Albumini u krvi i urinu (referntne vrednosti, povišeni, sniženi)

albumini

Albumini se sintetišu u jetri i otpuštaju u krv. Učestvuju u prenosu raznih hormona, i drugih materija (kao što su lekovi i razni metaboliti).
Albumini – 45g / L – to su belančevine plazme sa najmanjom molekulskom masom i vrlo su prikladne za održavanje koloidno – osmotskog pritiska (učestvuju u održavanju normalne raspodele vode u telu). Osmotski pritisak održava protivtežu hidrostatički pritisak krvi koJi stvara srce.

Šta se testira?

Albumin je protein koji stvara jetra. Ono čini oko 60% ukupnog proteina u krvi i igra mnogo uloga. Ovaj test meri nivo albumina u krvi.
Albumin sprečava da tečnost curi iz krvnih sudova; neguje tkiva; i prenosi hormone , vitamine, lekove i supstance poput kalcijuma po telu. Nivoi albumina mogu se u većoj ili manjoj meri smanjiti, kada uslovi ometaju njegovu proizvodnju od strane jetre, povećati razgradnju proteina, povećati gubitak proteina putem bubrega i / ili povećati volumen plazme (razblaživanje krvi).
Dva važna uzroka niskog albumina u krvi uključuju:
Teška bolest jetre – jer albumin proizvodi jetra, njen nivo se može smanjiti gubitkom funkcije jetre; međutim, to se obično dešava samo kada je jetra ozbiljno pogođena.
Bolest bubrega – jedna od mnogih funkcija bubrega je očuvanje proteina plazme, poput albumina, tako da se oni ne oslobađaju zajedno sa otpadnim produktima kada se stvara urin. Albumin je prisutan u visokoj koncentraciji u krvi, a kad bubrezi pravilno funkcionišu, gotovo nikakav albumin ne gubi se u urinu. Međutim, ako čovjekovi bubrezi postanu oštećeni ili bolesni, počinju gubiti sposobnost konzerviranja albumina i drugih proteina. Ovo se često primećuje kod hroničnih bolesti, kao što su dijabetes i hipertenzija . Kod nefrotskog sindroma , velike količine albumina gube se putem bubrega.

Kako se uzima uzorak za testiranje?

Uzorak krvi uzima se iglama iz vene na ruci.

Da li je potrebna bilo koja priprema za osiguranje kvaliteta uzorka?

Nije potrebna priprema za testiranje.

Kako se koristi?

Albuminski test je rutinski uključen u panele testova koji su izvedeni kao deo zdravstvenog pregleda, poput sveobuhvatnog metaboličkog panela (CMP) , pa se često koristi kako bi se procenila celokupno zdravstveno stanje osobe.
Pored toga, s obzirom da albumin može biti nizak kod mnogih različitih bolesti i poremećaja, može se koristiti u različitim okruženjima za pomoć u dijagnosticiranju bolesti, za praćenje promena u zdravstvenom stanju tokom lečenja ili s napredovanjem bolesti i kao ekran koji može ukazivati na potrebu za druge vrste ispitivanja.
Albumin je protein koji stvara jetra koja sprečava da tečnost curi iz krvnih sudova, neguje tkiva i transportuje hormone , vitamine, lekove i supstance poput kalcijuma po telu.
Test albumina može se naložiti kao deo jetrene panele za procenu funkcije jetre ili pomoću kreatinina , azota uree u krvi (BUN) ili bubrežne table za procenu rada bubrega. Albuminu se takođe može naložiti da proceni nutritivni status osobe.

Kada se naručuje?

Albuminski test se često naručuje kao deo panela testova koji su izvršeni za zdravstveni skrining.
Albumin se može naručiti, zajedno sa drugim testovima, kada osoba ima simptome poremećaja jetre , kao što su:
Žutilo očiju ili kože ( žutica )
Slabost, umor
Neobjašnjivo mršavljenje
Gubitak apetita
Oteklina i / ili bol u trbuhu
Tamna mokraća, stolica svetlih boja
Svrab ( svrbež )
Ovaj test se može naručiti kada osoba ima simptome nefrotskog sindroma , kao što su:
Oticanje ili natečenost, posebno oko očiju ili lica, zapešća, trbuha, bedara ili gležnjeva
Urin koji je penast, krvav ili kafe boje
Smanjenje količine urina
Problemi sa mokrenjem, poput peckanja ili neuobičajenog pražnjenja tokom mokrenja, ili promena u učestalosti mokrenja, naročito noću
Bol u srednjem delu leđa (u boku), ispod rebara, blizu mesta gde se nalaze bubrezi
Povišen krvni pritisak ( hipertenzija )
Zdravstveni radnik takođe može da naloži albumin test da proveri ili nadgleda nutritivni status osobe. Međutim, pošto koncentracije albumina reaguju na različita stanja pored neuhranjenosti , smanjenje albumina treba pažljivo proceniti.

Šta znači rezultat testa?

Rezultati ispitivanja albumina procenjuju se zajedno sa rezultatima drugih testova obavljenih istovremeno, kao što su testovi uključeni u sveobuhvatni metabolički panel (CMP) ili u okviru praćenja.
Nizak nivo albumina može biti upozorenje i pokazatelj da je moguće daljnje istraživanje opravdati. Nizak albumin može odražavati privremeno stanje koje će se sam razrešiti ili može sugerisati akutno ili hronično stanje koje zahteva medicinsku intervenciju.
Nivoi albumina mogu se smanjiti u većoj ili manjoj meri kada uslovi ometaju njegovu proizvodnju, povećavaju razgradnju proteina, povećavaju gubitak proteina i / ili povećaju volumen plazme (razblaživanje krvi). U zavisnosti od medicinske anamneze osobe, znakova i simptoma i fizičkog pregleda, dodatno ispitivanje može se obaviti kako bi se ispitao nizak rezultat.

Nizak albumin može sugerisati oboljenje jetre . Testovi jetrenih enzima ili paneli jetre mogu se naložiti da se tačno utvrdi koji tip bolesti jetre može biti prisutan. Međutim, osoba može imati normalne nivoe albumina sa normalnim ili blizu normalnim nivoima s oboljenjem jetre dok stanje ne dostigne naprednu fazu. Na primer, kod ljudi sa cirozom , albumin je obično (ali ne uvek) nizak, dok je kod većine hroničnih oboljenja jetre koje nisu napredovale do ciroze, albumin je obično normalan.

Nizak nivo albumina može odražavati bolesti kod kojih bubrezi ne mogu sprečiti da albumin curi iz krvi u urinu i izgubi se. U ovom slučaju, količina albumina ili proteina u urinu također može meriti (vidi urina albumin ) ili test za kreatinina i BUN ili renalne panel može se odrediti.

Nizak nivo albumina takođe se može primetiti kod upale , šoka i neuhranjenosti . Oni se mogu videti sa stanjima u kojima telo ne apsorbuje pravilno i ne probavlja protein, kao što je Crohnsova bolest ili celijakija , ili u kojima se iz creva gube velike količine proteina.

Nizak albumin se takođe može videti u nekoliko drugih stanja, kao što su:

Infekcija
Burns
Hirurgija
Hronična bolest
Rak
Dijabetes
Hipotireoza
Karcinoidni sindrom
Proširenje volumena plazme zbog kongestivnog zatajenja srca , ponekad i trudnoće
Visoki nivoi albumina mogu se videti sa dehidracijom , mada se test obično ne koristi za nadgledanje ili otkrivanje ovog stanja.