Bakterija stafilokoka u nosu (uzrok, simptomi, lečenje)

stafilokoka u nosu

STAFILOKOKA (Staphylococcus aureus ili zlatni stafilokok) je jedna od najčešćih bakterija koje žive na koži. Ta bakterija nam obično ne ugrožava zdravlje. Međutim, ponekad dolazi do prekomernog razmnožavanja ove bakterije i tada se mogu javiti izvesni problemi – na primer, stafilokokna infekcija u nosu.

Staphylococcus aureus u nosu je česta bakterijska infekcija, lako se leči i može se sprečiti. Ipak treba imati na umu da kada bakterija stafilokokus aureus dospe u organizam i inficira krvotok, srce i pluća može doći do ozbiljnih problema. Takvo stanje može biti opasno po život ako se odmah ne leči. Zato je veoma važno da znate sve o stafilokoknim infekcijama, kao i o tome kako se sprečavaju i kako se sprovodi lečenje.

stafilokoka bakterija u nosu

Stafilokoka u nosu simptomi

Koji su simptomi stafilokokne infekcije u nosu?

U zavisnosti od težine infekcije, mogu se javiti sledeći simptomi:

Lokalni simptomi

Stafilokokna infekcija u nosu je obično sekundarna infekcija, koja se razvija kada je imunitet relativno slab (npr. posle respiratornih infekcija poput gripa i prehlade ili povrede nosa) i ne može da spreči razvoj stafilokoka u nosu.

Lokalni simptomi su zapušen nos, žućkast ili zelenkast mukus, suvo grlo, kašalj, bol i otok. Kako se stanje pogoršava, javljaju se i drugi simptomi, obično glavobolja, bol u sinusima i povišena temperatura.

“Udaljeni” simptomi

Stafilokoke u nosu mogu izazvati simptome koji nisu povezani direktno sa nosom: bubuljice, čireve, klastere bubuljica, impetigo i celulitis.

Bubuljice izgledaju kao mali čvorić pun gnoja ili tečnosti. Čirevi izgledaju slično, ali su obično bolni. Klasteri su skup nekoliko načičkanih bubuljica na koži. Tada lako dolazi do odumiranja ćelija oko mesta infekcije. Celulitis je upala vezivnog tkiva, što dovodi do stvaranja čireva i ranica.

Invazivni simptomi stafilokoka u nosu

Invazivni simptomi se javljaju kada se staphylococcus aureus raširi i napadne druge organe, što može izazvati pneumoniju, plikovito zapaljenje kože izazvano stafilokokom, endokarditis i sepsu.

Kada bakterija staphylococcus aureus dospe u pluća, razvija se pneumonija. Najčešći simptomi su kašalj i povišena temperatura. Plikovito zapaljenje kože izazvano stafilokokom se manifestuje kroz stvaranje crvenih plikova koji izgledaju kao opekotine. Endokarditis je upala srčanih zalistaka i izaziva plitak dah i noćno znojenje. Sepsa je smrtonosno stanje organizma koje se javlja kao posledica preterane reakcije imunog sistema na infekciju. Simptomi uključuju ubrzano disanje i rad srca.


Staphylococcus aureus u nosu lečenje

Veoma je važno lečiti ovu infekciju čim se pojave prvi simptomi, da se ne bi raširila i izazvala velike probleme. Najčešći metodi za lečenje stafilokoka u nosu uključuju sledeće:

Antibiotici

Najčešći lek za bakterijske infekcije jeste uzimanje antibiotika (oralno, u vidu krema ili injekcija). Za stafilokoke u nosu i na koži se obično prepisuju kreme koje sadrže antibiotike. Ponekad se koriste u kombinaciji sa oralnim antibioticima. Ako je uzročnik infekcije neka bakterija koja je otporna na antibiotike, oni se mogu davati i intravenski.

Drenaža

Ako se u nosu ili na koži pojave čirevi, ponekad se preporučuje i drenaža gnoja. Lekar će vam napraviti mali rez na čiru i izvući tečnost. Kasnije se tretman sprovodi antibiotskim kermama kako bi se sprečilo pogoršavanje stanja.

Medicinski med

Neki lekari preporučuju mazanje ranica medicinskim medom kod upornih stafilokoknih infekcija nosa.


Povezano> Bakterije u nosu kod dece i odraslih – simptomi i lečenje


Prirodno lečenje

Nekoliko prirodnih načina za lečenje stafilokoka u nosu vam može pomoći da izlečite infekciju ili bar da sprečite njeno širenje.

Ulje origana

Origano je poznat po svojim antimikrobnim sastojcima, timolu i karvakrolu. Dalje, origano odlično ublažava otoke. Ulje origana je veoma koncentrisano, i zato se mora razblažiti pre upotrebe kako ne bi došlo do iritacije kože. Uvek pratite instrukcije na pakovanje kako biste sprečili neželjena dejstva.


Esencijalno ulje čajevca

ulje cajevca

Esencijalno ulje čajevca sadrži dosta komponenata koje imaju antimikrobna i antiinflamatorna svojstva. Da biste napravili melem, izmešajte jednu kafenu kašičicu ulja čajevca i dve kafene kašičice meda i mažite ovu mešavinu na inficirana mesta.


Ulje eukaliptusa

Još jedno odlično esencijalno ulje za lečenje bakterijskih infekcija je esencijalno ulje eukaliptusa. Ovo ulje je dobro i za otpušavanje disajnih puteva. U ključalu vodu nakapajte par kapi ovog ulja i inhalirajte se. Ako imate ulje koje se može jesti, možete napraviti čaj tako što ćete u šolju vrele vode nakapati 4 kapi ovog ulja.


Beli luk

Pošto sadrži alicin, beli luk je izvanredna namirnica za lečenje i prevenciju stafilokoknih infekcija nosa. Naprosto izgnječite čen belog luka i stavite ga na inficirano mesto. Da biste pojačali efekat, potrudite se da svakodnevno jedete beli luk.


Gorka dinja

Gorka dinja je odlična za lečenje i sprečavanje stafilokoknih infekcija, jer odlično jača imuni sistem i ima antibakterijska svojstva. Najbolje je da iscedite sok i njime mažete inficirana mesta.


Prevencija stafilokoknih infekcija u nosu

Nije redak slučaj da se izlečena infekcija koju su izazvale bakterije u nosu ponovo javi. Međutim, lako možete sprečiti ponovnu pojavu stafilokoka bakterija u nosu uz nekoliko jednostavnih mera.

Higijena

Staphylococcus aureus živi na koži. Pravilna higijena će sprečiti razmnožavanje ove bakterije. Pravilno pranje ruku je najbolji način da sprečite prenos bakterija sa jednog mesta na drugo. Možete koristiti i dezinfikujuća sredstva za pranje ruku kada nemate priliku da perete ruke sapunom i toplom vodom.

Briga o ličnim stvarima

Stafilokokne infekcije su zarazne. Da stvar bude još gora, ove bakterije se veoma lako razmnožavaju i van ljudske kože (npr. u na tkanini). Zato je najbolje da ne delite ni sa kim lične stvari (peškire, odeću) kako biste sprečili širenje zaraze. Pranje odeće, posteljine i peškira na visokim temperaturama će uništiti štetne mikroorganizme.

Ojačajte imuni sistem

Najbolja preventivna mera za sve infekcije bakterijama pa i za staphylococcus aureus jeste jačanje imunog sistema. Zdrava ishrana, koja sadrži sve hranljive sastojke potrebne ljudskom organizmu, će vam ojačati imunitet. Redovno vežbajte i živite zdravim životom kako biste ojačali svoje zdravlje.


Kada posetiti lekara?

Najbolje je da potražite pomoć lekara čim primetite simptome infekcije kako biste dobili adekvatne lekove. Povišena temperatura je siguran znak infekcije. Ako imate temperaturu višu od 37°C, idite lekaru. Ostali simptomi infekcije stafilokokama u nosu su prisustvo plikova ili čireva punih gnoja i jaka iritacija kože.