Govedji želatin kao lek (za zglobove, obnavljanje hrskavice, kosu, mršavljenje…)

zelatin kao lek za zglobove

Želatin nije samo asocijacija na smesu specifične strukture koja se nalazi u našim omiljenim kolačima.

Mnogi od nas su upoznati sa želatinom raznih boja i ukusa, koji se često nalazi u sastavu industrijskih prerađevina, među kojima su najčešće slatkiši.

Verovatno vam nikada nije palo na pamet da se on može koristiti kao prirodan lek.

Želatin je odavno prisutan u ishrani, a tek u novije vreme je stekao popularnost kao sredstvo za lečenje mnogih oboljenja.

Ovo je tako jednostavna namirnica, a ima toliko potencijala za tretiranje raznih bolesti.

Naime, goveđi želatin je veoma zdrav za ljudsko telo, a posebno je značajna njegova primena u svrhu obnavljanja kostiju i zglobova.

Goveđi želatin kako se pije i priprema

Goveđi želatin je jedan od gotovo svakodnevnih sastojaka i dodataka jelima koji su najviše koristile naše bake. Često se može pronaći u receptima za pripremu kolača i ostalih domaćih receptura. Iako se u to vreme nije znalo koja su lekovita svojstva goveđeg želatina, danas je dobro poznato da on blagotvorno utiče na naše zglobove, hrskavicu, vezivno tkivo, čineći ih jačim i otpornijim na povrede. Osim toga, on jača i srčani mišić, reguliše metabolizam, poboljšava pamćenje, čini kožu zdravijom i daje joj bolju elastičnost.

Želatin goveđi za zglobove i kosti

Na samom početku dužni smo vam odgovor šta je želatin?

U pitanju je providna, bezbojna, krta, bezmirisna, bezukusna supstanca koja se dobija iz kolagena životinjskih kostiju. Najčešće se goveđi želatin koristi u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Ima ga u većini gumenih bombona, želatinastim desertima i nekim sladoledima, jogurtima i umacima. Nekad je bio deo svakodnevne ishrane, a danas se koristi mnogo ređe. Izuzetan je izvor kolagena i amino-kiselina. One su važne za dobro raspoloženje, jake kosti i mišiće, kao i za zdravu kožu. Kako bi se izbegli hormoni, pesticidi i teški metali, važno je da goveđi želatin potiče od zdravih životinja. U njih ubrajamo isključivo one koje su se hranile na pašnjacima. Odlično “podmazuje” zglobove i  oporavlja hrskavicu

Goveđi želatin ima brojne zdravstvene koristi, a jedna od najbitnijih jeste jačanje zglobova i kostiju. Lekari ga redovno preporučuju pacijentima koji boluju od artritisa, osteoporoze i drugih bolesti koštano-zglobnog sistema. Zasluge za to, pre svega, pripisuju se kolagenu, ali i hondroitin sulfatu. Oba sastojka ulaze u sastav lekova za artritis, jer jačaju hrskavicu, zglobove i tetive.