Pomeren želudac (podignut ili spušten) simptomi, uzrok, nameštanje

ŠTA JE POMEREN ŽELUDAC, zbog čega se javlja, koji su simptomi i znaci ovog stanja, kao i kako može da se leči – otkrićemo u okviru ovog teksta.

Sve veći broj ljudi, kako mladih tako i starijih, ima dijagnozu ”pomeren želudac”.Želudac je organ koji pripada digestivnom sistemu (za varenje), a može da se pomeri 29 cm u promeru:

Podignut želudac – kada je želudac pomeren 12 cm na gore ispod rebara;

Spušten želudac – kada je želudac spušten 17 cm u karlicu.

spusten zeludac

Pomeren želudac uzroci

Uzroci za pomeren  želudac nisu uvek jasni, ali se zna da postoje određeni faktori koji utiču na to da se želudac pomeri, a oni uključuju: podizanje teškog tereta, često pregibanje, učestalo i jako kašljanje i kijanje, trudnoća i porođaj, naprezanje kod zatvora, agresivno povraćanje, gojaznost, udarac u predeo stomaka, unos velike količine hrane odjednom, jedenje u ležećem i poluležećem položaju, konzumiranje previše kafe i cigareta na prazan želudac, slabost vezivnog tkiva i mišića dijafragme, nepravilno držanje tela i naravno stres kao jedan od glavnih pokretača za gotovo sve moguće zdravstvene probleme.


Gde se nalazi želudac ?

Želudac se nalazi u gornjem levom delu abdomena ispod jetre i pored slezine. Njegova glavna funkcija je skladištenje i razbijanje hrane i tečnosti koje konzumiramo, pre nego što ti sadržaji putuju u druge organe da bi se dalje varili.

Kada je želudac prazan, unutrašnjost ima male nabore zvane ruge. Ruge dopuštaju da se želudac proširi kako bi primio velike obroke. One takođe drže hranu unutar želuca kako bi fizički pomogle da se razbije.

Želudac drži samo hranu od tri do pet sati, pre nego što prolazi kroz digestivni trakt.

Glavni alat za digestiju želuca je snažna mešavina sekreta koji se kolektivno nazivaju želudačnim sokovima. Da bi se suprotstavio ovim jakim sokovima, želudac se štiti sa sekretom poput mukusa (sluzi). Bez ove zaštite, želudac bi sam sebe digestirao (“auto-digestija”), što je česti uzrok čira na želucu.


Podignut želudac uzrok

 podignut zeludac

Podignut želudac je, kao što smo rekli, kada je želudac pomeren 12 cm na gore ispod rebara.

Kada je u pitanju podignut želudac uzrok može da bude: učestali i povišen pritisak u trbušnoj duplji (npr. dizanje teškog tereta, pregibanje, jako i učestalo kašljanje i kijanje, trudnoća, porođaj, napinjanje kod konstipacije, gojaznost koja vrši pritisak na želudac i drugi faktori).

Treba reći da podignut želudac može da bude i nasledan, ali se često javlja usled oslabljenog vezivnog tkiva i mišića dijafragme.

U praksi se dešava da i neki veliki stres bude pokretač za pomeranje želuca na gore.

Podignut želudac – simptomi:

Podignut želudac i otežano disanje se često javljaju, budući da želudac koji je pomeren na gore može da pritiska dijafragmu i pluća i tako otežava disanje.

Ukoliko često doživljavate bol u predelu srca (koji može da podseća i na srčani udar), probleme sa varenjem, pojačan apetit, mučninu, povraćanje, često podrigivanje i štucanje, gorušicu i krvarenje desni i loš zadah – moguće da imate podignut želudac.

Kako je želudac veoma blisko povezan sa nervnim sistemom, pored ovih klasičnih simptoma mogu da se jave i neki psihološki, poput nejasnog uma, opsesivnosti, neuroze i dr.


Spušten želudac

Spušten želudac se najčešće javlja usled slabljenja trbušnog zida. Ovo je naročito česta pojava kod trudnica, budući da organi smešteni u trbuhu počinju da gube svoj normalni položaj zbog rastuće materice i neretko se dešava da se spuštaju. Tako želudac može biti spušten 17 cm u karlicu.

Pored toga što se spušten želudac naročito može javiti kod trudnica, uzrok za ovo stanje može da bude i: nepravilna ishrana, uzimanje prevelike količine hrane odjednom, loše varenje, neuredno pražnjenje creva, prevelika mršavost i dr. U praksi se često viđa spušten želudac zajedno sa drugim trbušnim organima.

Spušten želudac – simptomi i tegobe:

Ukoliko često osećate punoću, nadutost i težinu u stomaku, a pored toga imate i otežano varenje koje je dosta usporeno, uz često podrigivanje, zatvor, pojavu hemoroida – moguće da imate spušten želudac. Psihološki simptomi takođe mogu da prate i spušten želudac, poput nervoze, a tu su i pospanost, nesanica, bolovi u ramenima i dr.


Lečenje

splenomegalija dijagnoza

Kako vratiti želudac na mesto? Ovo je pitanje koje se zapravo odnosi na lečenje pomerenog želuca. Ovo je prilično komplikovan i dug proces, budući da se mora delovati na jačanje trbušnog zida, želuca, ali i celog organizma, pre svega nervnog sistema.

Kako je slabljenje trbušnog zida među glavnim uzročnicima za pomeren želudac – trebalo bi pre svega raditi vežbe za jačanje trbušnog zida.

Postoji i trbušni pojas koji podiže trbušne organe na gore.

dijagnoza

Bez promene režima ishrane, ne može biti ni odgovarajućeg napretka. Prvo i osnovno, trebalo bi jesti manje obroke više puta dnevno. Ne treba unositi prevelike količine hrane i tečnosti odjednom, hrana mora biti dobro sažvakana pre nego što se proguta i trebalo bi voditi računa o redovnom pražnjenju creva.

Lekar može da prepiše i lekove za umirenje i jačanje organizma, kao dopunu ovakvoj vrsti tretmana za pomeren želudac.

Nameštanje želuca ili vraćanje želuca na mesto je posao koji bi trebalo da obavljaju samo vrhunski obučeni i specijalizovani terapeuti, koji bi pritom trebalo da imaju i dosta iskustva u ovoj oblasti. Nameštanje želuca je zapravo tehnika za vraćanje želuca na mesto.

Kako vratiti želudac na mesto?

namestanje zeluca

Pre svega, pacijent bi trebao da dođe na tretman sa praznim želucem. Prvo što će terapeut utvrditi jeste u kom se položaju želudac nalazi, da li je podignut ili spušten i gde je tačno lociran. Na ovaj način, specijalizovani terapeut će moći da izvede tačno definisane i određene pokrete kojima će moći da vrati želudac u njegov prvobitni, normalan položaj.

Nameštanje želuca podrazumeva specijalne tehnike masaže, u cilju postepenog i laganog (nikako naglog!) vraćanja želuca na njegovo normalno mesto. Na završteku ovog ”tretmana”, slobodno možemo reći, specijalizovani terapeut za vraćanje želuca na mesto postavlja vakuum posudu na centar pupka, kako bi poboljšao vraćanje želuca u normalan položaj.