Zašto vam otiču ruke i prsti na rukama i kada je vreme da odete kod lekara

oticanje ruku

OTICANJE RUKU I PRSTIJU NA RUKAMA je problem koji se javlja veoma često. Da li je to normalno? Uglavnom jeste.Ruke i prsti otiču iz puno razloga, a većina od njih je bezazlena. Ali, neki slučajevi oticanja, pogotovo ako su u kombinaciji sa bolom, mogu ukazivati na ozbiljne probleme.

Otok (edem) ruku, šaka i prstiju je znak upale, poremećaja krvne ili limfne cirkulacije, usled čega šaka, podlaktica ili prsti deluju otečeno. Oticanje može da bude praćeno i drugim znakovima i simptomima, što može da pomogne kod dijagnostikovanja uzroka .

Utvrđivanje uzročnog faktora, koji izaziva oticanje, prilično je teško samo na osnovu otoka. Otok ruku mora da se ispita zajedno sa otocima po čitavom telu (generalizovani edemi) ili u specifičnim regijama (lokalizovani edemi).

Edem ruke, kao i na drugim delovima tela (nakupljanje tečnosti u međućelijskom prostoru ili tkivima, obično vode, mada može da bude i limfna tečnost) može da bude testast  ili elastičan, a manifestuje se zategnutošću kože. Kod testastog edema nakon kraćeg pritiska kože prstom, ostaje udubljenje koje se zadržava nekoliko sekundi ili minuta. Dok kod elastičnog edema ovaj efekat izostaje. Testatsti edemi obično ukazuju na neki poremećaj cirkulacije, dok su elastični obično znak nekog lokalizovanog uzroka.

Pred vama se nalaze neki od mogućih razloga zbog kojih se javlja oticanje ruku i/ili prstiju na rukama, pa ćete saznati i u kojim slučajevima je potrebno obratiti se lekaru.

oticanje ruku i prstiju na rukama

 1. Vrući letnji dani

Toplota tera krvne sudove da se prošie, što je dobro, pošto se na taj način i mi hladimo. Kada se krvni sudovi šire, nešto tečnosti iz njih može iscuriti u okolna tkiva, što izaziva naduvenost.

Ova vrsta otoka prolazi vremenom, kako nastavljate sa redovnim aktivnostima. Ali ako primetite da su vam naduvane samo ruke i prsti (a noge ne), i da pored toga imate osećaj kao da vam je stisak ruke oslabio, osećate bol i slično, to znaći da vam prsti nisu otečeni samo zbog toplote, i da treba da odete kod doktora.


 1. Previše soli

Pržena hrana, čips, krekeri i umaci mogu biti uzrok za oticanje ruku i nogu na rukama. Naše telo stalno pokušava da održava balans između soli i vode. Većim unosom soli ugrožavate ovaj balans i telo mora da kompenzuje tako što će zdržavati više vode u organizmu, zbog čega se javlja oticanje.

Obično, otekle ruke zbog preslane hrane prolaze same od sebe kroz dan-dva, ali najviše zavisi od toga koliko ste soli uneli u organizam. No, ako ste izbacili ili smanjili unos soli, a otok ne prolazi, zakažite pregled kod lekara.


 1. Osteoartritis

oteceni prsti

Ako su vam koščati delovi prstiju uvećani (na primer, ne možete da skinete prstenje), uperite prstom u osteoartritis. Ova vrsta artritisa izazivana je „trošenjem“ mekih tkiva koja se nalaze na krajevima zglobova. Osteoartritis je često prati ukočenost prstiju i bol i najčešće je prisutan kod starijih osoba. Doduše, i druge vrste artritisa takođe mogu izazvati oticanje i bol u prstima.


 1. Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela nastaje kada se živac koji ide od podlaktice do dlana, upali ili uvrne. Pored obaveznog otoka, javljaju se bolovi, trnjenje, peckanje i osećaj da vam mravi mile kroz ruku i šaku. Svi ovi simptomi se javljaju postepeno, vremenom. Istraživanja pokazuju da je sindrom karpalnog tunela češći kod žena nego kod muškaraca.


 1. Limfedemija

limfni sistem bolesti

Oticanje ruku i nogu može biti vrsta oboljenja, koje nastaje kada se limfa (tečnost koja izbacuje toksine, bakterije i viruse) ne „iscedi“ na adekvatan način. U tom slučaju, pored prstiju na rukama i nogama, otiču cele ruke i noge. Takođe, možete imati osećaj da vam je koža zategnutija ili deblja nego obično. Limfedemija se ponekad javlja nakon operacije ili zračenja (kod tretmana za rak dojke). U retkim slučajevima, limfedemiju može izazvati abnormalno uvećanje limfnog sistema.


 1. Rajnaudova bolest

Rejnoov fenomen

Rajnaudova bolest je suženje arterija, obično izazvano hladnim vremenom ili stresom. Suženje krvnih sudova je loše po cirkulaciju celog organizma. Često se dešava, da po povratku normalnog protoka krvi, osećate žmarce, a tada nastaje i otok. Ova bolest je češća među ženskom populacijom. Ako primetite da vam prsti ili ruke poplave ili postanu blede pre nego što oteknu, to je jedan od indikatora Rajnaudove bolesti.


 1. Preeklampsija uzrok za oticanje ruku i prstiju u trudnoći

suva usta kod trudnica

Oticanje ruku i prstiju na rukama u trudnoći je normalna u nekoj meri. Ali, otok u rukama i licu, koji je specifičan po tome što možete zaista ostaviti udubljenje ako pritisnete kožu palcem, može ukazivati na preeklampsiju. Ukoliko je to slučaj, verovatno imate i povišen krvni pritisak, na koji morate obratiti pažnju jer ako ga ne lečite, možete imati komplikacije prilikom porođaja. Preeklampsija se najčešće javlja kod trudnica starijih od 40 godina, kao i kod onih koje u stomaku nose blizance ili trojke, kao i kod gojaznih žena.


Ostali uzroci

oticanje nogu

Otečeni prsti i ruke mogu biti posledica brojnih faktora ili predispozicionih zdravstvenih stanja.

 • Upala – Upala može da bude posledica traume (povreda tupom silom), povrede (prelom kosti), prekomerne upotrebe ili naprezanja, toksina (otrovnih supstanci, ujeda insekta ili zmija), opekotine, alergije ili hroničnih oboljenja kakvo je giht.
 • Infekcija – Infekcija može da bude izazvana virusom, bakterijom ili gljivicom. Infekcija može da bude lokalizovana na prste, šaku ili podlakticu, ili rasprostranjena na čitavu ruku, kao što je slučaj sa celulitisom.
 • Venska insuficijencija – Pod ovim terminom se označavaju poremećaji cirkulacije, do kojih dolazi usled hroničnih oboljenja (bolesti srca ili perifernih krvnih sudova), povreda ili zastoja protoka krvi kroz ruku.
 • Taloženje masnoće – Do ovog problema može da dođe usled hipotireoze (oslabljene funkcije štitne žlezde), Kušingovog sindroma, ali i zbog povećanja telesne težine, a za posledicu ima oticanje ruku, mada naslage masnoće postepeno postaju uočljive i na čitavom telu.

Simptomi povezani sa oticanjem

Oticanje šaka i prstiju na rukama može, ali ne mora, da bude praćen drugim znakovima i simptomima, sem očiglednog otoka.

 • Otok može da dovde do izobličavanja anatomije ruke i povezanih struktura. Ovo može da bude jasno uočljivo kada se otečena ruka ili šaka uporede sa onom koja nema otok, u slučaju unilateralnog (jednostranog) otoka.
 • Bol, utrnulost ili trnci u ruci.
 • Može da se javi i svrab, sa ili bez očiglednog osipa.
 • Crvenilo ili bledilo kože ruke.
 • Prekomerno topla ili hladna i lepljiva koža ruke.
 • Mišićna slabost, odnosno smanjena snaga mišića ili otežano pomicanje ruke ili potpuni gubitak sposobnost pokretanja šake, podlaktice ili prstiju.

Dijagnostikovanje i lečenje

oticanje prstiju dijagnoza

Veoma je važno da se obrati pažnja na uzročne, kao i na faktore koji pogoršavaju stanje kod slučajeva ponavljajućih epizoda otoka ruke. Oticanje prstiju na rukama može, ali ne mora, da bude praćen drugim znakovima i simptomima, a ovi prateći simptomi moraju da se prijave lekaru, u slučaju da vam je potrebna njegova pomoć.

Najvažnije je da obratite pažnju kada je otok jednostran (što zanči oticanje samo leve ili desne ruke) ili obostran (bilateralan), pošto to ukazuje na lokalizovanu ili generalizovanu prirodu oboljenja. Ako niste sigurni šta je uzrok iznenadneog velikog otoka, uvek imobilišite ruku i odmah tražite lekarsku pomoć.

 • Lečenje zavisi od uzroka upale, limfedema, infekcije ili venske insuficijencije, koji za posledicu imaju oticanje ruku. Nakupljanje masnoće je najčešće postepeno i odaje utisak otoka ruke, mada sam ekstremitet nije otečen.
 • Otok prstiju na rukama se najčešće javlja usled oboljenja poput artritisa (još češće reumatoidnog artritisa) ili gihta (što je manje česta pojava), a lečenje bi trebalo da bude usmereno na uzrok oticanja zglobova.
 • Hladne obloge se ne preporučuju, na primer, pakovanja sa ledom ili potapanje šake u ledenu vodu, ukoliko uzrok otoka nije poznat. Tretman hladnim oblogama je delotvorno samo kod povreda tupom silom i to odmah nakon povrede.
 • Antiinflamatorni lekovi mogu da budu korisni za smanjenje otoka koji je posledica upale, kao i za ublažavanje pratećeg bola.
 • Antihistaminici i kortikosteroidi mogu da pomognu kod otoka usled alergije ili ujeda insekta.
 • Neki poremećaji krvne cirkulacije koji izazivaju oticanje prstiju na rukama mogu da imaju ozbiljnu patologiju u pozadini, uključujući kardiovaskularne bolesti, poput kongestivnog zatajenja srca, otkazivanja bubrega, otkazivanja jetre, aneuerizme i tromboze. Ova oboljenja moraju da se dijagnostikuju i pravilno leče.
 • Obavestite svog lekara o svim lekovima koje uzimate. Anabolički steroidi (koje koriste sportisti i bodibilderi) i neki lekovi protiv povišenog krvnog pritiska mogu da izazovu oticanje šaka i prstiju na rukama.

Šta bi trebalo da preduzmete

doktor posledice

Premda je otečeni prsti na rukama i šake jesu nespecifičan simptom i uglavnom nisu razlog za veliku brigu, ne biste smeli da ga ignorišete, posebno u slučajevima kada se ponavlja.

 • Ako ruka pomodri ili dođe do potpunog gubitka osećaja ili sposobnosti pokretanja, potrebna je hitna medicinska pomoć, čak i kada se ovo javlja po prvi put.
 • Otečene ruke nakon ciljanih (usmerenih na mišiće ruku) treninga sa podizanjem tereta ili drugih treninga sa opterećenjem, česta su pojava. Ovo nije razlog za zabrinutost, sem ako otok nije uporan ili praćen drugim znakovima i simptomima.
 • Ako mate ponavljajuće epizode oticanja ruke, a vaš lekar nije utvrdio nikakvo ozbiljno patološko stanje, nije preporučljivo da nosite uske manžetne, ručni sat ili prstenje, jer će oni samo dodatno usporiti protok krvi ili limfe.
 • Osobe koje grizu nokte povremeno pate od otoka prstiju, ukoliko dođe do infekcije (paronihija), pošto su usta prepuna bakterija koje će brzo inficirati zahvaćenu površinu.
 • Otok ruku može da bude čest kod trudnica i nije razlog za brigu.
 • Blago otečeni prsti na rukama mogu da se jave na većoj temperaturi i u toku letnjih meseci i ne smatra se ozbiljnim.
 • Dubinska masaža i manuelna drenaža limfnih čvorova praktikuje se u nekim terapeutskim maserskim tretmanima, ali nije preporučljiva kod otoka ruke. Uvek bi najpre trebalo da se utvrdi uzrok zbog koga se javlja natečenost, jer masaža može da pogorša stanje.