Kamen u bubregu simptomi, bolovi i kako ga izbaciti

KAMEN U BUBREGU može izazvati nepodnošljive boove koji se šire iz srednjeg dela leđa u stomak i karlicu. Bolovi se pogoršavaju kada pokušate da mokrite i tada se javlja i jako peckanje. Ponekad kamenac može izazvati i povišenu temperaturu i prisustvo krvi u mokraći (hematurija).

U mnogim slučajevima, kamen se bezbolno izbacuje. Ako pijete dovoljno vode i ako uz nju pijete i jabukovo sirće, to vam može pomoći da lakše izbacite čak i kamen koji vam izaziva bolove. Ako imate jake bolove, najbolje je da odete kod lekara koji će vam preporučiti terapiju.

Ovde ćemo videti koji su sve mogući znaci i simptomi kamena u bubregu. Obično se leče prvi simptomi, mogu se sprečiti mnogi bolni simptomi koji se javljaju kasnije.

kamen u bubregu


Šta je zapravo kamen u bubregu?

Kamen u bubregu je nakupina minerala i soli koja se formira u bubregu. Mokraća sadrži mnoštvo minerala koji počinju da se kristalizuju ako je ona previše koncentrovana. S vremenom kristali formiraju kamenac koji može biti različitog oblika i veličine.

Kamen u buburegu se stručno zove nefrolitijaza.

Postoje četiri glavna tipa kamena u bubregu, u zavisnosti od njihovog sastava:

 • Oksalatni (kalcijumski) kamen: u većini slučajeva, kamen u bubregu je kalcijumski i sastoji se od kalcijum oksalata ili fosfata. Neadekvatan unos tečnosti i hrana bogata kalcijum oksalatom može izazvati pojavu ove vrste kamena.
 • Struviti: ovaj kamen se sastoji od magnezijuma i fosfata i javlja se u oko 15 posto slučajeva. Struviti su obično uzrok čestih infekcija urinarnog trakta.
 • Uratni kamen: ovakav kamen se formira kada se u mokraći nalazi veća koncentracija mokraćne kiseline, što je česta posledica ishrane bogate purinom.
 • Cistinski kamen: ovo je najređa vrsta kamena u bubregu i obično se javlja zbog nekih metaboličkih poremećaja.

Kako izgleda kamen u buburegu?

kamenci u bubrezima

Naslage minerala koje formiraju kamenac u bubregu izgledaju kao mali kamičak grubih ivica. U nekim slučajevima, kamen je toliko mali da poseća na zrno peska i tada se često izbacuje iz mokraćnog trakta bez ikakvih primetnih simptoma.

Veći kamen u buburegu se može videti golim okom. Kamen velik između 5 i 10 milimetara može izazvati jak bol prilikom mokrenja. Veći kamen može biti prečnika od dva i po centimetra.

Kada izbacite kamen zajedno sa mokraćom, verovatno ćete moći da ga vidite. Kamen može izgledati kao mali crn, taman kamen ili može biti beličast il žut.

Lekari preporučuju da, ako je moguće, uzmete taj kamen i odnesete ga na analizu. Veoma je važno da se utvrdi da li je reč o oksalatnom kamenu, uratnomkamenu ili struvitu kako biste sprečili ponovnu pojavu ovog problema.


Rani simptomi kamena u bubregu

Da pogledamo malo detaljnije koji su simptomi kamena u bubregu.

Jak bol u leđima

Najčešći simptom kamena u bubregu jeste bol u leđima.

Bol se obično prvo javi u središnjem delu leđa, u predelu bubrega. Ponekad nestaje da bi se ponovo javio sve dok ne postane hroničan. U većini slučajeva se javlja ispod rebara i to na samo jednoj strani leđai kasnije se spušta u prepone.


Bol u slabinama

Čest simptom kamena u bubregu jeste jak bol u slabinama. Slabine su donji deo leđa, tik ispod rebara.Bol koji se javlja u jednoj slabini je zapravo gotovo uvek simptom kamena u bubregu. Takav bol je oštar i taj deo tela je osetljiv na dodir.


Bolovi u stomaku

Oštar bol u leđima i donjem stomaku je takođe čest kod kamena u bubregu. Ako je kamen izašao iz bubrega i krenuo kroz urinarni trakt, rezultat je oštar, nepodnošljiv bol.On se obično javlja samo sa jedne strane stomaka i postaje još jači kada kamen dospe u bešiku. Ovakvi bolovi traju i po sat vremena.

Često se javlja i jak bol iza pupka koji se zatim spušta u prepone.


Bol u genitalijama

Jedna od najgorih vrsta bolova kod kamena u bubregu je onaj koji se javlja u bešici i slabi prilikom mokrenja. Bol u genitalijama je čest kada kamen stigne u donji ureter, jer tako blokira izbacivanje mokraće.

Kod muškaraca se javlja bol u testisima, a kod žena u vagini. Bol prolazi kada se kamen izbaci.


Bolno mokrenje

Izbacivanje tvrdog, kristalizovanog kamena dovodi do izuzetno bolnog mokrenja.Osim bolova u donjem stomaku, javlja se i jak bol i peckanje prilikom mokrenja. Često je potrebno mokriti više puta kako bi se kamen izbacio.


Krv u mokraći

krv u mokraci kod muskaraca

Bolan kamen u bubregu često izaziva i pojavu krvi u mokraći. Ta krv obično nije vidljiva golim okom i prisustvo krvi se utvrđuje samo laboratorijskim testovima. Međutim, ponekad je mokraća roze ili čak i crvene boje.

Ako lekar sumnja da se bol u slabinama javlja zbog kamena u bubregu, sigurno će vas poslati na test mokraće. Ovim testovima se može utvrditi i prisustvo kristala u mokraći.

Kod dece se kamen u bubregu obično može utvrditi samo preko testa mokraće koji pokaže postojanje tragova krvi.

Infekcije urinarnog trakta koje se često javljaju uz kamen u bubregu mogu izazvati i zamućen urin.


Neprijatan miris urina

Jedan od simptoma kamena u bubregu jeste i karakterističan neprijatan miris urina. Postoje dva moguća razloga za neprijatan miris mokraće kod kamena u bubregu.

Prvi ima veze sa vrstom minerala koja obrazuje kamen. Cistinski kamen sadrži sumpor. Zato mokraća osoba sa cistinskim kamenom obično ima miris na pokvarena jaja.

Drugi moguć uzrok neprijatnog mirisa mokraće je infekcija urinarnog trakta. Infekcije bešike i bubrega mogu dovesti do bola prilikom mokrenja, zamućenog urina i neprijatnog mirisa urina.


Često mokrenje

ucestalo mokrenje

Iritacija mokraćnih puteva izazvana nefrolitijazom može povećati učestalost mokrenja. Obično se javlja i jaka potreba za mokrenjem.Jedan od simptoma kamena koji se spustio iz bubrega jeste česta potreba za mokrenjem. Ako je kamen veći od par zrnaca peska, verovatno ćete osećati i peckanje prilikom mokrenja.


Poteškoće sa mokrenjem

Simptom većeg kamena u bubregu je otežano mokrenje, jer je prisutna blokada u urinarnom traktu.


Mučnina i povraćanje

Jedan od simptoma kamena je toliko intenzivan bol da može izazvati mučninu i povraćanje.


Povišena temperatura i drhtavica

Blokada u mokraćnim putevima može izazvati povišenu temperaturu i drhtavicu.Infekcije koje se javljaju zbog kamena u bubregu mogu rezultirati povišenom temperaturom i nekontrolisanim drhtanjem.


Infekcije urinarnog trakta (češće kod žena)

Struviti često izazivaju infekcije urinarnog trakta, mada i druge vrste kamena mogu izazvati blokade i infekcije.Takva blokada mokraćnih puteva lako dovodi do nakupljanja bakterija. Simptomi su peckanje prilikom mokrenja, zamućena mokraća i česta potreba za mokrenjem.

Saznajte više> Kamen u bubregu najbolniji problem (simptomi, razbijanje, izbacivanje)


Kamen u buburegu kod žena

kamen u bubregu uzrok

Kamen u bubregu se češće javlja kod žena nego kod muškaraca. Jedan od razloga za to je činjenica da žene češće imaju infekcije mokraćnih puteva.Menopauza je još jedan razlog zbog kog se kamen češće javlja kod starijih žena. Učestalost kamena u buburegu kod žena raste nakon menopauze jer estrogen ima ulogu u sprečavanju pojave kamenca.

Simptomi kamena u buburegu kod žena

Simptomi su isti kao i kod muškaraca. To su:

 • hroničan bol u slabinama koji može biti različitog intenziteta i koji se može širiti u prepone
 • mučnina i jak bol u stomaku i/ili leđima
 • jaka potreba za mokrenjem, ali se izbacuje mala količina mokraće
 • krv u mokraći
 • simtpomi infekcije urinarnog trakta (češće kod žena)

Kako na prirodan način izbaciti kamen iz u bubrega?

Potrebno je i do nekoliko nedelja da se kamen izbaci. Međutim, možete učiniti dosta toga ako želite da ih sami izbacite. Ako je bol toliko jak da morate da posetite lekara, ovo će vam pomoći da brže rešite problem.

Pijte mnogo vode

pijte vodu

Dovoljno vode ne samo da će održati bubrege zdravim, već vam pomaže i da izbacite kamen bez problema.

Ako imate manji kamen u bubregu i blage simptome, uz pijenje dve do tri litre vode svakog dana ćete ga verovatno lako izbaciti. Potrudite se da pijete toliko vode da vam mokraća bude skoro potpuno bistra i bezbojna.


Jabukovo sirće

Pijenje jabukovog sirćeta razblaženog u vodi će vam pomoći da razbijete kamen u bubregu i da ga lakše izbacite.

Sirćetna kiselina može razbiti neke vrste kamena u bubregu.

Razmutite dve kafene kašičice jabukovog sirćata u čaši vode i popijte. Pijte po nekoliko čaša vode sa jabukovim sirćetom na dan kako biste ublažili simptome kamena u bubregu.


Limunov sok

limun

Redovna konzumacija limunovog soka takođe pomaže u razlaganju kalcijuma u bubrezima.

Limunov soka smanjuje i količinu kalijum citrata u mokraći, što takođe pomaže u lečenju kamena u bubregu. Osobe koje redovno piju limunov sok imaju blaže simptome kamena u bubregu (ako je reč o kalcijumskom kamenu).

Iscedite sok od pola limuna u čaši vode. Pijte po šest do osam čaša vode sa limunom kako biste izbacili kamen.


Tople obloge

Čak i ako je kamen toliko velik da ne možete da ga izbacite na prirodan način, možete pokušati da ublažite bol.

Tople obloge pomažu u ublažavanju bolova u slabinama i stomaku u slučajevima jakih bolova. Osobe koje su imale kamen u bubregu tvrde da su im tople obloge pomogle.

Povezano> Maslinovo ulje i limun kombinacija koja zamenjuje lekove za kamen u bubregu


Kako sprečiti kamen u buburegu?

Najbolji način da ublažite bol koji se javlja zbog kamena u bubregu jeste da sprečite njegovu pojavu. Mnogi naučnici vezuju pojavu kamena u buburegu za ishranu.

Evo kako možete sprečiti kamen u buburegu:

 • svakodnevno pijte po šest do osam čaša vode
 • ako imate višak kilograma, skinite ih
 • smanjite količinu soli u ishrani
 • izbegavajte kikiriki, jezgrasto voće, spanać i pšenične mekinje kako biste smanjili količinu oksalata u mokraći
 • smanjite unos proteina životinjskog porekla
 • izbegavajte hranu i pića koji sadrže fruktozu

Kada posetiti lekara?

Ako se kod vas javljaju simptomi kamena u bubregu, obratite se svom lekaru. Najbolje je da odete u hitnu pomoć ako dobijete sledeće simptome:

 • osećate talase jakog bola u stomaku
 • mokraća vam je ružičasta ili krvava
 • bol u preponama ili slabinama prate mučnina, povraćanje i povišena temperatura
 • izlučujete malu količinu mokraće