Bol u desnoj ruci (svi mogući uzroci) bol u desnom ramenu i ruci

bol u ruci

[icegram campaigns=”7465″]

BOL U DESNOJ RUCI često prati i bol u ramenu a ponekad se javljaju i trnci.Kako ponekad sve ove probleme izazivaju iste ili slične bolesti, pokušaćemo da ih sve obuhvatimo u ovom članku.

Uzroci bola u desnoj ruci

Bol u desnoj ruci mogu da prouzrokuju brojne povrede i oboljenja, a bol može da bude od blagog do jakog, što zavisi od osnovnog uzroka. Većina slučajeva može da se razvrsta u tri kategorije:

 • mišićnoskeletna oboljenja
 • kompresija korena nerva u vratu
 • poremećaji perifernih nerava

Postoje, međutim, drugi mogući uzroci koji ne mogu da se svrstaju u ove tri kategorije. Različiti uzroci su do te mere brojni da je nemoguće govoriti o svakom posebno, ali u ovom članku ćemo navesti najčešće primere iz svake kategorije.

bol u desnoj ruci


Iščašenja i istegnuća

Iščašenja i istegnuća spadaju u najčešće uzroke bola u desnoj ruci, posebno kod osoba koje su desnoruke.

Pod iščašenjem se podrazumeva povreda ligamenata zgloba. Ligamenti stabilizuju zglobove tako što drže kosti na okupu. Uobičajeni primeri uganuća ruke su separacija ramena i dislokacija lakta.

Pod istegnućem se podrazumeva istezanje ili pucanje mišića ili tetive. Tetive spajaju mišiće i kosti. U najčešće primere istegnuća ruke spadaju pucanje rotatorne manžetne ili istezanje bicepsa ili tricepsa.

Tendinitis, odnosno upala tetive, još je jedan čest uzrok bola u ruci. Ovo oboljenje obično nastaje kao posledica ponavljajuće prekomerne upotrebe. U primere spadaju tenisko rame i golferski lakat.


Oboljenja kostiju i zglobova

reumatoidni artritis

Degenerativni artritis, ili osteoartritis, najčešće zahvata rame, mada može da se javi i u laktu. Kako osteoartritis nastaje usled habanja hrskavice na krajevima kostiju, desnoruke osobe najčešće imaju simptome u desnoj ruci.

I burzitis može da zahvati rame i/ili lakat, izazivajući bol zbog upale kesice ispunjene tečnošću, koja se zove burza i smeštena je u unutrašnjosti zglobova.

Prelom zbog premora, odnosno naprezanja, koji se javlja na kosti ruke, ne izaziva neke očigledne deformitete i obično ne utiče na sposobnost pomicanja povređene ruke. U simptome koji ukazuju na ovu vrstu preloma, spadaju bol i moguće oticanje i crvenilo. Ova vrstu povrede karakteriše slabo izražena pukotina (fisura) koja se uočava na rendgenskom snimku.

Infekcije kostiju i nekancerogeni ili kancerogeni tumori, takođe spadaju u moguće uzroke bola u ruci.


Kompresija korena nerva

Uklješteni nerv u vratu čest je uzrok bola u jednoj ruci, mada mogu da budu zahvaćene i obe ruke. Gde će bol biti lokalizovan, zavisi od toga koji je nerv pretrpeo degenerativne promene. Sa godinama, kosti i međupršljenski diskovi vrata trpe degenerativne promene. Ovo oboljenje, koje je poznato kao cervikalna spondiloza (spondiloza vratne kičme), vodeći je uzrok uklještenja nerava u vratu. Kako se diskovi i kosti vremenom sabijaju, oni mogu da uklješte koren nerva u vratu, jer izlaze iz kičmene moždine. Spinalni artritis (poznat i kao spinalni osteoartritis) i okoštavanje, odnosno koštane izrasline (osteofiti, „papagajski kljunovi“), takođe mogu da doprinesu nastanku ovog oboljenja.

Ispupčeni, ili hernirani, disk vratne kičme, nastao usled povrede, kao što je trzajna povreda (nastaje usled naglog pokreta glave), može da dovede do uklještenja nerva u vratu – premda je ovo mnogo ređe od cervikalne spondiloze.

Međupršljenski disk koji je iskliznuo iz svog normalnog položaja, pritiska koren nerva na mestu hernijacije (ili hernijacija, jer može da ih bude više). Uz bol u ruci, uklješteni nerv u vratu može da dovede do slabosti u ruci, pojave trnaca ili utrnulosti.


Poremećaji perifernih nerava

Koreni kičmenih nerava, po izlasku iz kičmene moždine, spajaju se i formiraju periferne nerve, koji prenose poruke između organizma i centralnog nervnog sistema (mozga i kičmene moždine). Kompresija, ili uklještenje, perifernih nerava koji inerviraju desnu ruku, može da bude uzrok bola, utrnulosti, trnaca i slabosti na različitim lokalitetima, u zavisnosti od toga koji je nerv zahvaćen. Sindrom kubitalnog tunela i sindrom gornjeg torakalnog otvora, primeri su poremećaja perifernih nerava koji dovode do jednostranog bola u ruci.


Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela, odnosno sindrom lakatnog tunela, ili ulnarna neuropatija, podrazumeva uklještenje ulnarnog nerva koji prolazi pored koščatog ispupčenja sa unutrašnje strane lakta. U simptome spadaju, između ostalog, bol u laktu i podlaktici, utrnulost i trnci domalog i malog prsta, a moguća je i pojava slabosti šake. Trauma desnog lakta, savijanje ruke u laktu u dugom vremenskom periodu ili dugotrajno oslanjanje na lakat, mogu da doprinesu pojavi sindroma kubitalnog tunela. Ovaj sindrom se često javlja kod osoba koje se bave poslovima koji podrazumevaju dugotrajno pisanje na tastaturi ili upotrebu miša računara, pa čak i kod onih koji dugo razgovaraju telefonom.


Sindrom gornjeg torakalnog otvora

Sindrom gornjeg torakalnog otvora, odnosno sindrom gornjeg otvora grudnog koša, predstavlja grupu poremećaja koji izazivaju bol u ruci usled pritiska na jedan ili više nerava i/ili krvnih sudova koji prolaze pored ključne kosti i prvog rebra. Neurološki sindrom gornjeg torakalnog otvora podrazumeva kompresiju brahijalnog pleksusa, mreže nerava koji kontrolišu ruku i šaku, odnosno njihove pokrete i osećaje. Simptomi se razlikuju u zavisnosti od razmera i tačne lokacije kompresije, ali mogu da podrazumevaju bol, utrnulost i slabost ruke, ramena, vrata i/ili šake. Ovaj sindrom je čest kod osoba koje se bave kancelarijskim poslovima, dizača tegova, odbojkaša, plivača, zapravo onih koji poslove obavljaju rukama uz ponavljajuće radnje.


Drugi uzroci, upozorenja i mere opreza

Oboljenja o kojima smo govorili, predstavljaju većinu vodećih uzroka za jednostrani bol ruke, ali postoje i druga. Na primer, krvni ugrušak ili infekcija ruke mogu da izazovu ovaj simptom. Uz mnoštvo mogućnosti i različitih potencijalnih pretnji po zdravlje, važno je da se što pre javite lekaru ako osećate neobjašnjivi bol u desnoj ruci.

Hitnu medicinsku pomoć potražite ukoliko imate bilo kakav upozoravajući znak ili simptom, uključujući i:

 • jak ili pojačavajući bol u ruci
 • traumatsku povredu ruke, ramena ili vrata
 • otok, crvenilo ili diskoloraciju kože
 • povišenu telesnu temperaturu ili drhtavicu

Bol u desnoj ruci i ramenu

Bol u desnoj ruci i ramenu je simptom koji ukazuje na neki zdravstveni problem koji treba što pre dijagnostikovati, kako se ne bi širio i pogoršavao.

Ako bol u desnoj ruci i ramenu posledica istegnuća mišića, onda se uz malo odmora i nege kod kuće, može lako izlečiti. Ali, ako je bol u desnom ramenu i ruci dugo prisutna, trebalo bi da odete kod lekara, pošto verovatno postoji neki drugi razlog koji će moći da se reši kada se ustanovi šta je u pitanju.


Mogući uzročnici bola

Burzitis je upala burze, male vrećice ispunjene tečnošću, koja se nalazi između tetive i kosti ili između tetive i kože. Burzitis izaziva jak bol u predelu desnog ramena i ruke.

Sindrom smrznutog ramena je jedan od mogućih uzročnika bola u ramenu i ruci, pošto su u tom slučaju, ukrućeni mišići i ligamenti. Kod ovakvog stanja, čak i pomisao na pomeranje ramena ili ruke mogu biti jako bolni.

Preterano korišćenje ili povreda mogu uzrokovati upalu okolnih tetiva. Oštar bol u ramenu i ruci se može javiti kada se upale tetive koje se „vezuju“ za biceps.

Sindrom karpalnog tunela takođe može izazvati bol u ramenu i ruci. Prvi simptom ovog sindroma je bol u zglobu, koji se širi prema gore, zajedno sa osećajem slabosti mišića.

Bol u ramenu i desnij ruci može izazvati i jedna vrsta tenditisa, upala tetiva koje se nalaze u zglobu ramena. Ova vrsta bola se pogoršava noću.

Ukoliko neka povreda izazove priklještanje živaca, pored bola u ramenu nastaje i utrnuće u tom delu ruke.

Najčešći izazivači bola u desnom ramenu i ruci su istegnuća mišića. Loše držanje može takođe doprineti ovom bolu, kao i dugo sedenje za računarom.

Naravno, prelom kostiju je jedan od uzročnika bola u ramenu. Kod dece se najčešće dešava prelom ključne kosti, dok je kod odraslih uglavnom u pitanju gornji deo ruke. Iskakanje i dislokacija ramena takođe izazivaju bol.

Bol u desnom ramenu i ruci može biti izazvana artritisom. Kod artritisa, postoji postepeno propadanje zaštitne hrskavice i suženje zglobova.

Prvi simptom srčanog udara je bol u vratu, ramenu i rukama. Ova bol se može javiti sa leve ili desne strane. Uz ove simptome, osoba oseća pritisak u grudima, teško diše i preznojava se.


Lečenje

U zavisnosti od vrste problema, razlikuje se i način lečenja. Zato bi bilo najbolje da se konsultujete sa izabranim lekarom. Ali, u slučaju običnih istegnuća i manjih iščašenja možete da pribegnete metodama kućnog lečenja koje opisujemo u nastavku.


Kućno lečenje

 • Odmor- važno je da odmarate rame i ruku što duže možete
 • Pauza- uzmite bolovanje ili slobodne dane i odmorite se kako treba. U većini slučajeva pauza od svakodnevnih aktivnosti i naprezanja kojima biste izlagali povređenu ruku ili rame puno znači i vodi do bržeg oporavka
 • Lekovi protiv bolova- za lakše nošenje sa bolom ili potpuno olakšanje, popijte lek koji se dobija bez recepta
 • Hladan oblog- za smanjenje otoka i bola pomažu hladni oblozi, koje možete stavljati tri puta dnevno, i držati ih na ruci po 15-20 minuta
 • Potpora- blago podignite ruku da biste smanjili otok. Poduprite je jastucima, ili je stavite na neku podignutu površinu. Za potpuni odmor, koristite udlagu za ruku.

Kada da potražite medicinsku pomoć

 • Važno je da potražite hitnu medicinsku pomoć ukoliko ispoljavate simptome srčanog udara. Takođe, idite kod lekara ako primetite deformitet u predelu ruke i ramena, koji je nastao zbog povrede.
 • Ukoliko teško pomerate ruku ili rame, imate velik otok i slične probleme, idite u urgentni centar. Ako vas rame, ruka ili leđa bole čak i kada se ne naprežete, javite se svom lekaru. Ukoliko čujete lom ili krckanje u kostima prilikom neke povrede ruke ili ramena, tražite hitnu medicinsku pomoć.
 • Ako se bol i drugi simptomi u ruci ili ramenu vremenom pogoršavaju, ili kućno lečenje ne daje nikakve efekte, kontaktirajte svog lekara.