Bubuljice na jeziku: 10 mogućih uzroka i 5 metoda za lečenje

uzrok bubuljica na jeziku

Bubuljice na licu nisu prijatna pojava, a one na jeziku su još neprijatnija.Bubuljice na jeziku mogu biti crvene ili bele – boja će zavisiti od toga šta ih je izazivalo.

Obično se javljaju u vidu bolnog čvorića na mestu gde se javila iritacija ili upala papila (mesta na kom se nalaze receptori čula ukusa). Bubuljice na jeziku su česta pojava i kod dece i kod odraslih.

bubuljica na jeziku

Mogu biti različitih boja i veličina a često se javlja samo jedna bubuljica na jeziku: mogu biti bele, žute, crvene i crne i mogu se pojaviti na bilo kom delu jezika, čak i na vrhu. Evo i koje vrste bubuljica na jeziku razlikujemo:

 1. Žuta bubuljica

Žuta bubuljica je obično afta ili oralni hepres. Ovakve bubuljice se mogu javiti na jeziku ili usnama. Reč je o polno prenosivim bolestima koje obično izazivaju pojavu crvenkastih plikova, koji se kasnije pretvaraju u žutu krastu kada se osuše. I afte u ustima su žute i imaju crvenu ivicu.

 1. Bela bubuljica

Bele bubuljice se mogu javiti na bilo kom delu jezika. Često se javlja i više bubuljica, koje su ponekad načičkane jedna uz drugu, a ponekad raspoređene po celom jeziku. Glavni uzroci belih bubuljica su leukoplakija, lihen planus, afte i kandidijaza. Bele bubuljice se mogu javiti i zbog proteza, pirsinga na jeziku ili zbog ujeda ili opekotina na jeziku.

 1. Bubuljice sa strane

Bubuljice na ivicama jezika se obično javljaju zbog herpesa, kandidijaze, fibroma, alergijskih reakcija, afti, lihen planusa, fibroma i nutritivnih deficita. Ovakve bubuljice se mogu javiti bilo gde na ivici jezika i mogu biti crvene, žute, bele ili crne.

 1. Crvena bubuljica

Crvene bubuljice se najčešće javljaju zbog hepresa. Tada dolazi i do oticanja jezika, a nakon nekoliko dana bubljica puca, iz nje curi bezbojna tečnost i stvara se krasta. Ostali uzroci crvenih bubuljica su afte u ustima i Kavasakijeva bolest.

 1. Crne bubuljice

Da li vas brinu crne tačkice na jeziku? Uzroci su brojni i uključuju alergijske reakcije, crni dlakavi jezik, rak jezika, pirsing, oralni fibrom, hiperpigmentaciju i povredu jezika.

 1. Bubuljice na vrhu jezika

Ove bubuljice izgledaju kao i ostale. Mogu biti bilo koje boje i mogu biti i bolne i bezbolne. Uzrok bubuljica na vrhu jezika može biti sve što izaziva i bubuljice na drugim delovima jezika, od herpesa do afti.

 1. Bubuljice na zadnjem delu jezika

Bubuljice na zadnjem delu jezika su posebna kategorija. Mogu biti crvene i bele, velike i male. Najčešći uzroci su Kavasakijev sindrom, leukoplakija, kandidijaza, šarlah, alergije i afte.


Uzroci

Kao što je već rečeno, na jeziku se može pojaviti više vrsta bubuljica. Sada ćemo objasniti i koji su njihovi mogući uzroci.

 1. Alergije

Može biti simptom alergije. Određene namirnice, kozmetika za usne i lekovi mogu izazvati alergijske reakcije i kao posledica imunog odgovora organizma na jeziku se mogu pojaviti bubuljice.

 1. Povreda jezika

Bubuljice se mogu pojaviti i kao posledica neke slučajne povrede: ujeda za jezik, jedenja previše tvrde hrane koja iritira jezik, nošenja proteze ili stavljanja pirsinga na jezik. Sve to iritira jezik i može izazvati pojavu bolne bubuljice. Kako se povreda zaceljuje, bubuljica će sazrevati i prolaziti.

 1. Kandidijaza u ustima

Kandidijaza u ustima je zapravo gljivična infekcija u ustima. Kandidijaza može izazvati pojavu crvenih bubuljica. Reč je samo o reakciji papila na iritaciju. Kada se javi kandidijaza, crvene bubuljice se mogu pojaviti na vrhu jezika, sa strane ili na zadnjem delu jezika.

 1. Virusne infekcije ili polno prenosive bolesti

Postoji mnoštvo virusnih infekcija koje mogu izazvati pojavu bubuljica na jeziku, usnama i u usnoj duplji. Neke od tih virusnih infekcija su grip i herpes. Bubuljica na jeziku koja se javlja zbog herpesa obično izgleda kao plik pun gnojave, bistre tečnosti. U takvim slučajevima, javljaju se i simptomi gripa: povišena temperatura, suvo grlo, suvi kašalj, slabost i lako zamaranje.

 1. Afte u ustima

Afte ili čirići u ustima su male lezije koje se obično javljaju na dnu desni ili na drugim tkivima u ustima. Afte su nalik bubuljicama i mogu dosta otežati jedenje i govor. Mogući uzroci pojave afti su alergije na hranu, hormonalne promene, virusne infekcije, stres i nutritivni deficiti.

 1. Rak jezika

Česte bubuljice na jeziku koje otiču i nikako da prođu mogu biti simptom raka jezika. Ostali simptomi raka jezika ili drugih tkiva u ustima uključuju krvarenje u ustima, neobjašnjivu utrnulost usne duplje, naglo mršavljenje, bol u uhu i probleme sa žvakanjem i/ili gutanjem.

 1. Kavasakijeva bolest

Kavasakijeva bolest dovodi do pojave velikih crvenih čvorića na zadnjem delu jezika. Osim toga, Kavasakijeva bolest pogađa i limfne čvorove, mukozne membrane u ustima i kožu. Ostali simptomi Kavasakijeve bolesti su krvave oči, bol u stomaku, dijareja, povraćanje, ispucale usne, bol u zglobovima, povišena temperatura i crvenilo na dlanovima i tabanima.

 1. Leukoplakija

Leukoplakija je belo zadebljanje na jeziku ili unutrašnjoj strani obraza ili na dnu usta. Pušenje ili žvakanje duvana se smatra glavnim uzrokom leukoplakije, a u nekim slučajevima, leukoplakija je rani znak kancera. Leukoplakija se najčešće javlja kod osoba sa slabim imunim sistemom, kao i kod osoba koje piju imunosupresante ili imaju HIV ili AIDS.

 1. Dlakavi crni jezik

Dlakavi crni jezik se javlja zbog nakupljanja bakterija i gljivica na jeziku. Crna, bela ili žuta diskoloracija je česta pojava kod dlakavog crnog jezika. Ostali simptomi su neprijatan zadah iz usta, metalni osećaj u ustima, osećaj golicanja u ustima i jezik crne boje.

 1. Lihen planus

Lihen planus je inflamatorno oboljenje koje se može javiti na mukoznim membranama u ustima. Česta je pojava belih i crvenih fleka na jeziku. Ove lezije se mogu javiti i na desnima, unutrašnjoj strani obraza i unutrašnjim tkivima usana. Uzroci lihen planusa su lekovi, infekcije, povrede usta i alergije.


Ostali uzroci

Ostali mogući uzroci su upaljene i otečene papile, zapušene pore, probavni problemi, loša oralna higijena i stres.


Lečenje

Mada bubuljice na jeziku nisu opasna stvar, najbolje je da iz se što pre rešite. Evo i kako to da uradite.

1. Ispiranje usta slanom vodom

Ispiranje usta toplom, slavnom vodom je efikasan način da se rešite bubuljica u ustima.  Jednostavno razmutite pola kafene kašičice morske soli u čaši tople vode, uzmite gutljaj ovog rastvora, mućkajte ga u ustima tridesetak sekundi i pljunite. Ispirajte usta nakon svakog obroka ili češće i bubuljice će uskoro nestati.

2. Pijte mnogo vode

Hidratacijom ćete brže omekšati bubuljice i ublažiti upale. Potrudite se da tokom dana pijete između dve i tri litre vode kako biste ublažili neprijatan osećaj.

3. Pravilna oralna higijena

Pravilna oralna higijena je imperativ. Redovno perite zube, nakon svakog obroka. Koristite i bakarne trake za čišćenje jezika nakon pranja zuba kako biste uklonili bakterije i ostale nečistoće sa jezika. Poželjno je da koristite i antibakterijski rastvor za ispiranje usta. Možete napraviti i prirodan rastvor za ispiranje usta sa nekim esencijalnim uljem (tamjana, peperminta, eukaliptusa, lavande, cimeta…).

4. Biljni suplementi

Postoji mnogo biljaka koje vam mogu pomoći u rešavanju ovog problema. Npr. biljke koje sadrže berberin (kanadska žutika) mogu pomoći u uklanjanju bubuljica izazvanih kandidijazom u ustima. Biljke koje mogu uspešno ukloniti bubuljice u ustima su zova, astragalus, ulje origana i ehinacea.

5. Homeopatija

Određene homeopatske remedije takođe mogu pomoći u lečenju. Na primer, nux vomica (lek koji se pravi od jedne vrste otrovnog oraha), mala kopriva i lisičjak (lycopodium) pomažu u lečenju različitih alergija. Beli bljuštac (bryonia), velebilje (belladonna) i arsenicumalbum se takođe mogu koristiti za uklanjanje bubuljica koje su se pojavile zbog virusa gripa. Arsenicum album, natrijum muriaticum i mercurius solubilis se koriste za lečenje bubuljica izazvanih aftama u ustima.


Hrana koja može pogoršati stanje

Evo i koje namirnice treba izbegavati

1. Hrana koja izaziva alergije

Alergije su jedan od mogućih uzroka bubuljica na jeziku. Namirnice koje najčešće izazivaju alergije su pšenica, mleko, školjke, jaja, kikiriki i koštunjavo voće. Pokušajte da metodom eliminacije odredite koja vam namirnica izaziva alergije ili uradite alergo-test kako biste utvrdili da li ste alergični na nešto i na šta tačno.

2. Masna hrana

Previše masne hrane izaziva bubuljice, čak i one na jeziku. Zato je najbolje da izbegavate zasićene i hidrogenizovane masnoće, kao i čvrste masnoće (mast, margarin) i prženu hranu.

3. Kisela hrana

Kisela i začinjena hrana može pojačati otoke i bol u jeziku koji se javljaju zbog bubuljica i afti. Nemojte piti sokove i kafu i izbegavajte kiselu hranu (paradajz, citrusno voće).

4. Mleko i šećer

Mleko i rafinisani šećer takođe treba izbegavati. Ova hrana ne dozvoljava imunom sistemu da funkcioniše kako treba, tako da je potrebno duže vreme za oporavak.

5. Hrana koja sadrži gljivice

Čest uzrok bubuljica na jeziku je upravo kandidijaza, pa je najbolje da izbegavate hranu koja pogoduje razmnožavanju ovih gljivica: mleko, koštunjavo voće i puter od koštunjavog voća, prerađenu hranu, pšenicu, gluten i alkohol.

Moguće je ublažiti probleme koje izazivaju bubuljice na jeziku uz nekoliko jednostavnih mera:

 • Žvaćite lišće nane pre nego što pođete na spavanje. To će vam ublažiti bolove i bubuljice će brže proći.
 • Sisajte kockice leda kako biste ublažili bolove.
 • Sigurno imate želju da iscedite bubuljice, ali to nemojte raditi ni po koju cenu – tako ćete samo podstaći razmnožavanje bakterija u ustima.
loading...