ili environmentalni faktori ponekad povećaju gustinu, pa i boju mukusa.

Sa sluzi imamo najviše problema kada dođe do infekcije sinusa. Često možemo primetiti da je sluz koju tada izlučujemo iz nosa zelenkaste boje.Šta se dešava kada promene u boji sluzi nisu toliko očigledne? Gotovo svako može primetiti znak da nešto nije u redu po svojoj stolici.


Uzroci sluzi u stolici

Mukozne membrane u debelom crevu olakšavaju prolazak stolice kroz creva. Kada imamo normalnu stolicu, sluz uglavnom nije primetna. Najčešće je prisutna žuta ili bezbojna sluz i to u tako malim količinama da golim okom ne možemo ni da je vidimo.

Kada se na stolici primeti mukus, to može biti simptom bakterijske infekcije, analne fisure, opstrukcije creva ili Kronove bolesti. Na taj način nas naše telo upozorava da nešto nije u redu.

Obratite pažnju na to da li se javljaju i sledeći simptomi:

 • povećana količina sluzi
 • krv i/ili gnoj u stolici
 • bolovi u stomaku, grčevi i/ili nadimanje
 • iznenadne promene u učestalosti defekacije, teksturi ili boji stolice

simptomi kancera debelog creva

Ako problem potraje, najbolje je da se obratite lekaru.

Dehidratacija i opstipacija obično dovode do pojave mukusa u stolici.

Povećana sluz može biti znak bolesti, najčešće upale i problema sa mukoznim membranama. To nam govori da je organizam znatno podložniji infekcijama.


Sluz u stolici i rak

adenokarcinom debelog creva

Najčešći simptom raka debelog creva i rektuma je promena u ritmu pražnjenja i samom radu creva. Na primer, može se javiti zatvor, ili se smenjivati sa dijarejom. Kad se razvije rak debelog creva u stolici mogu biti primetni krv ili sluz. A ukoliko se tumor nalazi u rektumu, stalno ćete imati osećaj kao da niste u potpunosti izbacili sve iz creva.

Evo i još nekih čestih uzroka sluzi u stolici.


Bakterijske infekcije

Uzrok sluzi u stolici su najčešće bakterijske infekcije, i to infekcije kampilobakterom jejuni, salmonelom, šigelom i jersinijom. Ove bakterije obično izazivaju trovanje hranom i slične infekcije. Simptomi bakterijskih infekcija su:

 • dijareja
 • grčevi
 • povraćanje
 • mučnina
 • povišena temperatura i groznica

Neki slučajevi bakterijskih infekcija mogu biti veoma ozbiljni i najbolje je da vas pregleda lekar. U drugim slučajevima, infekcija će sama proći kroz neko vreme.


Analne fisure i čirevi

Analna fisura je cepanje tkiva u donjem rektumu. Analne fisure se javljaju zbog česte dijareje, tvrde stolice i sličnih problema.

Analne fisure izazivaju bolnu defekaciju, ali obično nisu ozbiljne. Obično se leče samo lekovima protiv bolova i nestaju same u roku od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Čirevi su donekle slični analnim fisurama. Ako idete na terapiju zračenjem ili hemioterapiju, možda je reč o takozvanom gastrointestinalnom mukozitisu, kada vaše telo gubi mnogo sluzi.

U nekim slučajevima, ovakav problem zahteva bolničko lečenje.


Opstrukcija creva

Nespecifični simpotmi poput gasova, grčeva, nadimanja i opstipacije mogu biti simptom opstrukcije creva. Mogući uzroci opstrukcije creva su tvrda stolica, kila, tumor ili gutanje nekog predmeta.Ako imate ovakve probleme, obratite se lekaru. Kada stolica ne može da se izbaci, ponekad je potrebna i operacija.


Sindrom iritabilnih creva i Kronova bolest

Sindrom iritabilnih creva može izazvati sluz u stolici. Ovaj simptom je češći kod osoba sa ovim sindromom koje imaju dijareju.Povećana količina sluzi u stolici se ređe javlja kod osoba koje imaju Kronovu bolest. Sluzava stolica se može javiti zbog analne fisure, te je najbolje da se odmah obratite svom lekaru.


Sluz iz nosa i grla

Ako ste prehlađeni i imate zapušen nos i sekret u plućima, vrlo je moguće da nesvesno gutate sekret iz pluća i nosa koji završava u stolici.Sluzava stolica se često primećuje tokom prehlada pa bi trebalo ako ste i vi u ovakvom stanju da uzimate nešto za razređivanje sekreta u plućima i iskašljavanje kao i neke kapi za nos posebno pre spavanja.


Ishrana

ishrana

Alergije na hranu (npr. na koštunjavo voće, laktozu, gluten) mogu izazvati pojavu sluzi u stolici. Određene namirnice mogu izazvati neprijatan osećaj i sledeće simptome:

 • nadutost
 • dijareja
 • osip
 • opstipacija

Lekar će odrediti da li je reč o alergiji ili intoleranciji (često se mešaju, ali ne označavaju istu stvar). Ako primetite značajnu količinu sluzi i/ili krvi u stolici nakon konzumacije određene hrane, najbolje je da odete kod lekara.


Sluz i krv u stolici – mogući uzroci

Pojava krvi i sluzi u stolici može biti i pokazatelj Grejvs-Bazedovljeve bolesti (autoimuni poremećaj, koji se manifestuje kao oblik hipertireoze) i njenog delovanja na sistem za varenje, pa zato ne sme da se uzima olako.

Sluzava stolica sa sukrvicom može da bude i posledica infekcije creva, ili infekcije koja je prisutna u nekom drugom delu digestivnog trakta.

Može da se javi kao crvena boja u stolici (melena), pa je u tom slučaju pokazatelj infekcije prisutne u crevima. Međutim, ako je stolica crna, to znači da je infekcija prisutna u gornjem gastrointestinalnom traktu. Hemoglobin u krvi postaje crn usled oksidacije, a to se događa samo u slučaju kada krv potiče iz gornjeg dela gastrointestinalnog trakta.

Najčešći uzroci i simptomi

Dijareja – Jedan od najčešćih uzroka pojave krvi i sluzi u stolici je teška dijareja. U normalnim okolnostima, dijareja je stanje kod koga je prisutno prekomerno izbacivanje vodnjikave stolice. Međutim, u ozbiljnim slučajevima, u stolici, takođe, mogu da se nađu krv i sluz. Ovo posebno važi za slučajeve parazitarnih crevnih infekcija ili teške infekcije drugih delova gastrointestinalnog trakta. Kod većine pacijenata su prisutni i drugi simptomi, kao što su dehidracija, malaksalost, mučnina i teška razdražljivost.

Parazitarne infekcije creva – Još jedan prilično čest uzrok zbog koga se može javiti sluzava krv u stolici  je i amebijaza. To je infektivna bolest koja zahvata debelo crevo, a najčešće se dobija kada se jede ili pije kontaminirana hrana ili voda, koja sadrži dizenteričnu amebu (lat. Entamoeba histolytica), odnosno crevnog parazita.

Kod ove bolesti ameba se pričvršćuje za debelo crevo i izaziva ozbiljne simptome, kao što su krvava stolica, stomačni grčevi, stomačni bolovi, gubitak apetita, mučnina i povišena telesna temperatura. U početnom stadijumu simptoma gotovo da nema, ali ako je imuni sistem pacijenta slab ili broj ameba naglo poraste, simptomi postaju vidljivi. Ovo oboljenje je zarazno, pošto izbačena stolica sadrži parazite, pa stoga može da kontaminira vodu sa kojom dolazi u dodir, a na taj način dolazi i do njenog širenja.

Još jedan primer parazitarne crevne infekcije je koja izaziva sluz i krv u stolici je giardijaza, koju izaziva jednoćelijski parazit koji se zove giardia lamblija (lat. Giardia lamblia). Ovo oboljenje, poznato i kao dabrova groznica, zahvata tanko crevo i rasprostranjeno je širom sveta, naročito među decom i na mestima gde vlada loša higijena. Ovaj crevni parazit se prenosi sa jedne osobe na drugu cistama koje se nalaze u stolici. Direktno prenošenje je moguće među decom i seksualnim partnerima, a indirektno preko zagađene hrane ili vode.

Ulcerozni kolitis – Već smo pomenuli ulcerozni kolitis je oboljenje iz grupe zapaljenskih bolesti creva, kod koga dolazi do upale sluzokože debelog creva. Nije poznato šta ga tačno izaziva. U simptome ovog oboljenja spadaju dijareja, krvava stolica koja ponekad sadrži i sluz, bol u trbušnoj regiji, umor, razdražljivost, gubitak apetita itd.

Bakterijska infekcija – Neke infekcije, kao što je kolera, svrstane u bakterijske crevne infekcije koje se prenose vodom i zahvataju creva, izazivaju pojavu sluzi i krvi u stolici, kao i druge probleme sa debelim crevom, na primer, stomačne grčeve, gubitak apetita, mučninu, dijareju, depresiju, razdražljivost itd.

Sindrom nervoznog creva  – Dve bolesti, koje karakterišu upala sluzokože creva i simptomi kao što su krv i sluz u stolici, jesu sindrom nervoznog creva i Kronova bolest. Kod obe ove bolesti javljaju se, između ostalog, i mučnina i jaki grčevi u trbuhu.

Drugi uzroci – Neka druga oboljenja kao što su divertikulitis, alergijska reakcija ili neželjeno dejstvo nekih lekova, mogu da imaju krv i sluz u stolici kao simptom.

Lečenje

Lečenje zavisi od oboljenja koje je dovelo do prisustva sluzi ili krvi u stolici.

Ako je u pitanju parazitarna crevna infekcija, pacijentu se prepisuju antiparazitarni lekovi, kao što je metronidazol.

Lekovi koji se koriste isključivo za lečenje dijareje, takođe se prepisuju u težim slučajevima.

Da bi se nadoknadio gubitak tečnosti i sprečila dehidracija, pacijentima se preporučuje da piju što je moguće više vode (po mogućnosti prokuvane vode).

U teškim sličajevima, ako je došlo do pojave simptoma koji ukazuju na disbalans elektrolita, pacijentu će možda biti neophodna terapija zamene elektrolita, naročito kada su u pitanju deca i starije osobe.

Pacijent bi trebalo da se uzdrži od konzumiranja mesa, naročito crvenog, kao i da pokuša da se neko vreme pridržava ishrane koja se sastoji od voća.

Kao što smo već rekli, krv i sluz u stolici su ozbiljni simptomi koji moraju odmah da se ispitaju. Pre svega je neophodno da se dijagnostikuje tačan uzrok koji dovodi do simptoma, a nakon toga da se počne sa lečenjem što je moguće ranije, kako bi se sprečile dalje sistemske komplikacije.


Posle dela sluz u stolici kod beba sledi nastavak teksta o sluzavoj stolici kod dece i odraslih.


Sluz u stolici kod beba

kandida kod dece

Sluzava stolica kod beba može izazvati brigu kod roditelja. U nastavku naći ćete informacije u vezi sa raznim aspektima ove pojave.

Sluz u bebinoj stolici obično nije znak za uzbunu. Stručnjaci kažu da je neka količina sluzi u stolici kod beba normalna pojava. Manja količina sluzi koja oblaže creva se može izbaciti zajedno sa stolicom. Ovo je takođe, češća pojava kod beba koje piju majčino mleko. Ali, ukoliko se ovo javlja zajedno sa drugim simptomima, morate zakazati kod pedijatra što pre. Evo na šta treba da obratite pažnju.

 • Bebe sa cističnom fibrozom mogu imati sluz u stolici. Kod tih beba, sluz se skuplja u plućima i crevima, pa se višak sluzi izbacuje kroz stolicu, koja može biti neprijatnog mirisa i masna.
 • Ukoliko je bebina stolica zelena i sadrži sluz, može biti po sredi neka virusna infekcija. Izbijanje zuba takođe može biti jedan od razloga. To se dešava zbog većeg lučenja pljuvačke, koja iritira creva i rezultira izbacivanjem sluzi sa stolicom.
 • Alergija na hranu može biti jedan od uzroka sluz i krv u stolici kod beba. Čak i bebe koje piju majčino mleko mogu biti alergične na nešto što je majka pojela.
 • Jedno od ozbiljnih uzroka ovog stanja je intususcepcija, tokom koje se javlja blokada u crevima, uzrokovana drugim delom creva. U takvim slučajevima, beba će izbacivati nešto nalik na želatinastu stolicu, što će biti bolno, a moguće je i da povraća. Stolica bebe koja sadrži sluz i krv zahteva hitnu lekarsku negu.
 • Crevne infekcije (i virusne i bakterijske) mogu biti uzročnici sluzi i krvi u stolici kod beba. U nekim slučajevima, sluz u stolici bebe može biti posledica jedenja nekog voća, kao što su recimo banane.

Ukratko, sluz u stolici bebe koja se javlja sama, bez pratećih simptoma kao što su temperatura, bol i promena u boji stolice, ne treba da vas brine, osim ako ne prolazi. Ali, uvek biste trebali da razgovarate sa pedijatrom, koji je najbolja osoba za analizu i procenu ovog stanja. Ukoliko je sluz crvena, pod hitno razgovarajte sa doktorom, pošto razlozi za to mogu biti brojni i neki od njih, ozbiljni.

Lečenje zavisi od uzroka. U nekim slučajevima, ovo može proći samo od sebe, dok u nekim zavisi isključivo od toga šta je izazvalo izbacivanje sluzi kroz stolicu. Iako se intususcepcija obično mora rešiti hirurškim putem, pojava sluzi u stolici će proći sama od sebe, ako je izazvana virusnom infekcijom ili izbijanjem zuba. Pa, ako primetite sluz u stolici kod bebe, nemojte paničiti. Ako beba ima i druge simptome, tražite hitnu medicinsku pomoć. Ako ima krvi u stolici, zajedno sa sluzi, hitna lekarska pomoć je neophodna. Ukoliko je beba inače zdrava, sačekajte dan-dva pa ako se ništa ne promeni, zakažite pregled kod pedijatra.


Dijagnoza i testovi stolice

Kada otkrijete promene u stolici i odete kod lekara, možda će biti potrebno da donesete uzorak stolice na analizu. Uzorak se testira kako bi se otkrilo prisustvo bakterija, parazita ili drugih oboljenja.

U mnogim slučajevima to nije neophodno, ali ponekad jeste. Ako ste nedavno putovali negde a posle toga se javila sluzava stolica, verovatno ćete morati da se testirate.Isto važi i ako ste mladi, u poznim godinama ili imate slab imuni sistem. Testiranje se radi ako se jave simptomi poput povišene temperature i jake dehidratacije.

Ako test pokaže prisustvo kampilobaktera, salmonele ili šigele, verovatno će vam biti prepisani antibiotici.

Ako je test negativan, moguće je da je reč o nekoj ređoj bakteriji (aeromonas, plesiomonas, jersinija) ili virusu, možda će biti potrebni dodatni testovi.

Ako se ipak ne otkriju ovi mikrobi, možda će biti potrebno ponavljanje testa. U retkim slučajevima, dešava se da je u crevima prisutno više patogenih mikroorganizama.

Ponekad i nije neophodno raditi test stolice. Nakon prvog pregleda će vam lekar verovatno reći da uradite samo test krvi. Tako je obično i lakše utvrditi o čemu se radi.

Ako su potrebni detaljniji testovi, možda ćete morati na kolonoskopiju, endoskopiju ili skener kako bi se problem identifikovao i adekvatno lečio.


Lečenje u slučaju sluzi u stolici

gljivice u stolici test

Bakterije u stolici se ponekad leče antibioticima, a ponekad se povlače i bez tretmana.

Pravilnijom ishranom možete smanjiti šanse od ponovnog trovanja hranom. Isti je slučaj i sa alergijama na hranu. Ako ste alergični na neku namirnicu, morate je odmah izbaciti iz ishrane.

Ponekad je potrebno piti lekove. Tu se misli na slučajeve Kronove bolesti i sličnih oboljenja. Ako je prisutna analna fisura ili rektalni čir, možda će biti neophodna operacija.

Neki probiotici i suplementi mogu pomoći kod neredovne stolice, opstipacije i dijareje.

Pre nego što počnete da uzimate bilo kakav suplement ili lek, pitajte lekara za savet. Vodite dnevnik kako biste utvrdili obrazac po kom se pojavljuje sluz u stolici. Tako ćete mnogo olakšati svom lekaru prilikom postavljanja dijagnoze.


Komplikacije

Komplikacije će zavisiti isključivo od uzroka sluzi u stolici.


Kada posetiti lekara?

Ponekad je normalno videti malo sluzi u stolici. Ako primetite veću količinu sluzi i/ili problem traje neko vreme, to može ukazivati na neko oboljenje.

Ako ste nedavno završili sa pijenjem antibiotika ili preležali neku bolest, verovatno ćete primetiti sluz u stolici. To nije ništa strašno, ali ako problem traje nekoliko nedelja, obratite se svom lekaru.

Ako primetite sluz u stolici i imate i drugih simptoma, obratite pažnju na to kada se i kako javljaju, koliko traju i šta ih pogoršava. Tako ćete dosta pomoći svom lekaru prilikom postavljanja dijagnoze i određivanja tretmana.