Ulje od žutog noćurka: 7 upotreba za hormone, plodnost, lice, kosu…

ulje nocurka

Verovatno ste već čuli za ulje žutog noćurka i sretali ga po prodavnicama zdrave hrane i apotekama? Da li znate šta stvarno ulje žutog noćurka može učiniti za Vaše zdravlje? Verovatno je Isidora Bjelica bila jedan od najvećih fanova ulja žutog noćurka i to za razne ženske tegobe, uključujući PMS i menopauzu. Možda su Vam neke žene pričale da ga koriste za regulaciju simptoma PMS-a? Ili ste u borbi sa ekcemima svog deteta koristili Linolu gamma ili neki drugi preparat na bazi gama-linoleinske kiseline?

Ulje žutog noćurka se primenjuje kod hroničnih kožnih upala (dermatitisi, ekcemi), kod upala zglobova i vezivnog tkiva (artritis), autoimunih oboljenja (lupus), kod žena zbog PMS-a.

Žuti noćurak (Oenothera biennis) je prirodni izvor gama-linoleinske kiseline (GLA) od koje se u organizmu stvaraju protivupalni agensi (prostaglandini). GLA je omega-6 masna kiselina, koja se često nedovoljno stvara u organizmu, te je neophodno unositi je ishranom. Smatra se da ishranom ne unosimo dovoljno supstrata za stvaranje protivupalnih materija – prostaglandina, te da je odnos protivupalnih i upalnih materija često narušen. Za pravilno funkcionisanje imunog sistema potreban je adekvatan odnos u unosu omega 3 i omega-6 masnih kiselina. U našoj ishrani, generalno, ipak su više zastupljene omega-6, pa je često ovaj odnos poremećen na štetu omega-3 masnih kiselina.

Kod nekih stanja, kao što su: alkoholizam, gladovanje, atopijski ekcem, maligna oboljenja, dijabetes, kardio-vaskularna oboljenja, povišen nivo holesterola, virusne infekcije, predmenstrualni sindrom (PMS) dolazi do poremećaja enzimskog sistema koji je odgovoran za stvaranje protivupalnih agenasa (prostaglandina). U takvim slučajevima dodatni unos ulja žutog noćurka snabdeva organizam sa GLA i omogućava vraćanje ravnoteže ovog enzimskog sistema. Na taj način sprečavaju se upalni procesi u organizmu, a ovo je najvidljivije kod kožnih oboljenja kakav je ekcem. Naravno, rezultati se ne dobijaju odmah na početku upotrebe ovog ulja, već je potebno koristiti ga oko dva meseca da bi se videli efekti u organizmu.

Za razliku od antiinflamatornih (protivupalnih) lekova izgleda da gama-linoleinska kiselina – GLA nema nikakvih neželjenih dejstava, pa je to njena osnovna prednost u odnosu na zvanične lekove. Pošto je neškodljivo, ulje žutog noćurka se često primenjuje i u formulacijama za atopijski dermatitis i ekceme kod dece.

Primenjuje se u vidu ulja, kapsula sa uljem žutog noćurka, lokalno u kremama, mastima i melemima za kožu. Potrebne količine ulja žutog noćurka zavise od stanja koje se tretira, a kod kožnih oboljenja najbolji efekat se postiže ako se ulje primenjuje i spolja (lokalno na kožu) i sistemski (ako se uzima kao dodatak ishrani). Kod atopijskog ekcema deci se dadaje 2-4g ulja žutog noćurka, a odrasli uzimaju 6-8g ovog ulja dnevno. Ove doze su preporučene na osnovu standardnog sadržaja GLA u ovom ulju, koji iznosi 8%. Prvi efekti terapije uljem žutog noćurka vidljivi su nakon 2-3 meseca od početka primene.

U fitoterapiji ulje žutog noćurka se najčešće koristi kod autoimunih oboljenja, artritisa, ekcema, poremećaja cirkulacije i PMS-a, mada ga primenjuju i za virusne infekcije, maligna oboljenja, dijabetes.