Seboreični dermatitis (seboreja) na valsištu i licu

seboreja slike

SEBOREJA ILI SEBOREIČNI DERMATITIS je pored akni verovatno najčešće kožno oboljenje.Kod mnogih ljudi postoje simptomi ali oni nisu svesni da je u pitanju ova bolest.

Ono što vas sigurno neće obradovati – seboreični dermatitis se može lečiti, ali je u suštin neizlečiv.Za seboreju je karakteristično smenjivanje perioda pogoršanja stanja i remisije.

Seboreja se može javiti kod svakoga, bez obzira na starosnu dob.

seboreja na licu

Šta je seboreični (seboroični) dermatitis ?

Seboroični dermatitis (dermatitis seborrhoica) je hronična upala kože koja se povremeno pojavljuje, a zatim nestaje. Seboreja izaziva pojavu crvenila i perutanja kože, a često i plikova punih vodenaste tečnosti. Seboreja se najčešće javlja na glavi, obrvama, licu, ušima, gornjem delu grudi i leđa. Seboreja se može javiti i kod dece, pa čak i kod beba (najčešće na koži glave i zadnjici).


Koji su znaci i simptomi seboreje?

seboreja vlasista

Simptomi seboreje su najčešće crvenilo kože i perutanje.Osip je uvek karakteristične crvene boje i izaziva perutanje, a povremeno se javljaju i plikovi. Perutanje je obično ekstenzivno i izaziva pojavu peruti, što je stvar na koju se pacijenti obično najviše žale.

Sama distribucija osipa je obično dovoljna da se postavi dijagnoza. Kod odraslih se osip najčešće javlja na vlasištu, spoljašnjem uhu, čelu, obrvama, kapcima, na delovima obraza tik uz nos (uključujući pregibe koji se spuštaju ka ustima), a nešto ređe ispod pazuha i na gornjem delu grudi i leđa.

Kod beba se seboreja najčešće javlja na vlastištu, a ponekad i na zadnjici i duž linije pelena. Mada seboreja i kod dece i kod odraslih ponekad ne izaziva nikakvih problema, uglavnom jako svrbi, posebno kad se javi na glavi.

Seboroični dermatitis je mnogo češći kod muškaraca.Često se prvi put javlja u pubertetu zbog pojačanog delovanja androgenih hormona zbog kojih je koža masnija.


Seboreja na licu

Oko 5% populacije ima facijalni seboreični dermatitis. Čak ga i beba može dobiti. U rizičnoj grupi za seboroični dermatitis na licu nalaze se tinejdžeri, osobe sa genetskim predispozicijama, HIV pozitivni i oni koji već pate od seboreje. Seboreični dermatitis je češći kod muškaraca nego kod žena.

Seboreja na licu simptomi ?

Blagia seboreja lica se prepoznaje po sledećim simptomima:

 • jaka iritacija kože
 • jak svrab
 • peckanje i ljuštenje
 • pojačana osetljivost kože
 • pojava žutih i belih krljušti na oštećenim delovima kože
 • male ali brojne papule na licu, lokalozovane na obrazima, čelu, obrvama i delu oko usta i nosa.

Postoji nekoliko vrsta seboreičnog dermatitisa:

 1. Masna seboreja je najčešća vrsta bolesti. Uz pomenute simptome seboreičnog dermatitisa na licu, pacijenti imaju izrazito masnu kožu, pošto lojne žlezde proizvode puno sebuma. I pošto masni sloj prekriva celo lice, na njemu se javlja sve više različitih patogena parazita i gljivica, što samo pogoršava stanje.
 2. Suva seboreja se javlja ređe. Kod ove vrste dermatitisa, koža postaje suva i puca, proizvodnja sebuma se smanjuje. Deca su podložnija ovoj vrsti seboreičnog dermatitisa, pa su ovi simptomi češći kod novorođenčadi i male dece.
 3. Mešana seboreja u isto vreme kombinuje simptome suve i masne kože – suva seboreja se češće javlja na koži glave, a masna na licu.

Simptomi seboreičnog dermatitisa na licu ne nastaju odjednom. Postepeno se stanje pacijenta pogoršava i simptomi se kristalizuju. A ako se ne krene sa lečenjem na vreme, seboreja može prerasti u eritrodermu.


Seboreični dermatitis i psorijaza glave

Pošto oba oboljenja prate isti simptomi, javljaju se na vlasištu i izazivaju svrab i perutanje, ponekad ih je teško razlikovati. Međutim, psorijaza se često javlja i na drugim delovima tela, na kojima se seboreja generalno ne javlja. Pored toga, seboreja je ekcematozni dermatitis koji često izaziva i pojavu plikova. Psorijaza izaziva pojavu papula i velikih crvenih, perutavih pečata na koži.

Ako simptomi i fizički pregled nisu dovoljni za dijagnozu ispitivanje uzorka uzetog biopsijom se lako može razlučiti koja je bolest u pitanju.


Seboreja i perut

Perut je običan znak stvaranja previše kožnih ćelija. Perut se javlja kod brojnih inflamatornih bolesti kože, uključujući seboreju i psorijazu.


seboreja lecenje

Lečenje seboreje: šamponi i ostali proizvodi koji se kupuju bez recepta

Ako imate osip na glavi, možete kupiti neki šampon koji sadrži katran, selen, sulfide, ketokonazol ili cink-piriton. Ovi šamponi obično sasvim uspešno leče većinu simptoma. Uporna seboreja na vlasištu ili na drugim delovima kože se obično leči antiinflamatornim kremama koje sadrže slabije steroide (npr. oko 1% kortizona) i ti preparati se takođe mogu kupiti bez recepta.

Ketokonazolske kreme se dobijaju na recept i veoma su efikasne u ublažavanju simptoma. U težim slučajevima se prepisuju jači steroidi.


Blue cap šampon i losion protiv seboreje

blue cap sampon

Sigurno najpoznatiji šampon protiv seboreje na našem tržištu je Blue cap.Poznat je u celom svetu a preporučuju ga i dermatolozi.Postoji pakovanje od 400 i 150 mililitara

Blue cap šampon protiv seboreje neguje kožu glave sklonu peruti, suvoj ili masnoj seboreji. U slučaju peruti, smanjuje svrab i bele „pahulje“, normalizuje aktivnost ćelija skalpa i pozitivno utiče na rast kose. Uz šampon, trebalo bi koristiti i Blue cap losion za kosu. Za suvu seboreju, trebalo bi koristiti mešavinu šampona i losiona. Za suvu seboreju, samo šampon.

Kako se koristi ovaj šampon za seboreju ?

Dobro promešajte pre upotrebe. Nanesite malu količinu na mokru kosu i ostavite da deluje pet minuta. Dobro isperite, pa ponovite postupak. Tokom prve dve nedelje lečenja, koristite 2-3 puta nedeljno.

Mere opreza: izbegavajte kontakt sa očima. Ako vam ipak upadne malo šampona, isperite sa puno vode.

Pored ovoga, postoji puno prirodnih rešenja za ublažavanje simptoma dermatitisa, u šta spadaju i neke promene, kako u ishrani, tako i u životnim navikama.O nima u nastavku teksta


Faktori rizika za seboreični dermatitis

Mada je većina pacijenata sa seborejom generalno sasvim zdrava, smatra se da je velik faktor rizika za seboreju postojanje nekog oboljenja centralnog nervnog sistema.


Uzrok

seboreja

Šta izaziva seboreični dermatitis?

Uzroci seboreje su još uvek manje-više nepoznati. Pošto se ovo oboljenje javlja na onim mestima na koži gde se luči dosta loja, smatra se da je veoma masna koža jedan od glavnih uzroka seboreje.

Osim toga, mnogi pacijenti sa seborejom imaju povećan broj gljivica koje normalno žive na koži (Pityrosporum i Malassezia) na obolelim mestima.

Antimikotici za spoljnu upotrebu su često efikasni u kontroli seboreje, što je mnoge dovelo do zaključka da gljivice igraju važnu ulogu u pojavi ove bolesti. Međutim, da li ovi pripadnici kutanog mikrobioma zaista izazivaju pojavu seboreje, pitanje je na koje još uvek nema definitivnog odgovora.

Kod osoba sa težim oboljenjima centralnog nervnog sistema (demencija, traumatske povrede mozga) se seboreja češće javlja nego kod zdravih osoba. Nije jasno da li nervni sistem zaista igra značajnu ulogu u pojavi seboreje, ili je problem samo masna koža.


Da li je seboreja zarazna?

Seboreični dermatitis nije zarazan.


Koji lekari leče seboreični dermatitis?

Seboreični dermatitis mogu dijagnostikovati lekari opšte prakse, pedijatri i dermatolozi.


Kako se postavlja dijagnoza seboreje?

seboroicni dermatitis

Dijagnoza seboreje se obišno postavlja klinički, što znači da lekar na osnovu vizuelnog pregleda može postaviti dijagnozu. Ponekad je potrebno uzeti uzorak kože i uz pomoć kalijum hidroksida uraditi test kako bi se isključila mogućnost postojanja gljivične infekcije. U veoma retkim slučajevima se radi biopsija.


Lečenje

seboreja glave

Kako se seboreja leči?

Ako je seboreja ograničena na vlasište, obično se preporučuje uporeba šampona koji sadrže jedan ili više od sledećih sastojaka:

 • katran
 • ketokonazol
 • cink-pirition
 • selenijum-sulfid
 • salicilnu kiselinu

Preporučuje se i upotreba losiona ili slabijih rastvora topikalnih steroida (dezonih, betametazon valerat, hidrokortizon).

Kada su seborejom zahvaćeni delovi kože van vlasišta, preporučuju se slabiji steroidi za spoljnu primenu, kao i kreme na bazi antimikotika.  Za lečenje se mogu koristiti i kreme koje sadrže ketokonazol.

Sve ovo je važno naglasiti zato što je seboreja neizlečiva, ali se može lako kontrolisati. Ako je bolest aktivna i ako se prestane sa tretmanom, ona se lako vraća. Najbolje je često koristiti lekove koji su se pokazali efikasnim kako bi se simptomi stavili pod kontrolu. Međutim, preterani tretman kože koja izgleda normalno je velik trošak i potencijalno rizičan.


Postoje li prirodni načini lečenja seboreje?

Za kontrolu seboreičnog dermatitisa koriste se razni prirodni lekovi a iskustva su različita.

Ti prirodni lekovi su: kokosovo ulje, jabukovo sirće, esencijalno ulje čajevca i biotin. Sa druge strane, kreme sa 1% kortizona su jeftine i lako dostupne i bez recepta, a veoma su efikasne u lečenju seboreje lica.

Ispod su navedeni neki prirodni lekovi sa kojima postoje pozitivna iskustva a preporučuju ih i dermatolozi

Riblje ulje

Riblje ulje sprečava iskakanje dermatitisa izazvano alergijom. Riblje ulje ima i druge nutricionističke kvalitete. Na primer, preporučuje se za opšte zdravlje, jačanje imunog sistema i kardiovaskularnog sistema, jer sadrži omega-3 masne kiseline.


Ulje čajevog drveta

ulje cajevca

Ulje čajevca se vekovima proučava zbog svog pozitivnog dejstva na razne probleme sa kožom. Ono ima antibakterijska, antigljivična i antiupalna svojstva, koja ga čine idealnim rešenjem za seboreični dermatitis.

Ovaj prirodni lek je prilično jak, pa ga pre nanošenja morate razblažiti sa nekim baznim uljem, kao što su kokosovo i maslinovo. Koristite 8-12 kapi ulja čajevog drveta, pomešanih sa baznim uljem ili vodom na mestu seboreičnog dermatitisa. Ovaj tretman će smanjiti svrab i podstaći zarastanje ljušteće kože na skalpu.


Kokosovo ulje

kokosovo ulje

Masaža kokosovim uljem na mestu na kome se javlja seboreja (glavi ili licu) može ublažiti simptome, omekšati i hidrirati kožu. Kokosovo ulje sadrži moćna antibakterijska i antiupalna svojstva koja su idealna za kožu. Kokosovo ulje, bilo da se koristi samo ili sa nekim esencijalnim uljem, je odlično rešenje za perut. Osim toga, od njega će vam kosa biti sjajna i zdrava.


Jabukovo sirće

jabukovo sirce

Natapanje kose i kože glave u jabukovom sirćetu verovatno ne zvuči baš idealno, ali može imati pozitivan efekat na skalp i pomoći kod upale koju izaziva seboreja vlasišta.

Operite kosu kao i obično, pa nanesite jabukovo sirće razblaženo sa vodom na kosu i kožu glave. Ostavite ovaj rastvor u kosi 10-ak minuta, pa dobro isperite. Da bi ovaj prirodni lek ispoljio sve pozitivne efekte ponavljajte tretman nekoliko puta nedeljno.


Ishrana

Obratite pažnju na ishranu, pošto ona može značajno uticati na stanje seboroičnog dermatitisa.

Jedite antiupalne namirnice poput đumbira, belog luka, kurkume, kokosovog ulja i jabukovog sirćeta. Ubacite u ishranu sveže voće poput jabuka, bobičastog voća i avokada.

Izbegavajte obrađenu hranu koja izaziva upalni proces i pogoršava odgovor imunog sistema. Smanjite unos šećera, grickalica i zaslađenih pića, prženu hranu i rafinisana ulja.


Da li seboreja može izazvati neke komplikacije?

seboreja perut

Seboreja retko kada izaziva komplikacije. Problemi se najčešće javljaju zbog nepravilne dijagnoze i nepravilnog tretmana. U retkim slučajevima se javljaju površinske infekcije kože na licu i vlasištu, koje podsećaju na seboreju.

Ako se ove infekcije zbog pogrešne dijagnoze leče antiinflamatornim lekovima (steroidima za spoljnu primenu), stanje se može pogoršati. Prekomerna upotreba jakih steroida, posebno na licu i ispod pazuha, može izazvati neželjene promene na koži, uključujući i stanjivanje kože.

U retkim slučajevima, težak seboreični dermatitis može izazvati delimično ili potpuno opadanje kose, najviše zbog toga što se obolela osoba češe. Kada se seboroični dermatitis stavi pod kontrolu, kosa opet počinje normalno da raste.


Prognoza kod seboreje

Pošto seboreični dermatitis gotovo nikada ne izaziva ozbiljnije probleme, prognoza je obično veoma optimistična. Sa druge strane, mada tretman obično dovodi do ublažavanja simptoma, to povlačenje simptoma gotovo nikad nije trajno.


Postoji li način da se spreči pojava seboreje?

Ne postoji nikakav pouzdan način prevencije seboreje.Ali se seboreja može kontrolisati.Za što uspešniju kontrolu pratite sledeće savete…

Evo kako izbeći ponovno buktanje seboreje na licu i u kosi:

 • Provodite više vremena na svežem vazduhu, pogotovo leti.
 • Ako možete, praznike provedite na moru. Morski vazduh je dobar za kožu.
 • Spavajte dovoljno: minimum osam sati svakog dana.
 • Izbegavajte stres: svaka hronična bolest se vraća nakon šoka i udara na emocije.
 • Pravilno se hranite: izbacite štetne namirnice iz ishrane.
 • Zaboravite na sve loše navike: konzumiranje alkohola i pušenje doprinose slabljenju imuniteta, što znači povećanje rizika od vraćanja bolesti.
 • Vodite računa o koži. Nemojte je zatrpavati kremama i losionima, ali je ne zaboravljajte. Za negu lica koristite posebne kreme. Odaberite onu koja odgovara vašem tipu kože.

[icegram campaigns=”7419″]