Herpes na oku (okularni herpes) simptomi, uzrok, lečenje

ocni herpes

Herpes oka (očni herpes ili herpes na oku) je česta pojava, koja recidivira (ponavlja se) i utječe na oči, te može izazvati upalu i oštećenje rožnice. Herpes oka se može prenijeti bliskim kontaktom s zaraženom osobom čiji je virus aktivan.

Jedan od virusa koji uzrokuje očni herpes se naziva varicella ili virus zoster. Riječ je o istom virusu, koji uzrokuje vodene kozice. Kada ovaj virus utječe na oči, naziva se herpes zoster ophthalmicus.

Drugi virus koji uzrokuje herpes oka se naziva herpes simplex tip 1. Herpes simplex tip 1 je isti virus koji uzrokuje herpes na usnama i u usnoj šupljini. U tijelo ulazi kroz nos ili usta do živaca gdje može ostati neaktivan. Točan uzrok izbijanja herpesa je nepoznat, ali najčešće je povezan sa stresom kao što su groznica, opekline od sunca, veliki zubni ili kirurški zahvati. U slučajevima kada utječe na oči, obično uzrokuje upalu rožnice. Ova vrsta infekcije se zove herpes simplex keratitis.

Tipovi herpesa oka

U rasponu od jednostavne infekcije do stanja koje može uzrokovati sljepoću, postoji nekoliko oblika herpesa.

Herpes keratitis

Herpes keratitis je najčešći oblik očnog herpesa i virusne infekcije rožnice. Okularni herpes u ovom obliku općenito utječe samo na gornji sloj rožnice – epitel, i obično se se uspješno liječi bez trajnih ožiljaka.

Stromalni keratitis

Stromalni keratitis nastaje kada infekcija prodre dublje u slojeve rožnice. To može dovesti do ožiljaka, gubitka vida i, povremeno, sljepoće. Smatra se da je stromalni keratitis uzrokovan kasnim imunološkim odgovorom na izvornu infekciju.

Iridociklitis

Iridociklitis je ozbiljan oblik herpesa u oku kod kojeg dolazi do upale šarenice i okolnog tkiva. Upala uzrokuje ozbiljnu osjetljivost na svjetlo, zamagljen vid, bol u oku i crvene oči. Iridociklitis je tip uveitisa koji utječe na više frontalnih dijelova unutar oka. Kada se ova infekcija pojavi na mrežnici ili unutarnjem dijelu stražnjeg dijela oka, poznata je kao herpes retinitis.