Upala grlića materice (cervicitis) 4 GLAVNA UZROKA, simptomi, lečenje

CERVICITIS JE UPALA GRLIĆA MATERICE (cerviksa). Šta izaziva ovo oboljenje i koji su njegovi simptomi? Da li se može lečiti prirodnim putem i lekovitim biljem?

Grlić materice je uzak prolaz koji spaja vaginui matericu. Menstrualna krv svakog meseca prolazi kroz grlić materice i vaginu. Grlić materice se prilikom porođaja širi kako bi beba lakše izašla.

Ako nešto iritira grlić materice i ako se javi zapaljenje, to stanje se zove cervicitis. U ovom tekstu ćemo objasniti uzrok, simptome i načine za lečenje upale grlića materice.

Cervicitis

Postoji dosta faktora koji mogu izazvati upalu materice:

 • infekcije
 • hemijski iritansi
 • fizički iritansi
 • alergeni

Svi ovi faktori podrazumevaju još niz stvari. Unutrašnja infekcija, koja može biti rezultat polno prenosive bolesti ili nepravilne higijene, može izazvati upalu grlića materice, ali isto tako i alergijska reakcija na lateks u kondomima. Čak i tesan donji veš koji se trlja o vaginu može izazvati iritaciju i oticanje grlića materice.Upala može postati i hronična.

Koliko je opasna upala grlića materice ?

Veoma je važno da se lečenje upale grlića materice počne čim se ona otkrije, pogotovo ako je infektivne prirode, jer se infekcija može raširiti na matericu, jajnike i trbušnu duplju.

Mnoge žene ne shvataju koliko je zapravo opasna upala materice, takve infekcije, u najgorem slučaju, mogu biti fatalne. Obično se javlja i problem sa plodnošću, a ako ste u drugom stanju, širenje infekcije može izazvati velike probleme sa porođajem i urođene defekte kod bebe.

Cervicitis uzroci

Glavni uzroci upale grlića materice

Već smo pomenuli moguće uzroke upale grlića materice, a sada ćemo ih detaljnije razmotriti.

1. Polno prenosive bolesti

simptomi polipa

Mnoge polno prenosive bolesti mogu izazvati upalu grlića materice. Glavni uzročnici cervicitisa su:

 • hlamidija
 • genitalni herpes
 • gonoreja
 • mikoplazmoza
 • trihomonijaza

Ipak, ove bolesti nisu jedini moguć uzročnik upale grlića materice.

2. Alergijske reakcije

Alergijske reakcije mogu izazvati upalu cerviksa i postoji nekoliko vrsta iritanasa koji dovode do ovog problema:

 • kondomi
 • ispiranje
 • spermicidi

Pošto se grlić materice nastavlja na vaginu, obično je potrebna penetracija da bi se alergijska reakcija javila.

3. Iritansi

cesto mokrenje kod zena

Glavni iritansi koji dovode do pojave cervicitisa su:

 • tamponi
 • dijafragme
 • spirale

Uklanjanje iritansa će omogućiti brže izlečenje.

4. Bolesti

Nekoliko oboljenja može izazvati cervicitis kao komplikaciju. Najčešća oboljenja i stanja koja izazivaju cervicitis su:

 • hormonalni disbalans, koji utiče na prirodan ciklus obnavljanja tkiva u grliću materice
 • bakterijska vaginoza, kod koje štetne bakterije uništavaju zdrave bakterije u vagini
 • lečenje raka zračenjem ili hemioterapijom, što može dovesti do upale grlića materice

Osim ako ste sigurni da se upala javila nakon početka upotrebe određenih kondoma ili nakon što ste počeli da se ispirate, veoma je važno da odete kod lekara i da vas on pregleda. Upala grlića materice može biti prvi znak nekog ozbiljnijeg oboljenja ili simptom neke polno prenosive bolesti koje niste ni svesni.


Znaci i simptomi upale grlića materice

upala grlica materice simptomi

Koji su glavni simptomi upale grlića materice? Ponekad se ne primećuju nikakvi simptomi. To znači da ćete za ovaj problem saznati tek kada odete na rutinski ginekološki pregled.Kada se simptomi jave, obično podrazumevaju nešto od sledećeg:

 • sivkast ili svetložut iscedak iz vagine
 • bol tokom seksualnog odnosa
 • abnormalno vaginalni krvarenje (nakon menstruacije ili nakon seksa)
 • otežano, učestalo i bolno mokrenje
 • u retkim slučajevima se javlja povišena temperatura
 • bol u karlici i stomaku su retki, ali se mogu javiti

Nasuprot uvreženom mišljenju, mnoge žene obično uopšte ne znaju da imaju ovakav problem. Navedeni simptomi se često uopšte ne javljaju. Ako se ovakvi simptomi jave, odmah idite kod lekara.

Ako je uzrok upale infekcija, pravilan tretman će sprečiti širenje infekcije.

Žene koje su imale ovo oboljenje imaju i povišen rizik od ponovne pojave ovakve bolesti a kod nekih se javlja hronična upala.


Šta je hronična upala grlića materice?

Hronična upala grlića materice je oboljenje ženskog repproduktivnog sistema sa hroničnom upalom donjeg dela materice. Hronični cervicitis se javlja kada se akutni cervicitis ne leči i postane hroničan, što može izazvati dosta komplikacija.

Uzroci hroničnog zapaljenja grlića materice su retko kad infektivne prirode. To su obično različite metode kontracepcije (dijafragme, kreme) i hemikalije koje izazvivaju alergijske reakcije.

Hronični cervicitis izaziva upalu i crvenilo grlića materice, svrab u genitalnom delu i neobičan vaginalni iscedak. Dijagnoza hronične upale grlića materice se postavlja nakon papa-testa i analize brisa.

Lečenje hroničnog zapaljenja grlića materice zavisi od uzroka. Prognoza je obično dobra, ali se bolest može ponovo pojaviti.


Postavljanje dijagnoze upale grlića materice

leukoplakija ginekologija

Da bi se ovo oboljenje uspešno lečilo, potrebno je identifikovati njegov uzrok i postaviti pravilnu dijagnozu, a to može samo lekar specijalista. Kada odete kod ginekologa, on će uraditi klasičan pregled kako bi vam pregledao grlić materice.Tom prilikom se obično uzima i bris.

Verovatno ćete morati da popričate sa lekarom o svojim seksualnim navikama. Verovatno će vas pitati

 • koliko ste partnera imali u protekla dva meseca
 • da li stupate u seksualne odnose bez zaštite
 • ako praktikujete siguran seks, koji kontraceptivni metod koristite

Sva ova pitanja su važna kako bi se odredilo da li je potrebnodalje testiranje. Ako imate više partnera ili stupate u odnose bez zaštite, postoji i veći rizik od polno prenosivih bolesti.

Ako koristite kontracepciju, rizik od polno prenosivih bolesti je manji, ali je moguće da imate alergijsku reakciju.

Ako je prisutna infekcija, lekar će vas poslati na laboratorijske testove krvi.

Tokom rutinskih ginekoloških pregleda, uvek treba obratiti pažnju na to da li postoji upala grlića materice, posebno ako je pritusanrizik od polno prenosivih bolestiili trudnoća.

Ovaj test se obično svodi na uzimanje brisa. Lekar će vas pregledati kako bi video da li su prisutni otok i/ili krvarenje. Vaginalna tečnost se šalje u laboratoriju kako bi se proverilo da li u njoj ima virusa ili bakterija.

Ako u vaginalnom brisu ima bakterija, to može biti uzrok ili posledica upale grlića materice.


Lečenje upale grlića materice

upala jajnika simptomi i lecenje

Terapija se određuje u odnosu na uzrok cervicitisa. U većini slučajeva nema potrebe za nekim posebnim tretmanom, osim ako je uzrok upale neka polno prenosiva bolest. Ako je prisutna infekcija, glavni cilj je sprečavanje njenog širenja.

Rutinsko testiranje će otkriti koji patogeni mikroorganizam izaziva infekciju, i onda se, po potrebi, daju antivirotici, antimikotici ili antibiotici.

Lekar će vam verovatno reći da i vaš partner treba da dođe na pregled. To je veoma važno kako ne biste ponovo dobili infekciju. Ako imate bilo kakvu infekciju, ne smete imati seksualne odnose dok se lečenje ne završi.

Osobe zaražene HIV virusom moraju biti posebno oprezne. Pošto HIV značano utiče na rad imunog sistema, postoji veoma velik rizik od ozbiljnih komplikacija. Upala grlića materice povećava rizik od inficiranja seksualnog partnera ovim virusom.

U slučaju da nema poboljšanja nakon terapija, odmah idite kod lekara.


Lečenje hroničnog zapaljenja grlića materice

nizak progesteron

U zavisnosti od uzroka, lečenje hroničnog cervicitisa se svodi na sledeće:

 • Simptomatski tretman: lečenje simptoma hroničnog cervicitisa ako je uzrok neki neinfektivni agens. Tada se prepisuju lekovi za ublažavanje upale.
 • Antibiotici se prepisuju ako je uzrok upale bakterijska infekcija.
 • Antivirotici se prepisuju ako je uzrok virusna infekcija.
 • Ponekad se hronična upala grlića materice leči krioterapijom ili laserskom terapijom.
 • Suzdržavanje od seksa je veoma važno do završetka tretmana. Ako je uzrok oboljenja neka polno prenosiva bolest, veoma je važno da se leči i vaš partner.

Upala materice prirodno lečenje biljem i drugim metodama

Akutni cervicitis izazvan infekcijom se mora lečiti lekovima, jer je veoma važno potpuno ukloniti infekciju.Prirodno lečenje biljem se može koristiti samo kao pomoćna terapija.

Za hronični cervicitis sa blažim simptomima se preporučuje prirodno lečenje za ublažavanje simptoma.

Prirodni lekovi za hroničnu upalu materice treaba da se uvek koriste samo uz glavni, prepisani tretman. Prirodno lečenje biljem ne može zameniti lekove.

Najbolji prirodni metodi za lečenje su:

 • Jogurt i probiotici: jogurt sadržio zdrave bakterije, probiotike. Probiotike možete kupiti i kao suplemente. Probiotici su odlična prevencija i lek za bakterijsku vaginozu, koja je čest uzrok upale grlića materice.
 • Beli luk: ova biljka ima jaka antibakterijska svojstva. Suplementi belog luka takođe pomažu u lečenju bakterijske vaginoze.

Pre nego što se odlučite za prirodno lečenje, najbolje je da se osavetujete sa svojim ginekologom. Ovi alternativni tretmani samo pospešuju dejstvo klasičnih lekova i ubrzavaju oporavak, ali nisu zamena za klasične lekove protiv infekcija.

Još neke stvari koje su dobre za zdravlje ženskih reproduktivnih organa i koje mogu sprečiti pojavu upale grlića materice su:

 • Zeleni čaj: ovaj čaj smanjuje rizik od raka materice i jajnika.
 • Izbegavajte iritanse: nemojte se ispirati i izbegavajte tampone, dijafragmu i parfimisane sapune.
 • Nosite komotniji, pamučni donji veš: kvalitetan donji veš će sprečiti nakupljanje vlage i bakterija, koje dovode do infekcije.
 • Koristite kondome: tako smanjujete rizik od polno prenosivih bolesti, glavnog uzroka upale grlića materica.

Prevencija hroničnog cervicitisa

 • Ako imate akutni cervicitis, najbolje je da odmah počnete sa lečenjem kako biste sprečili hronični cervicitis.
 • Izbegavajte iritanse i alegene (spermicide, dijafragmu, spiralu, ispiranje).
 • Praktikujte bezbedan seks i izbegavajte da često menjate partnere kako biste izbegli pojavu hroničnog zapaljenja grlića materice.
 • Izbegavajte upotrebu hemikalija.
 • Pijte dovoljno vode i praznite bešiku odmah nakon snošaja kako biste sprečili hroničan cervicitis.
 • Održavajte pravilnu higijenu genitalnog dela, posebno pre i nakon odnosa.
 • Redovno idite na kontrole kod ginekologa i redovno radite papa-test kako biste na vreme otkrili i lečili cervicitis.

Moguće komplikacije upale grlića materice

Ako se cervicitis ne leči, može izazvati mnoštvo komplikacije. Tu spadaju:

 • zapaljenska bolest male karlice
 • neplodnost
 • vanmaterična trudnoća
 • hroničan bol u karlici

Prognoza kod upale grlića materice

Upala grlića materice se lako može izlečiti. Uz klasične tretmane možete koristiti i prirodne lekove.

Akutni cervicitis, koji se javlja zbog infekcija, je najbolje lečiti klasičnim putem kako bi se sprečile komplikacije.

Ako mislite da imate ovo oboljenje, odmah se obratite svom lekaru.