Začepljen nos: 11 prirodnih lekova pomoću kojih ga brzo možete odčepiti

zacepljen nos

Imate osećaj da vam je nos stalno zapušen, teško dišete, često se budite umorni i imate problem s lošom koncentracijom i pamćenjem? Krivac za ove tegobe je loš protok vazduha kroz nos.

– Uzrok otežanog disanja mogu da budu infekcije gornjih disajnih puteva, uvećanje trećeg krajnika, alergije, strana tela u nosu, refluksna bolest, tumor, urođena anomalija i devijacija nosne pregrade – kaže doktorka Babac. Krenimo redom.

Infekcije organa za disanje

Infekcije gornjih disajnih puteva dovode do oticanja sluznice nosa, pojačane sekrecije i otežanog disanja na nos, što primorava na disanje otvorenih usta. Ove infekcije najčešće izazivaju respiratorni virusi, a kasnije se može „nadovezati“ i bakterijska infekcija. Tada sluznica nosa otiče, sekrecija se pojačava, a disanje postaje teže.

Alergijski rinitis

Pacijenti koji pate od alergija najčešće kao prvu i najizraženiju tegobu navode zapušenost nosa. Pored toga, žale se na curenje, svrab sluznice nosa i ždrela, učestalo serijsko kijanje, svrab i suzenje očiju, glavobolju.

Vazomotorni rinitis

Svaki četvrti pacijent iz oblasti rinologije ima vazomotorni rinitis. Ovo je nebakterijsko i nealergijsko oboljenje sluznice nosa koje ometa disanje. Postoje lakši oblici, ali i teži, kada se javlja potpuna zapušenost nosa, sekrecija, a ponekad i glavobolja. Smetnje otežanog disanja jače se ispoljavaju noću i u ležećem položaju.

Uvećani treći krajnik

Kod dece na prelazu iz nosa u ždrelo smešten je treći krajnik, prva linija odbrane od mikroorganizama koji ovuda ulaze u grlo. Kada nije uvećan, on je koristan deo imunosistema. Međutim, uvećan treći krajnik uzrok je poremećaja disanja na nos, te ova deca dišu otvorenih usta, hrču i kad nisu prehlađena, imaju izražene podočnjake, slabiju koncentraciju, a često su i oslabljenog sluha zbog nakupljanja sekreta u šupljinama srednjeg uva.

Strana tela u nosu

Strana tela u nosu najčešće se sreću kod dece koja iz radoznalosti u nos guraju različite predmete – perlice, gumice, plastelin… Kad se to desi, prvo se javlja otežano disanje s jedne strane nosa, potom i zamućena sekrecija iz nosa koja kasnije postaje gnojava, krvava i neprijatnog mirisa. Strano telo iz nosa nikada nemojte vaditi sami, već se odmah obratite otorinolaringologu. Nestručni pokušaji vađenja mogu napraviti samo još veću štetu.

Refluksna bolest

Stezanje, bol i žarenje u ždrelu, naročito ujutro, uporan kašalj, knedla u grlu, pojačano slivanje sekreta iz zadnjih partija nosa i stvaranje šlajma najčešći su simptomi refluksne bolesti, a ponekad se pogrešno leče kao alergija ili upala sinusa. Na vraćanje želudačne kiseline treba da posumnjaju i oni koji su skloni zapaljenjima nosne sluznice, obolevanju od kandide i osobe nepušači koje su često promukle.

Tumori

Uzroci otežanog disanja na nos mogu biti i različite dobroćudne i zloćudne tumorske promene u nosnim šupljinama. U praksi se najčešće sreću nazalni polipi. Mogu biti i jednostrani i obostrani. Maligni tumori u nosu, pored otežanog disanja, obično su praćeni i krvarenjima iz nosa.

Devijacija nosne pregrade

Nosna pregrada je tanak zid od hrskavice i kosti. U idealnom slučaju, što je vrlo retko, prolazi vertikalno kroz sredinu nosa i deli ravnomerno nosne hodnike. Kada je nosna pregrada iskrivljena i postavljena asimetrično, reč je o devijaciji. Iskrivljenje nosne pregrade može biti urođeno, zbog položaja ploda u materici, može nastati tokom porođaja ili tokom rasta i razvoja, a može biti i posledica povrede. Pacijenti koji imaju izraženu devijaciju nosne pregrade obično dišu glasno i otežano, otvorenih usta, hrču, govore kroz nos, često imaju upale sinusa i gušobolje zbog isušivanja sluznice ždrela.