Podočnjaci kod dece i beba (mogući uzroci i lečenje)

podocnjaci kod dece

Da li vas brinu podočnjaci kod vašeg deteta? Ako je odgovor da, trebalo bi da pročitate ovaj članak da biste razumeli moguće uzroke i načine lečenja podočnjaka kod dece i beba.

podocnjaci kod deteta

Brižno negujete svoju bebu, pa kada primetite podočnjake ispod njenih očiju, počinjete da strahujete da je to znak nekog ozbiljnijeg stanja. Premda ovi tamni „alergijski podočnjaci“ mogu da ukazuju na neki osnovni problem, kao što su alergija ili prehlada, oni su retko znak ozbiljne bolesti.

Podočnjaci su termin koji se koristi da bi se opisala diskoloracija ili pojava pigmentacije ispod očiju, ili oko čitave očne duplje. U medicini podočnjaci se zovu periorbitalna hiperhromija.

podocnjaci kod beba

Uzroci podočnjaka kod dece

Deca mogu da imaju podočnjake usled brojnih razloga:

 • alergija
 • zapušeni nos
 • umor
 • nasleđe
 • prekomerno izlaganje sunčevoj svetlosti
 • nedostatak gvožđa
 • dehidracija
 • neujednačena pigmentacija kože
 • kontaktni dermatitis – oblik osipa koji izaziva crvenilo i svrab kože
 • ekcem
 • neuroblastom – oblik kancera koji nastaje kada nervne ćelije nisu potpuno razvijene i koji se najčešće javlja kod dece mlađe od 5 godina; podočnjaci su jedan od simptoma neuroblastoma

U drugom delu članka su opisani uzroci za pojavu podočnjaka kod beba.

Kako se osloboditi podočnjaka

Podočnjaci kod dece ne moraju da budu razlog za preveliku brigu. Međutim, u nekim slučajevima, pojava podočnjaka može da ukazuje na neki problem sa zdravljem/načinom života, koji zahteva medicinsku pomoć ili promenu životnih navika.

Eliminisanjem uzroka, oslobodićete se kesica ispod ili tamnih krugova oko očiju deteta. Ukoliko je uzrok genetski faktor, neće moći da se učini mnogo po pitanju podočnjaka kod dece.


Alergija

Alergija je odgovor imunog sistema na stranu supstancu. To može da bude hrana, lek, polen ili bilo koja druga strana supstanca. Ukoliko je utvrđeno da su podočnjaci kod vašeg deteta posledica alergije, njenim lečenjem možete da se oslobodite ovog problema. Da bi lečenje bilo primereno, posavetujete se sa lekarom.

Sezonske alergije, kao što je polenska groznica (alergijski rinitis), mogu da dovedu do zapušenog nosa i svraba očiju. Ako vaše dete neprestano svrbe oči, ono će ih možda stalno trljati. Zbog toga koža u regiji ispod očiju može da deluje tamnije. Lekar može da prepiše detetu antihistaminike (lekove protiv polenske groznice), ukoliko je to potrebno. Vodite računa da u kući nema polena, prašine i plesni, jer su to sve alergeni koji izazivaju polensku groznicu.

Ekcem (atopijski dermatitis) je prilično čest kod dece mlađeg uzrasta. Ako vaše dete često pati od ekcema, moguće je da ga svrbe i oči. Često trljanje očiju dovodi do pojave tamnih kolutova. Pedijatar može da prepiše kremu na bazi kortikosteroida, koja će pomoći obnavljanju kože. Radi dugotrajnog olakšanja, kupujte blage sapune i preparate za negu kože vašeg deteta, jer parfemi u proizvodima za higijenu i negu kože mogu da je nadraže.

Kontaktni dermatitis može da dovede do pojave tamnije boje kože ispod očiju, ukoliko se osip proširi na kožu lica. Ako koža vašeg deteta reaguje na bilo koji kozmetički sapun ili parfem, to može da dovede do pojave svraba kože lica. Možda će dete stalno da trlja zahvaćenu regiju da bi ublažilo svrab. Pokušajte da otkrijete kozmetičke krivce u ovakvom slučaju. To će pomoći i da se kod vašeg deteta podočnjaci povuku.

Podočnjaci kod dece mogu da se jave i usled alergije na hranu. Neki od simptoma alergije na hranu su i svrab očiju, osip i koprivnjača. Ukoliko sumnjate da je to u pitanju, možda bi trebalo da povedete dete kod pedijatra. Najčešći prehrambeni alergeni su pšenica, mleko, soja, kikiriki, orašasti plodovi, ljuskari i jaja. Izbegavanje prehrambenih alergena može da ublaži svrab usled osipa, koji dovodi do pojave podočnjaka.

Da li vaše dete često pati od prehlada/zapušenog nosa/blokade sinusa? Zapušen nos može da bude posledica alergije ili virusne infekcije. Kada je nos stalno pun, krvni sudovi oko nosa i očiju otiču. Usled toga je koža u regiji ispod očiju tamnija i javlja se otok ispod očiju. Ispiranje grla toplim slanim rastvorom, upotreba sprejeva za nos od morske vode i inhalacija parom, mogu da donesu olakšanje kod zapušenog nosa.

Drugi uzroci

 • Zamor čini da oči izgledaju umorno, koža ispod očiju postaje tamnija i podbula. San vašeg deteta može da se poremeti usled zdravstvenih problema/anksioznih poremećaja. Posavetujte se sa lekarom kako da lečite ove probleme. Da li vaše dete provodi previše vremena ispred televizora? Da li preterano dugo koristi kompjuter ili druge naprave? Ako je odgovor da, onda morate da mu smanjite vreme koje provodi ispred ekrana, kako bi ono moglo dovoljno da se naspava.
 • Neka deca se rađaju sa neujednačenom kožnom pigmentacijom ili je stiču kasnije u toku života. Pigmentacija može da bude uzrok tamnije boje kože ispod očiju ili na očnim kapcima. Ako podočnjaci smetaju vašem detetu, posavetujete se sa dermatologom, koji će vam prepisati neku mast/tretman za posvetljavanje pigmentacije.
 • Ako vaše dete provodi dosta vremena na suncu, njegova koža će biti tamnija zbog melanina (kožnog pigmenta). Možete da kupite neku blagu zaštitnu kremu za sunčanje koju će vaše dete moći da koristi svakodnevno, kako bi se zaštitilo od sunca. Takođe, koristite kapu/šešir kada je vaše dete na suncu, jer ćete tako da mu zaštitite oči.
 • Da li u ishrani vašeg deteta nedostaje gvožđe? Deficit gvožđa u organizmu, može da dovede do brojnih zdravstvenih problema. Može da izazove umor i slabu cirkulaciju krvi, pa stoga i podočnjake. U ishranu vašeg deteta uključite puno namirnica bogatih gvožđem, kao što su pasulj, sočivo, zelenolisno povrće, riba i piletina.
 • Nedostatak vode u organizmu dovodi do toga da koža izgleda ispijeno. Kada vaše dete deluje umorno, čak i svetlije senke ispod očiju izgledaju kao da su tamnije. Nedovoljan unos vode dovodi do umora. Ako vaše dete boluje od prehlade ili dijareje, povećajte mu unos vode. Vodite računa da dete uvek bude dobro hidrirano.
 • Da li je vaše dete izloženo nekom stresu? To može da bude posledica problema u školi ili sa decom iz susedstva. Stres može da dovede do besanih noći, umora i gubitka apetita. Možda je vaše dete žrtva vršnjačkog nasilja. Možda ima probleme sa savladavanjem školskog gradiva. Da li vaše dete ima slabo samopouzdanje? Ako loše spava i slabo jede usled stresa, onda umor i loša ishrana mogu da budu uzrok podočnjaka. Ispitajte o čemu se radi i pomozite svom detetu da se oslobodi stresa.

Prirodni lekovi protiv podočnjaka kod dece

Prirodni lekovi, kao što su hladne obloge, samo privremeno rešavaju problem podočnjaka kod dece.

Hladne kašike koje se stavljaju na očne kapke, mogu da obezbede malo olakšanja.

Pokrijte očne duplje komadićima vate natopljenim hladnom vodom, sokom krastavca ili zelenim čajem da biste posvetleli tamne kolutove oko očiju.

U današnje vreme nije neobično kada vidimo decu sa podočnjacima. Pomozite im da spreče njihovu pojavu, tako što ćete voditi računa o njihovom zdravlju i životnim navikama.


Podočnjaci kod beba

Ispod očiju bebe nalazi se veliki broj sićušnih krvnih sudova, poznatih kao infraorbitalni venski pleksus. Funkcija ovih krvnih sudova je da se potom spuštaju u nos. Pošto nose dezoksigenisanu krv, oni su tamnije boje od ostalih krvnih sudova lica. Kada su nadraženi, ovi krvni sudovi mogu da oteknu i primaknu se bliže površini kože, što za posledicu ima pojavu podočnjaka kod bebe, odnosno tamnije boje kože ispod očiju.

Uzroci

Postoje brojni uzroci pojave podočnjaka kod beba. Jedan od primera su alergeni, kao što su polen, dlake kućnih ljubimaca ili plesni, koji dospevaju u nos i nadražuju ga. Drugi primer je prisustvo hroničnog sinusitisa (hronične upale sinusa), oboljenja koje nastaje kada se sinusne šupljine, odnosno šuplje površine na stranama nosa ne oceđuju pravilno i počinju da se ispunjavaju bakterijama i drugim iritansima. Uvećani treći krajnik (adenoidi) takođe može da bude krivac. Ukoliko primetite da vaša beba često diše na usta, za to može da bude odgovoran uvećani treći krajnik.


Zablude

Brojni roditelji veruju da su podočnjaci kod njihovih beba posledica nedostatka sna.

Međutim, to baš i nije tako – zapravo, najčešće je uzrok podočnjaka kod beba povezan za zapušenim nosom.

Dodatna zabluda je i ta da su podočnjaci znak slabog zdravlja. Premda podočnjaci mogu da budu neprijatnost, ili znak problema sa nekim oblikom alergije, oni najčešće ne ukazuju ni na kakvo ozbiljno oboljenje kod beba.


Prepoznavanje

Kada postoji prisustvo alergije ili obične prehlade, beba će često, uz ostale simptome, imati i podočnjake. U simptome spadaju curenje nosa, preterano kijanje, crvene i vodnjikave oči, hrapavi kašalj i/ili infekcija uha. Kada su uzrok alergije, beba često ima podočnjake uporedo za zapušenim nosom. Ukoliko nos nije zapušen, krivac može da bude neko drugo oboljenje.


Prevencija/rešenje

Ako su podočnjaci kod bebe posledica alergije, jednostavno izbegavajte potencijalne alergene, kao što su prašina, plesni i polen. Ako su simptomi kod deteta mnogo izraženiji kada je u spavaćoj sobi, moguće je da je vaša beba alergična na posteljinu. Takođe, soba mora detaljno da se čisti i da se prate površine na kojima bi mogla da se pojavi buđ. Pored toga, na dušek i jastuk vaše bebe možete da stavljate navlake otporne na grinje, čime ćete smanjiti izlaganje deteta grinjama.

Ako sumnjate da je uzrok vaš kućni ljubimac, držite bebu dalje od njega i češće kupajte kućnog ljubimca da biste uklonili svaku prašinu, nečistoću ili polen, koje je mogao da pokupi napolju.

I pedijatar vaše bebe može da preporuči neki tretman, kao što je ispiranje nosa, kojim se iz bebinog nosića uklanjaju alergeni.