ČUDOTVORNI VIRAK (čaj od virka za žene, plodnost, endometriozu, mršavljenje) upotreba i neželjena dejstva

Trava virak ili vrkuta (lat. Alchemilla vulgaris) jeste višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). Možete čuti da ovu lekovitu biljku negde zovu i gospin plašt, stopalo medveda ili stopalo lava.

Možete čuti da ovu lekovitu biljku negde zovu i gospin plašt, stopalo medveda ili stopalo lava. Biljka virak kao lek je veoma cenjena u tradicionalnoj medicini, pre svega za tretman ženskih bolesti i tegoba.

Biljka virak može biti visoka i do 40 cm. Ima uspravnu stabljiku i bubrežaste donje listove. Gornji listovi su slični po obliku. Ova biljka ima krupne listove za koje je karakteristično da se na njima zadržavaju kapi rose, dok su cvetovi virka brojni, mali i žuto-zeleni. Čitava biljka je prekrivena mekim dlačicama. Virak kao lek ima široku primenu, a u lekovite svrhe se pre cvetanja sakupljaju listovi i mlade grančice, odnosno čitav nadzemni deo biljke.

Za šta je dobar čaj od virka   ?   

 Biljka virak je bogata taninima, salicilnom kiselinom, etarskim uljem, gorkim materijama i fitosterolima. Takođe sadrži vitamin C i brojne minerale. Mnogi od sastojaka biljke, posebno tanini i gorke materije, imaju balansirajući i regulativni uticaj na ženski reproduktivni sistem.

Iako se ova biljka ne preporučuje za upotrebu tokom ranih faza trudnoće zbog stimulativnih efekata na matericu, mnogi travari smatraju virak odličnim lekom za žene kojima se bliži porođaj.

Jedna od tradicionalnih upotreba virka je da se ovaj biljni čaj pije u cilju jačanja materice, i da se tako olakšava porođaj. Osim toga, veruje se da čaj od virka poboljšava proizvodnju mleka nakon porođaja.

Za šta je dobar čaj od virka? Virak čaj se koristi već vekovima unazad za ublažavanje ženskih tegoba, poput menstrualnih grčeva i bolova, prekomernog menstrualnog krvarenja, endometrioze i fibroida materice, ali i drugih stanja uzrokovanih hormonskim disbalansom kod žena. Biljka deluje adstringentno na matericu i može biti korisna za teško ili produženo menstrualno krvarenje ili krvarenje iz materice između normalnih menstruacija. U preventivne svrhe, najbolje je uzimati čaj od virka 10-15 dana pre očekivane menstruacije. Virak se može koristiti i spolja kao intimna kupka protiv vaginalnog zapaljenja i sekreta.

 Čaj od virka je dobar za lečenje upale grla, mišićnih grčeva, bakterijskih infekcija, mršavljenje i smanjenje upalnih procesa i bola u stomaku.

Virak čaj se koristi još i za tretman dijareje, mučnine i izvesnih poremećaja digestivnog trakta.

Čaj od virka za ciste i miome

 Čaj od virka za ciste i miome deluje kao prirodni lek. Isto važi i za druge benigne izrasline u okviru ženskog reproduktivnog trakta. Pomenute bolesti kod žena su često vezane za hormonski disbalans, a kako smo naglasili da se čaj od virka upravo u te svrhe najviše i koristi – jasno je njegovo dejstvo u ovom slučaju. Čaj od virka ima efekta čak i kod policističnih jajnika.

Naročito su čaj od virka i hajdučke trave delotvorni kod pomenutih problema,  a nešto više o ovom čaju u daljem tekstu.

 Čaj od virka za plodnost

 Primećeno je da čaj od virka za plodnost takođe deluje kao odličan prirodni lek. Na koji način deluje u ovom slučaju? Slično kao i u prethodnoj situaciji, dakle, regulisanjem hormonskog disbalansa, otklanjanjem ženskih tegoba i poboljšavanjem zdravlja kod žena, čaj od virka poboljšava i plodnost. Čaj od virka i macine trave su naročito delotvorni za plodnost, a ova čajna mešavina se priprema ovako: iskombinujte jednake količine virka i macine trave, te kašičicu dobijene mešavine prelijte sa 250 ml provrele vode, poklopite i pustite da odstoji barem 30 minuta. Procedite čaj i pijte ga polako, maksimalno 3 šolje čaja tokom dana, u periodu od 3 meseca, praveći pauzu tokom menstruacije.

 Čaj od virka i hajdučke trave

 Kao što smo već napomenuli, čaj od virka i hajdučke trave je odličan za lečenje cista, mioma i drugih benignih izraslina u okviru ženskog reproduktivnog sistema. Pomaže i kod menstrualnih tegoba. Takođe poboljšava i plodnost, mada ovde svakako primat ima čaj od virka i macine trave.

Virak čaj za mršavljenje

Ustanovljeno je da virak čaj za mršavljenje ima pozitivan efekat, kada se koristi u pravoj dozi u kontinuitetu. Možemo reći da je ovaj čaj baš naklonjen ženama, zar ne? Na koji način virak čaj podstiče gubitak suvišnih kilograma? Pre svega, zahvaljujući svojoj sposobnosti da sprečava zadržavanje vode u organizmu. Čaj od virka, divlje nane, masline i kumina naročito dobro deluje za mršavljenje.

Kako se priprema čaj od virka

Čaj od virka se priprema krajnje jednostavno, slično kao i većina drugih biljnih čajeva. Dakle, sve što je potrebno je da prelijete 1 kašičicu osušenih listova (i mladih grančica) virka sa 250 ml provrele vode, poklopite i pustite da odstoji 5-10 minuta, te čaj procedite i pijte polako u gutljajima. Savetuje se da dnevno konzumirate 2 šolje ovog čaja, a nakon porođaja možete povećati dozu u prvih 10-ak dana.

Virak kapi

Virak kapi se opisuju kao 100% prirodni i najdelotvorniji lek za ženske bolesti, poput menstrualnih tegoba, cista, mioma, endometrioze, fibroida i drugih tegoba. Uobičajena preporučena doza je 1-2 ml tri puta dnevno. Ovaj etanolno-vodeni ekstrakt nadzemnog dela biljke virak treba konzumirati tri puta dnevno po 10-15 kapi rastvorenih u malo vode pre obroka.

Neželjena dejstva

Produženu upotrebu bilo kakvih biljaka koje sadrže tanine treba izbegavati jer postoje indicije da mogu povećati rizik od raka!

Iako nikada nije dokazano da virak može izazvati pobačaj, preporučuje se da ga izbegavaju trudnice, barem u ranim fazama trudnoće, a potom samo pod nadzorom stručnog lica (doktora).