Imate gljivice u uhu? Evo šta je dobro protiv njih (Canesten, hidrogen, jabukovo sirće…)

gljivice u usima

Otomikoze su gljivične infekcije koje zahvataju uši.Učestalo se javljaju i kod osoba koje često plivaju, žive sa dijabetesom ili imaju druge hronične bolesti i hronična kožna oboljenja. Postoji nekoliko mogućnosti za lečenje gljivica u ušima, ali one mogu da prerastu u hronične.

Gljivice u uhu simptomi

U najčešće simptome otomikoze spadaju:

 • bol
 • svrab
 • upala
 • otok
 • crvenilo
 • perutanje kože
 • zvonjava u ušima
 • osećaj punoće u ušima
 • curenje sekreta iz ušiju
 • problemi sa sluhom

Sekret iz ušiju je jedan od najčešćih simptoma, a iscedak može da bude različite boje. Tečnost koja se cedi iz uha može da bude bela, žuta, crna, siva ili zelena i često je veoma neprijatnog mirisa.

gljivice u uhu

Prepoznajte gljivice u uhu!

Kada vas uši previše svrbe – potpuno je normalno da vas ponekad svrbe uši. U ušnoj školjci nalazi se stotine sitnih dlačica, pa je njih vrlo lako zagolicati. Ako vas uši stalno svrbe i obično trljanje ili češanje ne pomažu, moguće je da imate gljivice u uhu. Svrab u ušima je jedan od najčešćih načina na koji se gljivice ispoljavaju.

Blaži bolovi – gotovo uvek ćete osetiti bol u jednom uvetu, a ne u oba, jer je gljivična infekcija lokalizovana. Ponekad se pacijenti žale na osećaj pritiska ili popunjenosti uha. Bol može biti blaga ili jaka i najčešće se pojačava kada duže dirate uvo.

gljivice u uvu

Proverite da li vam nešto curi iz uveta – sekret koji se zbog gljivica može lučiti iz uveta je gust i može biti providan, žute boje, beo i ponekad krvav i neprijatnog mirisa. Nemojte mešati ovaj iscedak sa normalnim voskom u ušima. Štapićem za uši pažljivo pokupite višak, ne gurajući ga u ušni kanal. Ono što bi trebalo da bude primetno je normalna količina voska, a ako ga ima previše ili je čudne boje, to može biti znak da su se razvile gljivice u uhu.

Proverite sluh – gljivice u uhu se mogu manifestovati kao nerazgovetnost, otežano razumevanje i mešanje konsonanata. Ponekad, pacijenti primećuju da im je oslabio sluh kada primete promene u ponašanju. Prvo se javlja frustracija, kao posledica slabljenja sluha i nerazumevanja ljudi oko sebe, te se obično osobe same povlače u sebe i izbegavaju druženja.


Uzroci otomikoze

sta je dobro za gljivice u uhu

Otomikozu izazivaju gljivice. Postoji skoro 60 različitih vrsta gljivica koje mogu da budu odgovorne za ovu infekciju. U gljivice koje su najčešći izazivači, spadaju aspergilus (lat. Aspergillus) i kandida (lat. Candida). Ponekad može da dođe do udruživanja bakterija i gljivica, pa infekcija postaje još komplikovanija.

Otomikoza je uobičajenija u toplim i tropskim regijama, jer u takvom podneblju gljivice imaju bolje uslove za bujanje. Gljivice u uhu se, takođe, češće javljaju u letnjim mesecima. Da bi bujale, gljivicama je potrebna vlaga i toplota.

Osobe koje plivaju u kontaminiranoj vodi, imaju veće šanse da dobiju gljivice u uhu. Čak i plivanje ili surfovanje u čistoj vodi povećava stepen rizika. Pored toga, osobe sa oslabljenim imunim sistemom, traumama ili povredama uha, ekcemom ili drugim hroničnim kožnim problemima, izložene su većem riziku od dobijanja gljivica u uhu.


Dijagnostikovanje otomikoze

Ako imate bolove i iscedak iz ušiju, trebalo bi da se javite lekaru. Možda će vam biti potrebni lekovi za ublažavanje simptoma i nelagode, pa je zato tačna dijagnoza otomikoze neophodna.

Lekar će obaviti anamnezu i fizikalni pregled da bi dijagnostikovao gljivice u uhu. Moguće je da će upotrebiti otoskop, uređaj sa osvetljenjem koji se koristi za pregled unutrašnjosti uha – bubne opne i ušnog kanala. Moguće je da će uzeti i bris iz ušiju radi laboratorijskog pregleda sekreta, naslaga ili tečnosti. Ovaj pregled obično podrazumeva posmatranje mikroorganizama pod mikroskopom.


Lečenje

lecenje kvrzice iza uva

Postoji nekoliko mogućnosti za lečenje otomikoze. Posavetujete se sa lekarom da biste ustanovili šta je najbolje za vašu gljivičnu infekciju.

 •  Čišćenje – Lekar može temeljito da vam očisti uši i da ukloni sve naslage i sekret. Za čišćenje ušiju može da koristi ispiranje ili neki drugi metod. Ne pokušavajte ovo kod kuće sa štapićima za uši ili nekim drugim instrumentima koje ćete stavljati u uši. Štapići za čišćenje ušiju smeju da se koriste samo za čišćenje spoljašnjeg dela uha.
 • Kapi za uši – Možda će vam biti potrebne kapi za uši za lečenje otomikoze. U takve kapi spadaju klotrimazol i flukonazol.

Još jedan uobičajeni lek protiv otomikoze je i sirćetna kiselina. Obično se koristi dvoprocentni (2%) rastvor ovih kapi za uši, nekoliko puta dnevno, oko nedelju dana. Druga mogućnost je petoporocentni (5%) rastvor aluminijum acetata u obliku kapi za uši.

 • Oralni medikamenti – Neke gljivične infekcije, poput one koju izaziva aspergilus, mogu da budu otporne na uobičajene kapi za uši. Za njihovo lečenje mogu da budu neophodni oralni medikamenti, kao što je itrakonazol.

Možda ćete zbog bolova morati da uzimate i lekove koji se nabavljaju u slobodnoj prodaji, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) ili acetaminofen.

 • Topički medikamenti (za lokalnu primenu) – Lekar može da vam preporuči topičke antifungalne lekove za lečenje otomikoze. Oni se obično proizvode u obliku masti i krema.
 • Kućni lekovi – Postoji nekoliko kućnih lekova koji mogu da pomognu kod lečenja otomikoze, ali bi trebalo da se posavetujete sa lekarom pre njihove upotrebe. Razređeni vodonik peroksid (hidrogen) može da vam pomogne da uklonite naslage iz ušiju. Lekovi iz slobodne prodaje, koji sadrže vodonik peroksid – ureju, takođe mogu da vam pomognu da očistite uši od cerumena (ušnog voska, ušne masti). Nakon plivanja, možete da koristite rastvor u obliku kapi za uši, koji se sastoji od jednakih delova alkoholnog (belog) sirćeta i izopropil alkohola (izopropanola).

Nošenje kape zaplivanje ili čepića za uši, takođe može da spreči prodiranje vode u uši. Možete da koristite i fen za kosu da biste uklonili vlagu iz ušiju. Vodite računa da je fen podešen na najnižu temperaturu i da nije preblizu ušima.


Šta je dobro za gljivice u uhu ?

Dobro je koristiti hidrogen peroksid ili jabukovo sirće.

Gljivice u uhu i hidrogen peroksid

hidrogen peroksid

Hidrogen peroksid- sipajte 2-3 kapi u inficirano uvo uz opmoć kapalice. Sačekajte 5-10 minuta, pa nagnite glavu da višak iscuri. Na ovaj način ćete omekšati očvrsnule tragove infekcije i ušnog voska, pa ćete lakše ispati gljivice iz uha.

Alkohol i jabukovo sirće

Apotekarski alkohol i jabukovo sirće – pomešajte ih u razmeri 1:1. Uz pomoć kapalice, sipajte par kapi u inficirano uho. Sačekajte 10-ak minuta pa nagnite glavu da tečnost iscuri. Ovaj rastvor možete koristiti na svakih par sati u toku dve nedelje.

Apotekarski alkohol isušuje, što je dobro za vlagu u ušnom kanalu, pošto je takvo okruženje idealno za rast gljivica. Osim toga, alkohol dezinfikuje kožu. Kiselost iz jabukovog sirćeta usporava rast gljivica, kao što su Cansida i Aspergillus, kojima je potrebno bazno okruženje za rast.

Ovaj rastvor će dezinfikovati i osušiti uvo, što smanjuje vreme trajanja infekcije.


Canesen (Klotrimazol) protiv gljivica u uhu

canesten protiv gljivica

Ako nema poboljšanja neophodno je koristiti Canesten kapi za uho (klotrimazol)

Gljivice u uhu se najčešće se leče sa 1% klotrimazolom.

Stavite 2-3 kapi na dan, dva do tri puta dnevno.

Nastavite da koristite kapi barem 14 dana nakon što prođu svi simptomi.

Klotrimazol rastvor se može koristiti za gljivične infekcije uha, prepisuje ga lekar, a može se dobiti u apoteci i bez recepta (tražite kapi za uho isključivo 1%).

Pre nego što počnete da koristite klotrimazol za ušne infekcije

Da biste bili sigurni da je ovo pravi lek za vas, pre nego što počnete da koristite klotrimazol, obavestite lekara ili apotekara o sledećim stvarima:

 • Da li ste u drugom stanju ili dojite. Klotrimazol nije opasan po bebe, ali proverite sa lekarom da li smete da ga koristite obzirom na to da je svaki organizam drugačiji i da se stvari menjaju kada ste trudni ili dojite.
 • Da li ste alergični na neke lekove.
 • Da li već koristite neke kapi ili lekove za uši.

Kako se koristi Canesten rastvor klotrimazola kao kapi za uši

 1. Operite ruke. Nežno očistite uvo toplom vodom, pa ga utapkajte peškirom.
 2. Lezite ili nagnite glavu, tako da uvo okrenete prema gore.
 3. Nežno povucite ušnu školjku prema dole da ispravite ušni kanal.
 4. Stavite kapalicu tačno iznad uveta i pažljivo sipajte 2-3 kapi rastvora u uvo.
 5. Ostanite u tom položaju neko vreme kako bi rastvor prošao što dublje u uvo.
 6. Ako imate gljivičnu infekciju u oba uveta, ponovite na drugoj strani.
 7. Zamenite kapalicu.

Kako da izvučete maksimum iz kapi za uvo

Pre nego što počnete da koristite Canesten kapi, pročitajte uputstvo za upotrebu koje se nalazi u kutiji. Tu ćete saznati više o samom klotrimazolu, a pročitaćete i o mogućim nuspojavama.

Koristite kapi za uši po lekarskim uputstvima. Osim ako vam nije rečeno drugačije, sipajte 2-3 kapi u uvo, dva do tri puta na dan. Ove kapi ćete koristiti dok gljivice u uvu ne naestanu, i onda imate period od dve nedelje u kom treba da stavljate kapi da se infekcija ne bi vratila.

Simptomi kao što su svrab, osetljivost i bol bi trebali da prođu ili barem da se ublaže par dana od početka korišćenja klotrimazola, a crvenilo i perutanje može malo potrajati. Canesten kapi će uništiti i najupornije gljivice u uhu, ako i posle 7 dana lečenja ovim preparatom nema poboljšanja u pitanju može biti neko teže oboljenje obavezno se javite lekaru.


Prognoze kod otomikoze

U najvećem broju slučajeva, antifungalni tretmani su dovoljni da se rešite gljivica u uhu. Međutim, neke osobe ne reaguju na ove lekove, pa gljivice u uhu mogu da poprime hronični oblik.

Ako imate dijabetes, oslabljeni imuni sistem ili hronične zdravstvene probleme, veoma je važno da ova oboljenja dobro držite pod kontrolom. Lečenje bilo kakvog hroničnog kožnog oboljenja, poput ekcema, takođe je važno.

Pored toga, ako nastavite da se izlažete gljivicama iz kontaminirane vode ili drugih izvora, gljivice se mogu ponoviti.


Prevencija otomikoze

Postoje neke mere koje možete da preduzmete, kako biste sprečili pojavu gljivica u ušima.

Saveti za prevenciju gljivica:

 1. pazite da vam tokom plivanja ili surfovanja voda ne uđe u uši
 2. sušite uši nakon tuširanja
 3. izbegavajte da u uši stavljate štapiće za čišćenje ušiju
 4. pazite da ne izgrebete kožu na spoljnjoj ili unutrašnjoj strani ušiju
 5. ako vam voda uđe u uši, koristite nakon toga kapi za uho sa sirćetnom kiselinom
loading...