Zašto se na rentgenskom snimku vidi senka na plućima (5 uzroka)

okrugla mrlja na plucima

[icegram campaigns=”7437″]

Bolesti koje izazivaju pojavu senke na plućima

Pulmonalni nodus, odnosno plućni čvor je okrugla tačka prečnika manjeg od 3cm ili malo veća od 1cm. Ovi čvorovi uočavaju se na rentgenskom snimku ili CT skeniranju grudnog koša kao senka ili mrlja na plućima, a pojavljuju se približno na 1 od 500 rentgenskih snimaka.

Čvorovi na plućima se javljaju i češće – kod 51% CT skeniranja pušača starijih od 50 godina. Plućne čvorove koji se vide kao fleke na plućima mogu da izazovu brojne bolesti.

senka na plucima

Zašto se na rentgenskom snimku vidi senka na plućima


  1. Kancer

simptomi raka pluca

Senka na plućima jeste razlog z brigu za oko 40% plućnih čvorova ispostavi se da su kancerogeni. Rak pluća može da bude primaran, što znači da su pluća prvo mesto na kome se rak pojavio, ili sekundarni, što znači da rak potiče sa nekog drugog mesta u organizmu i da se proširio, odnosno metastazirao na pluća.

Kancerogeni čvorovi brzo rastu, često se povećavaju dvostruko za samo 4 meseca. Kancerogeni čvorovi obično imaju nepravilan oblik, neravnu površinu i različitu boju. Veći plućni čvorovi su češće kancerogeni od manjih. Kancerogeni pulmonalni nodusi se često formiraju u gornjim režnjevima pluća, kaže dr Mekmahon.


2. Benigni tumori

adenokarcinom pluca prezivljavanje

Najmanje 99% svih plućnih čvorova manjih od 4mm, spadaju u benigne. Benigni (dobroćudni) tumori su naizgled glatki, zaobljeniji i ujednačene boje, za razliku od kancerogenih tumora. Masnoća u plućnom čvoru često ukazuje na hamartom, lipoidni granulom ili lipom – u svim slučajevima benigni tumor. Na snimku pluća mogu da se uoče i ciste na plućima i intrapulmonalni limfni čvorovi, koji takođe izgledaju kao mrlje na plućima.


3. Autoimune bolesti

Nekoliko autoimunih bolesti mogu da dovedu do pojave benignih ili nekancerogenih lezija na plućima. Vegenerova granulomatoza i reumatoidne bolesti pluća (povezane sa reumatoidnim artritisom) mogu da izazovu pojavu simptoma kao što su pleuralna efuzija (voda u plućnoj maramici, pleuralni izliv), nakupljanje tečnosti oko sluzokože pluća i ožiljci. Na snimku se vidi senka na plućima a kašalj, kratak dah i bol u zglobovima, takođe mogu da se jave.


4. Infekcija

bol u plucima

Infekcije mogu da budu uzrok što se javlja senka na plućima, čak i nakon što bolest prođe. Tuberkuloza i gljivične infekcije, kao što su aspergiloza ili histoplazmoza, mogu da dovedu do stvaranja ožiljaka sa čvorovima. Bakterijski apscesi ili istorija upale pluća, kao i drugih plućnih bolesti, mogu da dovedu do formiranja pulmonalnih nodusa. Grupa čvorova u jednoj regiji, koji se na snimku vide kao fleke, često ukazuje na infektivnu bolest.


Vaskularne abnormalnosti

Bolesti ili malformacije krvnih sudova u plućima, kao što su hemangiom, kavernozni angiom i pulmonalna teleangiektazija, mogu da dovedu do formiranja pulmonalnih nodusa, koji su vidljivi kao senka na plućima.