Biljka lincura kao lek za 8 bolesti (holesterol, jetru, srce, želudac…)

lincura

[icegram campaigns=”7529″]

LINCURA (Gentiana lutea) je biljka gorkog ukusa koja se koristi kao lek u tradicionalnoj narodnoj medicini širom Evrope više od 2.000 godina. Kao tonik za jetru i lek za probavne smetnje, lincura se koristi i u ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini.

Za šta se danas koristi koren lincure kao lek? Gotovo za sve kao i u tradicionalnoj medicini, pre svega za lečenje problema sa varenjem, disfunkciju jetre i hroničnog umora. Glavne aktivne komponente koje ima lincura biljka su, između ostalog, getriopikrozid i amarogentin, koje joj daju karakterističan gorak ukus.

Kao i druge gorke lekovite biljke, lincura se obično koristi za poboljšanje funkcija probavnog trakta i želudac: stimulaciju lučenja žuči, poboljšanje varenja hrane u želucu i detoksikaciju jetre i žučne kese. Pored toga, lincura se koristi za lečenje upala, jačanje nervnog sistema, povećavanje fizičke izdržljivosti i srce (jačanje srčanih funkcija).

lincura biljka

Šta je lincura?

Lincura je gorka biljka iz porodice Gentianaceae i potiče iz predela Alpa i Himalaja. Vekovima se koristi u narodnoj medicini, najčešće kao lek za jetru, holesterol, srce, mršavljenje lečenje svih problema sa varenjem i oboljenja organa za varenje.Danas se uglavnom uzgaja u Evropi, Kini i Severnoj americi.

Inače, biljka lincura ili srčanik je svoje latinsko ime dobila po poslednjem ilirskom kralju Genciju. Ilirija je obuhvatala zapadni deo Balkanskog poluostrva i pokorili su je rimljani oko 160. godine pre nove ere. Smatra se da je lincura bila prva otkrivena lekovita biljka na Balkanskom poluostrvu i da se koristila za pravljenje lekovitih tonika, pre svega koren lincure.

Porodici Gentianaceae pripada preko 400 različitih biljaka, a nekoliko biljaka iz roda Gentiana se koristi u biljnoj medicini.

Postoji dosta različitih narodnih naziva za lincuru: vladislavka, goreč, licijan, sviš, košutina brada, srčanik i tako dalje.

lincura koren

Za šta se sve koristi lincura? Lincura se vekovima koristila kao lek za:

 • jetru
 • povišen holesterol
 • probleme sa želucem i varenjem (loš apetit, dijareja, gasovi, nadutost, gorušica, mučnina)
 • mršavljenje
 • migrenu
 • infekcije sinusa
 • menstrualne bolove
 • hroničan umor i slabost
 • ekcem na skalpu
 • povišen pritisak
 • parazite
 • psorijazu
 • opadanje kose
 • žuticu
 • giht
 • hepatitis
 • kandidijazu
 • alergije i osetljivost na hranu
 • spor rast i razvoj kod beba

Za šta je sve dobra lincura?

lincura kao lek

Za šta se sve koristi lincura? Ova biljka se vekovima koristila kao lek za jetru, srce kao i mnoga oboljenja, ali još uvek nije sprovedeno dovoljno naučnih istraživanja koja bi potvrdila sve navode tradicionalne medicine. Suplementi lincure su dostupni u prodaji (čaj, tinktura, rakija) ali je sprovedeno malo istraživanja koja bi dokazala efikasnost tih supelemenata. Ipak, mnogi ljudi koji su koristili ovu biljku tvrde da ih je lincura preporodila.

Poboljšava funkciju želuca, jetre i žučne kese

Lincura se stotinama godina koristi kao lek za jetru i uklanjanje mnogih problema sa varenjem. Ova biljka se smatra stimulansom za varenje zbog efekta koji ima na lučenje pljuvačke, žuči i probavnih enzima. Ona stimuliše lučenje enzima u tankom crevu i poboljšava lučenje želudačne kiseline, što za rezultat ima lakše razlaganje i varenje hrane i bolju apsorpciju hranljivih sastojaka iz nje. Konkretno, lincura se koristi za:

 • ublažavanje lošeg apetita
 • ublažavanje mučnine, gorušice, dijareje i bolova u stomaku
 • stimulaciju lučenja pljuvačke, jer ona stimuliše membrane u ustima i papile na jeziku
 • stimulaciju lučenja želudačnih sokova i žuči
 • poboljšavanje funkcije jetre i žučne kese

Ovaj koren se od davnina koristi kao tonik za jetru i za detoksikaciju organizma. Pored navedenih problema, lincura uspešno ubalažava simptome gihta, žutice, sispepsije i dizenterije. Po tradiciji, lincura se koristi sa rabarbarom za ublažavanje stomačnih tegoba, posebno lošeg apetita i mučnine. Tokom jedne studije, ispitanici su uzimali po 600 miligrama lincure na dan i to im je ublažilo bolove u stomaku, mučninu, gorušicu, nadutost, opstipaciju i povraćanje.

Ako želite da očistite jetru od toksina, koristite i koren maslačka. Koren lincure i koren maslačka se obično koristi kao čaj, a ponekad se i suši i mrvi i koristi kao zamena za kafu. Koren i list maslačka odlično štite jetru, snižavaju holesterol i trigliceride, dobri su protiv bakterijskih infekcija i poboljšavaju zdravlje očiju.


Lincura i holesterol

Zašto se visok holesterol smatra opasnim?

Visok holesterol je glavni faktor rizika za oboljenja srca – vodeći uzrok smrti u razvijenim zemljama. Kada nivo holesterola postane previsok (200-239 mg / dL = visoka granica, 240 mg / dL = visoka), stvara se debeo, tvrdi plak unutar zidova arterija.

Jednostavno rečeno, visok holesterol se mora ozbiljno shvatiti;  život bi vam mogao zavisiti od toga da li ćete ga smanjiti.

Koji su glavni rizici?

Visok holesterol može dovesti do blokade krvnih sudova i protoka krvi do srca ili mozga. Ovo može na kraju rezultirati šlogom ili srčanim udarom.

Kako se koristi koren lincure protiv holesterola ?

Koren lincure se protiv holesterola koristi u obliku čaja.Da bi se pripremio čaj od korena lincure potrebno je iseckati sitno jednu kašiku lincurinog korena, staviti u posudu i preliti sa 1 l vode.Prokuvajte nekoliko minuta i ostavite da pre upotrebe odstoji najmanje osam sati a najbolje dva dana.Prespite u neku flašu i čuvajte u frižideru.Čaj od lincure pije se svakog jutra pre jela i pre spavanja, po jedna rakijska čašica.

Lincura kao lek za holesterol se koristi do normalizacije vrednosti lošeg holesterola.A možete preventivno piti ovaj čaj protiv masnoće po nekoliko puta nedeljno najbolje samo ujutru pre jela.

Pogledajte i

Povišen holesterol u krvi i kako ga sniziti

Čaj za holesterol i povišene trigliceride


Lincura kao lek za srce

sum na srcu

Lincura širi i krvne sudove i poboljšava cirkulaciju što je veoma važno za srce.Samim tim što snižava loš holesterol ima veoma pozitivno dejstvo na krvotok i srce. Lincura se može koristiti za snižavanje krvnog pritiska i normalizaciju srčanog ritma. Srce je najvažniji mišić u našem telu a sastojak po imenu eritricin ima sedativno i relaksantno dejstvo, što znači da ublažava bolove i grčeve u mišićima. Zato se često koristi za lečenje migrena, menstrualnih bolova, bolova u stomaku i grčeva u mišićima.


Sprečava oksidativni stres i hronične bolesti

Kao i druge biljke bogate hranljivim sastojcima, lincura ima antioksidantna svojstva i štiti ćelije od oštećenja slobodnim radikalima (taj proces se zove i oksidativni stres). Aktivne komponente u lincuri su odlične za zaštitu od infekcija i smanjuju oštećenje arterija i manjih krvnih sudova.

Lincura biljka ima antiinflamatorna svojstva koja su dobra za kardiovaskularni, respiratorni i probavni trakt. Na primer, izviteksin je prirodan antiarteriosklerozni agens koji štiti krvne sudove i povećava ćelijsku aktivnost azot-oksida. To je odlična prevencija i lek za arteriosklerozu, odnosno zadebljanje i stvrdnjavanje zidova arterija.Takođe, lincura je odlična i za snižavanje pritiska.

Neka preliminarna istraživanja su pokazala da različiti polifenoli i drugi aktivni sastojci u korenu lincure imaju antikancerogena svojstva.


Ublažava upale i bolove

Da li lincura može ublažiti hronične bolove? Pokazalo se da aktivni sastojci u ovoj biljci uspešno ublažavaju upale i bolove. Smatra se da lincura može ublažiti autoimune reakcije i sprečiti prekomerno stvaranje antitela, što prouzrokuje bolove u zglobovima, zamor i slabost.


Pomaže u lečenju rana i infekcija (uključujući i infekcije sinusa)

Kada se lincura koristi za spoljnu upotrebu, ona uspešno leči rane i gljivične infekcije. Takođe, dokazano je i da uništava razne bakterije, podstiče dotok krvi u rane i oštećena tkiva.

Brojne studije su dokazala antimikrobna i antigljivična svojstva lincure. U kombinaciji sa drugim biljkama koje jačaju imuni sistem, lincura može uspešno lečiti i infekcije sinusa.

Dokazano je da lincura uspešno leči leptospirozu i infekcije izazvane bakterijama Pseudomonas aeruginosa, Proteusbacillus vulgaris i Salmonella typhi. Osim što uništava bakterije, lincura je odlična i za lečenje gljivičnih infekcija, uključujući i kandidijazu.


Odlična je za nervni sistem

stres

Smatra se da lincura biljka ima blagotvorno dejstvo i na nervni sistem jer opušta napete mišiće i deluje kao prirodni sedativ, a istovremeno ublažava zamor. U ispitivanjima sprovedenim na životinjama se pokazalo da sekoiridoidi, supstance koje sadrži lincura, povećavaju fizičku izdržljivost.

Još jedna biljka koja se često koristi u kombinaciji sa lincurom za umirivanje nervnog sistema je sladić, tj. njegov koren. Ova biljka se takođe koristi za lečenje zamora, stresa, kašlja, prehlade, problema sa organima za varenje i reproduktivnim problemima. Koren sladića dosta poboljšava efikasnost lincure.


Koren lincure za cirkulaciju i umor

Ako imate problema sa lošom cirkulacijom, ova biljka vam može pomoći, jer poboljšava cirkulaciju u svim delovima tela. Takođe, lincura ublažava umor. Sve u svemu, lincura je prirodni lek za čitav ljudski organizam.


Gde kupi i kako koristiti lincuru?

koren lincure

Gde kupiti koren lincure?

 • Ovaj koren se prodaje kao esktrakt, čaj, tonik, liker, prah, kapsule i tinktura. Obično se uzima u formi kapsule, ali se može koristiti i kao čaj.
 • U lekovite svrhe se koristi osušeni koren zrele biljke. Neki suplementi, najčešće čajevi i tonici, obično sadrže i druge delove biljke (stabljiku i list).
 • Suplemente lincure možete kupiti u bolje snabdevenim apotekama i prodavnicama zdrave hrane.
 • Uvek pažljivo pročitajte uputstvo koje ide uz preparat i kupujte kvalitetne i proverene suplemente, koji imaju istaknut sastav proizvoda na pakovanju. Za pravljenje suplemenata se obično koristi koren biljke Gentiana lutea.
 • Ako želite da poboljšate varenje i očistite jetru, potražite kombinaciju lincure i drugog lekovitog bilja (koren sladića, ekstrakt rabarbare).

Kako se koristi lincura?

lincura caj
Prah od korena lincure
 • Ovi suplementi ili čaj od lincure se uzimaju oko 20 minuta pre obroka kako bi poboljšali varenje.
 • Mada možete bezbrižno koristiti ovu biljku nekoliko meseci, većina travara preporučuje da se koristi tokom dve-tri nedelje, i da se zatim napravi pauza, pogotovo ako uzimate veće doze.
 • Ako pripremate sami tinkturu ili čaj od lincure, morate temeljno očistiti koren, a zatim ga osušiti i iseći. U prodavnicama zdrave hrane možete kupiti i osušen koren u prahu. Kada sami berete biljku, budite oprezni. Čemerika (Veratrum album) je veoma slična lincuri, s tim što je veoma otrovna i ne koristi se ni u kakve lekovite svrhe.

Doziranje i recepti od lincure

Preporučena doza lincure se razlikuje od brenda do brenda, tako da je najbolje da pratite uputstva na pakovanju. Ipak, postoje i neke opšte preporuke oko doziranja:

 • Standardna preporučena doza za koren lincure je 500 mg kada se uzima u formi kapsula. Preporučuje se da se doza podeli na dve ili tri manje tokom dana i da se uzima tokom obroka. Osobe koje piju lincuru da bi lečile neko oboljenje obično uzimaju i veće doze. Kao tonik, najbolje je uzimati jedan do četiri grama lincure u prahu.
 • Ako želite da sami pravite čaj ili tonik od lincure, kupite sušeni koren i stabljiku. Nije preporučljivi koristiti više od dva grama lincure od jednom. Čaj normalno prokuvajte ostavite da odstoji 8 sati, procedite i pijte kada se prohladi. Ako imate sušeni koren lincure, na litar vode koristite jednu kafenu kašičicu praha.
 • Ako koristite ekstrakt lincure, obično se preporučuje 5 do 30 kapi (ne više od dva mililitra).
 • Ako koristite rastvor lincure u alkoholu, nemojte uzimati više od pola kafene kašičice. Preporučljivo je da ovaj lek uzimate pre jela.
 • Ako koristite tinkturu lincure, svakog ili svakog drugog dana uzimajte najviše 40 mililitara tinkture (u rastvoru sa 2% koncentrovanog ekstrakta).

Neželjena dejstva lincure

Koren lincure može biti iritirajuć za probavni trakt kod osoba koje već imaju oboljenje nekog organa za varenje, naročito čir i gastritis. Uzimanje korena lincure snižava krvni pritisak i nivo šećera u krvi, tako da može dovesti do slabosti i nesvestice. Ako pijete neke lekove, pitajte svog lekara da li vam preporučuje upotrebu ove biljke.

Lincura se generalno smatra bezbednom, ali je prijavljeno i nekoliko slučajeva trovanja. Obično je uzrok bila rakija ili liker od lincure napravljen u kućnoj radinosti. Moguća neželjena dejstva lincure su iritacija želuca, mučnina, povraćanje, dijareja, glavobolja, iritacija kože i povećana kiselost u želucu. Ako dobijete neki od ovih simptoma, prekinite da koristite preparat i ako simptomi potraju duže od par dana, obratite se lekaru.


Mere opreza

Trudnicama i dojiljama se ne preporučuje upotreba lincure bez pretnodne konsultacije sa lekarom.

Kao i za upotrebu u trudnoći još uvek nema dovoljno ispitivanja koja daju nedvosmislen zaključak o dejstvu ove biljke na bebe i decu, tako da je najbolje da im ne dajete nikakav preparat sa ovom biljkom. Ako imate neku hroničnu bolest, pre nego što počnete sa upotrebom bilo kakvog suplementa, pitajte lekara za savet.

Ako imate dijabetes ili hipoglikemiju ili ako uzimate lekove za snižavanje šećera ili pritiska, alkoholizam, oboljenja jetre, probleme sa želucem ili crevima, antidepresive ili inhibitore monoaminske oksidaze, nikako nemojte uzimati bilo koji suplement dok to ne odobri vaš lekar, jer suplementi mogu imati interakcije sa lekovima.

Nekoliko reči na kraju

 • Koren lincure (Gentiana lutea)je lekovito bilje gorkog ukusa. Ova biljka potiče iz planinskih predela Evrope i Azije.
 • Vekovima se koristi u narodnoj medicini, najčešće za lečenje svih problema sa varenjem, oboljenja organa za varenje i oboljenja jetre. Lincura je odlična za poboljšavanje varenja, funkcije jetre i žučne kese, lečenje bakterijskih i gljivičnih infekcija, jačanje nervnog sistema i ublažavanje upale i bolova.
 • Ovaj koren se prodaje kao esktrakt, čaj, tonik, rakija, liker, prah, kapsule i tinktura. Obično se uzima u formi kapsule, ali se može koristiti i kao čaj.