Rak usta ili usne duplje: 10 simptoma koje NIKAD ne treba ignorisati

simptomi raka usta

Šta uzrokuje rak usne duplje i koji su simptomi – evo koje osobe su najviše ugrožene.

može da se javi u bilo kom delu usne duplje, na jeziku, desnima, usnama, unutar vilice, na krajnicima ili pljuvačnim žlezdama. U ranoj fazi bolesti obično nema jasnih simptoma, a stručnjaci ističu da se redovnim odlaskom kod zubara može otkriti bolest na početku. Simptomi koji ukazuju na karcinom usne duplje su: fleke u ustima ili na jeziku (bele ili crvene) čir ili rane u ustima, otok koji ne prestaje nakon tri nedelje, izrasline i zadebljanja u ustima, bol tokom gutanja, ispadanje zuba bez jasnog uzroka, bol u vilici, rane na krajnicima, osećaj da imate nešto u grlu, mutiranje glasa i bol u vratu i uvetu.

Najviše su od ove bolesti ugroženi pušači i osobe koje ćesto piju alkohol, pa imaju veći rizik za čak 30 odsto u odnosu na osobe koje izbegavaju ove loše navike. Takođe, karcinom usta uzrokuje i česta izloženost štetnim UV zracima (sunce, solarijum), preterano konzumiranje crvenog mesa i mesnih prerađevina, gastroezofagealna refluksna bolest ( vraćanje sadržaja iz želuca), humani papiloma virus i izloženost radioterapiji. Ovo oboljenje se najčešće leči tako što se prvo izvrši operacija, a zatim se prepisuje hemoterapija i dodatne terapije kako bi se uništile maligne ćelije.

Osim svog nekontroliranog rasta i karakterističnog kliničkog izgleda, rak usne šupljine ne stvara nikakve neugodne  niti bolne simptome pa se obolela osoba kasno javlja stomatologu. Radi postavljanja dijagnoze potrebno je pacijenta uputiti na biopsiju.

Rak usne šupljine najčešće se pojavljuje na sluznici dna usne šupljine, ispod ili na rubovima jezika kao plića ili dublja rana koja raste, poprima različitu boju od ostatka sluznice i širi se u okolno područje.

Promena koja može prethoditi raku je eritroplakija. Ubraja se u  prekancerozne lezije, s velikom učestalosti prelaza u karcinom. Osim sluznice usta može se pojaviti i na genitalnoj sluznici. Karakteriše je baršunasto crveno promenjena sluznica koja se  ne  može sastrugati, a može se pojaviti na sluznici obraza, dna usne šupljine, jezika ili nepca.