Urastanje nokta u meso: Operacija nije neophodna, postoji jednostano rešenje (RECEPT)

urastao nokat

URASTAO NOKAT se javlja kada uglovi nokta urastaju u kožu koja se nalazi pored nokta i cepaju je.

Ako ste ikada imali ovakav problem, znate i koliko su jaki ovakvi bolovi. Osim toga, prsti na nogama su nam važni koliko i svaki drugi deo tela, a čest pritisak koji se stvara hodanjem samo pogoršava stanje. Bol zbog uraslog nokta može biti doslovno nepodnošljiv.

Urastanje nokta u meso (ili onihokriptoza) se može javiti kod svakoga, bez obzira na pol i godine, i spada u jedan od najčešćih problema sa stopalima. Urastao nokat može biti veoma bolan, a ako se o tome ne vodi dovoljno računa, lako dolazi do infekcije. Urasli nokti na nogama se neznatno češće javljaju kod muškaraca i kod osoba starih između 14 i 25 godina, ali se, ponavljamo, može javiti kod svakoga.

urastanje nokta u meso

Šta je urastao nokat i zbog čega se javlja? Reč je o čestom problemu, kod kog ugao nokta urasta u kožu. Mnogi anatomski i bihevioralni faktori mogu izazvati urastanje nokta: česte povrede, nepravilno sečenje, genetska predispozicija, hiperhidroza (prekomerno znojenje) i loša higijena.

Postoji više uzroka urastanja nokta u meso: 

 • nepravilno sečenje noktiju
 • tesna obuća
 • povrede
 • anatomski faktori (zadebljanje nokatne ploče)
 • oblik nokta
 • pritisak koji se javlja zbog “nabijenih” prstiju, a do toga obično dolazi zbog čukljeva ili drugih deformiteta stopala
 • subungvalna eksostoza
 • u retkim slučejajevima, lečenje akni izotrentinonom

U nekim slučajevima i gljivične bolesti stopala i noktiju mogu izazvati ili pogoršati problem. Gljivice na noktima se javljaju kada uspeju da prodru u nokat nakon manje povrede, npr. posekotine ili lomljenja nokta. Uprkos uvreženom mišljenju, gljivice na noktima se ne javljaju zbog loše higijene. Ako imate urasli nokat na nozi, svakako morate voditi više računa o higijeni stopala.

Postoje brojna rešenja za ovaj problem i bez posete lekaru. Da pogledamo šta su zapravo urasli nokti i kako ih se rešiti.


Kako se rešiti uraslog nokta?

urasli nokti

Urastanje nokta u meso može biti blaže, umereno i teško. U blažim slučajevima se javljaju oticanje oko nokta, eritem (crvenilo), otok, i bol. U umerenim slučajevima se javljaju otok, gnoj, infekcija i pojava čireva. U najtežim slučajevima, urastanje nokta izazviva hroničnu upalu, a može se javiti i hipertrofija nokta.

Rezultat toga su bolovi, crvenilo, otok i infekcija. Urasli nokti se najčešće javljaju na palcu noge, ali se mogu javiti i na drugim noktima. Urastao nokat možete i sami odseći. Ako je bol jak, najbolje je da se obratite svom lekaru.

Da bismo razumeli zašto i kako nokat urasta, da vidimo koji su sve delovi nokta:

 • nokatna ploča (deo koji vidimo)
 • ležište nokta (koža ispod nokta, koju nokat štiti)
 • zanoktica (koža po ivicama nokta)
 • hiponihijum
 • lunula (polumesečasti deo na dnu nokta)
 • matrica (“skriveni” deo nokta ispod zanoktice)

Kako da znate da li imate urastao nokat? Ako imate neki od sledećih simptoma, verovatno imate urastao nokat:

 • bol i osetljivost oko nokta na prstu
 • crvenilo oko nokta
 • oticanje oko nokta
 • infekciju oko nokta

Urastao nokat i gnoj

urastanje nokta gnoj

Pošto većina nas veći deo dana provodi u obući, toplo i vlažno okruženje je mesto u kom se bakterije i gljivice lako razmnožavaju. Najčeći izazivači ovakvih infekcija su Staphylococcus, Pseudomonas, Candida, Trichophyton i dermatofite. Kad postoji pukotina u koži duž ivice nokta, ovi mikroorganizmi lako prodiru kroz pukotinu i izazivaju infekciju i gnoj.Ako se na mestu gde je urastao nokat vidi gnoj morate se obratiti lekaru.Lečenje ovih infekcija je veoma važno. Medicinski termin za infekciju uraslog nokta je paronychia. Ako se ne leči, infekcija uraslog nokta može izazvati velike probleme: hronične bolove, celulitis, pa čak i infekciju kosti.


Urastao nokat kod dece

Urasli nokti se javljaju i kod dece i mogu izazvati iste probleme kao i kod odraslih. U slučaju da se kod vašeg deteta javi urastanje nokta u meso, možete pokušati sa prirodnim načinom lečenja. Redovno secite nokte deci, najbolje nakon kupanja, i obratite pažnju na zdravlje njihovih noktiju kako biste primetili problem na vreme ako se javi.

Urastao nokat se formira kada počne da raste ukrivo i u kožu, čime je cepa i izaziva bol i osetljivost. Najčešći znaci uraslog nokta su jako crvenilo, osetljivost i otok oko ivice nokta, najčešće na palcu. Dva najčešća uzroka uraslog nokta kod dece su neudobna i tesna obuća i nepravilno sečenje noktiju.


Lečenje uraslog nokta

kako se resiti uraslog nokta

Kako izlečiti urastao nokat?

Postoji dosta rešenja da se spreči i reši problem urastanja noktiju: pravilno sečenje, nošenje udobne obuće, potapanje nogu i kupke i, ako ništa od toga ne pomogne, operacija. Ako dođe do infekcije i javi se gnoj, ona se leči antibioticima.


Operacija uraslog nokta

operacija uraslog nokta

Postoji nekoliko vrsta operacija za urasle nokte. Delimično uklanjanje nokta podrazumeva uklanjanje dela nokta koji urasta u kožu. Prilikom te operacije se daje lokalna anestezija. Operacija uraslog nokta je u čak 98 posto slučajeva efikasna u prevenciji svih budućih problema ovakve vrste.

Tokom parcijalnog uklanjanja nokta nokat se seče sa strane tako da ivice budu sasvim prave. Ispod preostalog dela nokta se stavlja malo parče pamuka kako bi se sprečilo ponovno urastanje. Lekar vam može preporučiti i tretman fenolom za sprečavanje ponovnog urastanja nokta.

Potpuno uklanjanje nokta se radi kada je urastanje nokta u meso izazvano zadebljanjem nokta.Pod lokalnom anestezijom se nokat potpuno uklanja.


Operacija uraslog nokta oporavak

Posle operacije odmah možete kući. Oporavak traje kratko verovatno ćete morati par dana da držite nogu podignutu i nosite specijalnu obuću kako bi rana potpuno zarasla.

Da bi oporavak posle operacije bio brži izbegavajte kretanje koliko god je to moguće. Zavoj se uklanja nakon par dana. Nabolje je da nosite otvorenu obuću i da svakodnevno potapate nogu u rastvor soli kako bi se prst brže zacelio. Lekar će vam verovatno prepisati i lekove protiv bolova i antibiotike kako bi se sprečila infekcija.

Nakon delimičnog uklanjanja, nokat ponovo izrasta nakon nekoliko meseci. Ako je nokat potpuno uklonjen, može biti potrebno i godinu dana da opet izraste.

Dobra vest: postoje brojna rešenja za prirodno lečenje uraslog nokta. U blažim slučajevima možete i sami sprečiti pogoršanje stanja i izlečiti urastao nokat. Evo i kako to da uradite.


Potapajte stopala u kupku

smrad nogu soda bikarbona

Redovno potapajte stopala u toplu vodu kako biste održali stopala čistim i dezinfikovali ih. Potapajte stopala u toplu vodu po nekoliko puta dnevno. Najbolje je da u kupku za stopala dodate epsom so kako biste omekšali kožu, što će vam olakšati izvalčenje nokta iz kože.


Kupka za stopala sa jabukovim sirćetom

Jabukovo sirće je odličan prirodni lek za urasle nokte. U kupku za stopala možete sipati jabukovo sirće ili staviti na prst oblogu od razblaženog jabukovog sirćeta. To će uništiti bakterije koje mogu izazvati infekciju i gnoj.

Kada stavite razblaženo javukovo sirće na stopala, to može zaustaviti infekciju, ali ako je ona već prisutna, samo jabukovo sirće je možda i neće izlečiti. Ipak, pošto jabukovo sirće ima dobra antibakterijska svojstva, pomoći će vam u čišćenju ranice.

Kako izvaditi nokat iz mesa ?

kako izvaditi nokat iz mesa

Ako umetnete konac za čišćenje zuba ispod nokta koji urasta, uspećete da ga podignete i usmerite rast u pravilnom smeru. Pokušajte da podignete ugao nokta koji urasta u kožu. Uzmite veoma mali komad pamučne vate i kotrljajte ga među prstima kako biste napravili mali valjak. Stavite ga ispod nokta koji urasta.

Ako je to neizvodljivo, stavite konac za zube ispod nokta. Poenta je da neko vreme nokat bude izdignut kako ne bi urastao u kožu. Nećete brzo izvaditi nokat iz mesa na ovaj način takođe ovo je možda neprijatno rešenje, ali je efikasno.

Nakon svakog potapanja nogu u kupku stavljajte vatu ili konac i svakodnevno ih menjajte. Potrebno je i do dve nedelje da nokat izraste, tako da morate biti strpljivi. Ponekad je potrebno da se nokat pažljivo iseče kako bi se dospelo do ispod njega. U nastavku je opisan metod sečenja uraslog nokta.

Kako da sami rešite problem uraslog nokta?

lek za urastanje nokta

“V izrez”

Ovo je stari metod i prva stvar koju možete pokušati kada posumnjate na urastao nokat. Uzmite makazice na nokte i isecite nokat na sredini u obliku slova V. Vrh tog slova V treba da bude okranut ka unutra. Secite nokat do one dubine do koje i obično sečete nokat. Pazite da se ne povredite. Neka izrez bude na sredini nokta.

Kada ovako odsečeno mokat, smanjuje se pritisak na nokat i on prestaje da urasta u meko tkivo na ivicama. Ovo možda zvuči neverovatno, ali primetićete da se bol i upala smanjuju nakon samo nekoliko sati. Nokat će početi više da raste prema sredini i povlačiće se sa strane. Ova metoda pruža dugoročno olakšanje – obavezno je isprobajte.


Kako se seku urasli nokti?

kako seci urastao nokat

Sečenje uraslog nokta je veoma teško i zato treba da budete pažljivi, a ako je moguće, idite kod pedikira.

Evo i vodiča za sečenje uraslog nokta, korak po korak.

 1. Prvo potopite vodu u mlaku kupku u koju ste ubacili epsom so i držite noge u njoj 20 minuta kako bi nokti omekšali i kako bi se otok ublažio.
 2. Čistim prstima pažljivo gurnite otečenu kožu sa ivice nokta. Ovo će verovatno biti bolno i neprijatno. Nemojte ništa raditi na silu, već samo pomerite kožu koliko je to moguće.
 3. Sada treba da odsečete nokat ravno. Počnite sa ivicama, odnosno nemote seći nokat od sredine.
 4. Stavite mali komad pamučne tkanine između uraslog nokta i kože. Tako se koža neće vratiti i nokat će početi da raste kako treba.
 5. Namažite melem od belog luka na nokat i pažljivo umotajte prst u zavoj.
 6. Da biste sprečili ponovnu pojavu ovog problema, kad god možete nemojte nositi obuću i čarape. Potrudite se da nosite otvorenu obuću kako bi vazduh mogao da cirkuliše.
 7. Svakodnevno (ili i po nekoliko puta na dan) menjajte zavoj kako biste sprečili infekciju.

Da li postoji još neki prirodni lek

I sledeći prirodni lekovi vam mogu biti od pomoći a što je najvažnije lako su dostupni svima.

Hidrogen

Hidrogen je odličan prirodan lek za urasle nokte. Hidrogen je dobar dezinficijens i smanjuje rizik od infekcije, a istovremeno ublažava bolove i upale koji se javljaju zbog uraslih noktiju. On pomaže i u omekšavanju kože, tako da se nokat lakše seče.

U kadicu sa vodom u koju ćete potapati noge sipajte pola šolje hidrogena, potopite noge i sedite 20-30 minuta. Ponavljajte postupak dva puta dnevno.


Beli luk

Beli luk je odličan prirodni lek za mnoga oboljenja.S obzirom na to da je dobar antibiotik, ublažava upale i umiruje kožu, sjajan je za lečenje uraslog nokta.

Šta vam je potrebno:

 • Jedan čen belog luka
 • Jedna kafena kašičica maslinovog ulja
 • Zavoj

Šta treba da radite?

 • Dobro izgnječite beli luk i izmešajte ga sa maslinovim uljem tako da dobijete pastu.
 • Utrljajte pastu u bolno mesto i umotajte u zavoj. Ostavite da deluje nekoliko sati.
 • Ponavljajte postupak svaki dan dok se nokat potpuno ne zaceli.

Med

med

Med je prirodan antibiotik i antivirotik koji štiti kožu od svih vrsta infekcija.Mada med nije rešenje za uklanjanje uraslih noktiju, može dosta ubrzati oporavak.

Šta vam je potrebno:

 • supena kašika meda (10 grama)
 • jedna kafena kašičica limunovog soka (5 ml)

Šta treba da radite?

 • Napravite glatku pastu od sastojaka i namažite njome bolno mesto.
 • Sačekajte 20 minuta i isperite.

Kako sprečiti ponovno urastanje nokta?

Izbegavajte da nosite obuću koja je pretesna (jer stvara pritisak na prste) ili vam je velika (tako da se stopalo stalno pomera napred-nazad). Neudobna obuća može dosta oštetiti nokte. Najboljom obućom se smatra otvorena obuća. Pažljivo secite nokte čistim priborom, secite nokte ravno i nemojte ih seći previše pri dnu nokta. Ako imate problem sa biomehanikom stopala i pritisak na prste je veći zbog toga, nosite odgovarajuće uloške za obuću.


Šta raditi?

 • Nosite udobnu, komotniju obuću, u kojoj možete da raširite prste.
 • Izbegavajte pritisak na prste i nokte.
 • Nosite sportsku, kvalitetnu obuću.
 • Vodite računa o higijeni stopala.
 • Secite nokte ravno.

Šta ne raditi?

 • Nemojte seći uglove noktiju.
 • Nemojte prekratko seći nokte.
 • Nemojte nositi neudobnu, pogotovo tesnu obuću.
 • Ako simptomi potraju, nemojte odlagati odlazak kod lekara.
 • Nikako ne pokušavajte da sami iščupate nokat.

Prognoza

Prognoza je obično veoma dobra i retko se javljaju ozbiljnije komplikacije zbog urastanja nokta u meso, posebno ako se obratite stručnom licu i ako predupredite ponovno javljanje ovog problema.