Kako zaustaviti proliv: 10 najboljih prirodnih lekova koji brzo rešavaju problem (+ kako ga sprečiti)

Proliv može da se javi iznenada, uzročnici su mnogobrojni, a zajedničko pitanje svih ljudi koji se bore sa prolivom jeste: Kako zaustaviti proliv? I kako da to uradim odmah?

Proliv ili dijareja je učestalo izbacivanje stolice koja nije formirana. Osim što ume da bude prilično čest i iscrpljujući, proliv je veoma neprijatan i dosadan. Čim vam se izbacivanje stolice poveća više nego obično i čim stolica nema uobičajnu strukturu, to je znak da vam organizam poručuje da ima problem.

Retka, sluzava stolica koja varira od žute do zelene boje jeste posledica koju treba lečiti, posebno ako vam se ovo dešava često. Dijareja će vam oduzeti mnogo energije, osetićete bolove u raznim predelima tela i dok ga se ne rešite, morate ostati kod kuće, i to vrlo blizu kupatila.

Brza rešenja, uzročnici i posledice, i sve ono što treba da znate o prolivu, sada smo sjedinili kako bi ovaj problem bio lako rešiv.  Dakle, evo kako zaustaviti proliv.

Prirodni lek za proliv

Infekcija probavnog sistema može se javiti iako ste zdravi. Prirodni lekovi mogu vam pomoći da zaustavite proliv koji bi vam inače upropastio nekoliko dana, ako biste čekali da sam stane. Od trenutka kada dobijete dijareju, od tada se vaša ishrana menja.

Nemojte jesti ništa što u sebi sadrži šećere i mlečne masti. Odreknite se mleka, jogurta i svih mlečnih proizvoda na nekoliko dana, dok se situacija ne smiri.

Ishrana za zaustavljanje proliva

Jedite integralni suvi keks, dvopek, unosite dosta tečnosti i jedite pirinač.

Osim toga, ishrana za zaustavljanje proliva obuhvata i ovo:

  • Spremite sebi supu koja nije masna. Preporučuje se supa iz kesice, koja će vam pomoći da ne dehidrirate, a i biće od svih namirnica najukusnija. Pirinač spremajte samo sa piletinom, dovoljno je da stavite samo vegetu ili so.
  • Jabuka će vam pomoći u borbi protiv proliva, ali ne u stanju u kojem je inače jedemo. Izrendajte je i ostavite da stoji oko sat vremena. Promeniće boju, ali nemojte da vas to obeshrabri. Pojedite je i videćete kako će vam ovo blagotvorno voće pomoći da se vaš stomak umiri.
  • Voda je nezaobilazni deo lečenja. Pijte dosta tečnosti u malim količinama. Dijareja utiče na to da vaš organizam dehidrira. Zato mu je potrebno dosta vode i čajeva koji su namenjeni samo za borbu protiv proliva.

Čajevi protiv proliva

Čajevi mogu biti veoma delotvorni kada je u pitanju proliv, ali samo određene vrste. Svakim prolivom telo se bori protiv otrova i bakterija i potrebna mu je biljna pomoć. Čajevi će pomoći da nadoknadimo tečnost, a i rešiće nam problem koji nas muči.

Kamilica, slez,čaj od dunje, čaj od bokvice, hrastova kora, čaj od šipka, čaj od nane i čaj od kupine pomoći će vam zbog svojih blagotvornih dejstava i dijareja će stati.

Kafa protiv proliva

Od davnina, znamo da kafa način kako zaustaviti proliv koji deluje najbrže od svih lekova. Ipak, ovaj napitak može da bude vrlo neukusan kao lek.

  • Jedna kašičica sirove kafe na prazan stomak, čim dijareja počne, biće sjajno rešenje za zaustavljanje. Ipak, ovo će biti neprijatno.
  • Druga verzija istog leka sa kafom jeste da iscedite limun u jednu kašičicu kafe i da sjedinite smesu. Ovakvu smesu treba pojesti. Gorko- kiseo ukusn je vrlo jak i neprijatan. Ne pokušavajte da promenite ovaj ukus dodavanjem šećera ili vode. Kafa će izaći iz vas u istom obliku.
  • Blaža verzija jeste da kada kuvate čaj od kamilice dodate u šolju jednu kašičicu kafe i da popijete čaj sa ukusom kafe. Nije ukus koji ćete voleti, ali jeste delotvorno.

Koka kola protiv proliva

Koka kola može da bude način kako zaustaviti proliv kada je on u početnoj fazi. Ipak, ne treba preterivati. Dve do tri čaše koka kole dnevno biće dovoljne da pomognu. Koka kola deluje realtivno brzo zato što je gazirana i u sebi sadrži sastojke koje eliminišu bakterije koje stvaraju proliv. Uz to, pojedite nekoliko kockica crne čokolade. Crna čokolada koja u sebi ima mnogo kakaa steže stolicu. Ako je nemate kod kuće,  nikako ne možete do prodavnice, iskoristite čokoladu za kuvanje. Priznaćete, ovo je najukusniji recept!

Vrste proliva

  • Akutni proliv javlja se kod zdravih osoba. U pitanju je iznenadna ređa stolica. Uzrok može biti ishrana, reakcija na neki lek ili počeak bolesti.
  • Turistički proliv javlja se isto kao i turističa mučnina, na putu ili kada se stigne u stranu zemlju. Ovakav proliv izazvan je stresom ili promenom klime. Može biti i od vode i od hrane na koju organizam nije navikao.
  • Hronični proliv javlja se usled bolesti creva i lečenje je dugotrajnije i drugačije.

Savet jeste da iako se odlučite za lekove protiv proliva, da se svakako pridržavate određene ishrane i da poštujete pravila dok problem  ne prođe. Ako budete koristili i lekove i pridržavali se prirodnih lekova, brzo ćete pobediti dijareju. Evo nekoliko ispobanih lekova koji će zaustaviti proliv.

Najbolje je da se prvo konsultujete sa farmaceutom, jer svaki lek ima neželjena dejstva i kontra efekte.