Zadržavanje vode u organizmu (uzroci, simptomi i kako izbaciti višak)

retencija tecnosti

ZADRŽAVANJE VODE U ORGANIZMU ILI RETENCIJA TEČNOSTI može imati brojne uzroke.Pozabavićemo se svakim od njih.Saznaćete i kako izbaciti vodu iz organizma prirodnim putem i kad bi obavezno morali kod lekara…

Čak 70% ljudskog organizma sastoji se od vode – ona postoji unutar i izvan ćelija organizma. Krv je uglavnom sačinjena od vode, kao i organi i mišići. Termin zadržavanje vode u organizmu (retencija tečnosti) odnosi se na prekomerno nakupljanje tečnosti u krvotoku, tkivima organizma ili telesnim šupljinama.

Složeni sistem hormona i prostaglandina (supstanci nalik hormonima) ljudskom organizmu služi za regulisanje nivoa vode u telu. To znači da kroz bubrege višak vode može brzo da se izluči u obliku mokraće. Isto tako, ako pijemo manje tečnosti, proizvodiće se manje mokraće.

kako izbaciti tecnost iz organizma

Ukratko o zadržavanju vode

 • Čak 70% ljudskog organizma čini voda.
 • Mišići su sačinjeni od približno 75% vode.
 • Salo sadrži oko 50% vode.
 • Kosti su sačinjene od oko 50% vode.

Zadržavanje vode u organizmu simptomi

zadrzavanje viska tecnosti

Simptomi zadržavanja vode u organizmu su:

 • oticanje delova tela u kojima se nakuplja voda (najčešće članci na nogama, stopala i šake)
 • bol u tim delovima tela
 • ukočeni zglobovi
 • naglo gojenje nakon nekoliko dana ili nedelja
 • neobične oscilacije u telesnoj težini
 • prilikom pritiska na otečeno mesto, može, ali i ne mora ostati rupica na mestu pritiska

Zadržavanje vode u organizmu uzroci

zadrzavanje vode u organizmu simptomi

Postoje brojni mogući uzroci zadržavanja vode u organizmu, a u njih spadaju i navedeni.

Kapilari

Tečnost bogata hranljivim materijama, vitaminima i kiseonikom, neprestano prolazi kroz sićušne krvne sudove (kapilare) i dospeva do okolnog tkiva – ova tečnost je poznata kao intersticijalna tečnost (međućelijska voda).

Intersticijalna tečnost hrani ćelije i na kraju se vraća u kapilare. Do zadržavanja tečnosti može da dođe ako se promeni pritisak u kapilarima.

Do zadržavanja vode može da dođe i kada se dogodi nešto, usled čega zidovi kapilara postaju previše propustljivi. Ako nešto sa pritiskom pođe po zlu ili zidovi kapilara postanu previše propusni, višak tečnosti će se ispuštati u prostor između ćelija.

Ako se ispusti previše tečnosti, veći njen deo će ostati u tkivima, umesto da se vrati u kapilare, a to dovodi do pojave otoka na nogama i rukama i zadržavanja tečnosti.


Limfni sistem

kako izbaciti vodu iz organizma

Limfni sistem crpi tečnost iz tkiva (ova tečnost se zove limfa) i ispušta je nazad u krvotok. Međutim, ako se oslobodi previše tečnosti, limfni sistem može da bude preplavljen – on ne može dovoljno brzo da vrati tečnost, a ona se nakuplja oko tkiva.

Ponekad, kada je limfni sistem začepljen, brzina kojom se tečnost vraća u krvotok može da se promeni. To znači da tečnost može da se zadrži u tkivima i izazove otoke u različitim delovima tela, uključujući trbuh, gležnjeve, noge i stopala.


Srce

Normalan pritisak unutar krvnih sudova se delimično održava i silom pumpanja srca. Međutim, ako srce počne da otkazuje, doći će do promene krvnog pritiska, što obično za posledicu ima ozbiljno zadržavanje tečnosti u telu.

Obično se javlja otok na nogama, stopalima i gležnjevima. Tečnost će se nakupiti i u plućima, usled čega će pacijent patiti od dugotrajnog kašlja i/ili otežanog disanja.

Kongestivno zatajenje srca, stanje kod koga količina istisnute krvi nije dovoljna da podmiri potrebe organizma, na kraju može da dovede do problema sa disanjem, kao i do prekomernog naprezanja srca. Pacijent će verovatno dobiti tablete diuretike. Diuretici su sve one supstance koje pospešuju stvaranje mokraće u bubrezima – drugim rečima, sve što olakšava izmokravanje viška tečnosti.


Bubrezi

Krv se filtrira u bubrezima –  otpadne materije, tečnosti i druge supstance se izlučuju i prebacuju u male bubrežne tubule; odakle krvotok resorbuje sve ono što organizam može ponovo da iskoristi. Ono što organizam ne može više da iskoristi – otpad – izlučuje se kroz mokraću.

U najvećem broju slučajeva, bubrezi mogu da eliminišu sav otpadni materijal koji organizam proizvede. Međutim, ako je dotok krvi do bubrega loš, mogu da nastanu problemi. Na primer, kod otkazivanja bubrega, otpadne materije, uključujući i tečnosti, ne mogu pravilno da se odstrane iz organizma, a to za posledicu ima zadržavanje tečnosti.


Trudnoća

suva usta kod trudnica

Težina materice na glavnim venama karlice, u trudnoći može da izazove nakupljanje tečnosti u organizmu. U većini slučajeva, to nije razlog za brigu i obično nestaje nakon porođaja.


Fizička neaktivnost

fizicka aktivnost

Vežbe pomažu venama nogu da vrate krv u srce. Ukoliko se krv ne kreće dovoljno brzo, počeće da se nakuplja u nogama i dovesti do višeg pritiska u kapilarima. Tečnost će zbog višeg pritiska izlaziti brže iz kapilara.

Viši pritisak otežava i kasnije vraćanje tečnosti.

Vežbanje je neophodno za stimulaciju limfnog sistema da obavlja svoju funkciju regulacije prekomernog priliva – vraćanje tečnosti u krvotok brzinom koja može da reguliše nivo vode u organizmu. Dugi periodi fizičke neaktivnosti, kao što su dugi letovi, povećavaju rizik od pojave zadržavanja vode.

Tokom dugih letova čak i najmanja fizička aktivnost, kao što je stajanje na vrhovima prstiju, okretanje gležnjeva i mrdanje nožnim prstima mogu da smanje zadržavanje tečnosti.


Proteini

Da bi ravnoteža vode bila delotvorna, organizmu je potrebna izvesna količina proteina. Osobe sa ozbiljnim nedostatkom proteina teže će se vratiti vodu iz međuprostora tkiva u kapilare. Uvećan trbuh kod osoba koje gladuju, uglavnom je posledica nedostatka proteina u ishrani.


Histamin

Kada u organizmu postoji upala, oslobađa se histamin. Histamin izaziva širenje prostora između ćelija zidova kapilara, a tako ih čini propustljivijima. Cilj je da se belim krvnim zrncima, koja se bore protiv infekcije, omogući da brže stignu do mesta upale. Međutim, ako upala dugo traje, zadržavanje vode u telu može da postane problem.


Lekovi koji dovode do zadržavanja vode

U neke od lekova koji mogu da izazovu zadržavanje vode u organizmu, spadaju:

 • Lekovi koji sadrže estrogen, kao što su kombinovane kontraceptivne pilule ili terapija zamene hormona.
 • Nesteroidni antiinflamatorni lekovi, koji se koriste za ublažavanje bola i snižavanje povišene telesne temperature. U visokim dozama oni su zaista delotvorni za ublažavanje upale. U primere spadaju aspirin, ibuprofen i naproksen.
 • Beta blokatori, koji se koriste za lečenje abnormalnog srčanog ritma i sprečavanje tahikardija.

Zadržavanje vode pred menstruaciju

Predmenstrualno zadržavanje vode može da izazove nadimanje i osetljivost dojki. Stručnjaci kažu da do ovoga dolazi usled hormonskog disbalansa i nekih faktora ishrane:

 • Neuhranjenost i loša ishrana – loša ishrana sa niskim sadržajem proteina i niskim sadržajem albumina, takoše može da ima ulogu u zadržavanju vode.
 • So (natrijum) – namirnice bogate natrijumom mogu da dovedu do zadržavanja vode u organizmu.
 • Alergije – neke namirnice i ujedi insekata, kod osoba podložnih alergijama mogu da izazovu edem.
 • Bolesti štitne žlezde – osobe sa poremećajima štitne žlezde često imaju zadržavanje vode u organizmu.

Lečenje

kako izbaciti visak vode iz organizma

Lečenje zbog zadržavanja vode u organizmu zavisi od nekoliko faktora, uključujući i osnovni uzrok.

Kako izbaciti vodu iz organizma ?

Vodu iz organizma možete izbaciti uz pomoć lekova koji se nazivaju diuretici ili uz pomoć nekih prirodnih metoda jer postoje i prirodni diuretici koji izazivaju manje neželjenih pojava.Koji lek za izbacivanje tecnosti iz organizma u vašem slučaju može pomoći zavisi i od težine vašeg stanja.U svakom slučaju diuretici za izbacivanje vode iz tela ne bi trebalo da se koriste bez odobrenja lekara.Izbacivanje tecnosti iz organizma na prirodan način je mnogo bezbedije i vredi probati neki prirodni lek, čaj ili promene u ishrani.

Izbacivanje vode iz organizma prirodnim putem

Postoji mnoštvo načina da prirodnim putem eliminišete višak tečnosti i da sprečite ovakve probleme u budućnosti.
Najbolje je da sami isprobate ove metode i vidite koji vam odgovara.

Pijte više vode

dehidratacija

Hidratacija je veoma važna za organizam, bez obzira na to što zadržavate vodu u telu.Mada ovo naizgled deluje kontradiktorno, čak i ako imate problem sa zadržavanjem vode, pijte mnogo vode. Ako to ne učinite, voda će se u vašem telu zadržavati još duže.Ako ne unosite u sebe dovoljno vode, organizam zadržava postojeću vodu.Zato je najbolje da pijete preporučenu količinu vode, tj. dve litre (osam čaša) na dan.

Biljni čajevi za izbacivanje vode iz organizma

čaj za cirkulaciju

Biljni čajevi su odlični diuretici i pomažu u izbacivanju suvišne vode i toksina iz tela. Zeleni čaj ili čaj od peršuna odlično eliminišu suvišnu tečnost iz organizma, a nemaju neželjena dejstva.

Čaj od peršuna za izbacivanje tečnosti

Najbolji čaj za izbacivanje vode iz organizma je čaj od peršuna koji je sjajan diuretik.Evo i kako da ga skuvate:

Sastojci

 • 250 mililitara vode
 • supena kašika peršuna (10 grama)

Priprema

 • Prokuvajte vodu i ubacite peršun u nju. Ostavite da se natapa 10 minuta, a zatim procedite.
 • Pijte po dve šolje ovog čaja na dan.

Ako ne volite čaj od peršuna, možete piti i sok od peršuna.

Zeleni čaj

zeleni caj

Hrana i pića sa diuretskim sastojcima su sjajan način da izbacite suvišnu vodu iz sebe, a među njima se ističe zeleni čaj.Zeleni čaj je izvanredan diuretik i pročišćava organizam. On će stimulisati izbacivanje toksina iz tela kroz mokraću.Ako imate problem sa zadržavanjem vode u organizmu, tokom nedelju dana pijte zeleni čaj po tri puta dnevno.Najbolje je da ga napravite ujutru i ponesete sa sobom na posao.

Čaj od maslačka

cajevi za cirkulaciju

Maslačak ima odlična diuretska svojstva. To ga čini dobrim rešenjem za izbacivanje suvišne vode iz organizma.

Maslačak je bogat kalijumom, što pomaže u nivelisanju nivoa natrijuma u telu. Takođe, maslačak sadrži i magnezijum, koji odlično ublažava predmenstrualnu nadutost.

Evo kako da napravite čaj od maslačka za izbacivanje tečnosti:

 • Jednu kafenu kašičicu sušenog maslačka prelijte šoljom vrele vode i ostavite oko 10 minuta. Procedite čaj i popijte ga. Pijte ovaj čaj tri puta na dan.
 • Za izbacivanje vode možete koristiti i tinkturu maslačka ili suplemente.

Pre nego što počnete da pijete čaj od maslačka ili da uzimate ovakve suplemente, posavetujte se sa lekarom, jer ovaj čaj može imati interakcije sa nekim lekovima.


Čaj od koprive

Kopriva je dobar diuretik, izbacuje suvišnu vodu iz organizma i sprečava njeno nakupljanje.

 1. Prokuvajte jednu kašičicu sušenog korena koprive u šolji vode.
 2. Ostavite da stoji još 10 minuta, a onda procedite.
 3. Pijte ovaj čaj po tri puta na dan.

Sok od brusnice

Za izbacivanje vode iz organizma možete da koristite i sok od brusnice.Brusnica je bogata magnezijumom, kalijumom i kalcijumom, tako da održava i optimalan nivo elektrolita. Pijte po jednu čašu nezaslađenog soka od brusnice na dan. Ako želite, možete uzimati i suplemente brusnice.


Jabukovo sirće

jabukovo sirce

Ako ste se pitali kako izbaciti visak vode iz organizma a nevolite čaj postoji još jedan prirodni lek.Jabukovo sirće odlično eliminiše suvišnu vodu iz organizma i nadoknađuje manjak kalijuma.

 • Ubacite jednu kašičicu jabukovog sirćeta u čašu vode i popijte. Pijte ovu mešavinu dva puta na dan. Ako podnosite jači rastvor, možete ubaciti i dve kašike sirćeta u čašu vode.
 • Ako imate problem sa zadržavanjem vode u nogama, potopite stopala u toplu kupku napravljenu od jednakih količina tople vode i jabukovog sirćeta. Ta kupka će ublažiti i neprijatan miris stopala.

Hrana i zadržavanje vode u telu

Izbegavajte so

Pred menstruaciju smanjite unos soli. Natrijum zadržava vodu u telu, tako da je najbolje da ga izbegavate. Koristite druge začine u jelima. Maksimalno izbegavajte prerađenu i brzu hranu, jer su ovakve namirnice prepune soli i aditiva.


Smanjite unos šećera kako biste eliminisali vodu iz organizma

secer

Šećer povećava nivo insulina u telu, što za uzvrat utiče na sposobnost organizma da se oslobodi viška soli (konkretnije, natrijuma). Previše soli dovodi do zadržavanje vode u organizmu. Šećer indirektno utiče na zadržavanje vode.Izbegavajte slatku hranu, kolače, torte, šećere, pa čak i žitarice.


Vitamin B6 protiv zadržavanja vode

Vitamin B6 razlaže šećer i skrob i veoma je efikasan u ublažavanju problema sa zadržavanjem vode. Posebno je efikasan ako se zadržavanje vode javlja kao posledica hormonske terapije tokom menopauze. Da biste smanjili predmenstrualnu nadutost, možete uzimati suplemente ovog vitamina.

Upozorenje: vitamin B6 u većim količinama može biti toksičan, tako da je najbolje da se oko doze posavetujete sa svojim lekarom.


Tablete za izbacivanje vode iz organizma

ciprocinal lek

Diuretici

Kod većih problema sa zadržavanjem vode se obično prepisuju tablete diuretici.Jedan od poznatijih je Diunorm. Prirodni diuretici su mnogo bezbednija alternativa nego tablete. Ako već pijete neke diuretike, pitajte lekara da li vam preporučuje neku prirodnu alternativu.

Diuretici koji se kupuju na slobodno

Postoji mnoštvo diuretika koji se mogu kupiti u apoteci bez recepta i oni pomažu ako želite da odmah rešite problem sa edemom. Međutim, ovi lekovi nikako nisu trajno rešenje i nije poželjno često ih piti.


Lečenje propustljivih kapilara

U ovom slučaju, tkivo zadržava i vodu i proteine. Diuretici će dovesti do toga da bubrezi brže uklanjaju tečnost iz krvi, dok će proteini u međutkivnom prostoru nastaviti da povlače tečnost iz krvi u tkiva – posledica ovoga je dehidracija krvi. Na kraju diuretici mogu da pogoršaju stanje sa zadržavanjem vode.

Lekari će lečiti uzrok propusnih kapilara. Kako je ovo obično povezano sa problemima usled proteina, daju se lekovi koji pospešuju razlaganje proteina u međutkivnom prostoru.

Lekarima može da predstavlja teškoću da razlikuju retenciju tečnosti koja je posledica propusnih kapilara i onu koja to nije.


Ublažavanje simptoma zadržavanja vode

Ovi saveti mogu da vam pomognu da ublažite simptome retencije tečnosti:

 • smanjen unos soli
 • smanjenje telesne težine
 • redovne vežbe
 • podizanje nogu nekoliko puta u toku dana, radi poboljšanja cirkulacije
 • nošenje kompresivnih čarapa, ako se voda zadržava u potkolenicama
 • izbegavanje dugog sedenja i stajanja
 • redovne šetnje kada putujete kolima, vozom, brodom ili avionom
 • izbegavanje temperaturnih ekstrema, kao što su vruće kupke, tuširanje i sauna; ako vam je hladno obucite se toplije
 • masaža – ako se zahvaćena regija snažno potisne ka srcu, to može da pokrene tečnost; vodite računa da pokreti ruke ne izazivaju bol

Zadržavanje vode: kada posetiti lekara?

lekar

Najbolje je da se obratite lekaru u sledećim slučajevima:

 • zadržavanje vode u telu traje duže od nedelju dana
 • kada pritisnete otečeno mesto prstom, ostaje rupica
 • ako ste trudni
 • ako ste dijabetičar ili imate neko drugo ozbiljnije oboljenje

Zadržavanje vode u organizmu može biti znak nekog ozbiljnijegproblema sa srcem, bubrezima, jetrom ili štitnom žlezdom ako traje duže od nedelju dana ili ako na mestu otoka ostaje rupica kada pritisnete otok. U takvim slučajevima, najbolje je da odete kod lekara.


Kada je zadržavanje vode u organizmu normalno?

U nekim situacijama je zadržavanje vode u telu sasvim normalno i neizbežno.

Trudnoća: zadržavanje vode u telu je sasvim normalno u poslednjim nedeljama trudnoće i prvih nekoliko nedelja nakon porođaja. Tada nemojte raditi ništa kako biste eliminisali suvišnu vodu, priroda će se pobrinuti za to. Ako ste ipak zabrinuti, najbolje je da odete kod lekara.

Menstruacija i menopauza: zadržavanje vode u telu je često pre i tokom menstruacije. U tom periodu se luči više strogena, što dovodi do stvaranje algosterona, hormona koji utiče na rad bubrega i oni zadržavaju vodu. Voda se obično zadržava u grudima i stomaku.

Zadržavanje vode u telu je često i kod žena koje prolaze kroz menopauzu, jer tada dolazi do velikih hormonalnih promena u telu.

Steroidi i kortizon: ljudi koji uzimaju steroide (profesionalni bodybuilding) i kortizon takođe trpe velike hormonalne fluktuacije, što dovodi do zadržavanja vode u telu. Međutim, ovo se javlja samo povremeno i problem obično nije toliko velik da bi predstavljao razlog za brigu.