Ezofagitis je upala jednjaka: 10 simptoma (+konvencionalno lečenje i prirodni lek)

upala jednjaka simptomi

EZOFAGITIS JE UPALA JEDNJAKA, mišićne cevi koja spaja usta i želudac. Upala izaziva bolove i probleme sa gutanjem hrane i lekova. Ako se ne leči na vreme, upala jednjaka može dovesti do promena u jednjaku koje znatno otežavaju gutanje hrane.

Postoji mnogo mogućih uzroka upale jednjaka. Simptomi uključuju svašta, od povraćanja do bolova u grudima, i mogu izazvati razne komplikacije, tako da je najbolje da ne pokušavate da sami postavite dijagnozu. Tek kada se potvrdi dijagnoza može se početi sa lečenjem. Upala jednjaka se može potpuno izlečiti.

upala jednjaka

Šta je ezofagitis?

Ezofagus ili jednjak je mišićni organ koji spaja usta i stomak. Kada dođe do iritacije, otoka ili upale jednjaka, javlja se ezofagitis. Postoji nekoliko različitih vrsta upale jednjaka i svaka se leči drugačije.

Vrste upale jednjaka

Refluksni ezofagitis: na dnu jednjaka se nalazi donji ezofagealni sfinkter, kružni mišić koji sprečava vraćanje hrane i želudačne kiseline u jednjak. Ako počne da se otvara onda kada ne treba ili ako ne može da se vrati na mesto, onda se javlja vraćanje hrane iz želuca u jednjak i usta. To izaziva gorušicu i iritaciju jednjaka. Taj poremećaj znamo kao GERB ili ezofagealni refluks. Ako traje duže vreme, GERB može dovesti do oštećenja tkiva u jednjaku i izazvati upalu. Tada je reč o refluksnoj upali jednjaka koju izaziva refluksini ezofagitis.

refluksni ezofagitis

Ezofagitis izazvan lekovima:  reč je o iritaciji ili povredi jednjaka koja se javlja zbog pijenja lekova bez vode. Lekovi i pilule mogu fizički ozlediti jednjak ili mogu ostaviti “trag” koji kasnije oštećuje tkivo. Ova upala jednjaka se obično povlači kada osoba prestane da pije lekove ili počne da ih pije sa vodom.

Infektivni ezofagitis: kao i na svim drugim tkivima, infekcije se mogu razviti u jednjaku. Te infekcije mogu biti gljivične, bakterijske i virusne. Obično se javljaju kod ljudi sa slabijim imunitetom, kod osoba koje uzimaju kortikosteroide ili antibiotike, kao i kod osoba koje imaju dijabetes, karcinom ili HIV. Inače je ovakav ezofagitis relativno redak. Kada se javi, uzročnik je obično kandida u grlu. 

Erozivni ezofagitis: ova vrsta ezofagitisa se javlja ako membrana u jednjaku počne da erodira i da se “osipa”. Hronična gorušica je najčešći uzrok zbog koga se javlja erozivna upala jednjaka, ali i pijenje korozivnih tečnosti, uzimanje određenih lekova ili pijenje većih tableta koje se mogu zaglaviti u jednjaku takođe izazivaju ovaj problem.Erozivni ezofagitis izaziva i lezije na jednjaku.


Znaci i simptomi upale jednjaka

ezofagitis simptomi

Simptomi upale jednjaka su veoma slični simptomima nekih drugih oboljenja, npr. ezofagealnog grča ili čak i srčanog udara. Ako vas simptomi brinu, traju duže od nekoliko dana, ne poboljšavaju se nakon upotrebe lekova protiv gorušice ili ne možete da gutate hranu, idite kod lekara. Najbolje je da odete kod lekara i ako su simptomi upale jednjaka praćeni glavoboljama, povišenom temperaturom i bolovima u mišićima.

Simptomi upale jednjaka su:

 • problemi sa gutanjem (disfagija)
 • bol prilikom gutanja
 • bol u grudima tokom i nakon jela
 • hrana koja ostaje zaglavljena u jednjaku
 • gorušica
 • kiselina
 • mučnina i povraćanje
 • kašalj
 • suvo grlo
 • promuklost

Kod dece i beba se obično javljaju povraćanje i problemi sa jelom.


Simptomi erozivnog ezofagitisa

erozivni ezofagitis

Erozivni ezofagitis prate iste simptomi kao i klasičan ezofagitis, gorušica i problemi sa gutanjem ili bol prilikom gutanja. Međutim, ako se ne leči, erozivni ezofagitis može dovesti do pojave krvi prilikom povraćanja i crne stolice. U težim slučajevima dolazi i do pojave ezofagealnih striktura, hronične upale i čireva.


Šta izaziva čir na jednjaku?

Kada želudačna kiselina dopre u jednjak zbog GERB-a, ona počinje da nagriza tkivo u jednjaku i izaziva pojavu čira. Čir se može javiti i kada osoba pije pilule i nakon toga ne popije dovoljno vode, što dovodi do toga da prah od pilule ostane na tkivu u jednjaku. Ostali mogući uzroci čira na jednjaku su pušenje, previše alkohola, kao i infekcija helikobakterom, HIV virusom, kandidom, herpes simpleksom ili citomegalovirusom.


Simptomi raka na jednjaku

Kandida u jednjaku
Kandida u jednjaku

Simptomi raka jednjaka su relativno slični simptomima upale jednjaka. To su:

 • problemi sa gutanjem.
 • bol i peckanje u grudima
 • naglo mršavljenje
 • hroničan kašalj
 • promuklost
 • štucanje
 • bol u kostima
 • krvarenje iz jednjaka (primetna je u stolici i izaziva slabost)

Veoma je važno da odete kod lekara ako mislite da imate simptome upale ili raka jednjaka.


Kako se postavlja dijagnoza upale jednjaka?

Mada lekari uglavnom mogu da prepoznaju da li je u pitanju upala jednjaka samo na osnovu simptoma, obično predlažu dodatne testove da bi dobili potvrdu. Za postavljanje dijagnoze upale jednjaka koriste se sledeći testovi:

 • Ezofagealna manometrija: koristi se za proveru funcije jednjaka i kontroliše da li se donji ezofagealni finkter otvara i zatvara kako treba. Tokom ovog testa se kroz nos ubacuje tanka cevčica kroz jednjak do želuca. Zatim pacijent leže na bok i pije vodu u malim gutljajima. Ova cevčica je osetljiva na pritisak i meri koliko su mišići jednjaka jaki i kako funkcionišu.
 • Ezofagogastroduodenoskopija: tokom ove procedure se obično radi i biopsija jednjaka. Osobi se daje blaga anestezija i kroz usta se ubacuje endoskop. Na njemu se nalazi kamera i ona omogućuje lekaru da dobro vidi unutrašnjost jednjaka. U većini slučajeva se uzima i uzorak tkiva (biopsija) kako bi se uradili dodatni testovi.
 • Laboratorijski testovi:ako ste uradili biopsiju, uzorak tkiva će biti poslat u laboratoriju kako bi se proverilo da li je u tkivu prisutna infekcija, bela krvna zrnca, kancerogene ili prekancerogene ćelije.
 • Rendgen jednjaka: reč je o tzv. barijumskom jednjaku. Pre snimanja se pije kontrastno sredstvo –  barijum  – i zatim se snimaju vrat, grudi i stomak kako bi se provedilo da li je prisutno neko oštećenje, hernija ili tumor.

Šta je upala jednjaka grad A?

upala jednjaka grad a

Postoji nekoliko skala kojima se meri težina oboljenja. Ove skale se obično koriste u kliničkim istraživanjima, ili ih koriste lekari kako bi lakše odlučili koji metod lečenja da primene i da prate vaš oporavak. Ako čujete da vaš lekar pominje ove pojmove, pitajte ga koju skalu koristi i šta to znači.

U većini slučajeva, grad 1 ili grad A znači da su prisutni blaži znaci upale jednjaka. Ako je broj veći (4 ili 5, ili ako se pominje grad D), bolest se smatra težom. U najtežim slučajevima, dolazi do degradacije i oštećenja veće površine ezofagealnog tkiva. To obično znači da su se na jednjaku javile promene (strikture) koje dovode do suženja jednjaka na nekim mestima. Prisustvo striktura u jednjaku dosta otežava gutanje hrane.


Uzroci i faktori rizika

upala jednjaka prirodni lek

Najčešći faktori rizika za ezofagitis su:

 • povraćanje
 • alkohol
 • pušenje
 • slab imuni sistem koji se javlja zbog imunosupresanata ili hroničnih oboljenja
 • pijenje lekova bez vode (posebno alendronat, tetraciklin, doksiciklin, ibandronat, risedronat, tablete kalijuma i vitamina C)
 • operacija grudnog koša ili terapija zračenjem
 • gorušica i GERB
 • alergije na hranu i environmentalno zagađenje (polen, prašinu)

Faktori rizika za različite tipove upale jednjaka se razlikuju. Na primer:

 • Osobe sa autoimunim oboljenjima i HIV virusom su podložnije infektivnoj upali jednjaka.
 • Refluksni ezofagitis se najčešće javlja kod osoba koje imaju GERB, onih koji obično večeraju pred spavanje, jedu mnogo kisele hrane, piju dosta alkohola i pića sa kofeinom, često jedu obilne i masne obroke, puše, gojazni su i često jedu hranu koja pogoršava simptome GERB-a (paradajz, limun, beli luk, menta, čokolada).
 • Uzimanje nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kortikosteroida i antibiotika povećava rizik od upale jednjaka zbog lekova. Česte upotreba nesteroidnih antiinflamatornih lekova stvara probleme sa želucem i jednjakom. I zbog antibiotika se često javlja upala jednjaka.

Lečenje

upala jednjaka ishrana

Konvencionalni načini lečenja

Klasična terapija za upalu jednjaka podrazumeva lekove koji se dobijaju i na recept i bez njega. Većina lekara predlaže promene nekih navika kako bi se simptomi upale jednjaka ublažili na prirodan način. U ozbiljnijim slučajevima, lečenje striktura u jednjaku i suženja jednjaka zahteva operaciju.


Kako da sami izlečite upalu jednjaka?

Koji ćete tretman dobiti zavisi od toga koja vam je dijagnoza postavljena.

 • Refluksni ezofagitis se najčešće leči antacidima, inhibitorima protonske pumpe, H-2 blokatorima i prokineticima. Operacija se radi samo u težim slučajevima.
 • Upala jednjaka izazvana lekovima se leči tako što se prepisuju drugi lekovi koji ne izazivaju toliku iritaciju.
 • Infektivna upala jednjaka zahteva lečenje virusne, gljivične, bakterijske ili parazitske infekcije koja je izazvala upalu. Lekovi se prepisuju za lečenje infekcije i kada se ona izleči nestaju i simptomi.

Koliko vremena je potrebno za oporavak?

Koliko će dugo trajati oporavak zavisi od mnogo faktora, uključujući i vrstu upale i njen uzrok. Kada se upala jednjaka javi zbog gutanja lekova “na suvo”, obično se povlači nakon par dana kada se prekine sa lekovima. Osobe koje imaju infektivno zapaljenje jednjaka se takođe brzo oporavljaju, čim se počne sa tretmanom.

Međutim, za lečenje refluksnog ezofagitisa je potrebno duže vreme, meseci ili čak i godine. Pošto se ovakva upala jednjaka javlja zbog drugih problema koji se teško leče, ponekad je nemoguće potpuno izlečiti ovakvu upalu. Ona se samo kontroliše. U takvim slučajevima, cilj lečenja je minimizacija simptoma i sprečavanje pojave komplikacija.


Kako da sami ublažite simptome upale jednjaka i da li postoji neki prirodni lek?

Od dijagnoze zavisi i lečenje.  Pitajte svog lekara da li postoji neka prirodni lek koji će vam pomoći da se brže oporavite.

Opšti saveti

 • Uzimajte manje zalogaje hrane i dobro je žvaćite (posebno meso i tvrdo povrće) i uz obroke i lekove pijte puno vode.
 • Pitajte lekara da li možete da izmrvite lekove koje pijete.
 • Ako ne možete da progutate hranu i osećate da je “zaglavljena”, idite u hitnu pomoć. Oni će vam “progurati” tu hranu cevčicom.
 • Prestanite da pušite ako ste pušač.
 • Nemojte piti lekove koji izazivaju ili pogoršavaju upalu. Obavestite svog lekara ako pijete neke lekove kako bi vam prepisao adekvatnu zamenu.
 • Bez obzira na dijagnozu koju imate, potrudite se da sprečite gorušicu kako vam ona ne bi pogoršala stanje.

Saveti za ublažavanje refluksnog ezofagitisa

 • Izbegavajte hranu i pića koja pogoršavaju gorušicu. Pridržavajte se plana ishrane predviđenog za ublažavanje gorušice ili onog plana koji vam je prepisao vaš lekar.
 • Jedite po nekoliko manjih obroka na dan umesto dva ili tri obilnija.
 • Večerajte najkasnije tri sata pred spavanje.
 • Podignite glavu kad spavate tako da bude bar 20 centimetara odignuta u odnosu na telo.
 • Smanjite unos alkohola.
 • Skinite suvišne kilograme.
 • Razmislite o biljnim čajevima i suplementima koji ublažavaju ili sprečavaju gorušicu (kamilica, sladić, crveni bres, beli slez). Pošto čajevi i suplementi mogu imati interakcije sa lekovima, pitajte svog lekara ili farmaceuta da li smete da ih koristite.
 • Ublažite stres vežbanjem ili tehnikama opuštanja.

Ublažavanje simptoma kod ezofagitisa izazvanog lekovima

 • Popijte po celu čašu vode kad god pijete neki lek ili suplement, osim ako nije naznačeno da se lek uzima drugačije.
 • Nakon uzimanja leka sedite uspravno bar pola sata. Tako će pilula brže stići u želudac i pljuvačka će sprati sve ostatke sa zidova jednjaka.
 • Pitajte lekara da li možete privremeno da prestanete da uzimate lekove koji vam prave problem. Ako je lek dostupan i kao tečnost, pitajte lekara možete li da uzimate te lekove kao zamenu.

Saveti za ublažavanje simptoma infektivnog ezofagitisa

Uzimajte suplemente ili počnite da se hranite zdravije kako biste ojačali imunitet. Pre nego što počnete ili prestanete da uzimate neki suplement pitajte lekara za savet, jer neki suplementi imaju interakcije sa lekovima.

Uzimajte multivitamine kako biste sprečili deficite mikronutrijenata.

Pitajte lekara da li vam preporučuje suplemente za jačanje imuniteta. Najčešće su to suplementi ehinacee, đumbira, probiotici i vitamin D.

Smatra se i da vitamini E, C i B6 jačaju imunitet. Njih ćete lako uneti i prirodnim putem. Jedite više zelenog povrća, citrusnog voća, lososa, tunjevine, piletine, leblebija i jezgrastog voća.

Pitajte lekara da li je potrebno da promenite ishranu kako biste brže izlečili infekciju.

Za ublažavanje upala u organizmu se preporučuje izbegavanje pržene hrane, rafinisanih ugljenih hidrata, crvenog mesa, šećera i sokova koji sadrže šećer i masnoća životinjskog porekla.

Smatra se da upalu ublažavaju bobičasto voće, masna riba, jezgrasto voće, semenke, maslinovo ulje, paradajz i zeleno povrće.

Ako imate problema sa kandidom, informišite se o dijetama protiv kandide. One obično podrazumevaju izbacivanje šećera iz ishrane, upotrebu kokosovog ulja za ispiranje usta i probiotike.

Pijte mnogo vode i odmarajte se.

Ako pijete imunosupresante, pitajte lekara da li je moguće da privremeno prekinete sa ovim lekovima.


Mere opreza

Ako osećate bol u grudima koji traje duže od par minuta, odmah idite u hitnu pomoć. Isto važi i za sledeće simptome: hrana zaglavljena u jednjaku, bol u grudima i kratak i plitak dah nakon jela, problemi sa  disanjem nakon povraćanja, povraćanje krvi ili izbljuvak žute ili zelene boje.

Ako se ne leči na vreme, upala jednjaka izaziva ozbiljna oštećenja tkiva u jednjaku. Često dolazi do stvaranja fibroznog tkiva i suženja jednjaka. Strikture značajno otežavaju gutanje hrane. Kada se hrana zaglavi u jednjaku može doći i do pojave poderotina u jednjaku i većih otoka. I na kraju, ako se upala jednjaka ne leči, povećava se rizik od Baretovog jednjaka. Reč je o oboljenju kod kog dolazi do promene u ćelijama u zidu jednjaka, što značajno povećava rizik od raka jednjaka.


Nekoliko reči na kraju

 • Kada dođe do iritacije, otoka ili upale jednjaka, javlja se ezofagitis. U većini slučajeva, uzrok je jasan i reč je o infekciji ili problemu sa gorušicom.
 • Postoji dosta načina da se ublaže simptomi i ubrza oporavak.
 • Uz pravilnu terapiju, ezofagitis se lako leči ili kontroliše kada je potpuno izlečenje nemoguće. Neke vrste upale jednjaka su hronične i potrebna im je dugoročna nega i kontrola kako ne bi došlo do ozbiljnijih problema.
 • Nemojte sami sebi postavljati dijagnozu i određivati terapiju.
 • Ako mislite da se kod vas razvila upala jednjaka, idite kod lekara i slušajte njegove savete kako biste sprečili komplikacije.

Kod svake vrste upale jednjaka moguće je učiniti mnogo toga kako bi se simptomi ublažili.


Prirodni lekovi

 • Jedite u malim zalogajima i dobro žvaćite hranu.
 • Pijte mnogo vode kada pijete lekove i uz obrok.
 • Pitajte lekara da li možete da izmrvite lekove koje pijete.
 • Ako ne možete da progutate hranu i osećate da je “zaglavljena”, idite u hitnu pomoć.
 • Prestanite da pušite ako ste pušač.
 • Nemojte piti lek koji izaziva ili pogoršava upalu.