Bolovi u dojkama: 6 najčešćih uzroka i 12 saveta za olakšanje

Šta treba da znate o bolovima u grudima?

Mnogim ženama su grudi osetljive na dodir i imaju bolove u grudima, koji se još zove mastalgija. Mastalgija se može javljati i prolaziti sa mesečnim ciklusom (ciklična mastalgija) ili se može javljati bilo kada (neciklična mastalgija).

Ciklični bol je najčešći oblik bolova u grudima. Može biti uzrokovan normalnim mesečnim promenama hormona. Ovaj bol obično se pojavljuje u obe dojke istovremeno. Obično se opisuje kao osećaj težine i bol u predelu pazuha i ruku. Bol je najčešći obično pre menstrualnog ciklusa i prestaje sa njegovim završetkom. Ciklični bol u grudima se javlja najčešće mlađim ženama. Većina mastalgije prestaje sama od sebe, bez tretmana i obično prestaje tokom menopauze.

Necikličan bol je najčešći kod žena od 30 do 50 godina starosti. Može se pojaviti samo u jednoj dojci. Obično ga opisuju kao oštar, vruć bol koji se pojavljuje u jednom delu dojke. Ponekad, neciklični bol može biti uzrokovan čvorićima (fibroadenomima) u dojci ili cistama. Ako se uzrok necikličnog bola može identifikovati, tretmanom će se jednostavno bol otkloniti.

Bol u grudima može se pogoršati promenama u nivou hormona ili zbog lekova koje uzimate. Stres, takođe, utiče na bol u grudima. Možda ćete imati veće šanse da imate mastalgiju pre menopauze nego posle.
Da li bol u grudima najavljuje rak dojki?

Bol u grudima nije čest simptom raka dojke. Ali, u nekim slučajevima, bolne grudvice u dojkama su jedan od simptoma raka dojki.

Šta se može učiniti za bol u grudima?

Možete uzimati lekove protiv bolova koji ne idu na recept. Obavezno pratite sva uputstva koja vam pišu u leku. Ako ste trudni ili pokušavate da zatrudnite, obavezno se prvo posavetujte sa lekarom pre upotrebe bilo kakvog leka.
Možda ćete i sledećim sredstvima uspeti da otklonite bolove:

Korišćenjem kontraceptivnih pilula. One mogu pomoći da se redukuje bol i otok grudi pre mesečnog ciklusa. Ali, bol u grudima je takođe i nuspojava korišćenja ovih pilula.

Unos magnezijuma. Suplementi magnezijuma uzimani u drugoj polovini menstrualnog ciklusa (obično 2 nedelje pre sledećeg perioda) uklanjaju ciklične bolove, kao i druge predmenstrualne simptome.

Istraživanja su pokazala da izbegavanje kofeina uklanja bolove. Ipak, neke žene osećaju da im se bol u grudima znatno smanjio sa smanjenjem unosa kofeina.

Da li mogu sprečiti bol u grudima?

Možete sprečiti bolove u grudima, osetljivost ili nelagodnost nošenjem sportskih grudnjaka tokom vežbanja. Najvažnije je da vam sportski grudnjak pristaje uz grudi savršeno i da vam je udoban. Trebalo bi da omogući grudima slobodu i da im dozvoli da se kreću zajedno sa grudima, a ne odvojeno. Takođe, adekvatno birajte materijal za grudnjak.