Kako ublažiti jaku zubobolju: 15 najboljih rešenja za bol zuba

kako ublaziti bol zuba

ZUBOBOLJA se najčešće javlja zbog kvarenja zuba, ali ponekad je mogu izazvati i abscesi na zubu, oštećena plomba, karijes, infekcija desni, zapaljenje čašice zuba…

Zubobolja je bol koji se javlja u samom zubu ili oko njega. Bol potiče iz zuba ili kostiju, odnosno desni. Bol se može javiti kao konstantan ili se može javljati i jenjavati da bi se ponovo vratio. Temperaturne promene (npr. pijenje hladnih pića) ili pritisak na zub tokom žvakanja takođe mogu izazvati privremen bol u zubu. Ponekad se zubobolja javlja spontano, bez ikakve stimulacije. Stručno ime za zubobolju je odontalgija.

Zubobolju je prilično teško ignorisati.  Mada je jako neprijatna, zubobolja je jedini način na koji nam naš organizam može skrenuti pažnju da nešto nije u redu i da treba da odete kod zubara što pre.

kako ublaziti jaku zubobolju

U nastavku saznajte kako zaustaviti jaku zubobolju ili je barem ublažiti…


Kako ublažiti jaku zubobolju prirodnim putem?

Alkohol ili rakija za zubobolju

Jači rastvori za ispiranje usta sa alkoholom mogu učiniti čuda za oralne probleme. To je ujedno i dobar lek protiv zubobolje. Ispirajte usta nekim ovakvim rastvorom sa alkoholom i jaka zubobolja će se brzo ublažiti.Žestok alkoholna pića i rakija su takođe idealno rešenje koje može ukloniti zubobolju i to brzo.


Karanfilić (klinčić)

Karanfilić je poznat po svojim analgetskim, antibakterijskim i antiinflamatornim svojstvima. Klinčić ili karanfilić je prirodni lek koji efikasno uništava bakterije i ublažava zubobolju. Napravite pastu od izmrvljenog karanfilića sa maslinovim uljem ili vodom i nanesite je na bolan zub. Možete i žvakati komad karanfilića to će takođe ublažiti bol zuba.


Jabukovo sirće

Jabukovo sirće ima prirodna antiinflamatorna i antibakterijska svojstva, što ga čini sjajnim prirodnim lekom za zubobolju. Ono sadrži jabučnu i sirćetku kiselinu, koje čiste upaljen zub. Takođe, jabukovo sirće vraća pH vrednost u ustima u normalu, što pomaže u čuvanju zuba od karijesa.

Kako ublažiti jaku zubobolju pomoću jabukovog sirćeta ?

Napravite rastvor jabukovog sirćeta i vode, namočite parče vate u mešavinu i stavite ga na bolan zub. Ovaj prirodni lek neće trenutno ublažiti zubobolju, ponavljajte postupak 3-4 puta na dan.


Slana voda

slana voda

Slana voda je još jedan dobar metod za ublažavanje zubobolje. So izvlači tečnost iz otečenih desni. Ona deluje i antibakterijski i antiinflamatorno, tako da ublažava otok i bol i istovremeno uništava bakterije koje izazivaju infekciju.

Kako zaustaviti zubobolju pomoću slane vode ?

Izmešajte jednu supenu kašiku soli u čaši tople vode, izgrgoljite u ustima i pljunite.Ovaj prirodni lek će sigurno zaustaviti bol zuba, ponavljajte postupak dok ne osetite olakšanje.


Ledeno pakovanje

Ledeno pakovanje je još jedan sjajan i jednostavan metod za lečenje zubobolje. Ovaj prirodni lek je dobar za ublažavanje otoka.

Led može brzo zaustaviti bol zuba ali ga nikad ne stavljajte direktno na desni.

Umotajte nekoliko kockica leda u čistu pamučnu tkaninu. Stavite pakovanje na obraz preko bolnog zuba. To će vam uskoro ublažiti nepodnošljiv bol.


Hidrogen

Ako želite da brzo umirite bol, možete ispirati usta sa troprocentnim hidrogenom. Ponovite postupak nekoliko puta. Hidrogen će uništiti sve bakterije.


Soda bikarbona

Ovo je još jedan dobar lek kada imate bol zuba!

soda bikarbona

Mešavina sode bikarbone i mlake vode je dobar prirodni lek za bolan zub. Samo ispirajte usta ovim rastvorom. On će uspostaviti bolju pH vrednost u ustima, što će uništiti bakterije. Tako se odmah ublažava bol.

Napomena: brže ćete zaustaviti zubobolju ako potpuno razmutite sodu bikarbonu u vodi.


Kako smanjiti zubobolju pomoću kesica čaja

caj kesice

Zeleni i crni čaj sadrže antioksidanse i tanine koji mogu kontrolisati krvarenje. Takođe, zeleni čaj ublažava bolove. Možete koristiti i listiće čaja. Potopite kesicu čaja u vrelu vodu i ostavite je par minuta. Iscedite je i kada se malo rashladi stavite je na bolan zub.


Beli luk

Beli luk je takođe dobar lek protiv zubobolje. On deluje antibakterijski i uspešno ublažava bolove.

Evo kako ublažiti jaku zubobolju pomoću belog luka

Izmešajte izgnječeni beli luk sa malo soli i nanesite direktno na bolno mesto.


Crni luk

crni luk

Crni luk ima antiseptična i antimikrobna svojstva, te može ublažiti jaku zubobolju. On uspešno uništava mikrobe koji izazivaju infekciju. Žvaćite komadić crnog luka par minuta i uskoro ćete osetiti olakšanje.


Limunov sok

Limun je odličan prirodni antivirotik i antibiotik, tako da se lako bori sa infekcijama i uklanja toksine koje stvaraju bakterije. Utrljajte u desni i bolan zub malo limunovog soka.Još efikasnije ćete smanjiti bol zuba ako izmešate limunov sok i so.


Ulje origana

Ulje origana ima antiinflamatorna i antibakterijska svojstva. Zato se često preporučuje kao prirodan lek za zubobolju. Izmešajte malo ulja origana sa maslinovim uljem ili mlakom vodom. Potopite vatu u rastvor i nanesite ga na bolno mesto.


Ljuta paprika

kajenska paprika

Ljuta kajenska paprika sadrži kapsaicin, koji ublažava bolove. Napravite mešavinu od aleve paprike, malo jabukovog sirćeta i đumbira u prahu. Ovu mešavinu možete staviti direktno na zub.Bol u zubu će brzo nestati.


Crni biber

Cini biber sadrži piperin, komponentu koja uspešno ublažava zubobolju.  Napravite pastu od crnog bibera, soli i vode i nanesite je na bolan zub i desni.


Sirov krompir

krompir

Krompir ima antiinflamatorna svojstva koja mogu ublažiti bol i upalu u zubu. Takođe, on upija suvišnu vlagu i ublažava otok.

Kako ublažiti jaku zubobolju pomoću krompira ?

Isecite krompir na manje komade i stavite ga na bolan zub.


Ovi prirodni metodi lečenja su efikasni samo kao privremena mera ublažavanja bolova i ne leče uzrok problema.  Dok ne odete kod zubara, možete uzeti i neki lek protiv bolova.

Da li je Brufen dobar za zubobolju ?

Brufen, Ibuprofen i naproksen su nesteroidni antiinflamatorni lekovi koji vam mogu ublažiti bolove. I acetaminofen tablete ublažavaju bol u zubu. Ponekad najbolji efekat ima naizmenično uzimanje ibuprofena i acetaminofena.


Šta izaziva zubobolju?

Povreda zuba ili desni lako može izazvati zubobolju. Međutim, povrede su često rezultat karijesa. Ljudi primećuju karijes tek kada postane velik i kada zahvati dublje tkivo u zubu. Gleđ je tvrd, spoljni deo zuba, dok je dentin mekše tkivo koje se nalazi ispod gleđi. Dentin je osetljiv sloj i u njemu se nalaze mikroskopske cevi koje kreću iz samog centra zuba. U centru zuba se nalazi komora pulpe, a u njoj pulpa. Pulpa se sastoji od nerava i krvnih sudova. Ako kvar zahvati gleđ i prodre u dentin, javljaju se neprijatan osećaj i bolovi. Dublji karijes ponekad zahvata centar zuba i on obično izaziva jake bolove, pošto je oštećenje zuba veće i tu nema dovoljno tkiva koje bi štitilo pulpu. Lokalizovana infekcija između desni i zuba (periodontalni absces) može izazvati zubobolju. Traumatska povreda zuba takođe izaziva bol.

Ostali mogući uzroci zubobolje su:

 • Absces na zubu: ova infekcija se javlja van zuba i širi na koren zuba i zubnu kost.
 • Oštećenje ili lomljenje zuba: ako dođe do lomljenja zuba, dolazi i do izlaganja osetljivog dentina ili čak i pulpe. Ponekad pukotina nije očigledna, čak i ako je prisutna i ide duboko u zub, tako da se bol obično javlja svaki put kada se javi i pritisak zbog žvakanja.
 • Popravka zuba: stavljanje plombe ili krunice može učiniti zub osetljivijim. To se obično dešava kada je karijes bio veliki ili dubok. Mada je popravka zuba neophodna, ona ponekad može iritirati nerv. Ako je veći deo zuba ostao zdrav, ova osetljivost brzo nestaje.
 • Šikripanje zubima: ova navika se zove bruksizam. Škripanje zubima je najčešće nesvesno ili se javlja u snu. Nažalost, bruksizam lako izaziva oštećenje zuba, a ponekad iritira i nerve do te mere da se javlja jaka osetljivost.
 • Infekcija ili oboljenje desni: periodoncijum se sastoji od desni, ligamenata i kostiju koji se nalaze oko zuba. U ranim fazama problema sa desnima se obično javlja samo upala desni (gingiviris). Desni su obično crvene, otečene i lako krvare. Kada bolest dovoljno napreduje, počinje da zahvata i kost iza zuba. Zbog gubitka koštane mase, lako se javljaju abscesi, koji se formiraju u prostoru koji se razvija između zuba i desni.
 • Izložen koren zuba: kada desni i kost više ne pokrivaju koren zuba, ova površina postaje veoma osetljiva na stimulanse (promene temperature, pranje zuba).
 • Sinusitis (upala sinusa): pošto se koren gornjih kutnjaka nalazi u blizini maksilarnih sinusa, upala sinusnih šupljina izaziva osetljivost ovih kutnjaka i zubobolju.
 • Rast umnjaka: umnjaci su poslednji stalni zubi koji niču u ustima. Često se dešava da za njih naprosto nema dovoljno mesta u vilici. Zato oni ostanu delimično ili potpuno “zarobljeni” u vilici ispod desni. Pošto su teško dostupni, ove zube je prilično teško očistiti i zato se na njima često javlja karijes. Nicanje umnjaka, pojava kvara ili infekcije na desnima obično izaziva jake bolove.

Kako se zubobolja leči kod stomatologa?

Lečenje zubobolje će zavisiti od uzroka. Zubobolja se uglavnom leči tako što stomatolog leči infekciju (ako je prisutna), uklanja oboleli deo zuba i reparira oštećenje kako bi se zaštitio izložen, osetljivi deo zuba.

Ako je karijes plitak, on se uklanja i stavlja se plomba. Ako je karijes stigao do pulpe, čisti se kanal, jer je došlo do infekcije pulpe bakterijama. U suštini, ova procedura podrazumeva uklanjanje nerava i krvnih sudova iz zuba i “pečaćenje” unutrašnjeg dela zuba (kanala korena) inertnom plombom.

Ako je prisutan absces, a to je lokalizovana infekcija, obično je potrebna terapija antibioticima. Ako se infekcija raširi, pored antibiotika je potrebna i drenaža kako bi se sprečile komplikacije infekcije. Obično se daju i lekovi protiv bolova. Ponekad je vađenje zuba jedina opcija. To se obično dešava u slučajevima kada su i desni i kost previše ošećeni.

Ako je prisutan periodontalni absces, radi se jednostavna drenaža pod lokalnom anestezijom. Zubar će vam verovatno očistiti i “džep” u desnima od svih nečistoća i plaka. Kada se očisti, džep se ispira antiseptičkim rastvorom. Ponekad se daju i lokalni anbitiotici. U zavisnosti od toga koliki je absces, stomatolog vam može prepisati i oralne antibiotike. Kratkoročno rešenje su rastvori za ispiranje usta sa hloroheksidinom. Održavajte taj deo usta čistim tako što ćete nežno prati zub četkicom i koristiti rastvore za ispitanje. Kroz neko vreme ćete otići kod stomatologa na kontrolu kako biste bili sigurni da je infekcija sasvim izlečena.

Ako je prisutna pukotina na zubu, lekar će vam možda staviti navlaku ili krunicu. Krunica će zaštititi osetljiv zub od daljeg oštećenja.


Šta raditi?

 • Ako bol zuba postane nepodnošljiv, odmah idite kod zubara.
 • Ispirajte usta toplom, slanom vodom.
 • Redovno perite zube.
 • Čistite zube koncem kako biste uklonili ostatke hrane.
 • Korisite gelove za ublažavanje bolova.
 • Ublažite otoke ledenim oblogama.
 • Ako vam se parče hrane zaglavi između zuba, nežno ga uklonite koncem.
 • Pitajte stomatologa za savet pre nego što počnete da koristite bilo kakvu antiseptičku kremu ili gel.

Šta ne raditi?

 • Nemojte čekati da bol prođe sam od sebe.
 • Nemojte stavljati aspirin direktno na zub, desni i unutrašnju stranu obraza.
 • Nemojte jesti slatku hranu niti jesti/piti hladnu ili vruću hranu.
 • Nemojte koristiti antibiotike i antiseptike bez preporuke stomatologa.
 • Nemojte davati deci bilo koje lekove bez prethodne konsultacije sa lekarom ili stomatologom.
 • Nemojte uzimati veće doze lekova od preporučenih.