Bekerova cista (bol u kolenu sa unutrasnje strane) terapija, operacija i prirodno lečenje

bekerova cista

BEKEROVA CISTA je otok izazvan nakupljanjem tečnosti iza kolena.Bekerove ciste su česte i mogu se javiti zbog bilo kog uzroka koji izaziva i oticanje zglova.

Zbog bekerove ciste se ponekad ne javljaju simptomi, ali može izazvati i bol u kolenu i/ili osećaj zategnutosti iza kolena prilikom istezanja i savijanja kolena.Bekerova cista može pući i izazvati komplikacije zbog curenja tečnsti između mišića i lisvova.

Bekerove ciste se mogu lečiti lekovima, drenažom, injekcijama kortizona i operacijom (obično artroskopskom operacijom).

bekerova bolest

Šta je Bekerova cista?

Bekerova cista je otok koji se javlja zbog nakupljanja tečnosti iza kolena.Najčešći simptomi su bolovi u kolenu sa unutrasnje strane. Ovaj deo se naziva i zatkolena jama.

Bekerove ciste se ponekad nazivaju i poplitealne ciste. Kada se mnogo sinovijalne tečnosti nakupi između kostiju kolena, dolazi do “zarobljavanja” ove tečnosti i ona se izdvaja u Bekerovu cistu. Cista je dobila ime po lekaru koji je prvi opisao ovo oboljenje, britanskom hirurgu Viljemu Morantu Bekeru (1839-1896).

Mala Bekerova cista je generalno bezbolna, ali kako raste, izaziva ukočenost i bol iza kolena. Pacijenti se najčešće žale na bol u kolenu sa unutrasnje strane, kada se savije preko 90 stepeni, ili na osećaj vučenja, kada je noga ispravljena.


Simptomi i uzroci cista

bakerova cista simptomi

Cista je zatvorena struktura nalik balonu koja obično nije normalan deo tkiva u kom se nalazi. Ciste su česta pojava i mogu se javiti u bilo kom delu tela, kod svakoga, bez obzira na pol i starost. U cistama se obično nalaze gasovi, tečnost ili polučvrsta materija.


Uzroci

Šta izaziva pojavu Bekerove ciste?

Bekerove ciste nisu retka pojava i mogu ih izazvati svi uzroci koji obično izazivaju i oticanje zglobova i artritis. Suvišna sinovijalna tečnost (tečnost koja služi za podmazivanje zglobova) se nakuplja iza kolena i tako se stvaraju Bekerove ciste. Najčešći vid artritisa povezan sa Bekerovim cistama je osteoartritis, koji se naziva i degenerativnim artritisom.

Bekerove ciste se mogu javiti i kod dece, sa juvenilnim artritisom kolena. Bekerove ciste mogu da se jave i zbog cepanja hrskavice (meniskusa), reumatskog artritisa i ostalih problema sa kolenima.


Koji su faktori rizika za Bekerove ciste?

Faktori rizika za pojavu Bekerovih cista su pokidani meniskusi, artritis i povrede kolena.


Bekerova cista simptomi

bejkerova cista terapija

Bekerove ciste ponekad ne izazivaju simptome, ali najčešće izazivaju bol i osećaj zategnutosti i ukočenosti iza kolena, posebno kada se koleno sasvim ispruži ili sasvim savije. Bekerove ciste su vidljive kao velika izraslina iz kolena i posebno su primetne prilikom stajanja. Obično su mekane i blago osetljive.

Bekerova (Bakerova)cista simptomi:

  • Bolovi u kolenu sa unutrasnje strane (iza kolena)
  • Bolovi u listu noge
  • Bol u kolenu pri savijanju noge

Bekerova cista može pući i izazvati komplikacije zbog curenja tečnsti između mišića i lisvova. Ciste mogu da puknu i tada tečnost curi kroz nogu, što ponekad izaziva pojavu bezbolne modrice duž noge i ispod unutrašnjeg članka. Disekcija i pucanje ovih cista obično izazivaju otoke na nozi i simptome slične simptomima flebitisa (upale površinskih vena) na nozi. Pucanje Bekerove ciste izaziva brzu pojavu otoka na nozi i pojavu modrica oko članaka.


Kada treba ići kod lekara

bekerova cista lecenje

Ako osećate bol i imate primetan otok iza kolena, zakažite pregled. Džomba iza kolena koju primećujete, u retkim slučajevima može biti znak neke ozbiljnije bolesti, a ne bezopasne ciste pune tečnosti.


Koji lekari leče Bekerove ciste?

Ako imate problem sa bekerovom cistom, obratite se lekaru opšte prakse. On će vas poslati kod ortopeda i/ili reumatologa.


Koji se testovi koriste za postavljanje dijagnoze Bekerove ciste?

Bekerova bolest se može dijagnostikovati lekarskim pregledom, a dijagnoza se potvrđuje dodatnim testovima – ultrazvukom, kontrastnom bojom (artogramom) ili magnetnom rezonancom.

Bekerova cista se dijagnostikuje pregledom zadnje strane kolena i razgovorom, u kom pacijent pojašnjava koje simptome oseća.

Lekar će vas verovatno poslati na razne analize, kako bi mogao da potvrdi da nisu u pitanju neke ozbiljnije bolesti poput tumora, aneurizme ili venske tromboze (gde se krvni ugrušak stvara u jednoj od dubokih vena na telu). Za sve ove testove, moraćete ići na rentgenska snimanja i magnetnu rezonancu.


Lečenje i terapija

punkcija bekerove ciste

Postoji nekoliko opcija za lečenje Bekerove ciste.

Posmatrajte i sačekajte. Bekerova cista se uglavnom ne leči, ali ono što je izaziva, kao što su artritis ili cepanje meniskusa, mora da se primeni neka terapija. Ako se uzročnici ciste ne leče, lekar vam može preporučiti bandažu kolena i posmatranje ciste, kako bi se videlo da li će biti veća. Bekerova cista obično prolazi sama od sebe, ali do potpunog oporavka može proći par meseci ili godina.

Lagane vežbe mogu pomoći pacijentu tako da ima veći raspon pokreta u kolenu, a služe i za jačanje mišića oko njega. Vežbe ublažavaju simptome i pomažu kolenu da pravilno funkcioniše. Fizijatar će vam pokazati vežbe koje treba da izvodite.

Kako se leče Bekerove ciste?

Bekerove ciste obično nestaju nakon aspiracije suvišne tečnosti (punkcija bekerove ciste) i davanja injekcija kortizona. Lekovi se obično daju za ublažavanje bolova i upala.

Ako dođe do cepanja hrskavice ili neke druge povrede kolena, preporučuje se fizikalna terapija, a u težim slučajevima operacija. Tokom operacije, lekari uklanjaju otečeno tkivo (sinovijum) koje izaziva stvaranje ciste. Ovo se obično radi artroskopskom operacijom. Tokom oporavka se ide na fizikalnu terapiju.


Operacija Bekerove ciste koja oporavlja koleno

U nekim slučajevima, Bekerova cista se može iscediti. Ali, to ne važi za sve ciste koje su veće i postoje već neko vreme su stvrdnute jer je tečnost u njima postala želatinasta, te se ne mogu iscediti.

Operacija Bekerove ciste nije laka, pošto ona, poput drugih cista, nema zaštitni omotač.

Operacija može biti neophodna za oporavak kolena, ukoliko je oštećeno zbog povrede ili osteoartritisa.

Za operaciju Bekerove ciste, koristi se sistem ključaonice, zvan artroskopija. Hirurg će uz pomoću instrumenta artroskop pogledati u zglob kolena. Za popravljanje oštećenja, mogu se koristiti manji instrumenti.


Koliko je potrebno da se osoba oporavi nakon lečenja Bekerove ciste?

Period oporavka će zavisiti od toga koji je tretman primenjen. Ako se ciste leče lekovima ili injekcijama koje se daju u koleno, oporavak je brz i traje svega nekoliko dana. Ako se radi operacija, za oporavak je potrebno čak i do tri meseca.


Može li se Bekerova cista lečiti na prirodnim putem ?

Prirodni lekovi za Bekerove ciste uključuju hladne obloge, odmor i izbegavanje naprezanja i povređivanja kolena.

bakerova cista prirodno lecenje

Bekerova cista prirodno lečenje:

  • Ako dete ima Bekerovu cistu a ne oseća bol, ostavite je, možda će proći  sama od sebe. Kod dece, Bekerove ciste uglavnom nestaju same, bez lečenja,
  • Što se tiče odraslih, bol od Bekerove ciste možete ublažiti hladnim oblozima, ili lekovima protiv bolova kao što su paracetamol, ili drugi antiupalni lekovi bez steroida. Smrznuti grašak, umotan u krpu, je odličan ledeni oblog. Držite ga na kolenu 10-20 minuta i ublažite otok, ali ne zaboravite- nikad nemojte stavljati led direktno na kožu.
  • Iskoristite kompresivni zavoj i zaštitite zglob kolena- možete ga nabaviti u apoteci.
  • Bol se može ublažiti fizičnim aktivnostima kao što su šetanje, plianje ili tai-chi. Ukoliko ste gojazni, probajte da smršate.
  • Privremeno izbegavajte aktiovnosti koje vam nadražuju zglob kolena, i krećite se sa štakama kako bste rasteretiili koleno što više.
  • Fizikalna terapija – u koju spada stavljanje hladnih i toplih obloga, vežbe i tegljenje, za jačanje i održavanje elastičnosti kolena.

Da li Bekerova cista može izazvati neke komplikacije?

Komplikacije Bekerove ciste uključuju stvaranje krvnih ugrušaka u nozi, kao i pucanje same ciste, što obično izaziva otok, bolove i pojavu modrica i diskoloracije oko članka.


Kakva je prognoza ?

U zavisnosti od samog uzroka ciste, prognoza je obično veoma dobra. Ako se ciste javljaju zbog hroničnog artritisa, mogu se pojaviti ponovo i nakon lečenja.


Da li je moguće sprečiti pojavu Bekerove ciste?

Ne postoji proveren način prevencije ovih bolesti, ali se rizik može smanjiti tako što će se lečiti artritis ako je prisutan.